08 Σεπτεμβριου 2017
Posted in
λογισμικό -
Γενικά Θέματα
Κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά γεννήθηκε ο πυρετός του χρυσού: Δεκάδες χιλιάδες τυχοδιώχτες προσπάθησαν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι δια μέσω της εξόρυξης χρυσού σε περιοχές κρύες άβατες και εχθρικές προς τον άνθρωπο όπως το Κλόνταϊκ. Σήμερα, την εποχή του ίντερνετ και της τεχνολογίας, αυτός ο πυρετός αναβιώνει σε ψηφιακή μορφή. Μήπως όμως αυτή τη φορά υπάρχει κάτι παραπάνω; Μήπως τα κρυπτονομίσματα είναι ένας προπομπός για μια μεγάλη μελλοντική αλλαγή στην οικονομία, στον έλεγχο και την κατανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο;
Τα βασικά για το χρήμα
Κάπου το 550 με 700 π.Χ οι Λύδιοι ήταν οι πρώτοι που παράτησαν την οικονομία της ανταλλαγής προϊόντων και εφεύραν αντ' αυτού το χρήμα για τις συναλλαγές τους υπό την μορφή λευκόχρυσων νομισμάτων. Αλήθεια όμως, τι είναι αυτό που κάνει τον χρυσό τόσο πολύτιμο ώστε να επιλέγεται σε όλη τη γνωστή ανθρώπινη ιστορία ως εκείνο το πολύτιμο μέταλλο που θα χρησιμοποιούνταν για να κοπεί νέο «χρήμα»; Ίσως το γεγονός πως δεν σκουριάζει και δεν φθείρεται; Ίσως επειδή είναι εύκολα διαμορφώσιμος και ταυτόχρονα άχρηστος για εργαλεία που απαιτούν στιβαρότητα; Ίσως επειδή ήταν σπάνιος σε σχέση με άλλα μέταλλα και άρα ένα καλό μέσο αποφυγής παραχάραξης στην αρχαιότητα; Ποιος ξέρει. Όπως και να έχει, ο χρυσός ακόμη και στη σύγχρονη εποχή συνέχισε να αποτελεί την πραγματική αξία πίσω από κάθε χαρτονόμισμα. Είχες χρυσό στα χρηματοκιβώτια του κράτους; Το χαρτονόμισμα σου ήταν «ισχυρό». Δεν είχες; Ήταν τραπουλόχαρτο.
Στις 15 Αυγούστου του 1971 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αποδεσμεύει «προσωρινά» τις ΗΠΑ από αυτόν τον κανόνα του χρυσού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη ύφεση και το μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο. Η «προσωρινή» αυτή πράξη ισχύει έως σήμερα. Στον λόγο του, αναφέρει το προφανές, πως δηλαδή «η αξία του νομίσματος εξαρτάται (και μόνον) από την πραγματική οικονομία της χώρας -και οι ΗΠΑ έχουν με διαφορά την ισχυρότερη οικονομία».
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι το χιλιοειπωμένο μεν, πολύ σημαντικό δε: Το χρήμα, είτε είναι χρυσός, είτε δολάριο, είτε ευρώ είτε δραχμή είτε Bitcoin είτε Ethereum είτε πέσος, έχει τόση αξία όση εμείς του δίνουμε. Με άλλα λόγια, η αξία του, είναι ΚΑΘΑΡΑ θέμα εμπιστοσύνης αυτών που καλούνται να το χρησιμοποιήσουν.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και φτάνουμε στο σήμερα: Στα ATMs μας, τις πιστωτικές μας κάρτες, τις ανέπαφες συναλλαγές, το e-banking και όλα τα φαντεζί. Ε και; Στην πράξη το χρήμα ελάχιστα έχει αλλάξει από την εποχή των Λύδιων. Για την ακρίβεια το χρήμα έχει χειροτερέψει, γιατί πολύ απλά τα παραδοσιακά νομίσματα χειραγωγούνται από τις κυβερνήσεις και τους κερδοσκόπους με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθωρισμός, κρίσεις και πράξεις εκτόνωσης πριν την επανάληψη του ίδιου αυτού κύκλου.
Δύο άσχετα παραδείγματα που θα γίνουν σχετικότερα μετά
Πριν μιλήσουμε για τα κρυπτονομίσματα και πως λειτουργούν θα αναφέρουμε δύο φαινομενικά άσχετες ιστορίες.
Η πρώτη έχει να κάνει με το SETI@Home. Για όσους δεν γνωρίζουν, κάπου το 1999 οι υπεύθυνοι του προγράμματος για αναζήτηση εξωγήινης ζωής, άρχισαν να διανέμουν «κομμάτια» από ακατέργαστο σήμα σε χρήστες του διαδικτύου προκειμένου αυτοί με την ισχύ των δικών τους υπολογιστών να βοηθήσουν στην επεξεργασία του σήματος. Ουσιαστικά ο κάθε χρήστης έπαιρνε ένα «κομμάτι» του σήματος που λάμβαναν τα ραδιοτηλεσκόπια και το ανέλυε. Επειδή δε στην αρχή αρκετοί ανόητοι προκειμένου να δείξουν πως έχουν συνεισφέρει περισσότερο από άλλους «έκλεβαν» στην διαδικασία κερδίζοντας όμως πόντους, οι του SETI@Home εισήγαγαν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Δεύτερη ιστορία: Torrents. Όλοι έχετε κατεβάσει κάτι –δεν μπορεί. Το σύστημα των torrents είναι πλήρως αποκεντρωμένο και ουσιαστικά βασίζεται στην καλή πίστη των χρηστών που διαμοιράζουν ή κατεβάζουν την AAA ταινία μέσω αυτού. Αν από την άλλη κάποιος κακόβουλος προσπαθήσει λ.χ. να αποτρέψει τους χρήστες από το να κατεβάσουν αυτή την ΑΑΑ ταινία ή τέλος πάντων το κλεμμένο επεισόδιο του Game of Thrones (μια διαδικασία που ονομάζεται torrent poisoning) τότε μάλλον αυτός ο κακόβουλος δεν θα καταφέρει και πολλά γιατί πλέον έχουν εφευρεθεί πολλά αντίμετρα για κάθε είδους επίθεση.
Τι είναι το ψηφιακό χρήμα (κρυπτονόμισμα) και τι διαφορετικό έχει να προσφέρει;
Ένα κρυπτονόμισμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τεφτέρι στο οποίο γράφονται όλες οι συναλλαγές. Τόσο απλό όσο ένα τεφτέρι. Γιατί να έχει αξία αυτό το τεφτέρι-κρυπτονόμισμα; Γιατί του τη δίνουμε εμείς με την εμπιστοσύνη μας!
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι διόλου απλά και θα προσπαθήσουμε να τα ξεδιαλύνουμε χωρίς να βουτήξουμε στις ιδιαίτερα τεχνικές λεπτομέρειες.
Όπως προείπαμε λοιπόν, η όλη ιστορία των κρυπτονομισμάτων είναι ένα μπακαλοτέφτερο που γράφονται τα πάντα: Το ότι ο Θόδωρος έχει 25 νομίσματα, η Αγγελική 100, πως στις 8/9/2017 στις 11:29.05 ο Θόδωρος έδωσε ένα νόμισμα στην Αγγελική και τώρα πλέον αυτός έχει 24 και η Αγγελική 101.
Φυσικά στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει μόνο ο Θόδωρος και η Αγγελική αλλά εκατομμύρια χρήστες που διατελούν εκατομμύρια συναλλαγές μεταξύ τους. Το τεφτέρι αυτό πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Και εδώ υπάρχει η πρώτη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα: Το τεφτέρι αυτό δεν είναι κρυφό, και δεν είναι αποθηκευμένο μόνον σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Το τεφτέρι αυτό το έχουν (ή μπορούν να το έχουν) όλοι! Το σύστημα λοιπόν των κρυπτονομισμάτων είναι εντελώς αποκεντρωμένο αλλά και ανοιχτό!
Προκειμένου ο Θόδωρος να στείλει χρήματα στην Αγγελική χρησιμοποιείται ασύμμετρη κρυπτογράφηση, και μια «μοναδική» υπογραφή για κάθε συναλλαγή αποστέλλεται στο δίκτυο προκειμένου όλοι όσοι διατηρούν το «τεφτέρι» να ενημερωθούν για αυτήν. Σε απλά Ελληνικά, ο Θόδωρος ενημερώνει όλα τα μπακαλοτέφτερα ανά τον κόσμο με μια «υπογραφή» που μόνο αυτός μπορεί να παράγει, πως έδωσε λεφτά στην Αγγελική.
Ας υποθέσουμε τώρα πως ο Θόδωρος θέλει να εξαπατήσει το σύστημα του κρυπτονομίσματος στέλνοντας δύο συναλλαγές προς δύο διαφορετικούς ανθρώπους την ίδια στιγμή (σαν να κόβεις επιταγή σε δύο άτομα αλλά ο λογαριασμός σου να έχει λεφτά που μπορούν να καλύψουν μόνον τον έναν). Για αυτόν τον λόγο υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας που βάζει αρχικά όλες τις νέες συναλλαγές σε μια σειρά και κατόπιν χρησιμοποιεί μαθηματικούς τύπους και στατιστική, προκειμένου να ορίσει ποια συναλλαγή είναι αξιόπιστη. Ουσιαστικά ο Θόδωρος δεν έχει καμία ελπίδα να κλέψει το σύστημα.
Όσον αφορά το νέο φρέσκο χρήμα, αυτό δημιουργείται από χρήστες που «δέχονται» να επιλύσουν το παραπάνω μαθηματικό πρόβλημα κάτι που εν καιρώ αυτό τους δίνει την δυνατότητα να ανταμειφθούν με νέα κρυπτονομίσματα που έρχονται από το πουθενά και που έχουν ως αντίτιμο την καταναλωμένη ισχύ και τον χρόνο που χρειάστηκε για να δημιουργηθούν. Οι χρήστες αυτοί ονομάζονται εξορύχοι (miners).
Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως μιλάμε για νομίσματα που είναι ανεξέλεγκτα από αρχές και κράτη και που λόγω της φύσης τους, κανείς μα κανείς (τράπεζα, κυβέρνηση) δεν μπορεί να τα αποσπάσει από την κατοχή σας, ακόμη και αν γνωρίζει πως το συγκεκριμένο πορτοφόλι ανήκει σε εσάς!
Το (αρχικό) αντίκρισμα λοιπόν του εκάστοτε ψηφιακού νομίσματος είναι η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να γίνει η εξόρυξη. Και για όσους νομίζουν πως αυτό είναι παιχνιδάκι, θα πρέπει να μάθουν πως αυτή (η εξόρυξη) στην αρχή είναι εύκολη και όσο περνάει ο καιρός και τα χρόνια, δυσκολεύει σε βαθμό που κάποια στιγμή γίνεται αδύνατη –αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο την διαθεσιμότητα των πολύτιμων μετάλλων που πλέον είναι όλο και πιο δύσκολο να εξορυχτούν.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, στο δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα (bitcoin) κάπου το έτος 2140 θα σταματήσει τελείως η διαδικασία εξόρυξης, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο συνολικός (μέγιστος) αριθμός bitcoins που θα έχουν εξαχθεί, θα βρίσκεται περίπου στα 21 εκατομμύρια.
Φυσικά αν κάποιος δεν θέλει να εξορύξει κάποιο ψηφιακό νόμισμα και απλά ενδιαφέρεται στο να κάνει συναλλαγές με αυτό, υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες που λειτουργούν σαν ανταλλακτήρια όχι μόνο μεταξύ παραδοσιακού χρήματος αλλά και μεταξύ ψηφιακών χρημάτων.
Ανακεφαλαίωση
Το να ανοίξετε λοιπόν ένα λογαριασμό/πορτοφόλι για ψηφιακό νόμισμα είναι το ίδιο εύκολο και γρήγορο όσο το να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό για να κατεβάσετε torrents. Το ψηφιακό αυτό πορτοφόλι μπορεί να περιέχει νομίσματα που εσείς εξορύξατε ή νομίσματα που αγοράσατε από κάποια ιστοσελίδα/ανταλλακτήριο. Τα «χρήματα» σας μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε κάποια online «τράπεζα». Η ασφάλεια των συναλλαγών σας είναι εγγυημένη από το γεγονός πως οι συναλλαγές σας γράφονται σε ένα... τεφτέρι που όλοι οι άλλοι χρήστες έχουν και συγχρονίζουν μαζί σας, τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να επέμβει στη διαδικασία εξόρυξης και κανείς δεν μπορεί να πάρει χρήματα από το πορτοφόλι σας χωρίς την θέληση σας. Αν αποφασίσετε να εξορύξετε ψηφιακά νομίσματα, θα πρέπει να έχετε έναν ισχυρό υπολογιστή και να τον αφήσετε για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες να εργάζεται πάνω σε αυτό, όπως περίπου συνέβαινε με το SETI@Home που περιγράψαμε παραπάνω.
Πόσα κρυπτονομίσματα υπάρχουν;
Κατ' αρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε πως ενώ όλα αυτά που γράφουμε αφορούν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα (Bitcoin) στην πράξη ισχύουν και για τα άλλα δημοφιλή νομίσματα (Ethereum, Ripple, Litecoin κτλ). Πόσα ψηφιακά νομίσματα είπαμε πως υπάρχουν;
Σύμφωνα με την Wikipedia έως τον Ιούλιο του 2017 είχαν εμφανιστεί πάνω από... 900 διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα! Αυτό οφείλεται πρώτιστα στο γεγονός πως ο κώδικας και το πρωτόκολλο του Bitcoin ήταν «ανοιχτού τύπου» κάτι που σημαίνει πως ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει το δικό του κώστας-coin που στην πράξη είναι αντιγραφή του Bitcoin με μοναδική (μεγάλη) διαφορά την αξία του.
Γιατί λοιπόν οι χρήστες διατηρούν «ζωντανά» τόσα πολλά κρυπτονομίσματα; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή η εξόρυξη των καθιερωμένων κρυπτονομισμάτων γίνεται όλο και πιο χρονοβόρα και δύσκολη, πολλοί προσπαθούν να... πηδήξουν στο βαγόνι του next big thing, ουσιαστικά δηλαδή κάνουν mining σε κρυπτονομίσματα μικρής ή μηδενικής αξίας, με την ελπίδα πως αυτά θα αυξηθούν σε δημοφιλία αργότερα. Ας θυμηθούμε λ.χ. την προ τριών ετών ιστορία με τον τύπο που είχε κάνει εξόρυξη κάπου 7.500 Bitcoins και αργότερα πέταξε τον δίσκο στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα όταν αυτά απέκτησαν αξία να ψάχνει στις... χωματερές για κάτι που σήμερα αξίζει πάνω από $33.000.000 (με τη σημερινή αξία)!
Στην πράξη υπάρχουν τρία δημοφιλή κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum και Ripple) που με συνολική ονομαστική αξία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέχουν το 80% της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων.
Ανωνυμία και κρυπτονομίσματα
Ο κυριότερος μύθος που υπάρχει για τα κρυπτονομίσματα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος λόγω του ότι προσφέρουν πλήρη ανωνυμία στο χρήστη. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τουλάχιστον όσον αφορά το Bitcoin (και σε γενικές γραμμές στα περισσότερα νομίσματα που βασίζονται σε αυτό), το «μεγάλο τεφτέρι» ουσιαστικά καταγράφει κάθε συναλλαγή σε κάθε πορτοφόλι. Υπάρχουν όμως και διαφορές σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα και τις συναλλαγές με τράπεζες:
- Το κάθε πορτοφόλι είναι ανώνυμο. Δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο φυσικό πρόσωπο σε αντίθεση λ.χ. με έναν τραπεζικό λογαριασμό.
- Το πρωτόκολλο του Bitcoin είναι ανοιχτό, δηλαδή θεωρητικά γνωρίζουμε τα πάντα για κάθε πορτοφόλι, και υπάρχει αρχείο κάθε μίας συναλλαγής.
- Κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να «εξαφανίσει» τα ίχνη του, μετατρέποντας ένα Bitcoin σε μια μικρότερη υπομονάδα (δηλαδή ξοδεύοντας λ.χ. 10 λεπτά του Bitcoin) καθώς αυτό παράγει μια νέα μοναδική μονάδα για το υπόλοιπο.
- Υπάρχουν δικτυακοί τόποι - «πλυντήρια» που κάνουν αυτό ακριβώς (ξέπλυμα) ανακατεύοντας πολλά cryptocoins και αναδιανέμοντας τα στους χρήστες. Φυσικά αν κάποιος έχει πολλά από αυτά (λ.χ. από εγκληματική ενέργεια) τότε υπάρχει η πιθανότητα μετά την αναδιανομή να... συνεχίσει να έχει πολλά από τα ίδια cryptocoins!
- Οι διωκτικές και τραπεζικές αρχές δεν μπορούν να κατασχέσουν λογαριασμούς και νομίσματα καθώς αυτό θα απαιτούσε να επέμβουν στο «τεφτέρι» κάτι που είναι φύση αδύνατον.
Ηθικά διλλήματα
Το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί προκειμένου να έχουμε ένα κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να ξοδεύουμε ηλεκτρισμό χωρίς κανέναν λόγο; Πάνω σε αυτό, πολλοί υπέρμαχοι και διάφορες ιστοσελίδες έχουν κατά καιρούς γράψει πως αυτό δεν ισχύει, και πως η κατανάλωση είναι μικρή, στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Πλέον κυκλοφορεί ευρέως η πεποίθηση (ίσως μέσω έμμεσης διαφήμισης) πως οι τιμές των καρτών γραφικών παραμένουν υψηλές λόγω χρήσης τους στην διαδικασία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Να θυμίσουμε πως τέτοιες κάρτες γραφικών όπως λ.χ. η GTX1080 έχουν TDP στα 250W, κάτι που σημαίνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Ένα άρθρο του VICE δε, υποστηρίζει πως η απαιτούμενη ενέργεια για το Bitcoin θα μπορούσε το 2020 να ξεπεράσει τις απαιτήσεις σε ενέργεια μιας μικρής χώρας όπως η Δανία!
Ένα άλλο θέμα είναι το γεγονός πως λόγω σχεδιασμού, για να παραχθεί ένα νέο κρυπτονόμισμα απαιτούνται υπολογισμοί (το λεγόμενο proof-of-work) που εν τέλει χαραμίζουν την υπολογιστική ισχύ ανά τον κόσμο. Ας επιστρέψουμε ξανά στο κομμάτι που αναφέραμε το SETI@Home: Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν όλοι οι χρήστες παρατούσαν τα κρυπτονομίσματα και βοηθούσαν το SETI στην εξερεύνηση του διαστήματος ή αν είστε πιο προσγειωμένοι, projects όπως to Folding@Home που εξομοιώνει την λειτουργία των πρωτεϊνών προκειμένου να καταπολεμηθούν ασθένειες όπως ο καρκίνος;
Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν από την μία έχουμε τον ατομισμό με τους εξορύχους κρυπτονομισμάτων και από την άλλη τον ιδεαλισμό με αυτούς που παραχωρούν δωρεάν το υλικό και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει προκειμένου να συνεισφέρουν για το καλό της ανθρωπότητας.
Από την άλλη, πάντα κάπως έτσι δεν ήταν η ζωή;
Προβλήματα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων
Μπορεί λοιπόν τα κρυπτονομίσματα με ιδιαίτερα πολύπλοκα πρωτόκολλα και μαθηματικά να έχουν λύσει το θέμα της πλαστογραφίας και της αρχικής διανομής των χρημάτων, αλλά, καθώς η δημοφιλία αυτών έχει γιγαντωθεί, νέες προκλήσεις εμφανίζονται στον ορίζοντα.
Ένα πρώτο πρόβλημα είναι το... τεφτέρι. Ξέρετε, εκείνο το τεφτέρι που γράφονται όλα. Αν κάποιος προσπαθήσει να κατεβάσει την πλήρη έκδοση του, τότε θα καταλάβει πως... χρειάζεται μια γρήγορη γραμμή. Το Bitcoin νόμισμα αυτή τη στιγμή έχει ένα blockchain της τάξης των 100GB τη στιγμή που στο δεύτερο δημοφιλέστερο κρυπτονομισμα (Ethereum) το blockchain έχει μέγεθος πάνω από 75GB. Όσο λοιπόν πιο δημοφιλές γίνεται ένα νόμισμα και όσο περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε αυτό και τόσο γιγαντώνεται το blockchain. Κάποια σύγχρονα κρυπτονομίσματα ήδη έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιλύουν το θέμα, κάποια όχι (ακόμη).
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως τα «μετρητά» μας αποθηκεύονται στον υπολογιστή. Κλοπή του υπολογιστή ή καταστροφή του (ή πέταμα του σκληρού δίσκου στην χωματερή –όπως είδαμε παραπάνω), σημαίνει αυτόματα και χάσιμο των χρημάτων –εκτός και αν φυσικά κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας.
Η λύση εδώ είναι οι διάφορες on-line «τράπεζες» και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, μόνο που και εδώ τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν δείχνουν. Αυτά τα ιδρύματα δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και δεν εγγυώνται τα χρήματα σας όπως οι συνηθισμένες τράπεζες και αυτό σημαίνει πως σε μια νύχτα μπορεί να χάσετε όλα σας τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα θα παραθέσουμε την περίπτωση του Mt. Gox!
To Mt. Gox ήταν ένα ανταλλακτήριο/τράπεζα Bitcoins ώσπου ένα ωραίο πρωί του 2014 δήλωσε... κλοπή και χρεοκοπία (!) με λεία 27 εκατομμύρια σε μετρητά και 850.000 Bitcoins αξίας κάτι... δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 200.000 Bitcoins μπόρεσαν να ανευρεθούν, τα υπόλοιπα –ακριβώς λόγω της φύσης του κρυπτονομίσματος– οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν πως βρίσκονται σε συγκεκριμένα πορτοφόλια, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να τα πάρουν πίσω.
Τέλος, όλες οι παραπάνω ιστορίες σημαίνουν πως ο πραγματικός αριθμός διαθέσιμων bitcoins (και γενικά κρυπτονομισμάτων) κάποια στιγμή θα αρχίσει να μειώνεται παρά να αυξάνεται, καθώς διάφορα ατυχήματα (καταστροφές δίσκων, κατά λάθος format κτλ) θα μειώνουν συνεχώς τον αριθμό τους όσο θα περνάει ο καιρός, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης στην οικονομία.
Συμφέρει να γίνει κάποιος εξορύχος;
Για όσους «ψήνονται» να ακολουθήσουν την ελαφρώς τυχοδιωχτική ζωή του.. εξορυχου, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το κέρδος δεν είναι εγγυημένο. Υπάρχουν λ.χ. δικτυακοί τόποι που σας βοηθούν να υπολογίσετε το κέρδος εισάγοντας βασικές παραμέτρους όπως η κατανάλωση της κάρτας γραφικών και το κόστος της κιλοβατώρας.
Το θέμα φυσικά είναι η ίδια η αξία του κρυπτονομίσματος. Αν αυτή ανέβει τότε μπορεί να έχετε περισσότερο κέρδος, αν πέσει, μπορεί να έχετε χασούρα.
Χωρίς να εμβαθύνουμε στη διαδικασία (δεν είναι ο σκοπός του άρθρου αυτός έτσι κι αλλιώς) θα πούμε πως στην Ελλάδα η τιμή της κιλοβατώρας είναι σχετικά φτηνή.
Από τα επίσημα στατιστικά της ΕΕ για το 2013-15 μπορούμε να δούμε πως η τιμή της κιλοβατόρας για ένα σπίτι στην Ελλάδα το ‘15 ήταν στα 17 λεπτά του ευρώ, τη στιγμή που σε άλλες ισχυρές χώρες έφτανε έως και 30 λεπτά του ευρώ! Σήμερα (2017) η τιμή της κιλοβατόρας βρίσκεται κάπου στα 18 λεπτά αλλά υπάρχει και το νυχτερινό ρεύμα το οποίο δεν έχει όρια κατανάλωσης (μόνον χρόνου) και του οποίου το κόστος είναι περίπου 10 λεπτά.
Για πόσο λοιπόν κέρδος μιλάμε; Αν κάποιος πληρώνει όλη τη μέρα 18 λεπτά ανά κιλοβατόρα και έχει μία καλή κάρτα γραφικών (αξίας κάπου €600) που να έχει υπολογιστική ισχύ της τάξης των 30MH/s τότε σε ένα μήνα θα έχει κέρδος €39! Φυσικά αν η τιμή του κρυπτονομίσματος διπλασιαστεί τότε το κέρδος θα γίνει €78 και πάει λέγοντας, αλλά όπως και να έχει, μην περιμένετε να γίνετε εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα.
Είναι τα κρυπτονομίσματα το μέλλον;
Ίσως τα κρυπτονομίσματα όντως να αποτελέσουν το μέλλον της ανθρωπότητας, και ίσως κάποτε –σύντομα ή μη– και οι κυβερνήσεις να τα υιοθετήσουν σε κάποια βελτιωμένη (ή και χειρότερη) μορφή. Κάτι τέτοιο θα επίλυε μια σειρά προβλημάτων αλλά θα συνεπάγονταν και μια σειρά νέων. Στην σημερινή οικονομία, μία χώρα που ελέγχει το νόμισμα της μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτό (εκτύπωση νέου χρήματος, δημιουργία πληθωριστικών τάσεων, αλλαγή ισοτιμίας κ.λπ.). Σε ένα κόσμο όμως που θα κυριαρχεί το κρυπτονόμισμα, από την μία θα είναι αδύνατον να παρέμβει σε αυτό αλλά από την άλλη, ίσως αυτό να μην είναι καν αναγκαίο: Με το φυσικό χρήμα η φοροδιαφυγή είτε σε χαμηλή κλίμακα είτε σε υψηλή δια μέσω φορολογικών παραδείσων είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί τη στιγμή που με τη χρήση κρυπτονομίσματος αυτή όχι μόνον είναι αδύνατη αλλά ταυτόχρονα η επιβολή φόρων μπορεί να γίνεται αυτόματα προσφέροντας στα κράτη έσοδα που δεν έχουν δει τα ταμεία τους ποτέ από την ημέρα ίδρυσης τους.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα το παράνομο Napster «έστρωσαν» τον δρόμο για την νόμιμη πώληση μουσικής σε ψηφιακή μορφή. Το ίδιο συνέβη κατά κάποιο τρόπο και με το Netflix και ίσως το ίδιο συμβεί αύριο και με κάποιο κρατικό κρυπτονόμισμα...
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV