Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

5.1

Ζούμε σε εποχές που τα media-PC, κερδίζουν έδαφος. Υπολογιστές κάθε τύπου και επεξεργαστή που υπόσχονται να κάνουν κάτι διαφορετικό, είτε μέσω touch screen, είτε μέσω δέκτη τηλεόρασης, είτε ενσωματώνοντας ένα ολόκληρο PC σε μια οθόνη, είτε.. είτε…

..Και υπάρχει και η Shuttle! Μια εταιρεία που αποδεδειγμένα έχει κατασκευάσει μερικά αριστουργήματα μίνι υπολογιστών σε προσιτές τιμές. Για όσους δεν γνωρίζουν, η σειρά XPC της Shuttle αποτελείται από υπολογιστές μεγέθους όσο περίπου του woofer που έχετε συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας. Με συνήθης πλάτος και ύψος γύρω στα 21 εκατοστά (και με κάπως μεγαλύτερο βάθος) η σειρά XPC μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο γραφείο ή να χωρέσει σε έναν πολύ μικρό χώρο γύρω από αυτό, προσφέροντας απόδοση, πρακτικότητα αλλά και ομορφιά σε μια θέση εργασίας.

Ο καλεσμένος μας: SP35p2

Καθώς υπάρχει μόνο ένας εκπρόσωπος των XPC με το καινούργιο socket της Intel (1366) αποφασίσαμε να κατέβουμε ένα σκαλί πιο κάτω και να ρίξουμε μια ματιά στον καλύτερο ίσως πρεσβευτή της Shuttle σε Socket775, με το μοντέλο SP35P2.


5.2

Διαστάσεις και design

To Shuttle SP35P2 με διαστάσεις 22cm (ύψος) x 21 cm (πλάτος) και 33cm (βάθος), είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μοντέλα της εταιρείας. Η πρώτη επαφή είναι πολύ θετική, με το μαύρο να κυριαρχεί παντού πλην της ασημένιας γραμμής πάνω στην οποία ενσωματώνονται το κουμπί του power, το led του δίσκου και το κουμπί του οπτικού μέσου. Το πρώτο πορτάκι είναι ακριβώς αφιερωμένο στο οπτικό μέσο που θα βάλετε (DVDRW/Blu-Ray) και ανοίγει από την πίεση του tray. Εν ολίγοις δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε slot DVD/Blu-Ray (από αυτά που “ρουφάνε” το οπτικό μέσο)!  Το δεύτερο πορτάκι ανοίγει με ελαφριά πίεση πάνω δεξιά (εκεί που υπάρχουν οι τρεις τελείες) και αποκαλύπτει μια θέση για συσκευή 3.5” π.χ. floppy ή memory card reader. Τέλος το πορτάκι στο κάτω μέρος, ανοίγει και αυτό με τον ίδιο τρόπο με το προηγούμενο και αποκαλύπτει θύρες USB, mini-firewire και μπροστινή είσοδο/έξοδο κάρτας ήχου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Υπάρχουν δεκάδες μικρά PC, cases με Atom ή με κανονικούς επεξεργαστές. Mini barebones με επεξεργαστές από laptop, media PCs με διάφορα καλούδια. Τί κάνει το SP35P2 να είναι τόσο ξεχωριστό; Η απάντηση είναι απλή: Το SP35P2 δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει χάμω, και με αυτό εννοούμε πως το mini αυτό PC, δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση στην χρήση μνήμης/επεξεργαστή/κάρτας γραφικών ή σκληρών δίσκων. Ας δούμε λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Socket775 – Υποστηρίζει όλους Core2Duo και Core2Quad επεξεργαστές
 • Θύρες μνήμης: 4 x DDR2 800MHz (8GB μέγιστο – dual channel)
 • Ήχος: 7.1 Realtek ALC888, High definition Audio (υποστηρίζει S/PDIF in/out λειτουργίες)
 • Θύρα Gigabit LAN (1Gbit)
 • Θύρα Firewire (v1.0 – 400MB/sec)
 • Θύρα eSATA (3Gbit/sec)
 • 4 εσωτερικές θύρες SATA2 (Intel controller) με δυνατότητα RAID 0,1,5,10
 • ATA100 / Floppy controller (ποιος τα χρησιμοποιεί αυτά πλέον;)

Κατεβάστε σε PDF αρχείο τα specifications όπως τα δίνει ο κατασκευαστής (5,13mb)...


5.3
Αν μη τι άλλο, ο υπολογιστής είναι πλήρης θυρών.

Στην εσωτερική μητρική χωράνε ακόμη δύο connectors για επιπλέον USB συσκευές (π.χ. ο card reader που προαναφέραμε), ενώ εντύπωση προκαλεί το τροφοδοτικό: Πρόκειται για ένα 400W μικροσκοπικό θαύμα που έχει προδιαγραφές «80+» κάτι που σημαίνει καλύτερη οικονομία για εσάς. Τέλος η μητρική έχει μία θύρα PCIe x16 και μία PCI θύρα. Εδώ ίσως υπάρχει και η μόνη παραφωνία, καθώς αφενός δεν υπάρχει μία PCIe x1 θύρα και αφετέρου, η PCI θύρα είναι τόσο κοντά στην PCIe που αναγκαστικά.. καλύπτεται από την ψήκτρα της κάρτας γραφικών και άρα αχρηστεύεται (εκτός και αν βρείτε μία ultra slim).

Συναρμολόγηση

Βγάζοντας το αλουμινένιο καπάκι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δύο θέσεις για σκληρούς δίσκους που φιλοξενούνται στην κορυφή του PC. Αν και από άποψη θορύβου αυτό δεν είναι το βέλτιστο δυνατόν, με αυτή την διάταξη, κερδίζεται πολύς χώρος, και υπάρχει ευκολία σε περίπτωση αφαίρεσης/προσθήκης μέσων. Η καλωδίωση (SATA/τροφοδοσία) είναι προεγκατεστημένη και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τον κάθε δίσκο στην θήκη και να τον βιδώσετε στο σασί!

5.4
Με βγαλμένο το καπάκι, αποκαλύπτονται οι θέσεις για δύο δίσκους 3.5”.

Αφαιρώντας τις δύο θήκες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τελευταίο αλουμινένιο κομμάτι του κουτιού, ένα περίπου ανάποδο «Π» πάνω στο οποίο καρφώνονται το οπτικό μέσο και η 3.5” συσκευή. Μόλις το αφαιρέσετε και αυτό, θα βρεθείτε τετ-α-τετ με την μητρική και την ψήκτρα του επεξεργαστή η οποία αριθμεί δύο ανεμιστήρες παρακαλώ! Πλέον έχετε πρόσβαση σε όλο το κουτί για να ξεκινήσετε να βάζετε μνήμες, επεξεργαστή και κάρτα γραφικών (εφόσον φυσικά το συναρμολογήσετε μόνοι σας και δεν το αγοράσετε έτοιμο)!

5.5
SP35P2 revealed!. Στα αριστερά οι θήκες των δίσκων, το πλαίσιο του οπτικού μέσου και η ψήκτρα του επεξεργαστή (με χάλκινη βάση εννοείται). Στο κουτί διακρίνονται η ψύκτρα της μητρικής, η θύρα του επεξεργαστή και οι.. καλωδιοταινίες (ναι, έχουν χωρέσει και ATA100 καλώδιο εκεί μέσα)!

To shuttle του τεστ μας

Αποφασίσαμε να «πιέσουμε» τον φάκελο του μικρού μας φίλου, και έτσι επιλέξαμε το παρακάτω configuration:

 • Επεξεργαστής Intel Q8300 Core2Quad, 2.5GHz, 4-core, 1333MHz FSB, 45nm, 4MB cache.
 • Μνήμη: 4 x Kingston KVR8002N5/2G (800MHz, 8GB σύνολο)
 • Δίσκοι: 2 x Seagate ST3500418AS  500GB/16MB cache σε διάταξη RAID1.
 • Οπτικό μέσο: Optiarc AD-7240S-0B. Ταχύτητα εγγραφής 24x, interface: SATA
 • Κάρτα γραφικών: MSI N210, 512MB RAM / 9400 512MB (δοκιμάστηκαν και οι δύο)
 • Άλλα: USB 8-in-1 card reader, 3.5”

5.6

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά θα χωρέσουν μέσα στο shuttle!

Λειτουργία: Mini PC ή Κανονικό PC με mini διαστάσεις;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, το δεύτερο! Το configuration μας, εγκαταστάθηκε τάχιστα, και πάνω του έτρεξε απροβλημάτιστα η 64bit έκδοση των Windows7. Κατά την όλη εγκατάσταση δεν υπήρξε κανένα θέμα πλην των drivers που υποστηρίζουν το RAID array, και οι οποίοι έπρεπε να κατέβουν από το site της Intel. Στα benchmarks και κατά την λειτουργία η απόδοση ήταν στα ίδια επίπεδα με ένα «κανονικό» desktop PC. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω!

Επίπεδα θορύβου

Το SP35P2 είναι ιδιαίτερα διακριτικό ως προς τα αυτιά του χρήστη, ειδικά αν ρυθμιστούν τα fans του επεξεργαστή και του κουτιού (μέσω BIOS) στο ultra silent mode. Παρόλα αυτά, αν θέλετε ένα μηδενικού θορύβου PC, το shuttle δεν είναι αυτό που ζητάτε, καθώς το κουτί διαθέτει συνολικά 6 fans (1 τροφοδοτικού, 2 επεξεργαστή, 2 back, 1 front), σε αντίθεση με άλλα shuttle που π.χ. μεταφέρουν όλη την ψύξη σε ένα πολύ μεγάλο fan στο πίσω μέρος. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα διακριτικότατο μεν, υπαρκτό δε ηχητικό υπόβαθρο που μάλλον δεν θα ενοχλήσει το 99% των χρηστών – ειδικά αν το τοποθετήσουν μερικά εκατοστά πιο μακριά από την θέση εργασίας τους.

5.7
Διακριτικό αλλά  όχι εντελώς αθόρυβο.

Συμπέρασμα

‘Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές για τον χρήστη που θέλει ένα συμμαζεμένο υπολογιστή. Υπάρχουν π.χ. προτάσεις της Dell που φοράνε επεξεργαστές laptop και slot DVDRW. Υπάρχουν HP  touchscreen PCs. Το Shuttle SP35P2 δεν κάθεται καν να ανταγωνιστεί τέτοιους ημι-υπολογιστές. Αποτελεί ξεκάθαρα την τίμια – και ίσως μοναδική -  λύση,  για μέγιστη απόδοση με ελάχιστο θόρυβο και όγκο. Η λιανική τιμή του κουτιού στις 6/12/09 κυμαίνονταν στα 400-420€, ενώ ένα πλήρες σύστημα κυμαίνεται μεταξύ 630€ και 1100€ ανάλογα το configuration.

Για όσους ψάχνουν το κάτι παραπάνω, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην Pro έκδοση η οποία διαθέτει.. 2 PCIe x16 θύρες (με δυνατότητα Crossfire με ATi κάρτες γραφικών), μεγαλύτερο τροφοδοτικό και.. αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος. Τέλος για όσους είναι fan της τελευταίας μόδας, ίσως θα ήταν καλύτερο να ρίξουν και μια ματιά  στο νεότερο (αλλά και ακριβότερο) Socket1366 XPC s1366, ή να περιμένουν κάπως, καθώς η Shuttle έχει ανακοινώσει πως μέσα στο 2010 θα προσφέρει επανασχεδίαση όλης της σειράς της, κάτι που ελπίζουμε θα φέρει φθηνά i5/i7/i9 XPCs αλλά και υποστήριξη στο AM3 socket της AMD.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;