Διαφήμιση
( 31 ψήφοι )

3.2-refurbished-dellΣε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μια νέα κατηγορία προϊόντων που έχει «μπουκάρει» σαν σφήνα στον κόσμο της πληροφορικής, αυτή των refurbished «μετασκευασμένων» υπολογιστών και παρελκόμενων. Οι μετασκευασμένοι υπολογιστές κερδίζουν συνεχώς μερίδιο της αγοράς (ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς) χάρις το τρίπτυχο της παροχής εγγύησης, της υψηλής απόδοσης και του χαμηλού κόστους.

Γιατί μετασκευασμένο;

Ο κυριότερος λόγος για την αγορά μετασκευασμένου υπολογιστή σε σχέση με έναν καινούργιο, δεν είναι άλλος από το κόστος: Μπορείτε να αποκτήσετε ένα PC στο 1/3 ή και στο 1/5 της τιμής ενός σύγχρονου μηχανήματος, χωρίς να χάσετε και πολλά πράγματα όσον αφορά τις δυνατότητες του.

Όσον αφορά την διαφορά ενός μετασκευασμένου (refurbished) υπολογιστή σε σχέση με  έναν μεταχειρισμένο, εδώ υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όπως:

  • Ο μετασκευασμένος υπολογιστής πωλείται με εγγύηση αντιπροσωπείας ενός ή δύο ετών.
  • Ο μετασκευασμένος υπολογιστής συνήθως περνάει από ποιοτικό έλεγχο, τρίβεται και ξαναβάφεται, άρα έχει μια εξωτερική εμφάνιση που ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να είναι όμοια με ενός υπολογιστή «του κουτιού».
  • Ο μετασκευασμένος υπολογιστής συνήθως αγοράζεται (σε... παλέτες) από γραφεία και επιχειρήσεις που τους ξεφορτώνονται και δεν έχει δεχθεί ακραία φθορά σε σχέση με έναν οποιοδήποτε σπιτικό μεταχειρισμένο στο οποίο κάποιος πονηρός μπορεί να έβαλε στον... φούρνο την GPU προκειμένου να της δώσει παράταση ζωής ενός μήνα.
Είναι ένας μετασκευασμένος υπολογιστής καλός για gaming;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Κατ' αρχάς να αναφέρουμε πως οι μετασκευασμένοι υπολογιστές σπάνια αποκλίνουν από τις γνωστές OEM μάρκες. Συνήθως πρόκειται για υπολογιστές για χρήση γραφείου της Dell, HP, Fujitsu, Acer κ.λπ. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μηχανήματα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μια αδύναμη κάρτα γραφικών στο chipset ή στον επεξεργαστή.

Φυσικά εδώ υπάρχει ένας πειρασμός, καθώς κάποιος μπορεί να πει «εγώ θα αγοράσω ένα refurbished-μετασκευασμένο μηχάνημα, και θα του βάλω μια GTX1060 και ούτε γάτα ούτε ζημιά!».

Πράγματι, κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει ένα αξιοπρεπέστατο Core i5 σύστημα και να του βάλει μια λ.χ. καινούργια RX580 κοψοχρονιά και όλο το μηχάνημα να μην του βγει παραπάνω από... 500€! Μα για να συμβεί αυτό, χρειάζεται έρευνα αγοράς. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Κατ' αρχάς πολλοί refurbished υπολογιστές πωλούνται με μορφή SSF ή έχουν μικρό τροφοδοτικό που δεν μπορεί να παράσχει ισχύ σε μια δυνατή GPU. Αυτό σημαίνει πως μια αξιοπρεπής κάρτα γραφικών απλά δεν χωράει μέσα στο SSF κουτί ενώ ακόμη και αν αγοράσετε ένα refurbished που θα φιλοξενείται σε «κανονικό» ATX κουτί, ίσως διαπιστώσετε πως (α) ίσως στο εσωτερικό δεν υπάρχει χώρος (β) το τροφοδοτικό δεν παρέχει καν καλώδιο για κάρτα γραφικών.

Σε γενικές γραμμές όλα αυτά λύνονται με την απλή πατέντα: «Αγοράζω ένα refurbished, του βάζω ένα φτηνό τροφοδοτικό και κουτί, του ρίχνω και ένα SSD με την κάρτα γραφικών και πάλι είμαι κάτω από τα 500€ για ένα πλήρες gaming PC».

Το παραπάνω σενάριο είναι μεν δυνατό, μα απαιτείται χρόνος για ενδελεχή έρευνα ή ένας εξειδικευμένος τεχνικός. Βλέπετε, κάποιοι κατασκευαστές σε κάποια μοντέλα τους, δεν ακολουθούν πλήρως τα διεθνή στάνταρ. Το πιο συνηθισμένο είναι λ.χ. η μητρική πλακέτα να μην είναι ATX συμβατή και να μην μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε από τα κουτιά που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως στην φωτογραφία:

3.1-non atxΣε μία ATX συμβατή μητρική, το αριστερό της, όριο, της βρίσκεται εκεί που ξεκινούν οι PS/2 connectors. Στο board της φωτογραφίας, όλο το κομμάτι που βρίσκεται μέσα στο κόκκινο πλαίσιο, θα… «περισσέψει» μέσα σε οποιοδήποτε ATX κουτί, καταλαμβάνοντας (στην καλύτερη) τον χώρο που προορίζεται για το τροφοδοτικό.

Σε άλλες περιπτώσεις (βλ λ.χ. Fujitsu-Siemens) έχουμε συναντήσει τροφοδοτικά και connectors που μοιάζουν να μην είναι ATX, και άλλα πολλά περίεργα. Άρα θα πρέπει  να σιγουρευτείτε πως ο μετασκευασμένος υπολογιστής που θα αγοράσετε είτε χωράει μια κάρτα γραφικών ή μπορεί να δεχτεί κανονικό ATX τροφοδοτικό ή έστω μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιος σε ένα άλλο κουτί.

Είναι ένα refurbished PC συμφέρων για την επιχείρηση μου.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Ξεκινώντας από το πολύ χαμηλό κομμάτι της αγοράς, δηλαδή τις επιχειρήσεις που στηρίζουν όλη τους την λειτουργικότητα (e-mail, λογιστικό πρόγραμμα, αρχείο, web-browsing κ.λπ.) σε έναν παλιό υπολογιστή.  Σε αυτό το κομμάτι, με ένα απειροελάχιστο κόστος, μπορεί κάποιος να πετάξει το προβληματικό του προπολεμικό PentiumD με την μητρική που έχει σκασμένους πυκνωτές και τον δίσκο που κάνει συλλογή bad tracks και να αγοράσει την πιο φτηνή πρόταση (λ.χ. ένα Core2Duo ή ένα Core i3 πρώτη γενιάς) μαζί με ένα SSD 120~240GB και η τιμή να κυμανθεί στα €100~€140!

Για μια επιχείρηση που χρειάζεται πιο σύγχρονο και δυνατό εξοπλισμό, πάλι χωρίς τραγική αύξηση του κόστους (€160~€200) μπορεί να προμηθευτεί client PCs που και νόμιμα θα είναι (με σχεδόν τζάμπα άδεια Windows 10 Pro), και γρήγορα και σχετικά σύγχρονα.

Είναι ένα refurbished PC, επεκτάσιμο;

Για όσους ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν στο μέλλον το PC τους, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην πλειοψηφία τους τα PC της κατηγορίας αυτής σίγουρα δεν έχουν τα κομφόρ μιας μητρικής που από μόνη της αξίζει €150 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι τελείως «γυμνά». Τα περισσότερα μηχανήματα διαθέτουν 4 slots για επέκταση μνήμης, τουλάχιστον 4 SATA ports, μία θύρα PCIe x16, κ.λπ., κ.λπ. Άσε που αν κάποιος αναζητεί έναν υπολογιστή για να συνδέσει κάποιο περίεργο μηχάνημα που απαιτεί native parallel ή serial port, εκεί η λύση είναι όχι απλά μονόδρομος, αλλά μονόδρομος και κατηφόρα!

Η μεγάλη λίστα με τις δυνατότητες

Προσωπική μου επιλογή είναι ο υπολογιστής να έχει τουλάχιστον USB3.0 θύρες προκειμένου να μην χρειάζονται δεκάλεπτα για μια απλή αντιγραφή σε κάποιο USB stick. Σε γενικές γραμμές λατρεύω τόσο τα Core i3/i5 τρίτης γενιάς και πάνω ή ακόμη και τα φτηνά της AMD (A6/A8/A10 επεξεργαστές). Από εκεί και πέρα, διαφορετικοί χρήστες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις: Άλλοι θέλουν απαραίτητα 6Gbps SATA3 προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως το SSD, άλλοι θέλουν PCIe Gen3 κτλ. Υπάρχουν τόσα δεκάδες chipsets και συνδυασμοί που κάθε προσπάθεια να τα ταξινομήσουμε είναι καταδικασμένη (άλλωστε πρόκειται για προδιαγραφές που έτσι κι αλλιώς ίσως δεν δοθούν ποτέ από ένα κατάστημα στον τελικό πελάτη). Όπως αναφέρθηκε εν τάχει και παραπάνω, προσωπική μας άποψη είναι πως το καλύτερο value είναι ένας υπολογιστής Core i3/i5 τρίτης γενιάς και πάνω, χωρίς αυτό να αποκλείει και τους παλαιότερους αν η τιμή είναι μικρή.

Refurbished οθόνες

Φυσικά υπάρχουν και refurbished οθόνες και οι τιμές τους επίσης είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί κάποιος να αγοράσει μία οθόνη 22" ή και 24" στο μισό της καινούργιας με κάποιες από αυτές μάλιστα να διαθέτουν και IPS panels ή να έχουν ανάλυση μεγαλύτερη και από FullHD. Στην περίπτωση των οθονών, καλό θα είναι να μάθουμε τις τυποποιήσεις του κάθε εισαγωγέα για το Grade. Βλέπετε, υπάρχουν κατηγορίες ποιότητας (Grade A+, GradeB ή αλλιώς GA+, GB κ.λπ.) που η κάθε μία σημαίνει διαφορετικό πράγμα (πλαστικά κιτρινισμένα, καμένο pixel κ.λπ.) οπότε έχετε και αυτό στα υπόψη σας.

Refurbished laptops

Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους σταθερούς υπολογιστές, παρά μόνο το γεγονός πως εδώ η εγγύηση του εισαγωγέα καθίσταται πολύ πιο χρήσιμη, καθώς σε περίπτωση μεταχειρισμένου χέρι-με-χέρι, δεν μπορείτε να γνωρίζετε την κατάσταση της κάρτας γραφικών ή του δίσκου.

Μια νόμιμη λύση για τα καταστήματα

Όπως επίσης αναφέρθηκε παραπάνω, οι refurbished υπολογιστές έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν σε εξαιρετικά μικρό κόστος με μια νόμιμη άδεια χρήσης. Έτσι, μπορείτε να έχετε στο κατάστημα σας έναν υπολογιστή με Windows 10 Pro και να είστε καί γρήγοροι, καί νόμιμοι.

Σύγκριση

Θα κάνουμε μια μικρή σύγκριση κόστους βάζοντας ένα καινούργιο ενάντια σε ένα μεταχειρισμένο PC:

Όνομα

Επεξεργαστής

Μνήμη RAM

Σκληρός δίσκος

USB

Storage types

Ενδεικτική Τιμή

New
Dell Optiplex 3060 MT

Core i3-8100

4GB DDR4

1TB

USB3.1

SATA3 6Gbps

370€

Refurbished
Dell Optiplex 7010

Core i5-3470

4GB DDR3

500GB

USB3.0

SATA3

6Gbps

185€

Στην μισή τιμή, αγοράζουμε ένα μηχάνημα με πάνω-κάτω τις ίδιες δυνατότητες και με επεξεργαστή που στις μετρήσεις δείχνει να επιτυγχάνει σκορ 61.2% έναντι 71%!

(πηγή: UserBenchmark.com)

Συμπέρασμα

Οι μετασκευασμένοι υπολογιστές ήρθαν για να μείνουν, ειδικά στην χώρα μας, ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομικά για όλους μας, εποχή. Ο γραφών έτυχε πρόσφατα να επισκεφτεί μία από τις τέσσερις εταιρείες στην Β. Ελλάδα που γνωρίζει πως ασχολούνται με το θέμα, και το θέαμα ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, με τον χώρο να μοιάζει περισσότερο με εργοστάσιο και κάθετη μονάδα αντιπροσωπείας αυτοκινήτων (με τριβείο, βαφείο, μονάδα διαλογής, ποιοτικού ελέγχου, πακεταρίσματος κ.λπ.) παρά με εισαγωγέα ειδών πληροφορικής!

Οι μετασκευασμένοι υπολογιστές δεν είναι κάτι το νέο στην αγορά. Μα λίγο η κρίση και λίγο η εξειδίκευση, έχουν φουντώσει το φαινόμενο, ένα φαινόμενο που δείχνει να έχει να προσφέρει κάτι για όλους: Κερδοφορίες και ανταγωνιστικότητα για τα μικρά καταστήματα πληροφορικής, υψηλής απόδοσης μηχανήματα σε μικρό κόστος για τους πελάτες.


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;