Διαφήμιση
( 33 ψήφοι )

10.1-retrosystem-2012-logo

Από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου, οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Retrosystem, μία έκθεση πληροφορικής διαφορετική από τις άλλες, καθώς αυτή περιελάμβανε υπολογιστές από τις δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 (ή και του.. 2000+ όσον αφορά τις παιχνιδομηχανές). Ο... δημοσιογραφικός μας φακός ήταν εκεί, ζώντας και αποθανατίζοντας ένα υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν της πληροφορικής!

Το μέρος

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Μπορεί τα εκθέματα καθ' αυτά να ήταν ιδιαίτερα πλούσια από μόνα τους, αλλά και ο χώρος ενέπνευσε, έδωσε κύρος και επέτρεψε να έρθουν επισκέπτες σε μεγάλους αριθμούς.

Η οργάνωση και τα εκθέματα

Οι υπολογιστές ήταν χωρισμένοι σε διάφορες μικρές θεματικές ενότητες. Υπήρχε το section με τους ποιο σπάνιους υπολογιστές όπου κανείς μπορούσε να συναντήσει γερόντια όπως ο πρώτος φορητός υπολογιστής Osborne-1 ή ακόμη έναν λειτουργικότατο (και ανεξήγητα πεντακάθαρο) Macintosh!

Από εκεί και πέρα υπήρχαν sections με υπολογιστές Amstrad, Sinclair, Atari και Commodore. Κάποια από τα εκθέματα δε, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τεθούν σε λειτουργία και να επιδείξουν στους επισκέπτες τις αξιοζήλευτες ικανότητες τους! 

Ποιο κάτω, υπήρχε το section των παιχνιδομηχανών, που ξεκινούσε από κάποια απίστευτα vector graphics game machines και έφτανε έως το PS2!

Στον χώρο την έκθεσης υπήρχε αρκετό υλικό προς ενημέρωση, με την μορφή μεγάλων banners που έδιναν πληροφορίες για την κάθε κατηγορία, ενώ υπήρχαν διαθέσιμοι και πολλοί εκθέτες που με μεράκι και ενθουσιασμό ενημέρωναν τους επισκέπτες.

10.2-BBC-and-Osborne1
Σε πρώτο πλάνο ο διάσημος BBC δίπλα στον πρώτο "φορητό" Osborne 1

10.3-acorn-electron
Acorn electron με τεράστιες δισκέτες 8" δίπλα σε έναν Dragon64

10.4-macintosh-classic
Macintosh Classic σε άψογη και λειτουργική κατάσταση!

10.5-apple-iic-and-msx
Ο Apple IIc κάνει παρέα στα σνόμπ -εκ Ιαπωνίας- MSX!

10.6-retrosystem-2012

10.7-retrosystem-2012

10.8-ataris
OMG it's full of Atari's!
Άλλα με κασσετόφωνο, άλλα με το κλασσικό cartridge slot. Πόσο μπροστά ήταν η Atari στο θέμα του solid state storage!
;)

10.9-atari-xl-atari-st
Ένας Atari XL κάνει παρέα στον μεγαλύτερο και δυνατότερο Atari ST των 16bit

10.10-retrosystem-2012

10.11-spectrum-sinclair
Μπροστά ο Spectrum +3 με επιρροές CPC6128 ενώ από πίσω, ένας πανέμορφος Sinclair QL

10.12-sinclair-zx
Γομολάστιχα και άγιος ο Θεός για τον ZX!

10.13-sinclair-zx80-zx81
Ένας ZX80 και ένας ZX81 ποζάρουν στριμώχνοντας ένα Pixel!

10.14-sinclair

10.15-retrosystem-2012

10.16-amstrad-pc
Αν και τα PC δεν ανήκουν στην εποχή των home micros, η Amstrad ήταν από τους πρώτους διδάξαντες στους κλώνους των IBM. Εδώ βλέπουμε έναν Amstrad PC (512?)  και δίπλα του τον φορητό (?) PPC, έναν υπολογιστή που πόνεσε πολλά μάτια, δάκτυλα αλλά και... πλάτες!

10.17-cpc6128
Ο CPC6128 ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δίπλα του η γερμανική έκδοση του CPC464 φτιαγμένη από την Schneider.

10.18-retrosystem-2012

10.19-amiga-500-600-1200
Μια τελείως out-of-focus φωτογραφία με τις Amiga 500, 600 και 1200!

10.20-amiga-500-plus
Μια Amiga 500 Plus που παίζει superfrog φορώντας το μαγικό expansion της GVP που αν θυμόμαστε καλά περιείχε επεξεργαστή, μνήμη και σκληρό δίσκο όλα σε ένα!

10.21-amiga-2000
Η σοβαρή Amiga 2000 την ώρα που μάλλον έπαιζε... kick off!

10.22-commodore-pet-sx64
O Commodore PET είναι ένα από τα ποιο αναγνωρίσιμα micros ενώ δίπλα του, ο πρώτος φορητός έγχρωμος υπολογιστής, ο Commodore SX64!

10.23-commodore64
Ο Commodore 64 έχει το ρεκόρ πωλήσεων υπολογιστή. Στην φωτό βλέπουμε ακόμη τον πρώτο υπολογιστή που πούλησε 1 εκατομμύριο κομμάτια (VIC 20), drives και κασσετόφωνα, καθώς και τον Plus/4

10.24-commodore128
Commodore 128 (η ομοιότητα με την Amiga παραπάνω από εμφανής), Plus/4, C64 σε διαφορετική έκδοση. O επάνω αριστερά πρέπει να είναι Commodore 16.

10.25-vectrex
To Vectrex ήταν ένα αρχαίο παιχνίδι με απίστευτα για την εποχή vector graphics!

10.26-retrosystem-2012

10.27-retrosystem-2012

10.28-retrosystem-2012

10.29-commodore64
Ο Commodore 64 ζει, βασιλεύει και ελέγχει και βραχίονες άμα λάχει!
Μυρωδιά από... Ιnfosystem του παρελθόντος

Κάποιοι θα θυμούνται ίσως το... θάψιμο που είχαμε ρίξει στην τελευταία (και συγχωρεμένη) Infosystem που διοργανώθηκε το 2010, όντας μια έκθεση που δεν είχε πλέον καμία σχέση με πληροφορική. Εδώ από την άλλη είχαμε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μια έκθεση που αν και τα εκθέματα παρέπεμπαν σε προηγούμενες δεκαετίες, αυτή κατάφερνε να δείχνει φρέσκια και αυθεντική. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πως ή όλη ατμόσφαιρα θύμιζε  παλιές καλές εποχές της Infosystem, όταν όλα ήταν ένα μικρό τρελό πανηγύρι περίεργων τύπων!


Για το τέλος, έχουμε μια μικρή συνέντευξη με τον Γιώργο Πεζιρκιανίδη, ιδρυτή της retrovisions και ιθύνοντα νου της έκθεσης:

Πότε ιδρύθηκε η κοινότητα retrovisions, ποιο ήταν το έναυσμα για αυτή την προσπάθεια σας και πόσα μέλη αριθμείτε αυτή τη στιγμή;

Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας. Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τους υπολογιστές μιας άλλης εποχής κοινότητα του retrovisions.gr δημιουργήθηκε στα τέλη του 2007. Εκείνη την εποχή είχα ξεκινήσει μια εργασία ψηφιοποίησης του περιοδικού PIXEL της γνωστής εταιρίας Compupress η οποία όπως γνωρίζετε εκδίδει το γνωστό σε όλους PC Master. Ήθελα να ανεβάσω την εργασία μου σε ένα χώρο στον οποίο άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα να μπορούν να τα κατεβάσουν αλλά παράλληλα να βοηθήσουν αν θέλουν στην ψηφιοποίηση τευχών που δεν είχα στην κατοχή μου. Σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν ασφαλώς να ολοκληρωθεί όλη η συλλογή.

Και εγένετο το silogomania.gr το σημερινό retrovisions.gr το οποίο με τον καιρό ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση όλων των τευχών του PIXEL και ανέπτυξε οικογένειες με θέματα όπως οι συλλογές, τα χόμπι, όπως και δυο τεράστιες ενότητες σχετικά με ψηφιοποιημένα συλλεκτικά περιοδικά και όλους τους υπολογιστές των περασμένων δεκαετιών. Τα μέλη μας αυτή την στιγμή αριθμούν περίπου τις 2.500 χιλιάδες με 200 μέλη περίπου να είναι κάθε μέρα περίπου κοντά μας. Όσο αφορά τώρα την έκθεσή μας, η διοργάνωση αυτή δεν έχει σταθερούς εκθέτες και κάθε χρόνο μπορεί να είναι και διαφορετικοί. Βεβαίως υπάρχουν κάποια σταθερά μέλη σε αυτή την προσπάθεια που σηκώνουν κα ιτο μεγαλύτερο βάρος του όλου επιχειρήματος. Η οργάνωση γίνεται στο retrovisions.gr που είναι και ο διοργανωτής της έκθεσης αυτής.

Η έκθεση retro υπολογιστών στο ΝΟΗΣΙΣ είχε μεγάλη προβολή από τα media (ΣΚΑΪ, in.gr κ.λπ.) και πολύ μεγάλη επιτυχία αν κρίνουμε από αυτά που είδαμε. Πώς το καταφέρατε και πώς αποτιμάτε εσείς την όλη ανταπόκριση στο εγχείρημα;

Το retrovisions.gr έχει στα σπλάχνα του πολλές εργασίες μελών τα οποία ανέβηκαν με τον καιρό στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της κοινότητας έκθεση retrosystem είναι μια συλλογική προσπάθεια χρηστών, συλλεκτών οι οποίοι έχουν σαν χόμπι την συλλογή αλλά και λειτουργία παλαιών μηχανημάτων. Αποφασίσαμε λοιπόν πως θα ήταν μια εκπληκτική ιδέα να μπορούσαμε να εκθέσουμε την συλλογή μας σε κοινή θέα, με σκοπό να ταξιδέψουμε τους μεγαλύτερους στο παρελθόν, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία στην νέα γενιά να γνωρίσει από που ξεκίνησε όλο αυτό το κομμάτι που λέγεται πληροφορική. Η έκθεση αυτή δεν είναι μια σύμπραξη συλλεκτών και ανθρώπων που απλώς συλλέγουν ότι πέσει στο χέρι τους. Όλοι οι συλλέκτες που γνωρίστηκαν και επικοινώνησαν στο forum μας είναι εραστές, χομπίστες που ξέρουν τι θέλουν να συλλέξουν, ξέρουν τι αξίζει ιστορικά (όχι χρηματικά) για να το προσθέσουν στην συλλογή τους, και το κυριότερο, τα λειτουργούν ακόμη και σήμερα φτιάχνοντας διάφορες εργασίες όπως ρομπότ, προγράμματα, παιχνίδια. Το τονίζω αυτό ιδιαίτερα... Η retrosystem δεν είναι μια σύμπραξη συλλεκτών που αποφάσισαν να ψάξουν στην σκοτεινή τους αποθήκη τι έχουν και δεν έχουν, αλλά είναι μια σύμπραξη συλλεκτών που είναι ερωτευμένοι με αυτά τα μηχανήματα τα οποία τα λειτουργούν πολύ συχνά, τα προσέχουν, και τα κρατούν όσο γίνεται σαν καινούργια. Με λίγα λόγια ξέρουν ποιο μηχάνημα είναι ικανό για έκθεμα και ποιο όχι. Πιστεύω λοιπόν πως αυτός ήταν και ο λόγος της επιτυχίας μας. Οι πρώτες δυο εκθέσεις που έγιναν στην Αθήνα και μάλιστα στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία ήταν το ξεκίνημα. Στην συνέχεια πήρε το μήνυμα μας το ΝΟΗΣΙΣ Θεσσαλονίκης, που πραγματικά εκεί οι άνθρωποι αγκάλιασαν με τεράστιο ενδιαφέρον την προσπάθειά μας με αποτέλεσμα να γίνει μια δυνατή ένωση, δηλαδή από την μία οι δικές μας γνώσεις με τους υπολογιστές που συλλέγουμε και από την άλλη το σωστό promotion, το πολύ καλό μαρκετινκ, ο εξαιρετικός χώρος που ασχολήθηκε το ίδιο το ΝΟΗΣΙΣ κατάφερε να αποδώσει καρπούς... Να σημειώσω εδώ πως δεν ήταν μόνο το ΣΚΑΙ το οποίο έκανε το ρεπορτάζ αλλά και εκατοντάδες σελίδες από δημοσιογραφικά blogs τα οποία ενδιαφέρθηκαν για να μας παρουσιάσουν. Παράλληλα είχαμε και άλλες προτάσεις που για την ώρα δεν χρειάζεται να αναφέρουμε.

Σκοπεύετε να επαναλάβετε την έκθεση στην Θεσσαλονίκη ή και σε άλλες πόλεις;

Ναι!!! Η συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ άφησε μεγάλες ελπίδες για μια έκθεση retrosystem και του χρόνου. Παρόλα αυτά δεν αποκλείουμε κάποια εμφάνιση κάπου αλλού αλλά ακόμη είναι λίγο νωρίς για να λέμε με σιγουριά διάφορα... Το σίγουρο είναι πως προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα. Είμαστε αγαπημένοι και θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

Από όσο γνωρίζουμε τα εκθέματα αποτελούν κομμάτια των ιδιωτικών συλλογών των μελών σας. Θα μπορούσατε να δώσετε μια μικρή λίστα με τους υπολογιστές που εκτέθηκαν;

Σε αυτή την έκθεση εκθέσαμε περίπου 70 μηχανήματα. Μπορούσαμε να εκθέσουμε και περισσότερα αλλά αποφασίσαμε να κρατήσουμε μια διαφορετική πορεία η οποία ήταν αυτή της πραγματικής έκθεσης που κυριαρχεί, το στήσιμο και η άνεση της περιήγησης και όχι ο υπερβολικός όγκος από μηχανήματα παστωμένα το ένα δίπλα στο άλλο με εκατοντάδες καλώδια εδώ και εκεί. Είχαμε 6 ενότητας από συγκεκριμένες οικογένειες. Η πρώτη ήταν η ενότητα με τα διάφορα, η δεύτερη ήταν η Atari, η τρίτη ήταν η Sinclair, η τέταρτη ήταν η Amstrad, η πέμπτη ήταν η Commodore και τέλος μια ενότητα με τις παιχνιδομηχανές.

Περιληπτικά τα ποιο σημαντικά εκθέματα ήταν από την ενότητα με τους διάφορους υπολογιστές είχαμε εν συντομία: ACORN BBC, Osborne 1, Radioshack TRS 80S 8" Disk drive, Apple Classic και 2C και AIM 65 της RoCWell

Από Atari είχαμε Atari 400, 800, 600XL κ.λπ. έως τα πρώτα δεκαεξάμπιτα όπως ο Atari ST και Atari STE.

Στην ενότητα Sinclair είχαμε τον Sinclair MK14 κλώνο, αλλά και το αυθεντικό κομμάτι σε μορφή κιτ. Επίσης είχαμε Sinclair ZX 80, ZX 81, ZX Spectrum, Spectrum +2 +3, Sinclair Ql και το ροποτάκι το DAT O BOT κατασκευής του Αλέξη Ζαχαριάδη ένα ρομπότ που κινείται με ένα ΖΧ81 υπολογιστή.

Στην ενότητα της Amstrad τα 6128 και 464 με τα μόνιτορ όπως και το πρώτο PC 1512

Στην ενότητα Commodore είχαμε ασφαλώς Commodore VIC 20, Commodore 64, Amiga 500 κ.λπ.

Τέλος είχαμε την ενότητα με τις παιχνιδομηχανές με παλιά μηχανήματα της  Nintendo NES, SNES, Sega Master System, Sony PS1 κ.λπ.

Εδώ φυσικά θα αναφέρω όλη την ομάδα που έφτιαξε και την φετινή retrosystem που ήταν οι:

  • Γιώργος Πεζιρκιανίδης (akmakas)
  • Αλέξανδρος Ζαχαριάδης (DAT .Alex)
  • Χάρης Ελευθερίου (Viking310)
  • Νίκος Πάχτας (npac)
  • Πολυχρόνης Σκαρλάτος (Dr_Wh0)
  • Γρηγόρης Τσακίρης (Coinhunter)
  • Γιάννης Ζυγγιρίδης (Amiga500fan)
  • Άγγελος Γκλαβίνας (Ultra)
  • Νίκος Μπάσης (Nicked)
  • Δημήτρης Χατζούδας (tzoudas)
  • Παναγιώτης Πίτελος (panos_Pit)
  • Νίκος Καρυπίδης (nkary)

Έχοντας παραστεί σε αντίστοιχη έκθεση στο εξωτερικό, θα μπορούσα να πω πως τουλάχιστον όσον αφορά αυτή του Νόησις, δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει σε εκθέματα και οργάνωση (συνοδευτικά υλικά, επεξηγηματικές αφίσες κ.λπ.). Θα θέλατε κάποτε να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος για ένα μεγάλο μουσείο υπολογιστών στην Ελλάδα;

Αυτή την στιγμή η έκθεση retrosystem έχει κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα που την κάνει θα έλεγα ποιο ενδιαφέρουσα για τους απλούς επισκέπτες... Στο εξωτερικό κυριαρχεί ποιο πολύ το παζάρι, το μάζωμα δηλαδή παλαιών μηχανημάτων με κυρίαρχο σκοπό τις αγοραπωλησίες. Δηλαδή υπάρχουν σε ένα χώρο μηχανήματα με τους ιδιοκτήτες δίπλα να πουλούν την πραμάτεια τους... Ένα παζάρι δηλαδή... Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τέτοια κατεύθυνση στην έκθεση. Στην Retrosystem δεν θα δείτε εμπόρους να πουλούν, δεν θα δείτε χαρτόκουτα με δισκέτες και παιχνίδια και πίσω από τον πάγκο τον πωλητή. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά που έχουμε με την Ευρώπη. Εδώ κάνουμε έκθεση κάνουμε μια γκαλερί από καλλιτεχνικά ιστορικά μηχανήματα. Για εμάς το home micro δεν είναι πορτοφόλι, αλλά ένα ζωντανό έργο τέχνης. Ασφαλώς έχουν γίνει κάποιες ανάλογες προσπάθειες στο εξωτερικό με την δική μας απλά εγώ αναλύω αυτό που έχω δει στο σύνολο..

Ας μιλήσουμε λίγο για την εποχή των home micros και το πως την βιώσατε εσείς. Μιλάμε για δεκαετία του '80 με PIXEL, 8bit υπολογιστές και ξερό ψωμί να φανταστώ;

Ξεκίνησα το ταξίδι μου τέλη του 1985 με ένα ΖΧ Spectrum+. Ήμουν 13 χρονών τότε και σίγουρα όπως καταλαβαίνετε λόγω ηλικίας ζούσα το δικό μου παραμύθι. Ήταν και τα χρόνια ποιο όμορφα τότε. Μακάρι τα νέα παιδιά να μπορούσαν να ζήσουν εκείνες τις εποχές ξανά. Στην συνέχεια το 1988 αγόρασα μια Amiga 500, και προχώρησα σε Amiga 2000, Amiga 1200 με περιφερειακά κ.λπ. κ.λπ. Το περίεργο είναι πως ακόμη και τώρα ζω ένα παραμύθι. Επειδή λοιπόν δεν θέλω να ξυπνήσω ακόμη :) γι' αυτό στο retrovisions.gr θα δείτε θέματα από εκείνη την εποχή που δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού.

Υπάρχουν πολλοί χομπίστες στο εξωτερικό που τρέχουν projects όπως κλώνοι (υπήρχε και ένας MK14 στην έκθεση αν θυμάμαι καλά) διάσημων πρωτόγονων (ή μη) υπολογιστών, όπως ο altair 8800, ή ακόμη και ο... Cray-1 σε μέγεθος σπιρτόκουτου. Υπάρχει περίπτωση μελλοντικές εκθέσεις να εμπλουτιστούν με τέτοιους υπολογιστές ή/και με merchandise (κούπες, mouse pads κ.λπ.) στο στυλ αυτών που βλέπουμε π.χ. στο ThnikGeek?

Όλα είναι πιθανά όταν έχεις τον Αλέξανδρο Ζαχαριάδη στην ομάδα. Ο ίδιος πέρυσι ετοίμασε ένα αυτόνομο ρομπότ που σκέφτεται με ένα ΖΧ81 του 1981 και φέτος με την κατασκευή του κλώνου του Sinclair ΜΚ14 προσέξτε πιστού κλώνου μέχρι και το τελευταίο σημάδι! Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό παγκοσμίως είμαστε οι πρώτοι σε ολόκληρο τον κόσμο που εκθέτει το αυθεντικό κίτ μαζί με ένα πιστό αντίγραφο.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος ή να προσφέρει τον παλιό του υπολογιστή σε εσάς;

Μέλος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα πηγαίνοντας στο retrovisions.gr και κάνοντας μια εγγραφή. Από εκεί και πέρα σχετικά με δωρεές μπορεί να στείλει email στο akmakas@yahoo.gr ή στο retrosystem@rocketmail.com ή να στείλει μήνυμα στο retrosystem.gr στην ενότητα δωρεές. Τα μηχανήματα συλλέγονται για να τοποθετηθούν ως εκθέματα.

Φαντάζομαι πως ως λάτρης μιας εποχής που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως "η άγρια δύση των υπολογιστών", πόσο σας λείπει αυτή και πώς βλέπετε τα πράγματα σήμερα;

Δεν μου λείπει απλώς η εποχή των home micros. Μου λείπει όλη εποχή της δεκαετίας του '80... Δεν υπάρχει καμία σύγκριση του τότε με το τώρα. Δυστυχώς... Γι αυτό λοιπόν καλούμε όσους από εσάς θέλετε να ζήσε έστω και για λίγο αυτό το παραμύθι των οχτάμπιτων home micros να είστε παρόντες στις εκθέσεις μας και να ζήσετε με τον καλύτερο τρόπο εκείνη την εποχή!


 Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υπεύθυνους, να ευχηθούμε καλή συνέχεια,  και όσο το δυνατόν ποιο σύντομα  να έχουμε και άλλα τέτοια events!

Υ.Γ.: Για τους λάτρεις της εποχής εκείνης των υπολογιστών, ας ρίξουν μια ματιά στην πολύ ενδιαφέρουσα ταινία/documentary του BBC, με όνομα Micro Men:

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;