Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τί το συναρπαστικό αναμένει ο ψηφιακός κόσμος από το νέο  έτος; Σε αυτό το άρθρο καταγράφουμε τις 10 πιο πολυαναμενόμενες τεχνολογίες και εξελίξεις  που είτε θα παρουσιαστούν, είτε θα «ανθίσουν» για το 2010!

 

10. Ψηφιακή τηλεόραση

Αν και όχι απόλυτα νέο της πληροφορικής, είναι γεγονός πως η ψηφιακή εποχή ξεκινάει από τον Γενάρη του 2010 για την Ελληνική ιδιωτική τηλεόραση. Με αρχικά επιχειρήματα την καθαρότερη εικόνα αλλά και τον καλύτερο ποιοτικά ήχο, η κοινή πλατφόρμα των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ζητάει από τους καταναλωτές να αγοράσουν έναν MPEG4 αποκωδικοποιητή (αν δεν τον έχουν ήδη ενσωματωμένο οι τηλεοράσεις τους) υποσχόμενη πολλά για το παρόν αλλά ακόμη περισσότερα για το μέλλον (HDTV – κάποτε)...

digea-logo
Δυστυχώς HDTV δεν θα υπάρξει στην αρχική υλοποίηση των καναλιών, αλλά δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε πως κάποτε το δίκτυο θα έχει αρκετό εύρος για κρυστάλλινες HDTV εκπομπές.

 

9 . 802.11n ασύρματα δίκτυα

Η 802.11n διασύνδεση δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το νέο πρότυπο ήταν υπό συζήτηση για πολύ-πολύ καιρό, και ήδη είχαν κυκλοφορήσει πολλά προϊόντα με προδιαγραφές του τύπου «802.11n-draft» δηλαδή προϊόντα που αν και ακολουθούσαν τις υπό διαμόρφωση προδιαγραφές, θα χρειάζονταν μια αναβάθμιση για να είναι πλήρως συμβατά με το τελικό 802.11n πρότυπο. Τον Οκτώβριο του 2009, έγινε η δημοσίευση των τελικών προδιαγραφών, οπότε το 2010, δείχνει να είναι η χρονιά που οι ασύρματη επικοινωνία θα εκτοξευθεί σε νέα επίπεδα.

abgn-wifi-logo

Για όσους αναρωτιούνται τί διαφορά θα υπάρξει σε σχέση με το υπάρχον ασύρματο δίκτυο που πιθανώς να έχουν στο σπίτι τους, θα πρέπει να πούμε πως αφενός η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από 50MBps μπορεί να φτάσει έως και τα.. 600MBps ενώ η εμβέλεια από 45/90 μέτρα (εσωτερικός/εξωτερικός χώρος), εκτοξεύεται στα 70 και 250 μέτρα αντίστοιχα! Αν μη τι άλλο, πολύς δικτυακός εξοπλισμός θα παροπλιστεί μέσα στο 2010!

 

8. UEFI αντί BIOS

uefi-logo

Όσοι κομπιουτεράδες έχετε συνηθίσει εδώ και 28 χρόνια (!!) να συζείτε με το BIOS του υπολογιστή σας ήρθε η ώρα για αλλαγή. Το BIOS ουσιαστικά είναι ένα περιορισμένου μεγέθους (1ΜΒ) 16bit πρόγραμμα, που ζει σε μια EEPROM μνήμη πάνω στην μητρική του υπολογιστή σας και που ρυθμίζει βασικά πράγματα πριν την φόρτωση του λειτουργικού συστήματος, όπως την λειτουργία διαφόρων συσκευών, την σειρά εκκίνησης των δίσκων, τις συχνότητες επεξεργαστή και μνήμης κτλ.

Το UEFI από την άλλη, είναι ένα 64bit software, που κατοικεί τόσο στην μητρική (όπως το BIOS) όσο και στον δίσκο. Περιέχει drivers και επιτρέπει βασικές λειτουργίες, σαν ένα μίνι-λειτουργικό σύστημα που δουλεύει πριν αλλά και παράλληλα με τα Windows. Από τον Μάη του 2009 υπάρχουν οι πλήρεις προδιαγραφές και το μόνο που απομένει είναι η θέληση από πλευράς κατασκευαστών μητρικών!

Με υποστήριξη για μεγάλους boot-able δίσκους ή Arrays (2TB), και με interface που ξεπερνάει τα παλιά ANSI σύμβολα και μας μεταφέρει σε ένα σύγχρονο GUI, το UEFI δείχνει να είναι το μέλλον που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των PCs στο μέλλον.


7. Blu-Ray

Όχι, δεν κάνουμε την πρόβλεψη για το έτος.. 2008! Απλά το Blu-Ray έως σήμερα ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε το DVD σε σχέση με το CD: Τα πρώτα Blu-Ray players ήταν πανάκριβα και αργά, όπως άλλωστε και τα media τους (δισκάκια). Χρειάστηκε να φτάσουμε τέλη του 2009 για να κυκλοφορήσουν οικιακοί players με τιμή γύρω στα 100€.

blu-ray

Πλέον υπάρχουν αρκετά laptops φθηνών ή και ακριβών κατασκευαστών που υποστηρίζουν Blu-Ray, την ίδια ώρα που οι εσωτερικοί εγγραφείς έχουν ένα τσουχτερό μεν, αλλά ανεκτό κόστος, κάτω από 180€. Σκεφτείτε όμως: 25GB χωρητικότητα αντί των 4.7GB του DVD, είναι μεγάλο πράγμα. Για να μην μιλήσουμε για το Fight Club σε HD ποιότητα! Μέσα στο 2010, προβλέπουμε οι τιμές θα  έχουν περεταίρω πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα, το Blu-Ray να καθιερωθεί ως το στάνταρ οπτικό μέσο στον χώρο της πληροφορικής.

 

6. DDR3 μνήμη

Με τα Windows να απαιτούν τεράστια ποσά μνήμης, και με τις νέες μητρικές που υποστηρίζουν έως και 24GB RAM, η DDR3 μνήμη πρόκειται να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην πληροφορική, αρκεί η τιμή της (που είναι γενικά ένα από τα λίγα προϊόντα που έχουν σκαμπανεβάσματα την πληροφορική), να πέσει σε πιο λογικά επίπεδα, όπως ήταν αυτά, μερικά τετράμηνα πριν.

kingston-ram
DDR3 module από την Kingston. Η Ψήκτρες σύντομα θα καταστούν αναγκαίες για το σύνολο των μνημών..

Οι μνήμες τύπου DDR3 κυκλοφορούν εδώ και ένα χρόνο (και κάτι) στην αγορά, αλλά η υιοθέτηση της και από τους δύο κατασκευαστές επεξεργαστών, και η εμφάνιση φθηνότερων προτάσεων μητρικών/επεξεργαστών που υποστηρίζουν την μνήμη, έγινε στο δεύτερο μισό του 2009.

Για το 2010, αναμένουμε πτώση τιμών, εμφάνιση σε μεγάλες ποσότητες των 1600MHz modules, αλλά και modules των 4GB (!). Σίγουρα το swap-file και τα μηνύματα ανεπαρκούς μνήμης, σύντομα θα περάσουν στην ιστορία.


5. DirectX 11 και GPGPU’s -  παιχνίδια και χρήση της κάρτας γραφικών για εκτός γραφικών εργασία

Με την ATi να έχει ήδη παρουσιάσει προτάσεις, και την NVidia να δουλεύει πάνω σε DirectX 11 κάρτες γραφικών,  αυτό που περιμένουμε είναι τα παιχνίδια που πραγματικά θα αξιοποιούν το νέο πρότυπο. Με νέες δυνατότητες όπως το tessellator που θα επιτρέπει την δημιουργία ρεαλιστικών-οργανικών σχημάτων (πρόσωπα, προεξοχές, ειδικές υφές και όχι μόνον), χωρίς να θυσιάζεται η ταχύτητα.

ati-radeon-ninja
Επίδειξη της τεχνολογίας tessellator που περιλαμβάνεται στο DirectX 11, από την ATi.

Πλην αυτού, το DirectX 11 θα επιτρέψει τους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες γραφικών πιο ελεύθερα – ουσιαστικά σαν έναν παράλληλο επεξεργαστή, ο οποίος όμως είναι πανίσχυρος  σε υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής σε σχέση με τον απλό επεξεργαστή. Ήδη υπάρχουν beta εκδόσεις του flash player αλλά και άλλων προγραμμάτων. Ο Internet Explorer 9 και ο Firefox 4 θα διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα και μαζί τους, πολλά άλλα προγράμματα που θα επωφεληθούν τα μέγιστα!

Τέλος με το DirectX 11, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι πολλαπλών πυρήνων επεξεργαστές. Ίσως το DirectX να αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη σε software (Microsoft) και hardware (κατασκευαστές καρτών γραφικών) εδώ και χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και την εμφάνιση των Windows 7 ή την εμφάνιση των πολυπύρηνων επεξεργαστών. Το 2010 θα δούμε τα πρώτα κομμάτια software που θα αξιοποιούν αυτή την τεχνολογία και φυσικά ο πόλεμος ATi και NVidia θα συνεχιστεί αμείωτος!


4. SSD Disks

intel_ssd

Ούτε οι SSD δίσκοι είναι μια νέα τεχνολογία. Ήδη κυκλοφορούν 2ης γενιάς «δίσκοι σταθερής μορφής», οι οποίοι παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις αλλά και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τους προκατόχους τους. Έως τώρα το πρόβλημα πάντως δεν ήταν ούτε η ταχύτητα (που στην χειρότερη περίπτωση ήταν υπερδιπλάσια των κλασσικών δίσκων), ούτε η χωρητικότητα (η οποία παραμένει μεν μικρή, αλλά αρκετή για να τρέχετε τα Windows από το SSD). Το πρόβλημα ήταν η υψηλή τιμή, που ξεπερνούσε και τα 300€ για δίσκους της τάξης των 64GB.

Ήδη από τον χειμώνα του 2009 πάντως, στην Ελληνική αγορά εμφανίστηκαν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως αυτή της Intel (Χ-25Μ), της Kingston (SNV225-S2) ή/και της  Corsair (Extreme Series). Για να δώσουμε και ένα σημείο αναφοράς, η πρόταση της Intel, με πολύ καλές επιδόσεις (80GB χωρητικότητα, 250MB/sec ανάγνωση και 70MB/sec εγγραφή), κοστίζει περί τα 205€, την ώρα που άλλα SSD με καλύτερες επιδόσεις εγγραφής αλλά μικρότερη χωρητικότητα (64GB) κινούνται και αυτά σε αντίστοιχες τιμές.

Σίγουρα το 2010, οι ενθουσιώδεις χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με το θέμα αγοράς ενός SSD δίσκου, καθώς η διαφορά επιδόσεων σε σχέση με έναν παραδοσιακό δίσκο είναι χαώδεις..


3. Internet Explorer 9 & Firefox 4

ie9-ff4

Σίγουρα, το 2010 είναι η χρονιά που θα παρουσιαστούν εκατοντάδες νέες εφαρμογές και παιχνίδια. Εμείς θα αφήσουμε κατά μέρους όλα αυτά τα σημαντικά και ενδιαφέροντα και θα επικεντρωθούμε στον πόλεμο των Browsers, και πιο συγκεκριμένα στις νέες εκδόσεις του Explorer και του Firefox, όταν εμφανιστούν. Η Firefox θα παρατάξει τις νέες τεχνολογίες Prism, Weave και Geode, την ώρα που η Microsoft θα επικεντρωθεί στο νέο trident layout, και στην υποστήριξη της HTML 4.01. Φυσικά και οι δύο Browsers θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την GPGPU για αποκωδικοποίηση γραφικών και για επιτάχυνση λειτουργίας. Άλλο ένα ραντεβού για μάχη λοιπόν!

 

2. USB 3.0

superspeed_usb3_logo

Έχετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με χωρητικότητα 1ΤΒ και χρειάζεστε 7 ώρες αντιγραφή για να αντιγράψετε τα αρχεία σας σε αυτόν; Δεν φταίει ο καημένος ο δίσκος. Φταίει το άτιμο το USB2.0 interface και οι περιορισμοί στην ταχύτητα που επιβάλλει , που μειώνουν τον ρυθμό μεταφοράς πρακτικά στα 30-35MB/sec.

Από την άλλη, το USB 3.0 πρότυπο μάλλον σχεδιάστηκε με σκέψη στο μακρινό μέλλον, αφού οι ταχύτητες που είναι ικανό να προσφέρει, ξεπερνούν θεωρητικά τα.. 500MB/sec.

Φυσικά, για να μπορέσετε να παίξετε με το νέο πρότυπο, θα χρειαστείτε μια USB3.0 μητρική αλλά και έναν USB3.0 εξωτερικό δίσκο, πράγμα που σημαίνει πως το κόστος θα είναι αρκετά αυξημένο την ώρα που οι πρώτες υλοποιήσεις από τους κατασκευαστές (όπως συνέβη και στο USB2.0 πρότυπο ή στους SATA controllers) θα μοιάζουν περισσότερο με πατέντες παρά με σοβαρές προτάσεις. Όπως και να έχει, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την εισαγωγή μιας απαραίτητης τεχνολογίας για το έτος 2010.

 

1. 6-core processors

Το 2010, θα δούμε να αναδύονται οι πρώτοι οικιακοί εξαπύρηνοι επεξεργαστές της Intel που αυτή τη στιγμή έχουν κωδική ονομασία Gulftown. Από την άλλη, και η AMD δείχνει πως δεν θέλει να αφήσει την Intel να παίξει μόνη της , και έτσι έχει αλλάξει και αυτή τα χρονοδιαγράμματα της, ώστε να κατασκευάσει μέσα στο 2010 επεξεργαστές με παραπάνω από 4 πυρήνες. Αν μη τι άλλο, ο πόλεμος συνεχίζεται!

intel_roadmap
To roadmap της Intel για την εξέλιξη των επεξεργαστών της...


amd_roadmap
...και το αντίστοιχο της AMD.

 

Επίλογος

Στο μικρό μας αφιέρωμα, δεν περιλάβαμε πολλά πράγματα, όπως ο πόλεμος των κινητών και των PDAs, οι multitouch οθόνες, κ.α. Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες νέες τεχνολογίες και προϊόντα που ίσως διαψεύσουν τις προβλέψεις μας, αλλά αυτό δεν μας στεναχωρεί καθόλου – το αντίθετο μάλιστα! Ευτυχισμένο το ψηφιακό 2010!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;