Διαφήμιση
( 6 ψήφοι )

Το 3D ξαναζεί μεγάλες στιγμές, στις αίθουσες του κινηματογράφου, οπότε δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε και την βιομηχανία των υπολογιστών να θέλει να συμμετάσχει στο πανηγύρι. Με τις NVidia και ATi να επενδύουν στο 3D, τα παιχνίδια μπορούν να δείξουν τόσο αληθινά όσο ποτέ!

nvidia 3d glassesΗ πρωτοπορία της NVidia 

Η NVidia παρουσίασε πρώτη έναν 3D driver πίσω στο 2008. Υποστήριζε κάρτες γραφικών της σειράς 8, δηλαδή κάπου... τέσσερις γενιές πίσω, και ουσιαστικά η αρχή βασίζονταν στον ίδιο μηχανισμό που παράγει 3D εικόνες εδώ και πολλές δεκαετίες: Η οθόνη χωρίζεται σε δύο διαφορετικά πεδία, και με την χρήση ειδικών γυαλιών, το κάθε μάτι βλέπει το ένα από τα δύο αυτά πεδία. Ως αποτέλεσμα αυτού, δημιουργείται η ψευδαίσθηση του 3D στον εγκέφαλο.

Η ειδοποιός διαφορά όσον αφορά τους υπολογιστές, είναι πως αντί της χρήσης των κόκκινων-μπλε γυαλιών, η NVidia πουλάει ειδικά επαναφορτιζόμενα γυαλιά που επικοινωνούν μέσω υπερύθρων με τον υπολογιστή, και που χάρις αυτά, ο χρήστης μπορεί να έχει την απόλυτη 3D εμπειρία, χωρίς απώλειες ποιότητας εικόνας. Όσον αφορά λοιπόν το υλικό, ο χρήστης χρειάζεται να επενδύσει σε ένα monitor που να μπορεί να βγάλει 120Hz (υπάρχει λίστα συμβατών οθονών), τα ειδικά γυαλιά (φυσικά) καθώς και μια high-end κάρτα γραφικών της NVidia. Το κοστούμι για όλη αυτή την ιστορία είναι αρκετά ακριβό, και έτσι ένα π.χ. Bundle της Viewsonic VX2268WM/3D μαζί με τα 3D Glasses κοστίζει περί τα €485 -ποσό καθόλου μικρό (πόσο μάλλον για μια οθόνη 22").

Όσον αφορά δε το software, τα νέα είναι πολύ καλά, καθώς εκτός από τα παιχνίδια που είναι ειδικά γραμμένα για 3D, υπάρχει μια (πραγματικά τεράστια) λίστα συμβατότητας με υπάρχοντα παιχνίδια, όπου ο driver αναλαμβάνει να μετατρέψει την εικόνα σε στερεοσκοπική. Ουσιαστικά όλοι οι μεγάλοι τίτλοι όχι μόνο είναι συμβατοί, αλλά και αποδίδουν πολύ καλά σε 3D.

Ιδού και η σχετική διεύθυνση: nvidia.com/3d-vision-3d-games

pc 3dΗ πρόταση της ATi 

Η ATi από την πλευρά της, έχει μείνει αρκετά πίσω στο θέμα, και μόλις φέτος τον Μάρτιο δήλωσε πως θα υποστηρίξει 3D glasses που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο (και άρα θα είναι φθηνότερα). Η υποστήριξη υπάρχει από την έκδοση 10.3 των drivers της (Catalyst). Όπως και να έχει, θα πρέπει να κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και γενικά η πρώην Καναδέζικη εταιρεία να δείξει περισσότερη πίστη αλλά και να αφιερώσει πόρους και χρόνο (με λίστες υποστήριξης, συνεργασία με developers κ.α.) για να δει αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά της NVidia.

Η φθηνή λύση

Και φτάνουμε στο κομμάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους αναγνώστες: Πώς μπορώ να δω 3D με έναν φθηνό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω οθόνη  (και να πληρώσω αντίστοιχα τα μαλλιοκέφαλα μου); Η απάντηση είναι απλή: Πίσω στα παλιά μπλε-κόκκινα γυαλιά που είχαμε στον κινηματογράφο, πριν δύο δεκαετίες και βάλε!!

Για να είμαστε δε ποιο ακριβείς, η όλη διαδικασία έχει ως εξής: Η NVidia δίνει την δυνατότητα χρήσης ενός δεύτερου (και φθηνού) mode, όπου το μόνο που απαιτείται είναι τα χάρτινα κόκκινα-μπλε γυαλιά που όλοι γνωρίζουμε. Αρπάζοντας την ευκαιρία λοιπόν, αποκτήσαμε σχεδόν τζάμπα μερικά σετ από τέτοια γυαλιά και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς!

3d glasses
Η φθηνή λύση επιστρατεύει παραδοσιακές μεθόδους!
Η διαδικασία 

Κατ' αρχάς θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως έχετε την τελευταία έκδοση των drivers των Windows. Εμείς στο τεστ των δύο παιχνιδιών, είχαμε πρόβλημα με το ένα (SC2), πρόβλημα που επιλύθηκε με την εγκατάσταση της έκδοσης 260.99 των οδηγών της κάρτας γραφικών.

nvidia install drivers

Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου της NVidia, επιλέγουμε "Διαμόρφωση Στερεοσκοπικού 3D" και από εκεί κάνουμε "κλικ" την επιλογή με το ίδιο όνομα. Πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε τον οδηγό διαμόρφωσης.

Στην πρώτη οθόνη επιλέγουμε μεταξύ των δύο διαφορετικών τεχνικών (η φθηνή και η ακριβή που λέγαμε), και μετά κάνουμε calibration επιλέγοντας ανάμεσα στα σχήματα της οθόνης αυτό που βλέπουμε σωστά. Η διαδικασία κρατάει 30"!

nvidia 3d vision

Το βιντεάκι τα λέει όλα:

(τα βλέπετε διπλά λόγω του ότι το capture γίνεται σε στερεοσκοπικό mode)
Testing σε παιχνίδια

Δοκιμάσαμε τα φθηνά 3D γυαλιά μας σε δύο δημοφιλή παιχνίδια, το StarCraft II και το Call of Duty: Modern Warfare II. Στο SC2, πραγματικά η εμπειρία είναι φοβερή. Μπορεί -όπως φυσικά θα καταλαβαίνετε- μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας (χρώμα) να χάνεται, αλλά για την απώλεια αυτή, παίρνετε μια... ολοζώντανη πίστα, όπου οι ιπτάμενες μονάδες κυριολεκτικά αιωρούνται, και που τα κτήρια και οι στρατιώτες δείχνουν ποιο πραγματικά από ποτέ! Από την άλλη, ίσως δυσκολευτείτε με το mini map (λόγω χρωμάτων) ενώ είναι κάπως ποιο δύσκολο κάποιες στιγμές να βρείτε το κέρσορα σας στην οθόνη, πράγματα που ίσως με λίγη εξάσκηση να μπορούν να "τιθασευτούν".

Στο Call of Duty που είναι first-person shooter τα πράγματα ήταν ακόμη ποιο εντυπωσιακά! To περιβάλλον πλέον γίνεται ακόμη ποιο πραγματικό και ρεαλιστικό, και με ένα καλό surround πραγματικά μπορεί να μπερδευτείτε ψυχολογικά με το πού βρίσκεστε. Το τίμημα και εδώ είναι το playability κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι χρησιμοποιούνται ευρέως το κόκκινο και το πράσινο για τις εχθρικές και φίλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στο να παίξει κάποιος ανταγωνιστικά.

call of duty 3d
Η εικόνα, όπως προβάλλεται σε στερεοσκοπική μορφή.
Αξίζει τον κόπο;

Οτιδήποτε τόσο ενδιαφέρον που ταυτόχρονα έχει τόσο μικρό κόστος (λιγότερο και από 10€) πιστεύουμε πως αξίζει να το δοκιμάσετε. Το "3D του φτωχού" κατά την γνώμη μας δεν υπάρχει για να κάτσετε με τις ώρες και να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια. Υπάρχει ως μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων που σας προσφέρει το "πλήρες" πακέτο. Υπό αυτό το πρίσμα, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;