Διαφήμιση
( 26 ψήφοι )

5.0-infosystem-logoΗ τελευταία Infosystem διοργανώθηκε πριν οχτώ χρόνια. Την καλύψαμε... εκτενώς και έκτοτε οι υπεύθυνοι –καλώς– αποφάσισαν να την θάψουν στο χρονοντούλαπο. Με την ευκαιρία της τελευταίας ΔΕΘ και λόγω του ότι παραδοσιακά ακολουθούσε τον Οκτώβρη η... μακαρίτισσα Infosystem, θα κάνουμε ένα μικρό απολογισμό και μερικές προβλέψεις για την τόσο ταλαιπωρημένη αυτή έκθεση πληροφορικής και τις ελπίδες αναβίωσης της.

Γιατί γράφουμε αυτό το άρθρο;

Στην φετινή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τιμώμενο πρόσωπο ήταν οι ΗΠΑ. Όταν κατάφερνε ο ταλαίπωρος επισκέπτης να μπει μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, το πρώτο πράγμα που θα έλεγε είναι «ωχ, ξαναήρθε η Infosystem!». Φάτσα κάρτα μόλις έμπαινες, τεράστια περίπτερα από Google, Intel, CISCO, Xerox, Microsoft –τους γνωστούς δηλαδή γίγαντες της πληροφορικής. Φυσικά πιο πίσω ξεκινούσαν τα απορρυπαντικά και τα τρακτέρ, αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα: Τα πρώτα πέντε λεπτά στο περίπτερο, ήταν Infosystem. Και κάπου εκεί ο καημένος συντάκτης αναρωτήθηκε: Γιατί να μην μπορούμε να διοργανώσουμε μια βιώσιμη έκθεση πληροφορικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

5.1-deth-ibm

5.2-deth-microsoft

5.3-deth-intel-cisco

5.4-deth-google

5.5-deth-google

Ιστορία

Με την άνοδο της πληροφορικής στα 80s, τα περίπτερα της ΔΕΘ γέμιζαν όλο και περισσότερο με υπολογιστές, και έτσι αναπόφευκτα γεννήθηκε μια νέα έκθεση αποκλειστικά για την πληροφορική -η Infosystem, η οποία διοργανώνονταν παραδοσιακά ένα μήνα μετά την ΔΕΘ. Όλα αυτά το μακρινό 1986. Η έκθεση συνέχισε να μεγαλώνει ώσπου αναπόφευκτα, κάποια στιγμή ήρθε η στασιμότητα και κατόπιν η παρακμή και η απαξίωση.

Τα αίτια

Κάποιος μπορεί να πει πως οι εκθέσεις είναι την σήμερον ημέρα ένα απομεινάρι του παρελθόντος και πως με την έλευση του ίντερνετ των bloggers και των eshops δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει –τουλάχιστον σε διεθνή κλίμακα. Εκθέσεις όπως η CES, η Photokina και χιλιάδες άλλες στον τομέα τους, αποδεικνύουν πως υπάρχει ακόμη ψωμί σε αυτές, αρκεί φυσικά να υπάρχει λόγος παρακολούθησης τους.

Θεωρώ λοιπόν πως τα πρώτα αίτια της παρακμής της Infosystem ήταν το κόστος. Η διοργανώτρια ζητούσε πολλά για κάτι που σιγά-σιγά δεν έκανε απόσβεση. Έτσι η Infosystem απογυμνώθηκε από τους φτωχούς retailers και κατέληξε να φιλοξενεί μόνο μεγάλους διανομείς και... ΤΕΙ. Όταν δε το πήραν χαμπάρι και προσπάθησαν να προσελκύσουν κόσμο με κάθε τρόπο (Cyberparty, φτηνά ενοίκια κ.λπ.), πλέον το brand name “Infosystem” ήταν αδύναμο, η οικονομική κατάσταση στη χώρα κακή και έτσι, μπορεί για ένα-δύο χρόνια (2004-05;) να είδαμε μερικές αξιόλογες προσπάθειες, αλλά ως εκεί.

Αναπόφευκτα, σε κάθε νέα Infosystem η πληροφορική εκτοπιζόταν όλο και πιο πολύ και στη θέση της έβρισκες άσχετες βιομηχανικές εφαρμογές που δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για το κοινό. Η επιτομή αυτού, η τελευταία Infosystem (του 2010) της οποίας το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πώς θα μπορούσε να αναβιώσει;

Οι bloggers και οι unboxers του YouTube, δεν είναι οι εχθροί. Για να υπάρξει μια ενδιαφέρουσα Infosystem θα χρειαστεί ένας κράχτης. Είτε αυτός είναι μια νέα τεχνολογία, είτε ένας μεγάλος κατασκευαστής που θα παρουσιάζει τα προϊόντα του. Παράλληλα με αυτόν, οι διοργανωτές θα μπορούσαν να προσελκύσουν κόσμο μέσω των “influencers” από YouTube, μέσω προσφορών, μέσω lan parties και mini tournaments. Κατανοώ πως η Infosystem δεν είναι διεθνής έκθεση, αλλά από την άλλη, ζούμε στα βαλκάνια ρε αδερφέ και η Θεσσαλονίκη είναι πύλη. Μπορεί κάποιος να το κατανοήσει; Δεν μπορεί λ.χ. μια... Πολωνία να διοργανώνει δημοφιλή τουρνουά gaming και εμείς εδώ στη μιζέρια μας να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!

Επίλογος

Η ΔΕΘ 2018 έριξε μια αχτίδα ελπίδας σε όλους όσους θα θέλαμε να ξαναδούμε μια πραγματική infosystem στην πόλη. Είναι σειρά της HELEXPO να προσπαθήσει να την διοργανώσει, όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει με τόσες άλλες εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;