Διαφήμιση
( 47 ψήφοι )

5.1-gamepc

Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στις ημέρες μας, προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες εικόνας κίνησης και ήχου, αλλά αυτό προϋποθέτει και έναν καλό υπολογιστή, ειδάλλως η οθόνη γίνεται πιο φτωχή σε λεπτομέρειες και πιο αργή σε ανανέωση. Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες οικονομικά εποχές, οπότε στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ορισμένες ιδέες και κατευθύνσεις για έναν γρήγορο αλλά συνάμα φτηνό υπολογιστή για παιχνίδια!

Ορίζοντας τι εστί gaming PC

Ως Gaming PC θα μπορούσαμε να ορίσουμε αυθαίρετα έναν υπολογιστή ο οποίος διαθέτει (με σειρά σπουδαιότητας) μία πολύ καλή κάρτα γραφικών, έναν πολύ καλό επεξεργαστή και επαρκή μνήμη. Για παράδειγμα ένα επαρκές configuration είναι το παρακάτω:

  • Επεξεργαστής: Intel Core i3-4360
  • Μνήμη: 8GB DDR1600
  • Δίσκος: 1TB
  • Κάρτα γραφικών: GTX 750 1GB GDDR5

...και θα σας κοστίζει τουλάχιστον €670 ανάλογα με τα υποσυστήματα που θα επιλέξετε!

Τι ΔΕΝ είναι gaming PC

Βλέποντας λοιπόν τo παραπάνω configuration, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Είναι όλοι οι ακριβοί υπολογιστές καλοί για gaming; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ! Πηγαίνοντας στην αγορά ίσως βρεθείτε πυκνά-συχνά μπροστά σε υπολογιστές-προσφορές που δεν κάνουν για παιχνίδια. Μερικά παραδείγματα:

  • Υπολογιστές με επεξεργαστή i3, i5 ή PentumG με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel HD
  • Υπολογιστές με φτηνές κάρτες γραφικών κάτω από το... ψυχολογικό όριο μιας GT730 ή μιας R7 250 με GDDR5 μνήμη.
  • Υπολογιστές με επεξεργαστές χαμηλής απόδοσης ανά πυρήνα (π.χ. socket AM1 επεξεργαστές). Καλύτερα ένας διπύρηνος Core i3 παρά ένας τετραπύρηνος Athlon 5350.
Τι απαιτήσεις έχουν τα παιχνίδια από έναν υπολογιστή;

Τα παιχνίδια σε γενικές γραμμές δεν είναι πάντα τα πιο καλογραμμένα προγράμματα που υπάρχουν στο σύμπαν. Αυτό σημαίνει πως πιθανώς να μην χρειαστεί να πληρώσετε για υλικό που δεν αξιοποιείται πλήρως έτσι κι αλλιώς. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο δημοφιλή RTS, FPS και ΜΟΒΑ games, τις προδιαγραφές και την πραγματική εκμετάλλευση του hardware:

Ελάχιστες απαιτήσεις:

Παιχνίδι

Λειτουργικό

Επεξεργαστής

Μνήμη RAM

Κάρτα γραφικών

StarCraft2

Windows XP

PentiumD / Athlon-X2

1.5GB

- GeForce 7600GT
- AMD X800 XT
(DirectX9c)

BattleField 4

Windows Vista SP2

Intel Core 2 Duo 2.4 GHz /
AMD Athlon X2 2.8 GHz

4GB

- AMD Radeon HD 3870 512Mb
- NVIDIA GeForce 8800 GT

LoL

Windows XP

Διπύρηνος στα 2GHz

1GB

(2GB για Win7/8)

Οποιαδήποτε κάρτα υποστηρίζει DirectX 9.0 και Shader 2.0

DoTa 2

Windows 7

Διπύρηνος στα 2.8GHz

4GB

- GeForce 8600/9600GT
- ATI/AMD Radeon HD2600/3600
(DirectX 9.0)

Crysis 3

Windows Vista

Διπύρηνος
AMD Athlon64-X2 2.7GHz
Intel Core2Duo 2.4GHz

4GB

- NVidia GTS450
- AMD Radeon HD5770
(DirectX 11 με 1GB RAM)

Βλέπουμε λοιπόν πως μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν ελάχιστες απαιτήσεις που υπήρχαν πριν μία... δεκαετία. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως με τις ελάχιστες αυτές προδιαγραφές θα έχετε ένα ευχάριστο απόγευμα παίζοντας τα!

Οι ελάχιστες προδιαγραφές συχνά-πυκνά σημαίνουν πως το παιχνίδι θα πρέπει να παιχτεί χωρίς ένα μεγάλο μέρος των γραφικών του ενεργοποιημένο και σε χαμηλή ανάλυση χωρίς καν να μπορεί η εταιρεία να εγγυηθεί πως ακόμη και έτσι ο παίκτης θα έχει μια ικανοποιητική εμπειρία.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως τα πιο δημοφιλή online games (SC2, LoL, BF2, DOTA2) δεν εκμεταλλεύονται (και δεν απαιτούν) σύγχρονες κάρτες γραφικών και πρότυπα όπως το DirectX11!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των περισσότερων παιχνιδιών είναι πως δεν κάνουν καλό scaling σε πολλούς πυρήνες. Έτσι υπάρχει το παράδοξο π.χ. στο StarCraft2, το παιχνίδι να είναι πιο γρήγορο σε έναν διπύρηνο επεξεργαστή από ότι σε έναν οκταπύρηνο. Σε γενικές γραμμές ένα gaming PC καλό είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ισχύ ανά πυρήνα παρά πολλούς πυρήνες με χαμηλή συχνότητα. Καλύτερα ένας Core i3 4360 παρά ένας Athlon FX8350. Προσοχή: Αναφερόμαστε κυρίως για παιχνίδια μεσαίων και υψηλών απαιτήσεων. Υπάρχουν από την άλλη παιχνίδια υπερ-υψηλών απαιτήσεων όπως το το Assausin’s Creed Unity όπου οι απαιτήσεις απλά υπαγορεύουν υπολογιστές της τάξης των €1.000 (ελάχιστος επεξεργαστής Core i5 ή FX-8350, 6GB RAM και GTX680 κάρτα γραφικών)!

Χτίζοντας το gaming PC μας

Θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε λοιπόν ένα gaming PC της τάξης των €300~€350. Γι' αυτό θα προτείνουμε έτοιμα ή και μεταχειρισμένα κομμάτια. Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε για μία ακόμη φορά πως αναφερόμαστε σε gaming PC άρα πολυτέλειες τύπου SSD, USB3.0 κτλ μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα!

1. Επεξεργαστής / Μητρική /Μνήμη

Η φθηνότερη λύση για μεταχειρισμένα είναι η αγορά ενός PentiumD ή ενός Core2Duo με 2~4GB DDR2 μνήμη. Δυστυχώς αν θελήσετε να κινηθείτε σε μεταχειρισμένα, θα πρέπει να αγοράσετε από το εξωτερικό ή να ψαχτείτε με μαγαζιά καθώς στα ελληνικά auction sites οι τιμές είναι ολίγον αστείες.

Τι ψάχνουμε; Ψάχνουμε για μητρική τύπου ΑΜ2+ AM3+, s775, s1155, s1156 με τον αντίστοιχο επεξεργαστή της που θα πρέπει να είναι διπύρηνος και τουλάχιστον στα 2.6GHz καθώς και 2~4GB RAM DDR2 ή DDR3 ανάλογα την περίπτωση. Πόσο θα μας κοστίσει αυτό; Αν αναλογιστούμε πως ένας ολοκαίνουργιος PentiumG3220 μαζί με μια μητρική που έχει όλα τα καλούδια (USB3, PCIe x16, SATA3 6Gbps) μαζί με 4GB RAM κοστίζει περίπου €145, ε τότε καταλαβαίνετε πως είναι απαράδεκτο έως κουλό να δώσετε τα ίδια για κάτι μεταχειρισμένο.

5.2-cpu-mark-relative cpu-boss

Αν βρεθείτε μπροστά σε μια ευκαιρία τύπου i5 + 3GB RAM + μητρική στα €100~€110 ίσως να το σκεφτείτε. Διαφορετικά αναλογιστείτε το εξής: Ένας φθηνός επεξεργαστής σημερινής τεχνολογίας όπως ο προαναφερθέν PentiumG3220, καταφέρνει να είναι πιο γρήγορος σε single core εργασίες από έναν i5-750 την ίδια ώρα που είναι συνολικά πιο γρήγορος από έναν Core2Quad Q6600! Συμπέρασμα: Ένας παλιός quad-core μπορεί να ακούγεται πιο εύηχος, αλλά θα σας στερήσει από σύγχρονα χαρακτηριστικά και πιθανώς να έχει μικρότερη απόδοση από έναν σύγχρονο διπύρηνο είτε για άμεσους λόγους (ισχύς ανά πυρήνα) είτε για έμμεσους (χαμηλότερη ταχύτητα RAM, παλαιότερος PCIe δίαυλος, κ.λπ.).

Ως βάση λοιπόν για το gaming PC μας θα βάλουμε αυτά τα €145. Με αυτά τα χρήματα θα πάρετε έναν σύγχρονο διπύρηνο επεξεργαστή στα 3GHz, 4GB RAM και μια μητρική με όλα τα σημερινά χαρακτηριστικά. Αν από την άλλη μπορείτε να βρείτε κάτι σε παρόμοια απόδοση και φθηνότερο, go for it!

Προσοχή: Εφόσον κινηθείτε προς αγορά μεταχειρισμένης μητρικής, προσπαθήστε να σιγουρευτείτε πως σε περίπτωση άμεσου προβλήματος της μητρικής δεν θα μείνετε με αυτήν στο χέρι. Μια λύση είναι η πληρωμή να γίνει μέσω PayPal, είτε αγορά μόνον από αξιόπιστη πηγή. Ένας πρώτος οπτικός έλεγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποφύγετε κακοτοπιές:

5.3-piknotes motherborad
Οι πυκνωτές στα δεξιά είναι «φουσκωμένοι» κάτι που υποδεικνύει πως η μητρική είναι στα τελευταία της (αν όχι νεκρή). Κοιτάξτε πόσο «επίπεδοι» δείχνουν οι πυκνωτές στα αριστερά σε σχέση με τους προβληματικούς.

2. Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών είναι το Α και το Ω σε έναν υπολογιστή που προορίζεται για παιχνίδια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επαναλάβουμε πως μας ενδιαφέρει πρώτιστα το chip της κάρτας γραφικών, μετά ο τύπος της μνήμης (GDDR5 και όχι DDR3) και τέλος το μέγεθος της. Στην αρχή του άρθρου ορίσαμε κάπως αυθαίρετα ως ελάχιστο μία GTX 750. Μια τέτοια κάρτα καινούργια κοστίζει €100 με €160 ανάλογα την περίπτωση. Ένα τέτοιο κόστος φυσικά είναι πολύ μεγάλο για ένα gaming PC που θέλουμε να κρατήσουμε κάτω από τα €350.

Η λύση είναι να ψάξουμε για stock ή μεταχειρισμένες κάρτες γραφικών. Όσον αφορά την ασφάλεια θα επαναλάβουμε πως οι πληρωμές μέσω PayPal ή μέσω επιβεβαιωμένων πωλητών θα σας γλυτώσουν από τα χειρότερα. Οι κάρτες γραφικών υποφέρουν από δύο θέματα: Από προβληματικούς πυκνωτές (όπως και οι μητρικές) και κυρίως από προβλήματα θερμοκρασίας που φθείρουν τις «μπίλιες» που ενώνουν το chip με την πλακέτα. Αυτά τα προβλήματα (BGA) γενικά τα θεωρούμε άλυτα. Αν αγοράσετε μια κάρτα γραφικών και αυτή κάνει κολλήματα, αν δείτε μήνυμα πως ο driver σταμάτησε όπως παρακάτω:

5.4-display drivers problem

...ή αν δείτε στην οθόνη σας κατά την εκκίνηση ή κατά την διάρκεια της λειτουργίας διάφορα περίεργα Pixels ή γραμμές στην οθόνη, τότε η κάρτα γραφικών είναι ελαττωματική και πρέπει να επιστραφεί.

5.5-display drivers problem
Διάφορες φάσεις μιας ελαττωματικής κάρτας γραφικών. Από απλές γραμμές και τυχαία pixels στην οθόνη έως ολική.. άρνηση λειτουργίας.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να τεστάρετε την κάρτα γραφικών που θα αγοράσετε δια μέσω εντατικής λειτουργίας ή μέσω προγραμμάτων όπως το VGA stress test. Ο λόγος που σας προτείνουμε να το κάνετε είναι διότι κάποιος μπορεί να επισκευάσει πρόχειρα μία κάρτα γραφικών (μέσω... φούρνου και άλλων πατεντών) και να σας την πασάρει ως πλήρως λειτουργική (=λειτούργησε για 30 λεπτά). Οπότε δείξτε την δέουσα προσοχή και όλα θα πάνε καλά.

Τι ψάχνουμε από κάρτα γραφικών; Προσωπικά θεωρώ ως βάση την παλιά καλή GTX460 και το AMD αντίστοιχο της (Radeon HD 5830) ως μια απίστευτα καλή λύση! Αν ψάξετε λίγο θα μπορέσετε να βρείτε μια τέτοια κάρτα με τιμή που θα κυμαίνεται περί τα €50~€60! Γιατί GTX460/HD5830; Γιατί μιλάμε για κάρτες γραφικών που αν και είναι 5~6 γενιές πίσω έχουν μεγάλη απόδοση, και υποστηρίζουν σύγχρονα standards (DirectX11, OpenGL4.1 κ.λπ.).

5.6-ebay-graphic-cards
In eBay we trust!

Όσον αφορά δε την απόδοση, αν συγκρίνουμε μια GTX460 των €50-€60 με μια GTX750 των €100-€160 τότε θα διαπιστώσουμε πως στον μοναδικό τομέα που υπερέχει η δεύτερη είναι η κατανάλωση ρεύματος!

Εννοείται τέλος πως αν καταφέρετε να βρείτε κάτι καλύτερο ή νεότερο με τα ίδια περίπου χρήματα (GTX 470, 560, AMD HD 68xx κ.λπ.) το χτυπάτε άμεσα!

3. Κουτί, τροφοδοτικό, σκληρός δίσκος, DVDRW – όλα καινούργια!

Εφόσον έχουμε “τελειώσει” με μητρική, επεξεργαστή, μνήμη και κάρτα γραφικών, τότε λογικά μας περισσεύουν €145 για τα υπόλοιπα. Ως κουτί εννοείται πως αφενός δεν πρέπει να πάρουμε κάτι ακριβό, αφετέρου θα πρέπει αυτό να διαθέτει κάποιο χώρο για την κάρτα γραφικών (που είναι πλατιά έως... πληθωρική). Με περίπου €32 μπορείτε να αγοράσετε ένα άριστο κουτί σαν το CC-COUGAR ARCHON, αν και είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν δεκάδες άλλες επιλογές που ίσως κοστίζουν λιγότερο και από €28!

5.7-pc tower
Το εν λόγω κουτί διαθέτει αρκετό χώρο για να μην ζοριστείτε με την κάρτα γραφικών!

Όσον αφορά τον σκληρό δίσκο, πρόκειται για ένα υλικό που υπόκειται σε φθορές λόγω μηχανικών μερών οπότε η αγορά μεταχειρισμένου θεωρείται προβληματική. Με €41 μπορείτε να αγοράσετε έναν ολοκαίνουργιο δίσκο των 500GB. Εφόσον φυσικά θελήσετε να πάτε σε μεταχειρισμένο, ρίξτε του ένα τεστ με το Seagate Seatools που λειτουργεί τόσο σε Windows όσο και σε bootCD περιβάλλον.

Το DVDRW κοστίζει €15 καινούργιο οπότε μας μένει το τροφοδοτικό το οποίο είναι και ο τελευταίος σκόπελος που θα πρέπει να περάσετε. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια τεράστια ποικιλία με no name, μέτριες brands και μεγάλες brands. Ανάμεσα στις τελευταίες ως βάση θα έβαζα το Thermaltake Berlin 630W στα €55. Στην πράξη μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες τροφοδοτικά αρκεί να έχουν δύο PCIe connectors για την κάρτα γραφικών ή εναλλακτικά να αγοράσετε αντάπτορα για 2ο PCIe connector. Για παράδειγμα ένα Powersonic 750W (με έναν μόνο PCIe connector) κοστίζει €40 ένα Approx 650W με 2 connectors κοστίζει τα ίδια όπως και ένα PowerTech 750W. Γενικά η ιστορία του τροφοδοτικού σηκώνει πολύ συζήτηση. Προσωπικά θα προτιμούσα μια brand που θα σας γλυτώσει από πολλά «αόρατα» προβλήματα και κολλήματα. Αν πάλι θέλετε να κινηθείτε σε κάποιο φθηνότερο, καλό είναι να ψάξετε και να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά και την εγγύηση που δίνει ο κάθε κατασκευαστής.

Λειτουργικό σύστημα και άλλες λειτουργίες

Η επιλογή του λειτουργικού συστήματος είναι κάτι επίσης υπό συζήτηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάποιος θα έλεγε “Windows 7” αλλά ας μην ξεχνάμε πως τον υπολογιστή τον θέλουμε για παιχνίδια και πως LoL και SC2 μπορούν να τρέξουν σε Windows XP (Βασικά και το DoTa 2 παίζει σε XP).

Τα Windows XP έχουν πολύ χαμηλότερο «ίχνος» -καταναλώνουν λιγότερη μνήμη και ισχύ επεξεργαστή άρα σε καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε forums χρήστες δηλώνουν πως το παιχνίδι τους έτρεχε καλύτερα στα XP παρά σε 7.

Πιστεύουμε πως αν επιλέξετε σύστημα με επεξεργαστή και μητρική παλαιότερου τύπου, ίσως είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τα Windows XP (ή Ubuntu Linux για το Dota2). Από την άλλη, αν χρησιμοποιήσετε σύγχρονο επεξεργαστή και μητρική όπως στον πίνακα παρακάτω, τότε τα Windows 7 είναι μονόδρομος (αφού δεν υπάρχουν drivers για Windows XP) και το μόνο δίλλημα είναι αν αυτά θα είναι 32bit ή 64bit. Για 4GB μνήμη δεν έχει τρομερή σημασία ποιο από τα δύο θα επιλέξετε (ίσως μια ελαφρά υπεροχή στα 32bit).

Ένα άλλο θέμα είναι τα προγράμματα που φορτώνονται αυτόματα με την εκκίνηση του υπολογιστή. Προκειμένου να μην χάνετε απόδοση από αυτά θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε να μην εγκαταστήσετε antivirus και να αποτρέψετε το φόρτωμα πολλών προγραμμάτων στην εκκίνηση, πηγαίνοντας στο προγράμματα -> βοηθήματα -> εκτέλεση (ή εναλλακτικά πατώντας το πλήκτρο με το σήμα των Windows και R μαζί) και γράφοντας εκεί msconfig:

5.8-msconfig
Από εκεί πάτε στην Εκκίνηση στοιχείων και απενεργοποιείτε όσο περισσότερα προγράμματα εκκινούν μαζί με τον υπολογιστή, ελευθερώνοντας έτσι πολύτιμη RAM!

Επίλογος

Εφόσον ακολουθήσατε τις συμβουλές μας, το ακριβότερο configuration που θα έχετε θα μοιάζει κάπως έτσι:

Κουτί

 CC-COUGAR ARCHON

€32

Τροφοδοτικό

 Approx 650W

€40

Μητρική

 Asus H81M-C

€35

Επεξεργαστής

 PentiumG 3220 (3GHz dual core)

€55

Μνήμη

 4GB DDR3 1600MHz

€42

Κάρτα γραφικών

 NVidia GTX460 1GB GDDR5

€60

Δίσκος

 500GB SATA3

€41

Optical

 Optiarc DVDRW

€15

Σύνολο

 

320

Ο παραπάνω υπολογιστής έχει πολύ ισορροπημένα χαρακτηριστικά στο τρίπτυχο που ορίζει την ταχύτητα του όσον αφορά τα παιχνίδια (κάρτα γραφικών, επεξεργαστής, μνήμη) με αποτέλεσμα να έχει απόδοση που συγκρίνεται εύκολα με συστήματα διπλάσιας και βάλε τιμής. Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει να αναζητήσετε λύσεις για φθηνότερο και ποιοτικότερο gaming!


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;