Διαφήμιση
( 4 ψήφοι )

Acer C20Την σήμερον ημέρα, όλα είναι φορητά - όλα είναι portable και μικρά. Έχουμε το smartphone μας, έχουμε την ταμπλέτα μας, έχουμε το netbook ή το laptop μας.

Τι γίνεται όμως, όταν θέλουμε να κάνουμε μια παρουσίαση ή γενικά να αναπαράγουμε πολύμέσα από την συσκευή μας, πολυμέσα που θα μπορούν να δουν πολλά άτομα χωρίς να... στριμωχτούν μπροστά στην μικρή οθόνη της συσκευής μας;

Η απάντηση είναι απλή: Φορητοί βιντεοπροβολείς!

Τι υπάρχει στην αγορά

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα φορητών βιντεοπροβολέων, όπως η σειρά της Aiptek. Το έως τώρα πρόβλημα που θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε, είναι πως οι video projectors που μπορούσε κάποιος να αγοράσει είτε είχαν πολύ χαμηλά χαρακτηριστικά (ενδεικτικά: 7-13 lumen φωτεινότητα και ανάλυση 480x240), είτε πολύ υψηλή τιμή. Και εδώ έρχεται "σφήνα" ο φιλοξενούμενος μας, ο οποίος σε λογική τιμή, προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά.

Acer C20 - Προδιαγραφές

Ο βιντεοπροβολέας της Acer λανσαρίστηκε μέσα στον Οκτώβρη του 2010, και εισήγαγε μερικά ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον έως τότε ανταγωνισμό:

Φωτεινότητα

20 lumens

Βάρος

177gr

Ανάλυση

854 x 480

Μέγιστη ανάλυση εισόδου (που γίνεται resize)

1.280 x 800

Native Aspect Ratio

16x9 (WVGA)

Ζωή λάμπας

20.000 ώρες

Τύπος λάμπας:

RGB LED

Είσοδοι

  • Analog RGB/Component Video (24-pin Universal)
  • Composite Video/Audio (2.5mm 4-pin mini jack)
  • HDMI (Mini, Video, Audio, HDCP)
  • USB (Micro-AB)
  • SD (Micro, SDHC)

Έξοδοι

PC Audio (Stereo mini jack)

Αναπαραγωγή μέσων από μνήμη

Slideshow εικόνες, powerpoint, PDF, Αναπαραγωγή βίντεο

Μέγεθος οθόνης αναπαραγωγής

5" - 66" (13cm - 168cm)

Απόσταση προβολής

0.25m - 3.2m

Ενσωματωμένο ηχείο

Ναι - 0.5W

Τηλεκοντρόλ

Προαιρετικό

Ζωή μπαταρίας

1 ώρα (κανονική) / 2 ώρες (eco-mode)

Από τα παραπάνω, τα 20 lumens μπορεί να μην προκαλούν εντύπωση, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με την προσφερόμενη ανάλυση (854x480) όπως και με την αναμενόμενη ζωή του λαμπτήρα (20.000 ώρες) που πραγματικά "ταπώνει" άλλες ποιο ακριβές προτάσεις. Το βάρος του προβολέα είναι εντυπωσιακά μικρό (177 γραμμάρια - στο επίπεδο ενός smartphone) ενώ ευπρόσδεκτα είναι και όλα τα άλλα καλούδια (ανάγνωση pdf, αυτόνομη λειτουργία, ενσωματωμένος ήχος). Αυτά όσον αφορά τουλάχιστον, τα "χάρτινα" χαρακτηριστικά.

Συσκευασία - περιεχόμενο

Acer C20 Box

Ανοίγοντας το κουτί της συσκευασίας, θα βρείτε τα τυπικά εγχειρίδια (5.000 σελίδες εγγύηση και 1 μονοσέλιδο οδηγιών χρήσης), καθώς και καλώδια για κάθε γούστο: USB, USB επέκτασης, καλώδιο ήχου και DSub15 (VGA) για σύνδεση με τον υπολογιστή.

Acer C20 CablesΗ μπαταρία και όλα τα περιλαμβανόμενα καλώδια (πλην του φορτιστή)

Acer C20 Stuff
Τροφοδοτικό, κουτί με καλώδια, βιντεοπροβολέας και μισό κιλό άχρηστη χαρτούρα με εγχειρίδια.

Ο βιντεοπροβολέας καθ΄αυτός είναι στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου, και χωράει άνετα σε οποιαδήποτε τσάντα - ακόμη και ενός netbook.

Acer C20 ComparingΤο μέγεθος του Acer C20 σε σχέση με ένα κινητό τηλέφωνο και έναν δίσκο 3.5"

Στο μπροστινό μέρος Υπάρχουν τα πλήκτρα ανοίγματος, τα πλήκτρα περιήγησης, το πλήκτρο αυτόματης αναζήτησης πηγής βίντεο, και το πλήκτρο ρυθμίσεων. Όλα (μαζί με την ένδειξη χαμηλής μπαταρίας) φωτίζουν, κάτι βολικό για σκοτεινές αίθουσες.

Acer C20 FrontΟ Acer C20 από μπροστά

Από πίσω δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο πλην της υποδοχής για την μπαταρία (η οποία έχει θεωρητική διάρκεια μίας ώρας σε normal mode και δύο ωρών σε eco mode). Στα πλάγια από την άλλη θα βρείτε όλες τις υποδοχές που μπορείτε να φανταστείτε (κλικ για μεγέθυνση):

Acer C20 all angles

Στο κάτω μέρος υπάρχει ο αισθητήρας για υπέρυθρες (το τηλεκοντρόλ είναι προαιρετικό) και η υποδοχή του φορτιστή. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει το ποτενσιόμετρο της εστίασης (focus) η universal I/O  είσοδος, όπως και η mini HDMI. Στην απέναντι πλευρά, μία micro USB θύρα για μεταφορά δεδομένων από/προς τον υπολογιστή, μία MicroSD θύρα , η AV-in και η audio-out θύρα. Και φυσικά στο μπροστινό μέρος υπάρχει η "λάμπα" (σε εισαγωγικά γιατί μόνο λάμπα δεν είναι).

Προβολή 

Τεστάραμε τον προβολέα με δύο διαφορετικά laptop, ένα HP Powerbook 4520s με Intel κάρτα γραφικών και ένα HP Pavillion dv9700 με NVidia. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, και στις δύο περιπτώσεις, η ανάλυση στην LCD οθόνη "έπεσε" στο επίπεδο του βιντεοπροβολέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την... ειρήνη στο desktop (εικονίδια κ.λπ.). Ίσως σε ένα φορητό με κάρτα γραφικών ATi σειράς 5 ή νεώτερο, το Eyefinity να μπορεί να στείλει διαφορετικές αναλύσεις σε βιντεοπροβολέα χωρίς να "χαλάει" η ανάλυση της επιφάνειας εργασίας.

Όπως και να έχει, ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την ποιότητα, καθώς είχαμε διαβάσει κάποια άρθρα άλλων μέσων. Ευτυχώς, οι φόβοι μας διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Αν και οι εικόνες και τα βίντεο που παρουσιάζουμε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα (είναι δύσκολο να πετύχεις μια καλή λήψη με φθηνό εξοπλισμό χωρίς φλας), οπότε θα πρέπει να βασιστείτε περισσότερο στα γραφόμενα μας παρά στις φωτογραφίες.

Acer C20 windows on the wallΧωρίς φλας, τα πράγματα δείχνουν πολύ χειρότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα!

Καθώς η ποιότητα των δικών μας βίντεο ήταν χαμηλή, "δανειστήκαμε" το συγκριτικό τρίτης ιστοσελίδας, που παρουσιάζει τον Samsung SP-H03 (αριστερά) με το Acer C20 (δεξιά)

Όσον αφορά λοιπόν την ποιότητα προβολής: Καταπληκτική! Δεν περιμέναμε ποτέ από έναν φορητό προβολέα που κοστίζει λιγότερο από €300 να έχει τόση καλή ποιότητα εικόνας! Παίξαμε αρκετά βίντεο και ταινίες, σε έναν απλό τοίχο, φτιάχνοντας μια εικονική οθόνη περίπου 50". Η εμπειρία ήταν καταπληκτική - σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε πως ο "φορητός" βιντεοπροβολέας μπορεί να δουλέψει άνετα και ως σταθερός! Όταν η προβολή πραγματοποιείται σε σκοτεινό δωμάτιο και με το eco-mode κλειστό, η ποιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα κινηματογραφικής εμπειρίας, όσο και αν η αντίθεση ή η ανάλυση να υπαγορεύουν πως υπάρχουν και καλύτερα. Μην περιμένετε την αντίθεση ή την φωτεινότητα μιας LCD - υπάρχει μεν το "ξεθώριασμα" των φθηνών προβολέων, αλλά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου.

Φυσικά δεν λείπουν τα παράπονα μας προς την Acer, που έχουν να κάνουν με το κοντό καλώδιο διασύνδεσης με τον Η/Υ (68cm) όπως και με το ποτενσιόμετρο του focus που αφενός δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και αφετέρου δεν έχει πολύ μεγάλο εύρος ρυθμίσεων. Όχι πως είχαμε πρόβλημα με ανομοιογένεια.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είχε να κάνει με δύο πράγματα:

Πρώτον, η δυσχρηστία του μενού (και οι λίγες πραγματικές ρυθμίσεις που προσφέρει) που συνδυάζεται με τα "δύσκολα" στο πάτημα πλήκτρα. Σκεφτείτε να προσπαθείτε να ρυθμίσετε π.χ. την οριζόντια θέση της εικόνας και με το κάθε πάτημα ή ακόμη και άγγιγμα, όλη η οθόνη να κουνιέται εδώ και εκεί. Είναι οι στιγμές που όλοι μας εκτιμούμε το τηλεκοντρόλ που όμως είναι προαιρετικό.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η γεωμετρία. Εντάξει, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους της φυσικής, και μια προβολή υπό γωνία διαφορετική των 90ο παράγει ένα μη ορθογώνιο κάδρο. Το θέμα είναι όμως, πως σε έναν φορητό προβολέα, μια τέτοια κατάσταση δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος από τις ρυθμίσεις να αλλάξετε την γεωμετρία. Η μόνη λύση είναι ο προβολέας να "βλέπει" εντελώς κάθετα την επιφάνεια προβολής ή ο υπολογιστής να μπορεί να αλλάξει από τον driver της γεωμετρία. Παρεμπιπτόντως, η είσοδος για το VGA σήμα από τα αριστερά, δείχνει να... μπατάρει τον προβολέα, οπότε ίσως χρειαστεί να "παίξετε" παραπάνω για να επιτύχετε επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντως εμείς τα καταφέραμε και πήραμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις όπως είπαμε είναι σχεδόν ανύπαρκτες, και οι μόνες κάπως χρήσιμες είναι αυτές της ρύθμισης της εικόνας ώστε να παίζει ανάποδα ή αντίστροφα (βολικό σε μια σειρά διαφορετικών καταστάσεων).

Acer C20 configurationΑπό το εγχειρίδιο οδηγιών: Μικρές δυνατότητες ρύθμισης της εικόνας

Από εκεί και πέρα, μπορείτε κατά βούληση να αλλάξετε το κάδρο σε 16:9 ή 4:3 αλλά μάλλον οι σώφρονες θα παραμείνουν στην πρώτη επιλογή χωρίς πολλά φρου-φρου και αρώματα.

Αυτόνομη λειτουργία

O Acer C20 μπορεί να λειτουργήσει και ως αυτόνομος προβολέας με την εσωτερική μνήμη ή την micro SD μνήμη που μπορεί να δεχτεί. Μπορεί να παίξει slideshows εικόνων, βίντεο ή παρουσιάσεις PPT και αρχεία PDF αφού πρώτα μετατραπούν με τον ειδικό converter που μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της Acer. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αλλά παρόλα αυτά δεν την συνιστούμε, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ο έλεγχος που υπάρχει π.χ. στο παίξιμο ενός PPT αρχείο από τον υπολογιστή, και αφετέρου γιατί η ποιότητα αναπαραγωγής είναι "Jerky", με χάσιμο frames και ποιότητας. Από την στιγμή που ακόμη και το μικρότερο smartphone μπορεί να αναπαράγει με επιτυχία HD videos, γιατί να ταλαιπωρούμαστε άλλωστε. Και μας που αναφέρθηκε - η Acer δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία του C20 με το iPhone οπότε οι χρήστες του εν λόγω κινητού έχουν έναν ακόμη λόγο να προτιμήσουν τον C20.


WarningΣημείωση: Θα θέλαμε εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση στην παρουσίαση, για να αναφέρουμε πως ότι διαβάζετε εδώ αλλά και σε όλα τα δικά μας άρθρα δεν είναι ούτε "δανεισμένα" (εκτός και αν αναφέρεται ρητά όπως το βίντεο παραπάνω) ούτε "θεωρητικά". Και το τελευταίο το αναφέρουμε γιατί βρήκαμε από τις ιντερνετικές αναζητήσεις που κάναμε, ουκ ολίγα "χάρτινα" reviews του προϊόντος (και μάλιστα από μεγάλους δικτυακούς τόπους) που κατά βάση παρουσίαζαν τον βιντεοπροβολέα δια... αλληλογραφίας.

Συμπεράσματα

Περιμέναμε πολύ λιγότερα πράγματα από μια  τόσο μικροσκοπική συσκευή. Πολύ, πολύ λιγότερα. Ξεκινώντας από τα αρνητικά, θα θέλαμε να σημειώσουμε την δυσχρηστία των (όπως και να έχει λίγων) ρυθμίσεων, την έλλειψη ρύθμισης γεωμετρίας, την μη ικανοποιητική αναπαραγωγή περιεχομένου χωρίς σύνδεση μέσω της εσωτερικής μνήμης, αλλά και τα μικρά καλώδια που περιλαμβάνονται. Στα θετικά από την άλλη, έχουμε πραγματικά πολύ καλή ποιότητα εικόνας, μεγάλη διάρκεια ζωής της λάμπας και υψηλή φορητότητα.

Εν τέλει, πιστεύουμε πως ο Acer C20 αξίζει τα χρήματα του με το παραπάνω. Πραγματοποιεί ότι υπόσχεται (ή σχεδόν αν εξαιρέσουμε την ημιτελή εσωτερική αναπαραγωγή βίντεο), και πάνω από όλα, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Υ.Γ.: Η Acer προσφέρει εγγύηση δύο ετών για την χώρα μας, αλλά η καρτέλα του εισαγωγέα που παραλάβαμε έδινε μόνο ενός έτους εγγύηση. Για όσους επιχειρήσουν να αποκτήσουν την συσκευή, καλό θα είναι να ελέγξουν λίγο το τι συμβαίνει με την κατάσταση αυτή.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;