27 Ιουνιου 2011
Posted in
υλικό -
Πολυμέσα
Υπάρχουν οι στιγμές που όταν παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι, χρειάζεστε αυτό το κάτι παραπάνω από το πληκτρολόγιο και κυρίως από το ποντίκι σας - αυτή την λίγο παραπάνω ακρίβεια ή αυτά τα παραπάνω πλήκτρα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοση σας. Το DeathAdder της Razer υπόσχεται πολλά στους σοβαρούς gamers εκεί έξω - αλλά μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις του;
Η πρώτη εντύπωση
Το ποντίκι βρίσκεται στην κατοχή μας για σχεδόν δύο μήνες, αλλά μόνο τον τελευταίο καιρό μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις του. Ο λόγος; Η έκδοση του DeathAdder που είχαμε στα χέρια μας ήταν αυτή για αριστερόχειρες, η οποία όμως ως standard είχε αντεστραμμένα τα πλήκτρα του mouse, αγνοώντας μάλλον το γεγονός πως οι περισσότεροι αριστερόχειρες χρήστες χρησιμοποιούν το αριστερό "κλικ" για το... αριστερό "κλικ" όπως και οι δεξιόχειρες. Με τον παλιό driver λοιπόν, η προσπάθεια του χρήστη να αντιστρέψει τα δύο πλήκτρα, απλά "κόλλαγε" το πρόγραμμα, κάτι που λύθηκε έναν μήνα μετά, με την έκδοση 3.03. Σίγουρα όχι και πολύ καλή πρώτη εντύπωση.
Το πακέτο
Το πακέτο είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα εμφανίσιμο, ανοίγει με ένα έξυπνο "σκρατς" και φανερώνει σε πρώτο πλάνο το ποντίκι, ενώ από πίσω θα βρείτε τα ανάγλυφα manuals, διαφημιστικό φυλλάδιο και δύο αυτοκόλλητα σήματα της εταιρείας.
Το πακέτο ικανοποιεί με την ποιότητα κατασκευής και με το όλο φινίρισμα που δείχνει πως δεν πρόκειται για προχειροδουλειά ή για φθηνή λύση.
Το ποντίκι καθ' αυτό
Το ποντίκι είναι μεγάλο σε μέγεθος (πάνω από 12cm μήκος) και πραγματικά αγκαλιάζει το χέρι. Η εργονομία του είναι τέλεια και μη αμφισβητήσιμη. Υπάρχει το κλασσικό wheel στην μέση που φωτίζει, όπως φωτίζει και ο κορμός του ποντικιού με ένα μπλε χρώμα που αναβοσβήνει λες και το ποντίκι αναπνέει.
(κλικ για μεγέθυνση σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας [4K])
Υπάρχουν τα δύο πλαϊνά πλήκτρα που δουλεύονται με τον αντίχειρα, ενώ το αριστερό και δεξί πλήκτρο μοιάζουν περισσότερο με αεροδυναμικά βοηθήματα προεξέχοντας ελαφρά από τον κορμό του ποντικιού. Ο υπέρυθρος αισθητήρας στο κάτω μέρος φροντίζει για την ακρίβεια των 3600 dpi που πιστέψτε μας είναι υπεραρκετή για οποιοδήποτε παιχνίδι κυκλοφορεί ή θα κυκλοφορήσει ποτέ. Η κάτώ του επιφάνεια βοηθά στο να κινείται/γλιστρά το ποντίκι πολύ καλύτερα από αντίστοιχα π.χ. της Microsoft που δουλέψαμε παράλληλα (σε κάποια στιγμή είχαμε τρία ποντίκια παράλληλα συνδεδεμένα στον ίδιο υπολογιστή!) ενώ το πλαστικό που έρχεται σε επαφή με το χέρι έχει μια απαλή υφή. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως το USB καλώδιο είναι λεπτότερο από αυτά που έχουμε συνηθίσει και παράλληλα ποιο στιβαρό, κάτι φυσικά καλοδεχούμενο.
Ο driver
Αυτό που ίσως χαλάει την γενική εικόνα του ποντικιού δεν είναι ούτε η κατασκευή του, ούτε οι επιδόσεις του, ούτε τίποτα. Είναι ο driver. Ίσως να είμαστε ελαφρά προκατειλημμένοι αφού περιμέναμε έναν μήνα για να βγει μια έκδοση που θα δούλευε για εμάς, αλλά παρόλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την κριτική μας για ορισμένα πράγματα. Ξεκινώντας θα πρέπει να αναφέρουμε πως το ποντίκι έχει εσωτερικό προγραμματιζόμενο... firmware ξεχωριστό από τον driver. Ο driver καθ' αυτός είναι λεπτομερής και έχει πολλές επιλογές, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν γεμίζει το μάτι.
Κατ' αρχάς εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με... key generator ή πειρατικό crack παρά με driver. Συγκρινόμενο π.χ. με το Intellipoint της Microsoft το interface πραγματικά δείχνει δουλειά 16χρονου. Όσον αφορά δε τις λειτουργίες, και εδώ δεν γεμίζει το μάτι. Για παράδειγμα υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης ευαισθησίας στον Χ και Υ άξονα - μια επιλογή που το 99,9% των χρηστών θα αφήσει άθικτη, αλλά από την άλλη πλευρά όταν θα προσπαθήσετε να προγραμματίσετε με μακροεντολές ένα πλήκτρο, θα δείτε πως δεν μπορείτε (με κάποιο προφανή τρόπο τουλάχιστον) να δώσετε την εντολή για "κλικ" του ποντικιού μέσα στην μακροεντολή. Αυτό είναι ελαφρώς τραγικό, και ακόμη και ο master guide δεν αναφέρει τίποτα (παρά μόνο για την εισαγωγή παύσεων 50ms μέσα στην μακροεντολή). Αν λοιπόν είστε φανατικός gamer και έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας όσον αφορά τον προγραμματισμό του ποντικιού, ίσως αυτή η ανεπάρκεια να μην σας βολέψει καθόλου.
Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε κάποια πιθανά bugs, όπως του ότι σε δύο επανεκκινήσεις μετά από αλλαγή των ρυθμίσεων, βρεθήκαμε με την ελάχιστη ευαισθησία των Windows ενεργοποιημένη, κάτι που σήμαινε πως έπρεπε να κουνήσουμε 10 μέτρα το ποντίκι για να πάμε από την μία άκρη της οθόνης στην άλλη!
Η γνώμη μας
Παίξαμε (και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε) για πολύ καιρό με το Razer DeathAdder. Η γνώμη μας είναι πως η απόδοση της συσκευής όσον αφορά την ποιότητα ταχύτητας και ακρίβειας είναι πραγματικά πολύ υψηλή και πως όντως όλες οι λεπτομέρειες εργονομίας και χρηστικότητας έχουν μελετηθεί σε πολύ υψηλό βαθμό. Αυτό που χαλάει την γενική εικόνα είναι σίγουρα οι ατέλειες του driver, ενώ λογική είναι η τιμή των €48 στην οποία κοστολογείται. Αξίζει να το αγοράσει κανείς; Ναι. Υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω; Ίσως.
Πιστεύουμε εν κατακλείδι πως το DeathAdder αυτή τη στιγμή είναι ένα προϊόν που χρειάζεται περεταίρω δουλειά για να τελειοποιηθεί. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως η πηγή του προβλήματος (οι drivers) είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί, άρα ίσως αυτά που σήμερα θεωρούμε ως το μεγαλύτερο μειονέκτημα, αύριο να μην υφίστανται καν. Προτείνεται υπό προϋποθέσεις...
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV