Διαφήμιση
( 13 ψήφοι )

conspiracies II dvd coverΜετά από οχτώ χρόνια, η PDD Anima/Interactive παρουσιάζει το Conspiracies II: Lethal Networks - ένα αμιγώς Ελληνικό adventure game που ελπίζει να βάλει τον πήχη ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι που έχει ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Πόσο καλό είναι αλήθεια;

Προδιαγραφές

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, το παιχνίδι έρχεται σε μια κασετίνα που περιέχει τα δύο DVD και το τετρασέλιδο των οδηγιών χρήσης. Η εγκατάσταση καταλαμβάνει κάπου 9GB (!) στον σκληρό δίσκο, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε επεξεργαστή ή κάρτα γραφικών. Η ελάχιστη απαίτηση είναι ένας Pentium 4 στα 1.8GHz με 512MB RAM ενώ το προτεινόμενο σύστημα είναι Core2Duo / Athlon64 X2 στα 2.4GHz ή ανώτερο. Η ελάχιστη κάρτα γραφικών θα πρέπει να υποστηρίζει Shaders 2.0 και να διαθέτει 128MB RAM ενώ η προτεινόμενη κάρτα γραφικών, Shaders 3.0 και 512MB RAM. Ουσιαστικά οποιοδήποτε (παλιό) μηχάνημα με DirectX 9.0 κάρτα γραφικών μπορεί να τρέξει το παιχνίδι.

Περί τίνος πρόκειται

Το παιχνίδι είναι ένα 3D adventure που η πλοκή του χωρίζεται τόσο στην επίλυση γρίφων στον 3D κόσμο, όσο και στην διαδαστικότητα στους Full Motion Video διαλόγους. Αποτελεί -κατά τον γράφοντα, ένα παρακλάδι της παλιάς σχολής των adventures (βλ. πρώιμα  2D graphics based).

Το σενάριο του παιχνιδιού μας στέλνει στο μέλλον, κάπου στο 2063. Η Γη εντάσσεται ως ισότιμο μέλος στην Περιφερειακή Γαλαξιακή Συμμαχία, με την ελπίδα όλων τα προβλήματα της ανθρωπότητας να λυθούν. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του κυβερνητικού πράκτορα Νικ Δέλιου, ο οποίος θα πέσει σε πολύ βαθιά νερά και θα βρεθεί μπροστά σε συνωμοσίες που επηρεάζουν όλη την ΠΓΣ.

Ξεκινώντας το παιχνίδι

Η ιστορία αρχίζει με μερικά εισαγωγικά βίντεο που σας βάζουν πάνω-κάτω στο νόημα και στο σύμπαν του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα ξεκινάτε στα (κάπως) βαθιά, με την επίλυση του πρώτου γρίφου.

Όσον αφορά αρχικά τα 3D γραφικά, η ποιότητα αυτών δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με αντίστοιχους τίτλους first person shooter ή ακόμη και adventure, προηγούμενων γενιών: Ο 3D κόσμος είναι απλός, λιτός και βασικά φτιαγμένος όχι για να εντυπωσιάσει αλλά για να "κάνει την δουλειά". Υπάρχουν σκιές και βασικές αντανακλάσεις, αλλά μην περιμένετε να δείτε φύλλα να κουνιούνται ή νερό να κινείται στο διάβα σας. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει το sprite του χαρακτήρά σας στον 3D χώρο, οπότε στους καθρέφτες δεν θα δείτε ποτέ τον εαυτό σας. Από την άλλη, αυτά είναι πλημμελήματα.

conspiracies II screenshot
Όχι κι άσχημα, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις...

Το παιχνίδι άλλωστε δεν βασίζεται στην τεχνική αρτιότητα της 3D μηχανής (χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα γραφικά είναι άσχημα). Πάντως είναι κρίμα που απλά πράγματα (π.χ. το ανεβοκατέβασμα της κάμερας όταν περπατάτε) θα μπορούσαν να είχαν περιληφθεί για μια πινελιά περισσότερου ρεαλισμού. Η εταιρεία δηλώνει πάντως πως υπάρχουν 12 επίπεδα (πίστες) να επισκεφθείτε και αυτά περιέχουν 8-10 τοποθεσίες έκαστο.

Ήχος 

Ο ήχος, τόσο στα FMV όσο και στα 3D κομμάτια δένει πολύ καλά με την πλοκή και την ατμόσφαιρα. Δίνει έναν κωμικό ή έναν δραματικό τόνο εκεί που χρειάζεται, και γενικά είναι σε καλή ποιότητα και σωστές δόσεις.

2D γραφικά

Τα full motion video είναι ίσως το ποιο δυνατό κομμάτι του παιχνιδιού, από την άποψη πως προσθέτουν ατμόσφαιρα, και γεμίζουν το κενό των 3D γραφικών. Βγάζουν αρκετό γέλιο και αρκετό συναίσθημα όπου χρειάζεται. Ο πρωταγωνιστής αποδίδει πολύ καλά και είναι πολύ εκφραστικός, ενώ και οι υπόλοιποι ήρωες (όσους είδαμε τουλάχιστον) παίζουν τον ρόλο τους στον σωστό τόνο που θα ήθελε κάποιος να τους δει σε ένα adventure game. Τα 3D backgrounds που συνδυάζονται με bluebox τεχνική με τους ήρωες δένουν αρμονικά με το σύνολο και το concept. Κάποιος που ψειρίζει ίσως θεωρήσει πως οι ατέλειες είναι ορατές.

conspiracies II screenshot2
Το χιούμορ κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού!

Επαναλαμβάνω πως το concept κατ΄εμέ δεν είναι ο απόλυτος ρεαλισμός και όποιος ψάχνει για κάτι τέτοιο μάλλον ψάχνει λάθος τίτλο. Πάντως, έχοντας δει clips από την Αγγλική έκδοση, πιστεύω πως αυτή χάνει λίγο, είτε λόγω  της ελαφρώς "σαχλής" προφοράς είτε λόγω της απουσίας αυτού που κάνει μοναδικό το παιχνίδι -της γλώσσας μας! Τέλος να υπενθυμίσουμε πως τα 2D βίντεο του παιχνιδιού έχουν συνολική διάρκεια 2 ώρες και 20 λεπτά -άρα έχετε πολλά να δείτε (και να κάνετε)!

Gameplay 

Δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το gameplay με έναν όρο ή να του βάλουμε μία ταμπέλα. Το παιχνίδι έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας με τους διαλόγους και την επίλυση γρίφων μέσω συνδυασμών, και αυτό το κατατάσσει στα μάτια μας, στα hard-core adventures. Τί θέλουμε να πούμε με αυτό;

Οι γρίφοι είναι είτε δύσκολοι είτε απαιτούν  να μυηθείτε στον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει on-line help, δυσκολεύει κάποιον που δεν γνωρίζει τον τρόπο παιχνιδιού. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ εδώ: Δεν είμαι ο απόλυτος adventure/RPG gamer, αλλά έχω παίξει και τερματίσει αρκετά παιχνίδια, από την εποχή που έγραφες "go west" έως την εποχή του Final Fantasy. Σε όλα τα mainstream adventure/RPG games, ο παίκτης αργά ή γρήγορα μπαίνει στο νόημα και έχει πάντα βοήθεια αν κολλήσει. Στο Conspiracies II, δυσκολεύτηκα πολλές φορές στο να προσδιορίσω ποιο θα έμελε να είναι το επόμενο μου βήμα στην πλοκή, ενώ κουράστηκα σε φάσεις όπου έτρεχα σαν την άδικη κατάρα πάνω-κάτω να εντοπίσω ένα κρυμμένο αντικείμενο μέσα στον χώρο.

conspiraciesII screenshot3 bloopers
Κρίνοντας από τα... bloopers, οι συντελεστές δεν δείχνουν να πέρασαν και άσχημα στα γυρίσματα!

Ευτυχώς το patch που δημιούργησε η Anima (MSI | 3,18 Mb) πολύ σύντομα μετά την κυκλοφορία του τίτλου, διορθώνει σε μεγάλο βαθμό αυτό το θέμα, καθώς πλέον ο χρήστης έχει την δυνατότητα πατώντας TAB να έχει στην οθόνη κόκκινα βελάκια που δείχνουν στον χώρο τα αντικείμενα που έχουν χρήση στο παιχνίδι. Το patch δεν είναι αψεγάδιαστο (π.χ. η ατζέντα της Ανίτας δεν είχε βελάκι), ενώ από την άλλη δείχνει αντικείμενα που είναι π.χ. σε άλλο όροφο (και σε διαφορετικό κομμάτι της πλοκής).

Πιστεύουμε πως αυτή η βοήθεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς, αφού μπορεί μεν να σας σώσει από αρκετό χάσιμο χρόνου (και από αρκετό εκνευρισμό) αν κολλήσετε, αλλά από την άλλη απλοποιεί ένα από τα βασικά κομμάτια του παιχνιδιού.

Μία προεπισκόπηση του gameplay θα δείτε εδώ:
(spoiler alert: Επιλύεται ο πρώτος γρίφος)

Υπόψιν πως το frame rate είναι πολύ πιο απαλό από ότι παρουσιάζεται στο βίντεο (GTS250, PhenomII X2 555), απλά τα όποια σπασίματα είναι ευθύνη του Fraps που χρησιμοποιήσαμε για την εγγραφή.

Αυτό λοιπόν που θα προτιμούσαμε να υπάρχει, είναι και ένα text-tip που να λέει πάνω-κάτω τι θα έπρεπε να κάνουμε στην συνέχεια. Αν και πολλά FMV ουσιαστικά σας υπαγορεύουν ποια είναι η επόμενη κίνηση, οι γρίφοι κάποιες φορές δεν βγάζουν νόημα ή είναι κακώς εκτελεσμένοι. Για παράδειγμα: Το ξεκλείδωμα ενός αισθητήρα που απαιτεί 2 διαφορετικές ενέργειες, θα μπορούσε να εμφανίζεται με έναν οπτικό τρόπο (με αλλαγή χρώματος του κόκκινου led) για να καταλάβει και ο άμοιρος ο gamer πως η έμπνευση του είναι σωστή.

Παίξαμε αρκετά το παιχνίδι σε μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο με το concept. Επιστρατεύσαμε είτε το κεφάλι μας είτε walkthroughs τρίτων, καθώς απαιτείται χρόνος και σκέψη, και σίγουρα νιώσαμε ικανοποιημένοι όταν το παίδεμα λεπτών είχε αποτέλεσμα. Ευτυχώς εδώ, εκτός από το άφθονο FMV μετά από κάθέ σας σωστό βήμα, θα έρθετε σε επαφή με αρκετές ποσότητες... χιούμορ, που δίνουν έναν ευχάριστο τόνο στο παιχνίδι και αποφορτίζουν τον παίκτη.

Η τελική αξιολόγηση

Το Conspiracies II αποτελεί ένα αξιόλογο adventure game, που απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και λειτουργίας, κάτι που δυστυχώς δεν αγγίζει τους πάντες. Οι adventurers με κάποια πείρα θα το αγαπήσουν, είτε για τον συνδυασμό FMV και 3D (όσο και να φαίνεται αστείο, πλέον δεν το συναντάμε συχνά), είτε για τους Ελληνικούς διαλόγους, είτε για το χιούμορ, είτε ακόμη και για τον retro τρόπο επίλυσης των γρίφων (υπάρχουν και εκείνοι που αρέσκονται στην δυσκολία). Για όλους αυτούς, τα €35 που κοστίζει το παιχνίδι αποτελούν πολύ καλό value for money. Αν από την άλλη είστε casual gamer, απαιτητικός για σύγχρονα 3D γραφικά ή ακόμη τύπος που δεν έχει υπομονή με τους γρίφους τις σπαζοκεφαλιές  ή τους αυτοσχεδιασμούς, το παιχνίδι μάλλον δεν είναι για εσάς.

Ο γραφών αν και σε κάποιες στιγμές τα βρήκε μπαστούνια, η αλήθεια είναι πως εθίστηκε στο να προσπαθεί να κάνει ένα βήμα εμπρός για να δει τί θα συμβεί μετά (υπόψιν δε, πως υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια τερματισμού), και αυτό λέει πολλά όσον αφορά το παιχνίδι (και κυρίως την ιστορία)... Κλείνοντας, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε η Anima PDD/Interactive να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά το παρόν προϊόν και γιατί όχι να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, και να δούμε συντομότερα (και όχι σε οχτώ χρόνια) μια συνέχεια που θα είναι ποιο user friendly και που θα απευθύνεται σε όλο το εύρος των gamers.

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με το παιχνίδι θα βρείτε:

Δείτε επίσης μία πρώτη γενική παρουσίαση του παιχνιδιού: Συνωμοσίες ΙΙ: Φονικά Δίκτυα

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;