Διαφήμιση
( 36 ψήφοι )

3.1-ultimate-quick-fire

Η σκέψη του να παρουσιάσουμε ένα υψηλής ποιότητας gaming πληκτρολόγιο γεννήθηκε κάπου στην καρδιά των Χριστουγέννων, όταν ο Άγιος Βασίλης μας έφερε από την καμινάδα ένα Logitech G105. Δεν ήταν άσχημο, δεν ήταν όμως αυτό που ονειρεύεται κάθε παιδί που γαλουχήθηκε βλέποντας έναν Κορεάτη να ζωγραφίζει μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο: Το τέλειο. Έπρεπε λοιπόν να δοκιμάσουμε και να παρουσιάσουμε αυτό που οι ξενόγλωσσοι θα αποκαλούσαν "the real thing"...

Παρένθεση: Δεν είναι όλα τα πληκτρολόγια τα ίδια

Δεν είναι εκνευριστικό που δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) κατασκευαστές φτιάχνουν ένα πληκτρολόγιο και το βαφτίζουν "gaming keyboard"; Θα βρείτε άπειρα τέτοια προϊόντα αν κάνετε μια μικρή έρευνα, οπότε για να ξεχωρίσουμε μια και καλή την ήρα από το στάρι, θα πούμε το εξής:

3.2-ultimate-quick-fire

Gaming keyboard ΔΕΝ είναι ένα πληκτρολόγιο που:

  • Έχει... χρωματιστά βελάκια και πλήκτρα ASDW.
  • Έχει backlight για να το κάνει να δείχνει cool την νύχτα
  • Έχει προστασία από υγρά
  • Έχει προγραμματιζόμενα πλήκτρα (συνήθως στα πιο άβολα μέρη).

Δεν διαφωνούμε, πολλά από τα παραπάνω είναι χρήσιμα (και περιλαμβάνονται στα πραγματικά gaming πληκτρολόγια), αλλά κατά βάση είναι  δευτερεύουσες πολυτέλειες.
Στον πραγματικό κόσμο, ένα gaming πληκτρολόγιο πρέπει να έχει τα εξής πρωταρχικά χαρακτηριστικά:

  • Μηχανικά πλήκτρα
  • Δυνατότητα να πατιούνται πολλά πλήκτρα μαζί (rollover/nkro) ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα key ghosting και key jamming.
  • Στιβαρότητα και αντοχή
  • Εργονομία

Αν λοιπόν τύχει να παρατηρήσετε έναν επαγγελματία παίκτη σε κάποιο τουρνουά, δεν πρόκειται να τον δείτε με ένα πληκτρολόγιο-τσίρκο που θα μοιάζει να σχεδιάστηκε από τον Φλωρινιώτη. Τα επαγγελματικά πληκτρολόγια είναι μικρά, λιτά, και συχνά στερούνται ακόμη και αυτών που οι άλλοι θεωρούν must (προγραμματιζόμενα πλήκτρα κ.λπ.).

Μεμβράνη εναντίον μηχανικού διακόπτη

Αναφέρθηκε πριν, το γεγονός πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι μηχανικό. Για όσους δεν γνωρίζουν, η συντριπτική πλειοψηφία των πληκτρολογίων (όπως και το κατά τα άλλα "gaming" Logitech G105) χρησιμοποιούν μεμβράνες. Είναι μια φτηνή λύση-σάντουιτς: Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου υπάρχει μια βάση με ένα προτυπωμένο κύκλωμα για όλα τα πλήκτρα. Από πάνω του συναντάμε τις μεμβράνες και τέλος στην κορυφή τα πλήκτρα. Όταν ένα πλήκτρο πιεστεί, τότε αυτό πιέζει με τη σειρά του τη μεμβράνη ως το σημείο όπου το κύκλωμα στο ...ισόγειο να "κλείσει" οπότε δίδεται σήμα πως πατήθηκε το πλήκτρο. Οι μεμβράνες  επιτρέπουν αφενός στο πλήκτρο να ταξιδέψει ομαλά προς τα κάτω και αφετέρου στο να επιστρέψει στην αρχική του θέση αφότου πατηθεί.

Δυστυχώς ακόμη και τα πιο εξελιγμένα πληκτρολόγια μεμβράνης είναι "μαλακά" και γενικά ασαφή στην αίσθηση τους. Καταλαβαίνουμε πως πατήθηκε σωστά ένα πλήκτρο μεμβράνης όταν το "τερματίσουμε" προς τα κάτω σε σημείο που δεν μπορεί να κατέβει άλλο και κατόπιν περιμένουμε να ανέβει σχετικά αργά στο αρχικό σημείο για να ξαναπατηθεί.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια από την άλλη χρησιμοποιούν μικροδιακόπτες (οι οποίοι κάνουν το χαρακτηριστικό "κλικ" μόλις κλείσουν) και αυτό προσφέρει άμεση απόκριση τόσο στο πάτημα όσο και στην επιστροφή. Αυτό το πλεονέκτημα φυσικά έχει και τα άσχημα του, που στην περίπτωση μας, είναι το αυξημένο κόστος...

3.3-ultimate-quick-fire

To Ultimate Quickfire, έρχεται σε πέντε διαφορετικά μοντέλα, με τρείς διαφορετικούς τύπους switch για να επιλέξετε:

  • SGK-4011-GKCL1 (Blue switch / Red backlight) 
  • SGK-4011-GKCL2 (Blue switch / Blue backlight)
  • SGK-4011-GKCM1 (Brown switch / Red backlight) 
  • SGK-4011-GKCM2 (Brown switch / white backlight)
  • SGK-4011-GKCR1 (Red switch / Red backlight)

Το χρώμα των switches είναι κωδικός που ορίζει και τις ιδιότητες του. Στην αγορά υπάρχουν πέντε τύποι switches (κόκκινα, άσπρα, καφέ, μπλε και μαύρα) το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες στον ήχο, τον χρόνο κλεισίματος, την απαιτούμενη δύναμη πίεσης, την απόκριση και την επιτάχυνση. Το Ultimate Quickfire κυκλοφορεί με τρεις τύπους switch για να διαλέξετε (μπλε, καφέ και κόκκινο) ενώ το πληκτρολόγιο που είχαμε στη διάθεση μας, φορούσε κόκκινα switches τα οποία θεωρούνται λιγότερο βίαια στη κρούση και απαιτούν ήπια δύναμη για να πατηθούν, καθιστώντας το πληκτρολόγιο λιγότερο σκληροπυρηνικό και πιο βολικό για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

CoolerMaster Ultimate Quickfire: Η πρώτη εντύπωση

3.4-ultimate-quick-fire

Ξεπακετάροντας το κουτί του «κόκκινου» μοντέλου της οικογένειας (SKG-4011-GKCR1) θα βρείτε τα συνήθη: Ένα μίνι εγχειρίδιο, το (υπερβολικά ενισχυμένο και επιχρυσωμένο) USB καλώδιο, μια πλαστική δαγκάνα για να... ξεκολλάτε πλήκτρα κατά βούληση,  και φυσικά το πληκτρολόγιο καθ' αυτό.

3.5-ultimate-quick-fire

Το πληκτρολόγιο λοιπόν είναι πολύ πιο βαρύ από τα αντίστοιχα του... καλαθιού (1,38 κιλά!) κυρίως χάρης τη ατσαλένια μπάρα στον κορμό του, κάτι που του προσδίδει ακαμψία και φυσικά αντοχή. Το USB καλώδιο που το ενώνει με την κεντρική μονάδα, καρφώνεται στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου (σιγουρευτείτε πως έχει μπει όλο μέσα στην mini-USB υποδοχή) ενώ υπάρχουν τρεις «διάδρομοι» από τους οποίους μπορεί να βγει (αριστερά, δεξιά ή πάνω) ανάλογα με το τι σας βολεύει.

3.6-ultimate-quick-fire

Το κάτω μέρος του, στηρίζεται σε χοντρά πόδια που αποκλείουν οποιαδήποτε πιθανότητα γλιστρήματος ή άλλης τυχαίας μετακίνησης του κατά την ώρα της χρήσης, ενώ φυσικά μπορείτε να δώσετε μια παραπάνω γωνία στο πληκτρολόγιο χάρις τα δύο αναδιπλούμενα ποδαράκια.

3.7-ultimate-quick-fire
Οι διαστάσεις του πληκτρολογίου είναι 45,4 x 15,5 x 3,1 εκ. (μήκος x πλάτος x ύψος)

Στο επάνω μέρος που είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει, οι χαράξεις των πλήκτρων έχουν γίνει με laser προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Η γραμματοσειρά που επιλέχθηκε δείχνει κάπως χοντρή ενώ εννοείται πως δεν υπάρχουν Ελληνικά. Αυτά όσον αφορά τις... ανύπαρκτες ενστάσεις μας.

Μιας που μιλήσαμε για χαρακτηριστικά, να γράψουμε συνοπτικά πως ο κατασκευαστής αναφέρει τα εξής:

  • Προσδόκιμο ζωής 50 εκατομμυρίων πατημάτων για κάθε πλήκτρο
  • Πλήρως LED backlight με 3 ρυθμίσεις και 5 φωτεινότητες
  • NKRO σε USB mode (για να εκμηδενίζονται να φαινόμενα που αναφέραμε παραπάνω).
  • Απενεργοποίηση των Windows keys κατά βούληση
  • 7 multimedia shortcuts
Οι πρώτες εντυπώσεις 

Οι πρώτες εντυπώσεις (εκτός από το πανέμορφο κόκκινο χρώμα) έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό των πλήκτρων που βρίσκονται ακριβώς όσο μακριά πρέπει το ένα από το άλλο ενώ το τελείωμα στις άκρες τους σας επιτρέπει γρήγορη επαφή με τα ακροδάχτυλα. Αυτή η τελευταία αίσθηση γίνεται ιδιαίτερα βολική στα κάτω πλήκτρα (control, alt, space) που είναι και τα τελευταία. Και φυσικά το καλύτερο για το τέλος: Η αίσθηση της επιβράδυνσης στο πάτημα, και ο χαρακτηριστικός ήχος του «κλικ» κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.  

Λειτουργίες

Το πληκτρολόγιο προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες που έχουν ως εξής: Μπορείτε κατ' αρχάς να αλλάξετε την φωτεινότητα του backlight ή το mode αυτού (από το full φωτισμό έως φωτισμό μόνο των βελών/WASD πλήκτρων ή ακόμη ένα εφετζίδικο "breathing mode"). Μπορείτε ακόμη να απενεργοποιήσετε το εκνευριστικό (για το gaming) Windows key, να αλλάξετε την ταχύτητα σάρωσης των  πλήκτρων (1,2,4 ή 8mS) ή/και να (απ)ενεργοποιήσετε το NKRO mode. Πέραν αυτών υπάρχουν οι συνήθεις multimedia λειτουργίες. Ως hard-core gaming keyboard, το Quickfire δεν υποστηρίζει προγραμματιζόμενα πλήκτρα και άλλες ανάλογες πολυτέλειες.

Επί του έργου: Παίζοντας StarCraft2, CoD MW3 και γράφοντας κείμενο στο Word

Χρησιμοποιήσαμε το πληκτρολόγιο σε τρεις διαφορετικούς υπολογιστές κάνοντας τρία διαφορετικά πράγματα. Στην αρχή ήταν το δημοφιλές RTS game που διαθέτει αρκετά shortcuts παντού στο πληκτρολόγιο. Η απόκριση ήταν φυσικά άριστη, αλλά η κύρια διαφορά από όλα τα μαϊμουδέ πληκτρολόγια δεν ήταν άλλη από το ότι χάρις το NKRO, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όταν ήταν πατημένα πολλά πλήκτρα ταυτόχρονα (προσπαθήστε να πατήσετε Shift + F την ίδια ώρα που πατάτε Tab και Τ σε ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο και θα χάσετε τα αυγά, τα Sentries τους High Templars μαζί με τα πασχάλια)! Ακόμη, αυτό το σπαρταριστό «κλικ» όσο δύσκολο και να ακούγεται, έκανε την διαδικασία να δείχνει πιο ξεκούραστη.

Στο Call of Duty, τα πράγματα ήταν το ίδιο καλά και όμορφα, οπότε μπορούμε να πάμε κατ' ευθείαν στην πληκτρολόγηση κειμένου, όπου πάντα υπάρχει μία διστακτικότητα από πλευράς χρηστών  όσον αφορά τα gaming keyboards, καθώς θεωρούν πως αυτά δεν είναι φτιαγμένα για μια τέτοια εργασία. Από την χρήση του πληκτρολογίου μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ακόμη έναν αστικό μύθο.

Πληκτρολογώντας με το Ultimate QuickFire

Η πληκτρολόγηση με το Ultimate QuickFire είναι πραγματική απόλαυση. Για όσους ανησυχούν πως ο ήχος του «κλικ» ίσως είναι αρκετά υψηλότερος από το συνηθισμένο, θα πούμε πως αφενός αυτός δεν είναι τόσο δυνατός όσο πιστεύεται (ούτε καν τόσο δυνατός στα αυτιά όσο καταγράφηκε στο βιντεάκι μας) και αφετέρου, οποιοσδήποτε επαναλαμβανόμενος ήχος συνηθίζεται γρήγορα από το αυτί, όπως οι παλιοί συγγραφείς χρησιμοποιούσαν τις ακόμη πιο θορυβώδεις γραφομηχανές στο παρελθόν. Έτσι, στη πράξη παραμένει η εργονομία και η απόκριση, στοιχεία ύψιστης σημασίας για κάποιον που θα πληκτρολογήσει μεγάλα κείμενα.

Επίλογος 

Η χρήση του «κόκκινου» Ultimate QuickFire της CoolerMaster ήταν μια θαυμάσια εμπειρία και πραγματικά δίνει άλλη διάσταση σε οποιαδήποτε εργασία απαιτεί χρήση πληκτρολογίου. Πρόκειται για ένα άριστο και ισορροπημένο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για gaming όσο και για άλλες εργασίες (χάρις το πλήρες αριθμητικό του πληκτρολόγιο στα δεξιά) και το μόνο μείον δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη τιμή, που όπως είναι φυσικό ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο. Εφόσον το βαλάντιο σας αντέχει μικρές υπερβάσεις, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!


Πληροφορίες: gaming.coolermaster.com | supercase.gr


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;