Διαφήμιση
( 57 ψήφοι )

2.1-sades-karambit-blue

Σε μια εποχή οικονομικής στενότητας, το να αποκτήσει κάποιος ένα καλό πληκτρολόγιο για παιχνίδια δείχνει όλο και πιο δύσκολο: Ένα gaming keyboard «μάρκας» κοστίζει περί τα €140 ή και παραπάνω κάτι που κάνει πολλούς να σκέφτονται δύο φορές μια τέτοια αγορά. Η εναλλακτική που παρουσιάζουμε σήμερα ονομάζεται SADES Karambit Blue και πρόκειται ουσιαστικά για ένα gaming keyboard από την Κίνα που προσπαθεί να κοιτάξει στα μάτια τους μακρινούς εύπορους συγγενείς του. Θα τα καταφέρει;

Η πρώτη επαφή

Το κουτί της συσκευασίας είναι βαρύ και εμφανίσιμο. Ξεπακετάρωντας θα βρείτε το πληκτρολόγιο που προστατεύεται από ένα αφρώδες υλικό και ένα πλαστικό κάλυμμα, καθώς και ένα minimal φυλλάδιο οδηγιών σε σχήμα πληκτρολογίου. Αυτά είναι όλα, τίποτα το εντυπωσιακό, τίποτα το τρελό.

Στο βιβλιαράκι δίνονται διάφορες οδηγίες για την χρήση του FN πλήκτρου, οδηγίες που περιλαμβάνουν κάποιες multimedia δυνατότητες, κάποια εφέ «αναπνοής» στον πίσω φωτισμό των πλήκτρων, το κλείδωμα του Window key και την επιλογή για n-key ή 6 key λειτουργία. Το τελευταίο είναι και το σημαντικό καθώς το πληκτρολόγιο επιτρέπει στην ταυτόχρονη χρήση πολλών πλήκτρων χωρίς φαινόμενα ghosting.

2.2-sades-karambit-blue-usb

Όσον αφορά το προϊόν καθ' αυτό, το βάρος του είναι περίπου 1 κιλό και αυτό σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος το κάνει να δείχνει ιδιαίτερα στιβαρό. Τα πλήκτρα δείχνουν να αιωρούνται κάπως πάνω στην μεταλλική πλάκα, ενώ υπάρχει ένα μικρό μη-αποσπώμενο «ξεκουραστικο» χεριών (πώς να το πεις άραγε αλλιώς) που καλύπτει το μισό πληκτρολόγιο. Το καλώδιο USB είναι μακρύ (1.8m) και υπάρχει διάδρομος στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου για να το βγάλετε από αριστερά, δεξιά ή κέντρο, αν και ότι και να διαλέξετε, στο τέλος το καλώδιο πάλι από... μπροστά βγαίνει. Σαν ποιότητα, τόσο το καλώδιο όσο και το βύσμα USB δείχνουν ιδιαίτερα προσεγμένα και ανθεκτικά για πολλά βάλε-βγάλε. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο ποδαράκια για να αλλάξετε την κλίση.

2.3-sades-karambit-blue

Όσον αφορά τα πλήκτρα, δεν υπάρχει αριθμητικό πληκτρολόγιο στα δεξιά, και το ENTER key είναι από τα μη-αγαπημένα μου (μικρό). Η χάραξη των γραμμάτων είναι λίγο κάπως χονδροειδής, και ίσως εδώ θα ήθελε περισσότερη δουλειά (αν και σε γενικές γραμμές στα περισσότερα gaming keyboards τα γράμματα κάπως έτσι είναι). Ο πίσω φωτισμός είναι αυστηρά μπλε ότι χρώμα micro-switches και να διαλέξετε (τουλάχιστον όσον αφορά τον εισαγωγέα που μας έφερε το πληκτρολόγιο).

2.4-sades-karambit-blue

Μιας που μιλήσαμε για micro switches, το Karambit διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις με μπλε, μαύρα, καφέ ή κόκκινα microswitches. Το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες σε απαιτούμενη πίεση, επιστροφή και ήχο. Οι μπλε μικροδιακόπτες είναι οι πιο θορυβώδεις αλλά και αυτοί που θα σας δώσουν την περισσότερη πληροφόρηση στο δάκτυλο για το πάτημα του πλήκτρου. Οι μαύροι είναι γραμμικοί χωρίς θόρυβο και δεν παρέχουν ιδιαίτερη ειδοποίηση για το αν το πλήκτρο πατήθηκε, ενώ απαιτούν παραπάνω δύναμη. Οι καφέ μικροδιακόπτες είναι κάπου μεταξύ των μπλε και των μαύρων (ελαφριά πληροφόρηση πως πατήθηκε το πλήκτρο, χωρίς πολύ ήχο) ενώ οι κόκκινοι μικροδιακόπτες είναι γραμμικοί και ιδανικοί για πληκτρολόγηση. Για τις ανάγκες του review δε, αποφασίσαμε να πάμε λίγο στα άκρα και επιλέξαμε τους μπλε.

The feeling

Κατ' αρχας για όσους ξενίζονται από το μέγεθος του πληκτρολογίου, ας μην το κάνουν. Το Karambit ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της gaming κοινότητας που απαιτεί ένα πληκτρολόγιο μικρό, στιβαρό, και μεταφερόμενο. Οι περισσότεροι επαγγελματίες άλλωστε κυκλοφορούν στα τουρνουά με το μικρό τους πληκτρολογιάκι αντί κάποιας γκουμούτσας.

2.5-sades-karambit-blue-sideview

Όσον αφορά τα φρου-φρου, το πληκτρολόγιο σε γενικές γραμμές έχει ένα γοτθικό/μινιμαλίστικο σχεδιασμό με πολλές ορθές γωνίες και ορατές βίδες ανάμεσα στα πλήκτρα. Αυτό δεν είναι άσχημο -το αντίθετο θα λέγαμε. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο για να... μπαινοβγαίνουν τα πλήκτρα, αλλά αυτό μπορείτε να το κάνετε και με τα γυμνά σας χέρια (μην το παρακάνετε πάντως γιατί το πίσω μέρος των πλήκτρων δεν δείχνει ιδιαίτερα φιλικό σε άπειρα βάλε-βγάλε).

Ο πίσω φωτισμός είναι πάρα πολύ όμορφος κάτι που ίσως δεν αποτυπώνεται σε όλη του την μεγαλοπρέπεια στις φωτογραφίες. Όσον αφορά δε την εργονομία, ο γραφών γενικώς χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και παρόλα αυτά από τη δεύτερη κι' όλας μέρα το Karambit έδειχνε τόσο οικείο με μόνο πρόβλημα το δεξί Shift που το χέρι μου είχε συνηθίσει σε μακρύτερα πληκτρολόγια. Η απόκριση και το feeling του πληκτρολογίου; Άψογα. Αν και η SADES προϊδεάζει τον χρήστη πως οι μπλε μικροδιακόπτες είναι hard-core, στην πράξη είναι ιδιαίτερα φιλικοί στη χρήση και χωρίς τον άπειρο θόρυβο που θα περίμενε κάποιος, χωρίς να απαιτείται μεγάλη δύναμη. Ιδού ένα μικρό κλιπ από τη χρήση:

Όσον αφορά δε την εξάλειψη του ghosting, χρησιμοποιώντας διάφορα tools, συγκρίναμε το Karambit με ένα απλό keyboard (Logitech K120) και η διαφορά ήταν ολοφάνερη, καθώς στο πρώτο μπορούσες κυριολεκτικά να πατήσεις... δέκα πλήκτρα ταυτόχρονα και αυτά να εμφανιστούν σωστά, τη στιγμή που το απλό πληκτρολόγιο σταματούσε στα τέσσερα (και χωρίς τις πιθανές επιπλοκές με διάφορους συνδυασμούς).

Η ετυμηγορία

2.6-sades-karambit-blue

Μετά από χρήση κάποιων ημερών μπορούμε να πούμε πως το Karambit πραγματικά αποτελεί μια άριστη λύση για κάποιον που θέλει ένα σκληροπυρηνικό gaming πληκτρολόγιο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του. Το Karambit κατά τη γνώμη μας δεν προσφέρεται για καθημερινή πληκτρολόγηση κειμένου ή λογιστικών κυρίως γιατί στερείται του αριθμητικού πληκτρολογίου, επειδή είναι πιο μικρό αλλά και επειδή το 99% των χρηστών δεν γνωρίζουν τυφλό σύστημα και όταν μια στις τόσες θα ψάξουν για παράδειγμα για το πλήκτρο με το σύμβολο #, θα βρουν μια... μουτζούρα (για Ελληνικούς χαρακτήρες χαραγμένους πάνω στα πλήκτρα ούτε λόγος εννοείται). Το Karambit προσφέρεται από την άλλη για παιχνίδια, καθώς διαθέτει στιβαρή κατασκευή, είναι φτιαγμένο με την φορητότητα κατά νου (μέγεθος, αντοχή, ενισχυμένο καλώδιο και βύσμα), και φυσικά έχει το πλεονέκτημα των μικροδιακοπτών καθώς και της λειτουργίας anti-ghosting. Το μεγαλύτερο του όμως πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από την τιμή. Με κόστος κτήσης να κυμαίνεται στα €77~€83 αποτελεί μια ιδανική λύση για τον gamer που θέλει κάτι καλό, χωρίς όμως να το χρυσοπληρώσει.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;