Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Asus EAH 5850 box

Για όσους γνωρίζουν τα τερτίπια της πληροφορικής, η αγορά εξοπλισμού καλύπτεται άριστα από τον νόμο της έξυπνης αγοράς, δηλαδή της αγοράς του προϊόντος με τον καλύτερο συντελεστή κόστους προς απόδοση. Στις κάρτες γραφικών, αυτό το όριο βρίσκεται κάπου μεταξύ €80 και €140. Εκεί είναι που εμφανίζεται η θηριώδης Asus EAH5850 των €260 και μας καταστρέφει την κοσμοθεωρία. Γιατί;

 

Πριν ανοίξουμε το κουτί

Η επιλογή του 5850 chipset της ATi δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αν κάποιος ρίξει π.χ. μια ματιά στα VGA charts του Tom’s Hardware, θα παρατηρήσει πως μετά τις SLI και Crossfire μετρήσεις (και πλην δύο-τριών απλησίαστων εναλλακτικών), το 5850 chipset αποτελεί την γρηγορότερη επιλογή που μπορούν να αγοράσουν σήμερα τα χρήματα σας!

Η δε επιλογή της Asus έγινε γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο δείχνει να είναι από τα πιο φθηνά και ταυτόχρονα πιο προικισμένα που υπάρχουν στην αγορά!


Asus EAH5850

Τα χαρακτηριστικά που δίνει η κατασκευάστρια έχουν ως εξής:

Chipset

Radeon HD 5850

Core clock

725MHz

Memory clock

4GHz (1000MHz x 4)

Memory size

1GB

Memory bus

DDR5

Memory type

256bit

Μέγιστη ανάλυση CRT

2048 x 1536

Μέγιστη ανάλυση DVI

2560 x 1600

Φυσικά η «ατραξιόν» που τονίζεται παντού είναι η υποστήριξη του DirectX 11 πρότυπου. Η κάρτα υποστηρίζει Crossfire (εννοείται) ενώ δίδεται με 3 χρόνια εγγύηση. Η σύνδεση με την μητρική γίνεται φυσικά με την PCI-e x16 θύρα, ενώ απαιτούνται και δύο 6pin τροφοδοσίες ρεύματος!


Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας...

Asus EAH 5850 out of box

 

Ανοίγοντας το κουτί, θα βρείτε πλην της κάρτας, δύο DVD με το εγχειρίδιο οδηγιών και τους drivers, ένα καλώδιο-αντάπτορα για να δώσετε ρεύμα στην κάρτα από συμβατικό καλώδιο τροφοδοσίας, ένα μετατροπέα από DVI σε VGA και ένα Crossfire καλώδιο.

Η κάρτα καθ΄αυτή μοιάζει να βγήκε από την ίδια την.. AMD και στην όψη θυμίζει πραγματικά την reference card. Η ψύξη  βλέπετε είναι πλέον λίγο διαφορετική σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αφού εδώ  το πλαστικό πλαίσιο δημιουργεί ένα «τούνελ» αέρα μέσα στην κάρτα, από το οποίο κυκλοφορεί κατά μήκος αυτής αέρας από το σιδερένιο bracket έως την πίσω πλευρά της.


Asus EAH 5850 front
Απλά… όμορφη!

 

Φυσικά αργότερα θα διαπιστώναμε πως ο όλος σχεδιασμός πραγματικά μειώνει στο ελάχιστο τις θερμοκρασίες σε βαθμό που το fan να μοιάζει αναίσθητο στο workload της κάρτας γραφικών, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε ούτε για αστείο π.χ. στην GTS250 που διαθέτει ο γραφών, και η οποία στο MW2 τείνει να.. μουγκρίζει όταν η πολυπλοκότητα των γραφικών αυξάνεται.


Asus EAH 5850 back
Sexy back!

 

Όσον αφορά την συνδεσιμότητα, η κάρτα δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει:


Asus EAH 5850 connectors

 

Έχουμε λοιπόν δύο DVI (DVI-I), μία HDMI και μία.. μία DiplayPort θύρα (ξέρετε αυτές με το DRM ενσωματωμένο – μπρρρ). Η κάρτα μπορεί να στείλει εικόνα σε.. τρεις οθόνες ταυτόχρονα, κάτι πολύ ενδιαφέρον αν θελήσετε να παίξετε έναν εξομοιωτή πτήσης ή κάποιο άλλο παιχνίδι, με καλή ταχύτητα αλλά χωρίς το αυξημένο κόστος για αγορά πολλαπλών καρτών γραφικών και τροφοδοτικών.

 

Test configuration

Αποφασίσαμε να στήσουμε την κάρτα σε ένα.. οικογενειακό Asus/AMD – βασισμένο σύστημα. Το configuration που επιλέξαμε έχει ως εξής:

  • Μητρική Asus M4A78T-E AM3
  • PhenomII X4 945
  • 2 x 2GB DDR3 Kingston 1333MHz
  • 1 x Seagate 500GB
  • 1 x Optiarc x24 DVDRW
  • Powersonic 750W PSU / Heroichi 700W

Full configuration


Εγκατάσταση και μετρήσεις

Αφού τελειώσαμε την συναρμολόγηση του συστήματος και έχοντας το ακόμη.. χύμα στον πάγκο του εργαστηρίου, ξεκινήσαμε την εγκατάσταση των Windows 7 ώστε να δούμε με τα μάτια μας, το τέρας σε πραγματική λειτουργία…


χύμα...
Τo σύστημα μας, στημένο πάνω στον πάγκο...


Bios setup utility

 

Με τα Windows 7 να λειτουργούν κανονικά,  προχωρήσαμε στο κατέβασμα και εγκατάσταση από το site της Asus, των τελευταίων drivers που δίνει η εταιρεία και ξεκινήσαμε να παίζουμε με την κάρτα!


Windown 7 επιδόσεις
Το 7.7 βρίσκεται μόλις 0.2 βαθμούς πριν την τελειότητα! Συγκριτικά, μία GTS250 βαθμολογείται με μόλις 5.9!

Windows 7 driver version

 

Μετρώντας τις επιδόσεις

Θα μπορούσαμε να σας μεταφέρουμε τις εμπειρικές μας εντυπώσεις από παιχνίδια όπως το MW2, αλλά θα ήταν πραγματικά ανώφελο, αφού θα πρέπει να δείτε από μόνοι σας το πόσο απλά και εύκολα μπορείτε να ανεβάσετε κάθε παράμετρο στο μέγιστο, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η απόδοση.

Προς τέρψην του φιλοθεάμονος κοινού, φορτώσαμε το παλιό.. κακό 3DMark06, και πήραμε ορισμένες μετρήσεις:


3D mark

 

Σίγουρα σε σχέση με αυτά που δίνει το Tom’s Hardware η Asus δεν αποδίδει τόσο καλά όσο άλλες 5850, αλλά ας μην ξεχνάμε πως αυτές (οι μετρήσεις) έγιναν με τον Catalyst driver που δίδει η Asus. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως το 3DMark επέμενε πως είχαμε εγκατεστημένο το.. DirectX10 αντί του 11, κάτι που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ίδια μας την.. μεθοδολογία.


DirectX

Τάδε έφη.. 3dMark2006!

 

Εμείς παρακάμψαμε την.. γρουσουζιά, και φορτώσαμε αντ΄αυτού δύο demo προγράμματα της  AMD που επιδεικνύουν δύο τεχνικές που έρχονται μαζί με το DirectX11. Πριν γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να υπερνικήσουμε άλλη μία κακοτυχία!!

 

The power supply incident

Για τις ανάγκες του τεστ μας, χρησιμοποιήσαμε όπως προείπαμε, ένα Powersonic 750W τροφοδοτικό. Ενώ λοιπόν η εγκατάσταση των Windows και όλα τα άλλα κύλισαν χωρίς κανένα πρόβλημα, ο υπολογιστής έκλεινε μετά από 30’ – 50’ χρήσης μόνον όταν βάζαμε την κάρτα γραφικών να δουλέψει σε αυτόν τον χρόνο σε full duty. Προκειμένου να ελέγξουμε που οφείλονταν αυτό το πρόβλημα, δοκιμάσαμε με ένα δεύτερο τροφοδοτικό, και ως θαύματος, το πρόβλημα εξαφανίστηκε! Για το αρχείο να πούμε πως το Heroichi 700W 80p δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του! Μελετώντας δε, λίγο παραπάνω τις προδιαγραφές, θα θέλαμε να παραθέσουμε τις παρακάτω φωτογραφίες από τα δύο τροφοδοτικά:


Powersonic 750W
Η καρτέλα πάνω στο Powersonic 750W τροφοδοτικό

Heroichi
Και το manual (τελευταία γκρίζα στήλη για το Heroichi 700W)

 

Τα σχόλια δικά σας για τις.. αλχημείες των φθηνών εταιρειών προκειμένου  να δώσουν βαρύγδουπα ονόματα στα προϊόντα τους. Προς ενημέρωση σας, το HEC-700TE έχει 50W μικρότερη ονομαστική ισχύ, και βγάζει στα 12V, 5A παραπάνω ρεύμα σε κάθε γραμμή! Συμπέρασμα: Ποτέ μην τσιγκουνεύεστε στο τροφοδοτικό – τουλάχιστον αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από «περίεργα» κολλήματα.

 

DirectX11

Ως γνωστόν το DirectX 11 της Microsoft φέρνει πολλές νέες λειτουργίες, και ήδη στο παρελθόν έχουμε αναφέρει μία από αυτές, το λεγόμενο tessellator. Πλην αυτού, χάρις τις εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε από το site της AMD, μπορείτε να δείτε και άλλες δύο δυνατότητες που ενσωματώνονται στην 5850, που δεν είναι άλλες από τις παρακάτω:

 

Depth of Field

Στους φωτογράφους είναι γνωστό το βάθος πεδίου, δηλαδή το πού θα εστιάσει η κάμερα ώστε το σημείο να φωτογραφηθεί με εστίαση, την στιγμή που το υπόλοιπο θέμα θα είναι εκτός εστίασης και άρα «θολό».

Depth of Field

Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε μια 3D αναπαράσταση χωρίς βάθος πεδίου. Όλα δείχνουν να είναι εστιασμένα, κάτι που φυσικά καταστρέφει τον ρεαλισμό. Αντίθετα στην εικόνα στα δεξιά, η κάμερα εστιάζει πάνω στην πασχαλίτσα και το φυτό, την ώρα που όλα τα άλλα φυτά στο φόντο «θολώνουν» τεχνητά!


Order Independed Transparency

Order Independed Transparency 1

Order Independed Transparency 2

Έως σήμερα, αν ένας προγραμματιστής ήθελε να δημιουργήσει ημιδιαφανή τρισδιάστατα αντικείμενα, μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνική του Alpha channel, δηλαδή κάθε αντικείμενο να έχει 32bit υφή (24bit για το χρώμα και 8bits που ορίζουν το πόσο «διαπερατό» είναι το αντικείμενο). Το πρόβλημα με αυτό είναι πως είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς την σειρά εμφάνισης των αντικειμένων, με φυσικό αποτέλεσμα η τελική εικόνα να συγχωνεύει πολλά τέτοια, σε μια άμορφη μάζα. Με την Order Independed Transparency από την άλλη, χρειάζεται πολύ λιγότερος προγραμματιστικός χρόνος για την κατασκευή πραγματικά ημιδιαφανών αντικειμένων που δεν μπερδεύονται και δεν «χάνονται», όπως ίσως φαίνεται και στις εικόνες στα δεξιά!

 

Τελικά συμπεράσματα

Η Asus EAH5850/G/2DIS/1GD5 με τιμή γύρω στα €260, αποτελεί μια άριστη επένδυση για κάποιον που δεν έχει πρόβλημα να δώσει κάτι παραπάνω για μια ιδιαίτερα δυνατή κάρτα που θα έχει περίσσια ισχύ και που θα μπορεί να τρέξει τα παιχνίδια του μέλλοντος (DirectX11). Από την άλλη, ακόμη και παιχνίδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη (π.χ. StarCraft II), θα λειτουργούν με DirectX9 – χωρίς αυτό να αποτελεί (ευτυχώς) τον κανόνα.  Η Asus μιλάει για voltage tweak που δίνει 38% καλύτερη απόδοση στην κάρτα της, κάτι επίσης καλοδεχούμενο, ενώ η υποστήριξη κάθε.. πιθανού μέσου διασύνδεσης είναι επίσης θετική. Ο θόρυβος είναι πραγματικά πολύ χαμηλός για κάρτα τέτοιας απόδοσης, ενώ η συσκευασία και η τριετής εγγύηση, απλά καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό.

Δυστυχώς για τον μέσο χρήστη, η κάρτα ακόμη αποτελεί, είδος πολυτελείας. Μια πτώση της τιμής κατά €60 θα έκανε το προϊόν πολύ πιο ελκυστικό στα μάτια μας, αλλά αυτό μάλλον θα αργήσει να συμβεί. Έτσι δεν έχουμε παρά να συστήσουμε την Asus σε αυτούς και μόνον που δεν καταλαβαίνουν από.. οικονομική κρίση. Οι υπόλοιποι απλά μπορούμε να ονειρευόμαστε!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;