Διαφήμιση
( 21 ψήφοι )

xp-expiration-warning

Στις 8/1/14 έληξε η επίσημη υποστήριξη των Windows XP από την Microsoft. Τι σημαίνει αυτό για εκείνους που επιμένουν να χρησιμοποιούν ακόμη αυτό το λειτουργικό σύστημα;

Ιστορία

Τα Windows XP πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Αύγουστο του 2001 ως η συνέχεια των Windows 98/Me για σπιτικούς χρήστες,  στην πράξη όμως ήταν ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα των NT, μια λογική συνέχεια των Windows 2000 που ουσιαστικά καταργούσε την παράλληλη έως τότε εξέλιξη δύο διαφορετικών εκδόσεων.

Τα Windows XP είναι ίσως το ποιο σημαντικό λειτουργικό σύστημα που κατασκεύασε η Microsoft, τόσο γιατί ήταν η γέφυρα από το DOS-ικό δεινόσαυρο προς ένα σύγχρονο Unix-type λειτουργικό σύστημα ενώ ήταν το ανάχωμα των χρηστών όταν τα αποτυχημένα Windows Vista εμφανίστηκαν στην αγορά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ακόμη και σήμερα, γύρω στο 25% περίπου των υπολογιστών που συνδέονται στο internet, τρέχουν XP!

Πόσο ασφαλή είναι τα Windows XP τη σημερινή εποχή;

ie8Αν και η ημερομηνία υποστήριξης των XP είχε ορισθεί  τον Απρίλιο του '14, η αλήθεια είναι πως εδώ και μήνες τα Windows XP ήταν ένα παρωχημένο και μη υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα. Το κακό ξεκίνησε με το «σταμάτημα» του Internet Explorer στην έκδοση 8. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ένας χρήστης ονόματι Peter Van Eeckhoutte ανακάλυψε μία τρύπα στον Explorer 8 που βασικά επιτρέπει σε έναν επιτιθέμενο να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή. Η Microsoft φυσικά ούτε διόρθωσε ούτε προβλέπεται να διορθώσει αυτή την "τρύπα" και αυτή ακριβώς η ανευθυνότητα της, καθιστά τα Windows XP πρώτο και κυρίως εύκολο στόχο για επίθεση! Από εκεί και πέρα, η ασφάλεια του λειτουργικού ενάντια σε malware που θα περάσουν ακόμη και από ασφαλείς Browsers όπως λ.χ ο Firefox, είναι κάτω του μετρίου. Για παράδειγμα το antivirus στα XP δεν παίρνει προτεραιότητα στο φόρτωμα όπως γίνεται στα Windows 8, για να αναφέρουμε μόνο μια χτυπητή διαφορά σε σχέση με ένα σύγχρονο Λ/Σ. Στην πράξη τα σοβαρά updates για διόρθωση αδύναμου κώδικα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, και η Microsoft απλά θέλει να δει τους χρήστες να μεταπηδούν σε ένα νεότερο λειτουργικό σύστημα.

Η λύση της... πατέντας

Πριν μία εβδομάδα περίπου, η Betanews παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα πατέντα σύμφωνα με την οποία, εάν ένας χρήστης αλλάξει το αναγνωριστικό ID των Windows XP (με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία) θα μπορεί να κατεβάζει updates ως το... 2019 όπου λήγει και η υποστήριξη των Windows XP για embedded συσκευές. Ουσιαστικά οι εκδόσεις αυτές των Windows βασίζονται στον ίδιο πυρήνα οπότε η "πατέντα" δείχνει να είναι μια αξιόπιστη λύση πλην όμως η Microsoft θορυβημένη από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε πως λόγω του ότι τα "σπιτικά" Windows XP δεν λαμβάνουν μέρος στον ποιοτικό έλεγχο της εταιρείας, η εν λόγω "πατέντα" ίσως δημιουργήσει αστάθεια στο σύστημα σας.

Πρέπει να αναβαθμίσω τα Windows μου;

Η αλήθεια είναι πως είχαμε καιρό να δούμε χρήστες να νιώθουν τόσο πανικό για κάτι τόσο αναμενόμενο. Βλέπετε το τελευταίο update της Microsoft για τα XP δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ταμπέλα που προειδοποιούσε πως τα Windows XP δεν θα υποστηρίζονταν πλέον, κάτι που δημιούργησε ένα μικρό χάος από ανθρώπους να ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν, και μέχρι πότε θα μπορούν να τρέχουν τα Windows πριν αυτά... σταματήσουν.

Κατ' αρχάς λοιπόν να διευκρινίσουμε πως λήξη της υποστήριξης των Windows δεν σημαίνει πως αυτά θα σταματήσουν να τρέχουν. Από εκεί και πέρα, εφόσον διαθέτετε έναν υπολογιστή που μπορεί να «τρέξει» ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, τότε σαφώς είναι καλό να αναβαθμίσετε τα Windows σας σε έκδοση 7 ή 8.1. Ποιος μπορεί να είναι ένας τέτοιος υπολογιστής; Ο επεξεργαστής πρέπει να είναι τουλάχιστον διπύρηνος με ελάχιστο όριο έναν PentiumD ή έναν Core2Duo πάνω από 1.86GHz ή έναν Athlon64-X2.  Η μνήμη του συστήματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 2GB ενώ ο σκληρός δίσκος κατ' ελάχιστον 40GB. Τέλος η κάρτα γραφικών καλό είναι να υποστηρίζει DirectX10. Αν αυτά φαίνονται αστεία χαρακτηριστικά, ας μην ξεχνάμε πως οι ορδές των χρηστών που τρέχουν ακόμη Windows XP, δεν το κάνουν –ως επί το πλείστον– από μόδα αλλά κυρίως επειδή το υλικό (hardware) του υπολογιστή τους, απλά δεν «σηκώνει» να τρέξει Windows Vista, 7 ή 8. Υπολογιστές με Pentium4 (socket478) ή AthlonXP με 512 ή 1GB RAM απλά θα γίνουν πάρα πολύ αργοί αν τρέξουν οτιδήποτε άλλο εκτός από XP!

Λύσεις για παλιούς υπολογιστές

Εφόσον ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ο υπολογιστής τους δεν μπορεί να «τρέξει» κάτι νεότερο από τα Windows XP, τότε καλό είναι να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. Εγκατάσταση του Service Pack 3 με όλα τα updates της Microsoft είναι μια αρχή. Ένα antivirus της προκοπής (και σίγουρα όχι το Security Essentials της Microsoft) θα βοηθήσει, όπως κι ένα επιπλέον antispyware σαν το malware bytes antispyware. Τέλος, πρέπει να εγκαταστήσετε επειγόντως κάποιον άλλο browser (Firefox ή Chrome) και να «εξαφανίσετε» τα εικονίδια του Internet Explorer από επιφάνεια εργασίας και μπάρα ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά, ούτε καν από ατύχημα.

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές τα Windows XP είναι νεκρά. Δεν προσφέρουν καμιά ασφάλεια ενάντια σε σύγχρονες απειλές, δεν εκμεταλλεύονται το σύγχρονο hardware ενώ πλέον δεν υποστηρίζονται καν σε επίπεδο drivers. Οι υπολογιστές αυτή την εποχή δεν είναι ακριβοί. Με €100 κάποιος μπορεί να αγοράσει μία μητρική, έναν Dual Core επεξεργαστή και 2GB RAM, να αναβαθμίσει τον υπολογιστή του και να εγκαταστήσει μια σύγχρονη έκδοση των Windows, μακριά από δεινόσαυρους που γεννήθηκαν πριν 12 χρόνια και βάλε.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;