Διαφήμιση
( 25 ψήφοι )

5.1-corsair-h60-box

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην λύση της υδρόψυξης του επεξεργαστή του υπολογιστή μας εξετάζοντας την πρόταση της Corsair. Αξίζει τον κόπο και το χρήμα;

Υδρόψυξη, οι μύθοι

Η υδρόψυξη είναι ίσως μία από τις ποιο παρεξηγημένες πρακτικές στην πληροφορική. Γιατί; Πρώτον γιατί δεν την χρειάζονται όλοι. Άνθρωποι που αγοράζουν τον υπολογιστή τους από το σούπερ μάρκετ, άνθρωποι που έχουν επεξεργαστές με κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 65W απλά δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με επιπλέον ψύξη σε σχέση με την απλή αλουμινένια ψήκτρα και το ανεμιστηράκι που παρέχονται από τον κατασκευαστή του επεξεργαστή.

Ένα δεύτερο γεγονός που διώχνει τους ανθρώπους από την ιδέα της υδρόψυξης, είναι η φήμη που την ακολουθεί: Σε γενικές γραμμές τέτοιες λύσεις θεωρούνται "καγκουρίστικες" και πιστεύεται πως χρησιμοποιούνται κυρίως από νεαρούς που θέλουν να υπερχρονίσουν τον επεξεργαστή τους στα 8GHz μόνο και μόνο για να μπορέσουν να παίξουν για 15 λεπτά Crysis στα 80fps πριν ο επεξεργαστής ανατιναχτεί.

Τέλος υπάρχει και το θέμα της αξιοπιστίας: Τί θα γίνει αν υπάρξει διαρροή; Χρειάζεται να συμπληρώνεται ψυκτικό υγρό; Πόση ζωή δίνει ο κατασκευαστής και γιατί να μην επιλέξουμε μια απλή όμορφη ψήκτρα;

Υδρόψυξη, η αλήθεια

Θα ξεκινήσουμε από μια απλή διαπίστωση: Από την στιγμή που η ίδια η Intel πουλάει κιτ υδρόψυξης για τους Core i7 (s2011) επεξεργαστές της, αυτό και μόνο δείχνει πως η λύση αυτή κάθε άλλο παρά αναξιόπιστη ή καγκουρίστικη είναι.

Η αλήθεια είναι πως εκεί έξω υπάρχουν επεξεργαστές με υψηλό θερμικό φάκελο που τα παραδοσιακά fans και ψήκτρες δεν μπορούν να ψύξουν επαρκώς, ακόμη και με θορυβώδη ανεμιστήρες και βαριές ψήκτρες. Η σειρά FX της AMD έχει επεξεργαστές με TDP (απαίτηση απαγωγής θερμότητας από το σύστημα ψύξης) της τάξης των 95 έως 125W ενώ οι Core i7 επεξεργαστές της Intel κινούνται στα 130W ή ακόμη και στα 150W (3970X).

Ας υποθέσουμε πως δουλεύετε με έναν τέτοιο επεξεργαστή πάνω σε ένα "βαρύ" πρόγραμμα. Η στάνταρ ψήκτρα θα χτυπήσει άμεσα το φυσικό όριο γύρω στους 80οC ενώ αν ανέβετε αρκετά παραπάνω, το εσωτερικό κύκλωμα του επεξεργαστή θα αρχίσει να "ρίχνει" την απόδοση του, προκειμένου να τον σώσει από επικείμενη καταστροφή. Οι επεξεργαστές έχουν φυσική αντοχή κάπου πάνω από τους 105οC παρεμπιπτόντως.

Κάπου εδώ ξεκινάει η συζήτηση για το στάνταρ σύστημα ψύξης που δίδεται από τους κατασκευαστές επεξεργαστών. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για σχετικά φθηνές λύσεις με αποδεκτή λειτουργία. Τα της AMD συστήματα συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερο χαλκό και καλύτερα σχεδιασμένες ψήκτρες. Αντίθετα οι λύσεις της Intel προσωπικά απωθούν τον γράφοντα καθότι είναι ποιο φειδωλές στον χαλκό, κουμπώνουν με έναν αναξιόπιστο και δύσκολο τρόπο στην μητρική και κυρίως, από τον ποιο φθηνό έως τον ποιο ακριβό επεξεργαστή, ο σχεδιασμός της ψήκτρας γίνεται με τέτοιο λάθος τρόπο που γεμίζει πάρα πολύ εύκολα με σκόνη, σκόνη που συχνά δημιουργεί ένα ολόκληρο στρώμα μεταξύ ψήκτρας και ανεμιστήρα, μειώνοντας δραστικά την λειτουργία της απαγωγής της θερμότητας.

5.2-ventblockers-dust
Σκόνη που έχει συσσωρευτεί γύρω από τις πυκνά διαμορφωμένες μεταλλικές επιφάνειες μιας τυπικής Intel ψήκτρας.

Κάπου εδώ λοιπόν έρχονται λύσεις υδρόψυξης όπως η H60 της Corsair για να σαρώσουν το τελευταίο κάστρο της απλής αερόψυξης: Το κόστος. Όταν μια καλή ψήκτρα κοστίζει μεταξύ €45 και €90, τότε τα περίπου €70 που κοστίζει η πρόταση της Corsair δεν δείχνουν διόλου πολλά. Με αυτά τα χρήματα αγοράσετε σαφώς υψηλότερη ψύξη, σαφώς χαμηλότερο θόρυβο και κάτι ακόμη που ποτέ ίσως δεν υπολογίσατε: Ένα τεράστιο κενό πάνω από τον επεξεργαστή, ένα κενό που θα βοηθήσει και την ροή του αέρα, αλλά και εσάς να τακτοποιήσετε πολύ ποιο εύκολα τα καλώδια και τα λοιπά κομμάτια του υπολογιστή σας, χωρίς να... κόβετε τα χέρια σας κάθε φορά που πλησιάζετε στην περιοχή του επεξεργαστή!

Συσκευασία και χαρακτηριστικά

 5.3-corsair-h60-unboxed

Το κουτί της Corsair περιλαμβάνει τα κλασσικά: Ένα manual (της ψιλοκακιάς ώρας), την εφαπτόμενη στον επεξεργαστή χάλκινη ψήκτρα που είναι κλειστού τύπου (δεν επεμβαίνετε ποτέ στο κύκλωμα ψύξης) και που είναι συνδεδεμένη με δύο σωλήνες με το ψυγείο, ενώ υπάρχει και το καλωδιάκι τροφοδοσίας της αντλίας που κινεί το υγρό μέσα σε αυτούς. Το ψυγείο "καρφώνεται" στην πλάτη του κουτιού του υπολογιστή, εκεί που συνήθως κατοικοεδρεύει το fan των 120mm. Φυσικά η Corsair δίνει το δικό της -ιδιαίτερα ποιοτικό και αθόρυβο- fan, ενώ στο κουτί υπάρχουν βίδες και μεταλλικά ελάσματα ώστε να ταιριάζει με όλων των ειδών τα sockets και επεξεργαστές που υπάρχουν στην αγορά: s1155,s1156, s1366, s2011, AM2, AM3, FM1, FM2.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ο χαμηλός θόρυβος (κάτω από τα 31dbA) απόρροια των 2000 στροφών του fan.

 5.4-corsair-h60-cooler-and-radiator
Ψήκτρα, αντλία, σωλήνες, αντλία, ψυγείο, όλα έρχονται μονταρισμένα και χωρίς πρόθεση να ανοιχτούν ποτέ!
Η εγκατάσταση

Όσοι έχουν επεξεργαστή AMD θα νιώσουν κάπως τυχεροί, αφού μπορούν να εγκαταστήσουν το H60 χωρίς να βγάλουν την μητρική τους πλακέτα από το Case. Με μερικές συναρμολογήσεις τύπου IKEA, και χάρις το μόνιμο πλαστικό πλαίσιο των AMD sockets, σε τρία λεπτά μπορείτε να έχετε την ψήκτρα έτοιμη και λειτουργική. Αν από την άλλη έχετε Intel επεξεργαστή, τότε τα πράγματα είναι λίγο ποιο ζόρικα. Ασχέτως λοιπόν αν η μητρική σας διαθέτει κάποια μεταλλική επιφάνεια κάτω από τις γνωστές 4 τρύπες γύρω από τον επεξεργαστή, εσείς θα πρέπει να τη ξεβιδώσετε από το Case για να τοποθετήσετε το μεταλλικό "X" της Corsair, πάνω στο οποίο θα βιδωθεί η ψήκτρα.

5.6-corsair-h60-removing-standard-metallic-base-of-s2011 
Όλος ο μηχανισμός ψύξης-στήριξης του επεξεργαστή, έπρεπε να αφαιρεθεί από την MSI X97A-GD65 που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες του review.

 5.5-corsair-h60-back-bracklet
Το στάνταρ μεταλλικό bracket στο κάτω μέρος της μητρικής έπρεπε να αφαιρεθεί και αυτό με ένα κατσαβίδι αστέρι (ακριβώς ίδιο με αυτά που ξεβιδώνουν οι σκληροί δίσκοι), προκειμένου να τοποθετηθεί το bracket της Corsair αριστερά.

 5.7-corsair-h60-on-s2011
Τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του συστήματος σταθεροποίησης του επεξεργαστή έχουν αφαιρεθεί και έχει μπει το μεταλλικό "Χ" μαζί με τις επιπλέον βίδες.
Η μητρική είναι έτοιμη να δεχτεί τον επεξεργαστή και την ψήκτρα!

 5.8-Core i7-3820-s2011
Δεν είναι οπτικό εφέ, οι τεράστιοι s2011 επεξεργαστές της Intel δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο στην βιομηχανία! Στην φωτό ο Core i7-3820 των 130W ποζάρει αμέριμνα!

 5.9-corsair-h60-onboard
Πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα...

Σε γενικές γραμμές η συναρμολόγηση είναι απλή, αλλά παρόλα αυτά, το εγχειρίδιο των οδηγιών κρίνεται ανεπαρκές, αφού με σκόρπιες εικόνες προσπαθεί να δώσει οδηγίες την ίδια στιγμή που δεν αναφέρει καν την φορά που πρέπει να έχει ο ανεμιστήρας ενώ θα έπρεπε να δίδεται και ένα κατσαβίδι-αστέρι για το ξεβίδωμα της s2011 ψήκτρας.

Λειτουργία - Απόδοση

 5.10-corsair-h60-inside-case

To H60 της Corsair κάνει... ανεπαίσθητη την παρουσία του από την πρώτη στιγμή: Χαμηλός θόρυβος ακόμη και σε υψηλό φόρτο επεξεργαστή, χαμηλή θερμοκρασία σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Είναι αστείο να ζορίζεις λίγο το σύστημα, και όταν μπαίνεις στο BIOS να βλέπεις πως ο επεξεργαστής είναι ποιο ψυχρός από την θερμοκρασία του... κουτιού:

 5.11-UEFI-temp-Corsair-H60

Δοκιμάσαμε με ένα δεύτερο τεστ να πάρουμε μερικές real life μετρήσεις, βάζοντας 3 εφαρμογές WinRar να ρουφήξουν κάθε κομμάτι του i7 3820, αναγκάζοντας τον να λειτουργήσει στο 100% για αρκετή ώρα. Το αποτέλεσμα;

 5.12-Corsair-H60-3xRar-running

Όχι μόνο λοιπόν η θερμοκρασία μετά από 6' στο 100% λειτουργίας δεν είχε ξεπεράσει  ποτέ τους 53οC, αλλά επιπρόσθετα, μόλις η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο επεξεργαστής επέστρεψε σε idle κατάσταση, εντός μερικών δευτερολέπτων η θερμοκρασία είχε ήδη πέσει κατά 10οC, καταδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της θερμικής απαγωγής της υδρόψυξης και του H60.

Συμπεράσματα

Το Corsair H60 αποτελεί μια άριστη αγορά, είτε ο χρήστης το προορίζει για overclocking είτε για απροβλημάτιστη χρήση ενός ισχυρού υπολογιστή. Η σχεδίασή του το καθιστά εύκολο στην εγκατάσταση, ενώ οι επιδόσεις του πραγματικά ντροπιάζουν όλες τις ψήκτρες αέρος που κοστίζουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα. Είτε υπάρχει απαίτηση για χαμηλότερο θόρυβο, χαμηλότερη θερμοκρασία ή λιγότερο χάος μέσα στο κουτί, το H60 αποτελεί μια πρόταση που θα σας καλύψει πλήρως.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;