Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )

6.1Με το λανσάρισμα των Windows Vista, η Microsoft δημιούργησε ένα νέο είδος άδειας (τρίτο αν θέλετε, μετά τις OEM και τις Retail εκδόσεις), την OEMAct. Πρόκειται για τις μαζικές άδειες που πωλούνται στους μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστών και που διέπονται από ένα διαφορετικό εμπορικό (και τιμολογιακό) καθεστώς μεταξύ κατασκευαστή και εταιρείας.

Το θέμα που αφορά τον πελάτη, είναι το γεγονός πως η OEMAct άδεια και σειριακός αριθμός, δεν είναι συμβατή (για άγνωστους λόγους) με ένα αυθεντικό δισκάκι των Windows Vista ή των Windows 7 (όπου συνεχίζει να υφίσταται ο διαχωρισμός). Εν ολίγοις ενώ ο πελάτης έχει πληρώσει και έχει κανονικά το αυτοκόλλητο με τον σειριακό αριθμό μιας έκδοσης των Windows (λόγου χάρη τα Vista Home Edition), αν προσπαθήσει να κάνει εγκατάσταση με ένα αυθεντικό OEM CD των Windows Vista Home, αυτό δεν πρόκειται να δεχθεί τον αγορασμένο σειριακό αριθμό.

6.2
Η OEMAct άδεια χρησιμοποιείται στην συντριπτική πλειοψηφία των φορητών και σημαίνει κακά μαντάτα σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε επανεγκατάσταση τα Windows.

Ίσως το πρόβλημα να δείχνει μικρό ή ασήμαντο, το θέμα είναι όμως πως οι κατασκευαστές  - και κυρίως αναφερόμαστε στην αγορά των laptops όπου κατά μεγάλο ποσοστό διαθέτουν OEMAct άδεια - πλέον στην πλειοψηφία τους, δεν δίνουν στον πελάτη Recovery CD/DVD! Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει το συνηθισμένο “κρυφό” partition στον σκληρό δίσκο όπου φυλάσσεται μια κόπια του λειτουργικού συστήματος. Αν κάποιος θελήσει να επαναφέρει τα Windows στην αρχική κατάσταση αγοράς, συνήθως με το πάτημα κάποιου F πλήκτρου (F1-F12)  στην εκκίνηση του υπολογιστή, ενεργοποιεί  τη διαδικασία. Για την περίπτωση δε, που ο δίσκος καταστραφεί τελείως, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια ειδική λειτουργία, κατά την οποία στις πρώτες εκκινήσεις που θα κάνετε μόλις αγοράσετε τον υπολογιστή, τα Windows θα σας ζητήσουν να δημιουργήσετε ένα DVD αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος, ώστε να το επαναφέρετε, σε περίπτωση καταστροφικής βλάβης.

Αυτό το τελευταίο φυσικά, δεν αποτελεί πραγματική λύση, αφού:

-  Ελάχιστοι χρήστες επιλέγουν τις πρώτες μέρες να κάνουν backup DVD.
-  Τα γραμμένα backup DVDs έχουν προσδόκιμο ζωής πολύ μικρότερο (κάποιων ετών) σε σχέση με ένα εργοστασιακά κατασκευασμένο DVD, ενώ είναι πιο ευαίσθητα σε φθορές και κακουχίες.

Αν λοιπόν σβηστεί/καταστραφεί ο δίσκος σας και ισχύει κάτι από τα παραπάνω, πλέον είναι αδύνατον να εγκαταστήσετε με τον αυθεντικό σας αριθμό ξανά τα Windows, και θα πρέπει να καταφύγετε είτε σε πειρατικές εκδόσεις, είτε να ψάχνετε σε «περίεργα» torrents ή να πληρώσετε μερικές δεκάδες ευρώ (ίσως και πάνω από εκατό), στην επίσημη αντιπροσωπεία.

Η λύση

Πρόσφατα, αναψηλαφώντας το θέμα, ανακαλύψαμε την  λύση, η οποία μπορεί να σώσει πολλούς χρήστες από περιπέτειες. Πρόκειται για ένα Recovery CD της Microsoft που σε συνδυασμό με ένα αυθεντικό DVD των Vista/7 και μια μικρή.. πατέντα, σας επιτρέπουν να προχωρήσετε στην εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, με την χρήση του OEMAct σειριακού αριθμού.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

-  Κατεβάζετε μέσω torrent από το NeoSmart.net, το .ISO αρχείο με την έκδοση που σας αφορά:

-  Καίτε το .ISO σε ένα δισκάκι και κάνετε boot από αυτό.

-  Επιλέγετε γλώσσα και τοποθεσία σαν να κάνατε κανονικά εγκατάσταση τα Windows

-  Όταν σας ζητηθεί ο σειριακός αριθμός, βγάζετε το CD από το drive και εισαγάγετε ένα αυθεντικό DVD των Windows ίδιο με αυτό της άδειας σας. Αν έχετε άδεια Windows 7 Pro, πρέπει να βρείτε ένα OEM DVD των Windows 7 Pro (από εμπειρία θα αναφέρω πως η γλώσσα δεν παίζει ρόλο).  Αφού το κάνετε, πληκτρολογείτε τον OEMAct σειριακό αριθμό, ο οποίος θα γίνει δεκτός και συνεχίζετε κανονικά την εγκατάσταση από το DVD!

-  Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Windows. Αν και ο αυθεντικός poster της διαδικασίας αναγκάστηκε να κάνει την ενεργοποίηση τηλεφωνικά (επειδή η αυτόματη ενεργοποίηση μέσω internet απέρριψε το αίτημα του), στην περίπτωση μας, ενεργοποιήσαμε κανονικά τα Windows μέσω internet!

-  Σε περίπτωση που πρέπει να επικοινωνήσετε με την Microsoft, το τηλέφωνο εξυπηρέτησης πελατών είναι 801-500-3000, πρώτα 4η επιλογή και μετά 3η (Προσοχή: Η υπηρεσία αυτή, είναι διαθέσιμη μόνο ώρες εργασίας και όχι όλο το 24ωρο).

Ελπίζουμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί από την OEMAct διαδικασία, ώστε να εγκαταστήσουν εύκολα, γρήγορα και κυρίως νόμιμα, αυτό που έχουν αγοράσει και που έχουν πληρώσει. Σύντομα δε, θα επανέλθουμε με ένα αντίστοιχο άρθρο και για την διαδικασία εγκατάστασης Windows μέσω USB Disk – κάτι πολύ χρήσιμο για netbook υπολογιστές που δεν διαθέτουν CD/DVD οδηγό.


Πηγές:
PlanetMediocrity.com | NeoSmart.net

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;