21 Ιανουαριου 2015
Posted in
υλικό -
Γενικά Τεχνικά Θέματα
Κάθε τομέας και επιστήμη έχει τους δικού της μύθους. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους που αφορούν την πληροφορική!
Σκληρός δίσκος στο ψυγείο
Ίσως πρόκειται για τον μεγαλύτερο αστικό μύθο που επιβιώνει εδώ και δεκαετίες στην πληροφορική. Ο μύθος αυτός λοιπόν λέει πως αν ένας σκληρός δίσκος «χτυπήσει», τότε μπορούμε να διαβάσουμε τα δεδομένα του, αν τον βάλουμε στο ψυγείο. Η θεωρία πίσω από τη... θεωρία είναι πως εφόσον οι κεφαλές «ακουμπούν» στα platters, τότε η μείωση της θερμοκρασίας θα κάνει όλα τα μεταλλικά μέρη να συσταλούν και άρα να αυξηθεί το «κενό» ανάμεσα σε κεφαλές και δίσκους ώστε να μπορέσει ξανά να πάρει στροφές το μέσο.
Ο μύθος αυτός δεν είναι 100% ανακριβής. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάποιος ίσως σταθεί τυχερός... Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις: «Στην περίπτωση που τα platters έχουν κολλήσει με την κεφαλή ελαφρά υπάρχει μια πιθανότητα μια σωστή ψύξη (24 ώρες με το δίσκο στο ψυγείο με σωστή προστασία από υγρασία) να σας δώσει μερικά λεπτά για να αντιγράψετε πολύτιμα δεδομένα». Ποιες είναι οι... υπόλοιπες περιπτώσεις δεν σίγουρα δεν καλύπτονται:
- Πρόβλημα στη πλακέτα ελέγχου του δίσκου
- Σκουπίδια που έχουν περάσει από το σύστημα φίλτρων και επικάθησαν στο δίσκο
- Απομαγνητισμένα platters
- Κατεστραμμένα platters από επαφή με τις κεφαλές
- Σκληροί δίσκοι νέας τεχνολογίας (>2TB) με ήλιο λόγω διαφορετικής κατασκευής.
Εν τέλει λοιπόν, υπάρχει μόνο ένα ποσοστό βλάβης που θεωρητικά καλύπτεται από την ψύξη, και σε αυτή τη βλάβη ο δίσκος δεν πρέπει να είναι σύγχρονος και θα πρέπει να ψυχθεί με μεγάλη προσοχή για να μη διεισδύσει υγρασία που θα τον καταστρέψει ολοκληρωτικά. Σε γενικές γραμμές, αν δεν έχετε τίποτα να χάσετε, μπορείτε να παίξετε με αυτό. Στη πράξη είναι πολύ σπάνιο να καταφέρετε έστω και για είκοσι λεπτά να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας..
Κάρτα γραφικών στο φούρνο
Από τα κρύα στα ζεστά, με έναν ακόμη... θερμοκρασιακό μύθο, αυτόν της επισκευής της κάρτας γραφικών μέσω της τοποθέτησης της στον φούρνο, στους διακόσους και βάλε βαθμούς Κελσίου. Ο μύθος αυτός βασίζεται όπως και στους σκληρούς δίσκους σε κάποια αλήθεια, στην πράξη όμως είναι πολύ πιο ανυπόστατος από παραπάνω.
Οι κάρτες γραφικών λοιπόν, συνήθως «χαλάνε» λόγω της υπερβολικής θέρμανσης (80-90oC) η οποία φθείρει την διασύνδεση του τσιπ γραφικών με τη πλακέτα του.
Σε αντίθεση λοιπόν με τους επεξεργαστές που συνδέονται με pins στη μητρική, οι κάρτες γραφικών έχουν εκατοντάδες «μπίλιες» ως ενδιάμεσο μέσο μεταξύ GPU και πλακέτας. Αυτές οι μπίλιες με τον καιρό και τη καταπόνηση χάνουν τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτά τα ωραία κινέζικα στην οθόνη μας με την μορφή γραμμών, περίεργων συμβόλων και φυσικά μαύρης οθόνης.
Η τεχνική επισκευής τέτοιων βλαβών (reballing/reflow) είναι πολύπλοκη, συνήθως εφαρμόζεται σε chip φορητών που δεν έχουν τόσο μεγάλη καταπόνηση και ΕΦΟΣΟΝ επιτύχει, δεν εγγυάται διάρκεια ζωής της επισκευής.
Φυσικά αυτό δεν έχει πτοήσει τους απανταχού... YouTubers που post-άρουν βίντεο με τα κατορθώματα τους να... αναστήσουν την πανάκριβη/μονάκριβή τους 9800GT ή κάτι. Στη πράξη είναι μάταιο να προσπαθήσετε κάτι τέτοιο γιατί: Δεν είναι απλό να αποσυναρμολογήσετε τη κάρτα γραφικών σας, θα πρέπει να προστατέψετε (αν μπορέσετε) τα ευπαθή υλικά (βλ. πυκνωτές) από τη θερμοκρασία και τέλος, ακόμη και αν καταφέρετε να «επισκευάσετε» την κάρτα γραφικών σας, εντός ολίγων λεπτών ή ωρών, αυτή θα αρχίσει ξανά να παρουσιάζει προβλήματα, καθώς η «τυφλή» επισκευή μέσω θερμοκρασίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πασάλειμμα!
Φόρτιση μπαταρίας φορητών και κινητών
Αγοράζετε ένα gadget και ο υπάλληλος σας λέει πως η πρώτη φόρτιση πρέπει να διαρκέσει πέντε ώρες ή κάτι. Προφανώς αυτός έχει ξεμείνει από την εποχή του χαλκού (ή των μπαταριών NiMh). Οι σύγχρονες μπαταρίες που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια για όλα τα gadgets μας (κινητά, tablets, laptops κ.λπ.), δεν απαιτούν ούτε εκτεταμένη πρώτη φόρτιση, ούτε υποφέρουν από προβλήματα «μνήμης» ώστε να τα φορτίζουμε ΜΟΝΟΝ όταν εξαντληθεί η μπαταρία. Αυτά είναι προβλήματα του παρελθόντος που όμως στοιχειώνουν πολλούς... ειδικούς του χώρου!
Τα Mac δεν κολλάνε ιούς...
Ένας συνήθης μύθος που θα ακούσετε από πολλούς χρήστες Mac είναι η γνωστή... εξυπνάδα πως τα PC έχουν εκατομμύρια ιούς ενώ τα Mac είναι απρόσβλητα από αυτούς. Στη πράξη; Οι ιοί είναι προγράμματα που είναι γραμμένα για συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα. Με αυτή τη λογική, όντως οι εκατομμύρια ιοί που κυκλοφορούν για Windows δεν μπορούν να προσβάλλουν τα Mac (ή νεότερες εκδόσεις των ίδιων των Windows). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ιοί γραμμένοι ειδικά για Mac! Μπορεί να μην είναι εκατομμύρια ούτε καν χιλιάδες, αλλά υπάρχουν και φυσικά η μεγαλύτερη γκάφα για την ασφάλεια σας είναι να νομίζετε πως είστε αλεξίσφαιροι.
Το πραγματικό μήνυμα σε αυτή τη δήλωση είναι πως «τα Mac είναι πολύ λιγότερα εκεί έξω, άρα οι κατασκευαστές ιών προτιμούν τα PC που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία». Ε και; Εδώ έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν ιοί όχι για Android και iOS αλλά για... smart τηλεοράσεις και ψυγεία! Μην τσιμπάτε λοιπόν σε τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις!
H Lossless Music ακούγεται καλύτερα από τα MP3
Άλλος ένας μύθος που υπάρχει εκεί έξω. Φυσικά το MP3 (όπως και το JPEG ή το MPEG4) είναι αλγόριθμοι που υποβαθμίζουν την αρχική ποιότητα, στη πράξη όμως, εφόσον υπάρχει μεγάλη δειγματοληψία, οι διαφορές είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν αντιληπτές από το 99% των χρηστών που δεν έχουν «μουσικό αυτί», ενώ απαιτείται υψηλής ποιότητας υλικό αναπαραγωγής (καθώς είναι ανέκδοτο να το παίζετε έξυπνοι με τα Lossless Music άλμπουμ σας και να τα αναπαράγετε στον τρανζιστορένιο σας ενισχυτή και στα ηχεία των €80).
Κάρτες ήχου εξαιρετικής ποιότητας
Υπάρχουν ακόμη εταιρείες που πουλάνε κάρτες ήχου που «κάνουν παπάδες» και που αντικαθιστούν την «κακιά» κάρτα ήχου του υπολογιστή μας. Αν θέλετε να πετάξετε πενήντα, εκατό ή διακόσια ευρώ από το παράθυρο κάντε το. Ο πρώτος λόγος είναι πως έστω και αν μια PCI/PCIe κάρτα ήχου «γλυτώνει» τον υπολογιστή σας από φόρτο εργασίας, οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι τόσο ισχυροί που η διαφορά είναι απειροελάχιστη. Κατά δεύτερον (και κυριότερο) η ποιότητα ήχου δεν εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του κυκλώματος καθώς η αναλογική έξοδος οποιασδήποτε κάρτας ήχου, «φορτώνεται» με άπειρο θόρυβο από το κουτί του υπολογιστή. Έτσι η πιο απλή, οικονομική και απόλυτα ποιοτική λύση, είναι η... οπτική ψηφιακή έξοδος που πολλές μητρικές διαθέτουν εξ' αρχής -τέλος ιστορίας!
Gaming κάρτες δικτύου κ.λπ.
Θα αγοράζατε ποτέ κάρτα δικτύου για να έχετε καλύτερη απόδοση στα διάφορα online games που παίζετε; Και όμως υπάρχουν κατασκευαστές που πουλάνε PCIe κάρτες δικτύου και που υποστηρίζουν πως αυτές προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για παίκτες. Στην πράξη, έχουν γίνει διάφορα reviews κατά καιρούς που καταδεικνύουν πως η διαφορά είναι απειροελάχιστη αν όχι μηδενική. Δώστε τα για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο καλύτερα!
Προγράμματα που επιταχύνουν τον υπολογιστή
Σίγουρα θα έχετε πέσει κάποια στιγμή μπροστά σε ένα από αυτά τα καταπληκτικά registry cleaner και optimizer που κυκλοφορούν και που διατείνονται πως βελτιώνουν την ταχύτητα του υπολογιστή σας. Υπάρχουν μάλιστα και ιστοσελίδες με... μετρήσεις, στη πράξη όμως, όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούν ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου και φυσικά τα χρήματα που θα ξοδεύατε για να τα αγοράσετε, μπορείτε να τα επενδύσετε σε κάτι καλύτερο, όπως π.χ. περισσότερη μνήμη RAM.
Είτε αγορασμένα είτε δωρεάν λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όχι μόνο δεν θα επιταχυνθεί ο υπολογιστής σβήνοντας πενήντα ή πεντακόσια entries του registry, αλλά είναι πολύ πιθανόν να πάρει ο χάρος κάτι που δεν έπρεπε να... σβηστεί με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα και να χρειαστεί στο τέλος format. Με το σύγχρονο hardware και με λειτουργικά συστήματα από τα Vista και μετά, το να προσπαθεί κάποιος να αυξήσει την απόδοση του υπολογιστή του μέσω προγραμμάτων, είναι σαν να ψάχνει ψύλλο στα άχυρα!
Δύο antivirus είναι καλύτερα από ένα
Όχι, όχι και πάλι όχι! Κάποιοι χρήστες εγκαθιστούν δύο antivirus στον ίδιο υπολογιστή θεωρώντας πως με αυτό το τρόπο αυξάνουν την ασφάλεια του συστήματος τους. Στη πράξη, τεχνικά τα περισσότερα antivirus δεν λειτουργούν σωστά όταν "συζούν" με άλλα αντίστοιχα προϊόντα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να καθίσταται τραγικά αργός χωρίς αιτία. Με άλλα λόγια, εγκαταστήστε ένα antivirus και ζήστε με αυτό (εκτός και αν παράλληλα εγκαταστήσετε και ένα anti-spyware πρόγραμμα που θα το χρησιμοποιείτε κατά βούληση μία στις τόσες και δεν θα φορτώνει με την εκκίνηση του υπολογιστή σας).
Επίλογος...
Ελπίζουμε να σας ψυχαγωγήσαμε και ίσως να σας.. συνετίσαμε. Καλό computing και προσοχή στους απανταχού μύθους!
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV