Διαφήμιση
( 32 ψήφοι )

2.1-macpro

Το νέο Mac Pro με το design που παραπέμπει σε τρίφτη τυριού και την οθόνη που κάθεται σε ένα stand των χιλίων δολαρίων, αποτελεί σίγουρα την είδηση του μήνα στον χώρο της πληροφορικής. Τι υπάρχει όμως πίσω από τις λέξεις;

Το stand

Αναμφίβολλα, το θέμα που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η ιστορία με το πανάκριβο stand της οθόνης. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο κομμάτια μέταλλο που ενώνονται με έναν απλό μηχανισμό, κάτι που μπορείς να αγοράσεις στο ebay για €20. Ακόμη και οι –κατά γενική ομολογία– προβατοποιημένοι fans της Apple, σιώπησαν όταν άκουσαν το... κουστούμι που έραψε η Apple γι' αυτούς!:

Φυσικά η τιμή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλου του σύμπαντος σε απίστευτα αστεία memes ενώ η MSI Αυστραλίας βρήκε την ευκαιρία για λίγη... καλή διαφήμιση:

2.2-msi-australia

Πίσω από τις λέξεις, πρέπει να καταλάβουμε κάτι πολύ-πολύ σημαντικό: Η Apple δεν μασάει να χρεώσει ό,τι θέλει, και κυρίως, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πει κατάμουτρα στους πελάτες της. Για παράδειγμα στην παρουσίαση του εν λόγω stand, στην αρχή παρουσιάζεται ένα τυπικό (ακριβό) VESA συμβατό stand των $199 και μετά η Apple μας ενημερώνει πως, αν θέλετε να αγοράσετε το δικό της (που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως διαφορετικό εκτός από design) θα πρέπει να πληρώσετε πέντε (5) φορές περισσότερα χρήματα, χρήματα αρκετά για να αγοράσετε ένα high-end PC!

Η ιστορία του stand είναι η επιτομή των πρακτικών της Apple, η πεμπτουσία της, αν θέλετε!

2.3-apple-pro-stand

Το Mac Pro καθ' αυτό.

Αφήνοντας το overpriced stand, ας ασχοληθούμε λίγο με το Mac Pro που η Apple αποφάσισε να ανανεώσει μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Ιδού μερικές τεχνικές προδιαγραφές:

2.4-mac-pro-tech-specs

Η Apple δεν χαρίστηκε ούτε στο design με το αλουμινένιο κουτί, ούτε στην επεκτασιμότητα, ενώ παρουσίασε μερικές όντως εντυπωσιακές τεχνολογίες, όπως την κάρτα επιτάχυνσης Pro Res.

Pro Res RAW acceleration card

Τι είναι αυτό πάλι; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως είναι μια κάρτα επέκτασης για το πάνω κομμάτι (τα ακριβά) των Mac Book Pro που τους προσφέρει την δυνατότητα να αποκωδικοποιεί ταυτόχρονα τρία streams βίντεο 8K ProRes RAW ή δώδεκα (12) streams σε 4Κ.  Για όσους δε δεν καταλαβαίνουν, να ενημερώσουμε πως στο 8Κ video το κάθε καρέ έχει τουλάχιστον 36MPixels!

Πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. Όχι εντυπωσιακό για τους μυημένους, αλλά ενδιαφέρον από πολλές άλλες απόψεις.

Εικάζεται από τους ειδικούς της πληροφορικής πως πίσω από αυτή την ιστορία δεν υπάρχει τίποτα άλλο από την αξιοποίηση σύγχρονων FPGA επεξεργαστών. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρούς επεξεργαστές που μπορούν να προγραμματιστούν στην εκκίνηση ώστε να κάνουν μία δουλειά πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Εκατοντάδες φορές πιο γρήγορα από ότι ένας επεξεργαστής γενικής χρήσης.

Αυτό από μόνο του σημαίνει πως οι CPU, οι επεξεργαστές όπως τους γνωρίζαμε συνεχίζουν να χάνουν έδαφος. Εδώ και χρόνια, τόσο η Intel όσο και η AMD προσπαθούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, προσθέτοντας multimedia extensions στους x86-x64 based επεξεργαστές τους. Για παράδειγμα, η Intel έχει προσθέσει εντολές για αυτόματη αποκωδικοποίηση H.265 video στους επεξεργαστές της από την 4η γενιά των Core i3/i5/i7 και μετά. Αν κάποιος προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει ένα 4K video χωρίς αυτά τα extensions, δεν πάει να είναι και ένας Core i7-3999, απλά δεν θα τα καταφέρει.

Το θέμα εδώ είναι πως οι επεξεργαστές, είτε έχουν έναν είτε είκοσι πυρήνες, είναι αυτή τη στιγμή παγιδευμένοι στην απαρχαιωμένη νοοτροπία των προγραμματιστών, αλλά και στο γεγονός πως οι ισχυρές κάρτες γραφικών κανιβαλίζουν την αγορά, καθώς πολλά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, χρησιμοποιούν πλέον την απεριόριστη ισχύ της GPU για να επιταχύνουν τις εργασίες κατά 200%/300% ή και παραπάνω.

Επιστρέφουμε λοιπόν στην τεχνολογία αυτή της Apple. Είναι εντυπωσιακή; Και ναι, και όχι. Θα εξηγηθώ: Είναι εντυπωσιακή από την άποψη πως όπως και στην περίπτωση του πρώτου iPhone, η Apple συνδύασε υπάρχουσες τεχνολογίες και έφτιαξε κάτι νέο και μοναδικό.

Από την άλλη, δεν θα εντυπωσιαζόμουν τόσο καθώς (α) δεν έχουν δοθεί τιμές κόστους για την Pro Res κάρτα, οπότε θα είναι σίγουρα δώρον-άδωρον για τον μέσο χρήστη και κατά (β) η τεχνολογία αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια και αν λειτουργήσει για την Apple, σύντομα θα δούμε αντίστοιχες κάρτες και για τα PC με πιο προσγειωμένες τιμές. Μια φωτογραφική μηχανή  των €800 μπορούσε πίσω το 2015 να κάνει H265 encoding, ενώ TV boxes των €40 μπορούν σήμερα να κάνουν H265 decoding σε 4K video. Και ας μην ξεχνάμε όλα σχεδόν αυτοσχέδια FPGA-based mining μηχανήματα.

Decomposing famous Macs

Και φυσικά από τη στιγμή που το νέο MacPro αποτελείται από PC parts, θα ήταν αδύνατον να μην το συγκρίνουμε με ένα αντίστοιχο PC. Ας πιάσουμε το «μικρό» Mac Pro για το οποίο η Apple δίνει τιμή. Τα χαρακτηριστικά όπως γράψαμε παραπάνω έχουν ως εξής:

CPU:  

Intel Xeon W, 8-cores, 3.5GHz

RAM: 

32GB

GPU: 

AMD Radeon Pro 580X

Storage: 

256GB SSD

Motherboard: 

8xPCIe, 64 PCIe lanes

PSU: 

1400W

Για ένα κόστος της τάξης των $6.000 που σας εγγυώμαι πως θα μετατραπούν σε €6.000 ή και παραπάνω!
Ας συναρμολογήσουμε ένα PC για να δούμε αν και πόσο πληρώνουμε τον γνωστό φόρο της... Apple:

Είδος

Τύπος

Κόστος

CPU: 

Intel Core i9-9900K

€480

RAM: 

32GB DDR4

128

GPU: 

AMD Radeon RX580

€200

Storage: 

512GB M.2 Patriot Viper 3100/2200

€100

Motherboard: 

ASUS PRIME Z390-P

€145

PSU: 

Enermax, Platimax 1700W

€280

Case: 

Thermaltake V200 Tempered Glass

€70

OS: 

Windows 10 Pro

€140

Σύνολο: €1.543!!!

Σχόλια:

 • Ο επεξεργαστής Core i9-9900K είναι 10~15% γρηγορότερος από αυτόν του Xeon W του βασικού Mac Pro.
 • Η μνήμη δεν προσφέρει ECC.
 • Το SSD έχει διπλάσια χωρητικότητα και σίγουρα καλύτερη ταχύτητα από το standard της Apple.
 • Η RX580 είναι 15% πιο γρήγορη από την Pro 580X
 • Η μητρική της Asus προσφέρει λιγότερα PCIe slots και memory slots. Γενικά έχει μικρότερη επεκτασιμότητα.

Ναι, θα μπορούσαμε να χτίσουμε χίλια δύο configurations, χωρίς Windows license, με άλλο τροφοδοτικό, κ.λπ. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα μας, όμως. Το πρόβλημα με τις θρησκείες (γιατί η Apple ΕΙΝΑΙ θρησκεία) είναι πως δεν μπορείς να τα βάλεις με τους πιστούς της. Δεν μπορείς να πολεμήσεις την πίστη με λογικά επιχειρήματα. Για όσους λοιπόν δεν είναι θρήσκοι, να ορισμένα γεγονότα για το παραπάνω configuration:

 • Το PC σύστημα είναι ελαφρά λιγότερο επεκτάσιμο στην μητρική του
 • To PC σύστημα έχει χειρότερο design από αυτό της Apple
 • Το PC σύστημα δεν έχει ECC μνήμη ενώ η αξιοπιστία του εξαρτάται από τον συναρμολογητή
 • Το PC σύστημα έχει πολύ πιο φτηνά υλικά αναβάθμισης
 • Το PC σύστημα είναι πιο γρήγορο κατά 10~15% και έχει διπλάσια χωρητικότητα δίσκου που σε απόδοση μπορεί να είναι έως και 6 φορές πιο γρήγορο από αυτό της Apple.
 • Το PC σύστημα κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές πιο φθηνά!

Εν ολίγοις, ας βγάλει ο καθένας μόνος του, τα συμπεράσματα του!

Η οθόνη

Η οθόνη του Mac Pro, ονομάζεται Pro Display XDR, κοστίζει $5.000 χωρίς το... stand. Πρόκειται για ένα άριστης ποιότητας 32” monitor με 6K ανάλυση και δυνατότητα να παραμένει σταθερά στα 1000 nits φωτεινότητας, ενώ αυτό μπορεί να κάνει peak έως τα 1.600 ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως λ.χ. η θερμοκρασία. Εδώ να σημειώσουμε πως αν θέλετε την επίστρωση που εξαφανίζει τις αντανακλάσεις, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα $1.000 και φυσικά μην ξεχνάτε το stand των $999 που αναφέραμε νωρίτερα –αλλιώς θα πρέπει να αγοράσετε κάποιου τρίτου κατασκευαστή ή να την κολλήσετε στον τοίχο με χαρτοταινία, κάπως έτσι:

2.5-apple-screen

Η αλήθεια είναι πως η οθόνη είναι καλό deal από την άποψη πως έχει χαρακτηριστικά που συναντώνται σε επαγγελματικές οθόνες που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Αν ψάξουμε να βρούμε στο εμπόριο κάτι αντίστοιχο, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν οθόνες που προσφέρουν αυτή τη στιγμή 5K ή 6K ή 8K ανάλυση, οθόνες που αγγίζουν τα 1000 nits, αλλά όχι και τα δύο μαζί σε μια τιμή που να μπορεί κάποιος να κράξει την Apple. Ενδεικτικά:

 • Το Asus PA32UC-K προσφέρει 1000 nits στις 32” αλλά 4K ανάλυση με τιμή 2.200
 • Η Philips 436M6VBPAB προσφέρει 1000 nits με 4K ανάλυση και φυσικά με χειρότερο dot pitch αφού το panel είναι τεράστιο (43”). Η τιμή πάντως είναι αξιοσημείωτη: 700
 • H Dell UP3218K είναι μια οθόνη 32” με 8K ανάλυση αλλά μόλις 400 nits και κοστίζει 3.900

Με άλλα λόγια; Το βρίσκω ενδιαφέρον πως η Apple κοστολογεί την οθόνη τόσο φθηνά! Είμαι δε τόσο εντυπωσιασμένος που φοβάμαι μήπως σύντομα αλλάξει γνώμη και ενσωματώσει την βάση (και την τιμή της) σε αυτή!

Επίλογος

Η Apple παρά τις φήμες, δεν παρέκκλινε από την x86 αρχιτεκτονική. Το MacPro 2019 δείχνει επεκτάσιμο, και με ποτισμένο με ενδιαφέρουσες τεχνολογίες (ProRes acceleration card, XDR Monitor).

Η Apple ακόμη και για λόγους prestige έπρεπε να ανανεώσει την γερασμένη σειρά των Mac Pro, ασχέτως αν συντελούν πλέον ελάχιστο στον τζίρο της εταιρείας. Πρόκειται για μηχανήματα δυνατά, επεκτάσιμα, επαγγελματικά και φυσικά πανάκριβα, υπερκοστολογημένα και διόλου φιλικά στην επέκταση με χρήση περιφερειακά τρίτων. Όσοι πιστοί με λεφτά για ξόδεμα, προσέλθετε!


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;