Διαφήμιση
( 6 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Αντικαθιστώντας τον σκληρό δίσκο του laptop με SSD: Τεστ και μετρήσεις
Παρουσίαση του Apacer A7202 64GB A7 Turbo
Μετρήσεις ταχύτητας και Αποτελέσματα Μετρήσεων
Όλες οι Σελίδες

Laptop+SSD=Ferrari

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμη τεστ ενός Solid State Disk. Αυτή τη φορά, επιλέξαμε τον εκλεκτό μας από την προηγούμενη παράθεση των SSDs της Ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για το Apacer A7202 64GB A7 Turbo, που τουλάχιστον στα χαρτιά, μας είχε εντυπωσιάσει.

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Σκοπός μας ήταν να βρούμε πόση διαφορά σε απόδοση υπάρχει, αν πετάξουμε στον κάδο των αχρήστων τον 2.5” δίσκο ενός φορητού υπολογιστή, και τον αντικαταστήσουμε με ένα σούπερ-ντούπερ Solid State Drive σαν το προαναφερθέν. Ταa αποτελέσματα του εγχειρήματος, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν, όπως εντυπωσίασαν και εμάς!

Ο φορητός της δοκιμής μας

Η Toshiba έχει την φήμη πως κατασκευάζει πανέμορφα laptops, και αυτό δεν αμφισβητείται στο Satellite A300-17S, έναν φορητό XL μεγέθους με δυνατό επεξεργαστή, που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τους i-series διαδόχους του, που δυστυχώς είναι και κομματάκι ακριβότεροι.

Ο υπολογιστής «φοράει» από κατασκευής έναν δίσκο Toshiba MK2546GSX χωρητικότητας 250GB. Αυτός – όπως προείπαμε - θα αντικατασταθεί από ένα Apacer SSD A7202 64GB A7 Turbo, χωρητικότητας 64GB. Για να είμαστε πιο τυπικοί το configuration έχει ως εξής:

Υπολογιστής

Toshiba Satellite A300-17S

Επεξεργαστής

Core2Duo T8100 2.1GHz

RAM

2GB

System BIOS

2.70 (upgraded to 4.20)

Σκληρός δίσκος

MK2546GSX

SSD

Apacer A7202 64GB A7 Turbo


Όσον αφορά τις επιδόσεις των δύο μέσων αποθήκευσης:


Toshiba MK2546GSX

Apacer A7202 64GB A7 Turbo

Ταχύτητα περιστροφής

5.400rpm

-

Cache

8MB

128MB

Avg. Access time

12ms

>0.1ms

Ταχύτητα ανάγνωσης

? (<90MB/sec)

230MB/sec

Ταχύτητα εγγραφής

?

150MB/sec

Μέση κατανάλωση

0.85W – 1.9W

0.26W

Χωρητικότητα

250GB

64GB

 


Παρουσίαση του Apacer A7202 64GB A7 Turbo

Το SSD της Apacer αποτελεί μια άριστη αγορά, όχι μόνο για την ταχύτητα ή για την τιμή του, αλλά και για την 5ετή εγγύηση του. Αυτοί είναι και οι λόγοι που το επιλέξαμε. Το SSD έρχεται σε ένα αρκετά καλό και φινιρισμένο πακέτο:

Apacer SSD box

Στο εσωτερικό του κουτιού συναντάμε το SSD, ένα βιβλιαράκι 22 σελίδων (με 2 σελίδες στα Ελληνικά), και ένα mini-CD που περιέχει το πρόγραμμα SSD+ optimizer και τις οδηγίες του. Αν έχετε Windows 7, μπορείτε να το πετάξετε κατ' ευθείαν στα σκουπίδια, αφού δεν τα υποστηρίζει ούτε αυτό ούτε κάποια νεότερη έκδοση στο site της εταιρείας!

Apacer SSD εκτός κουτιού

Ο δίσκος δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν αντίστοιχο μαγνητικό. Έχει όλες τις απαραίτητες οπές, ενώ από looks έχει δύο όψεις:

Apacer pins
Απλά λιτό και ταπεινό από μπροστά!

Apacer front
Όχι τόσο ταπεινό από πίσω!

 

Φυσικά από τις... αναμνηστικές φωτογραφίες δεν θα μπορούσε να λείψει η ...ατυχής συνάντηση με τον απερχόμενο δίσκο του φορητού:

Apacer & Toshiba

Όσον αφορά την αντικατάσταση του δίσκου του φορητού με τον Apacer, αυτή ήταν πραγματικά υπόθεση πέντε λεπτών: Ένα μικρό σταυροκατσάβιδο είναι αρκετό για την αφαίρεση 8 συνολικά βιδών, και την εγκατάσταση του SSD στην ειδική θέση.

Toshiba, Apacer, Laptop
Ο Toshiba δίσκος είναι εκτός, και ο Apacer έχει ήδη τοποθετηθεί στην θήκη, στην πάνω δεξιά γωνία του φορητού.


Το BIOS τον αναγνωρίζει αμέσως και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις μετρήσεις μας!

BIOS Apacer

 


Μετρήσεις ταχύτητας

Το συγκριτικό των μετρήσεων περιέλαβε τις εξής εργασίες και στους δύο δίσκους:

  • Εγκατάσταση Windows 7 Pro (χωρίς drivers)
  • Boot των Windows 7 (με drivers)
  • Εγκατάσταση Photoshop CS4 από τον δίσκο
  • Φόρτωση Photoshop CS4
  • Δημιουργία archive αρχείου με WinRar 3.90. (1.57GB 15.168 files)
  • Σάρωση με AVG 9.0 1.57GB αρχείων (15.168 files)
  • Χρόνος μπαταρίας από το 100% στο 10% παίζοντας ένα high-def video

 

Αποτελέσματα Μετρήσεων

1. Εγκατάσταση Windows 7 Pro (χωρίς drivers)

Στο πρώτο μας τεστ, εγκαταστήσαμε και στους δύο δίσκους τα Windows 7 Pro Gr, και μετρήσαμε τον χρόνο από το πάτημα του πλήκτρου για να ξεκινήσει το boot από το CD, έως την στιγμή που βρεθήκαμε σε μια λειτουργική επιφάνεια εργασίας. Τα Windows 7 επιλέχθηκαν όχι μόνο γιατί είναι τα νεότερα, αλλά και γιατί προσφέρουν βασική υποστήριξη για SSD δίσκους (Εντολή TRIM, κτλ). Ο υπολογιστής ήταν στην παροχή ρεύματος καθ’ όλη την εγκατάσταση.

Οι χρόνοι που πήραμε έχουν ως εξής:

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Εγκατάσταση Windows 7 Pro (χωρίς drivers)

20’ 50”

16’ 55”

Τα σχεδόν 4 λεπτά που κερδίζει το Apacer αντιστοιχούν σε μια διαφορά της τάξης του 23,1%. Είναι ένα πρώτο δείγμα διαφοράς απόδοσης χάρις το SSD, αλλά όχι και το καθοριστικό, καθώς κατά την διάρκεια της εγκατάστασης των Windows, διατελούνται πολλές εργασίες που είναι ανεξάρτητες από τον δίσκο (εγκατάσταση drivers, έλεγχοι ταχύτητας, κτλ). Όπως και να έχει, η διαφορά είναι ήδη σημαντική!


2. Boot των Windows 7 (με drivers)

Αφού εγκαταστήσαμε τους drivers,μετρήσαμε τον χρόνο που χρειάζεται ο φορητός στο να φτάσει στην επιφάνεια εργασίας, από την στιγμή που θα πατήσουμε τον διακόπτη ανοίγματος του. Επειδή όμως, η μητέρα Microsoft προκειμένου να «μειώσει» τους χρόνους εκκίνησης, συνεχίζει να φορτώνει στοιχεία των Windows και μετά την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, μετρήσαμε και αυτόν τον χρόνο, ο οποίος αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο που τα Windows έχουν φορτωθεί και είναι πλήρως λειτουργικά:

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Boot των Windows 7 (με drivers)

43” / 55”

28” / 33”

Στην εκκίνηση των Windows το SSD δεν χαρίζεται καθόλου στον συμβατικό δίσκο, επιτυγχάνοντας μια βελτίωση στον χρόνο της τάξης του 54%!!! Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στον απαιτούμενο χρόνο για να γίνουν τα Windows πλήρως λειτουργικά. Εκεί ο δίσκος ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον κέρδος, στο 66% ή κατά είκοσι δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα!! Πραγματικός θρίαμβος για το Apacer!

 

3. Εγκατάσταση Photoshop CS4 από τον δίσκο

Προκειμένου να «στρεσάρουμε» λίγο τα πράγματα, μεταφέραμε τα προς εγκατάσταση αρχεία του Photoshop CS4 στον δίσκο, και ξεκινήσαμε την εγκατάσταση στα Windows.

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Εγκατάσταση Photoshop CS4 από τον δίσκο

5’ 46”

3’ 18”

Και εδώ το SSD μέσο δείχνει το μεγάλο του πλεονέκτημα. Εκεί που οι κεφαλές του συμβατικού δίσκου πάνε πέρα-δώθε, το SSD τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, με έναν χρόνο που είναι κατά 74% καλύτερος αυτού του συμβατικού δίσκου! Η διαφορά είναι τρομερή!

 

4. Φόρτωση Photoshop CS4

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Φόρτωση Photoshop CS4


21”

5”

Εδώ θα πάμε κατ΄ευθείαν στον σχολιασμό! Τα 5” έδειχναν πραγματικά απίστευτα, και μας ανάγκασαν σε συνεχής επανεκκινήσεις και πατέντες προκειμένου να σιγουρευτούμε πως δεν ήταν κάποια cache των Windows. Και όμως, 5”. Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι πως μπορείτε να πετύχετε αντίστοιχο χρόνο, την ώρα που κάνετε και άλλα πράγματα με τον δίσκο!!


5. Δημιουργία WinRar αρχείου (1.57GB 15.168 files)

Σε αυτό το τεστ, αποκλείσαμε τελείως τον επεξεργαστή, βάζοντας τον WinRar απλά να κάνει store τα αρχεία από τον δίσκο σε ένα rar αρχείο, πάλι στον δίσκο. Το bottleneck λοιπόν ήταν το αποθηκευτικό μέσο, και το αποτέλεσμα αναμενόμενο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό!:

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Δημιουργία WinRar αρχείου (1.57GB 15.168 files)

2’ 03”

55”

123% καλύτερη απόδοση! Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω – όσο πιο πολύ βασίζεται μια εργασία στον δίσκο, τόσο μεγαλύτερη και η διαφορά στους χρόνους!


6. Σάρωση αρχείων με AVG 9.0 (1.57GB 15.168 files)

Σε αυτή τη μέτρηση, χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ακριβώς αρχεία με την προηγούμενη και ζητήσαμε από το AVG να πραγματοποιήσει σε αυτά, ένα virus check. Πόση διαφορά σε χρόνους παρατηρήσαμε;

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Σάρωση αρχείων με AVG 9.0 (1.57GB 15.168 files)

8’ 31”

7’ 57”

Στον έλεγχο του antivirus, η διαφορά μεταξύ των δύο δίσκων ήταν η ελάχιστη που μετρήθηκε – μόλις 7% καλύτερη επίδοση για το SSD. Αυτό δεν σημαίνει πως το SSD είναι χειρότερο σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε σε αντίστοιχο τεστ που έχουμε κάνει παλαιότερα με τον Corsair SSD και με το ίδιο πρόγραμμα (AVG), είχαμε μετρήσει διαφορά της τάξης του 25%, και μάλιστα ενάντια σε πιο ικανούς δίσκους από έναν 2.5” στις 5.400rpm με 16MB cache.

Η εξήγηση λοιπόν είναι πολύ απλή: Το bottleneck, δημιουργείται από τον επεξεργαστή και όχι από τον δίσκο. Αυτό σημαίνει αφενός πως το SSD δεν είναι πανάκεια και αφετέρου πως όσο πιο δυνατό επεξεργαστή έχουμε στον φορητό μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιτάχυνση που θα επιτευχθεί με την χρήση ενός SSD μέσου έναντι παραδοσιακού μαγνητικού σκληρού δίσκου.


7. Χρόνος μπαταρίας από το 100% στο 10% παίζοντας ένα high-def video

Η κατανάλωση των SSD είναι άλλος ένας τομέας που σηκώνει πολύ συζήτηση. Πριν λίγο καιρό π.χ. το Tom’s Hardware είχε παρουσιάσει με παχύ τίτλο άρθρο που υποστήριζε πως τα SSD δεν είναι πιο οικονομικά σε κατανάλωση. Φυσικά το άρθρο σύντομα διαψεύστηκε και αποσύρθηκε, αφού ο τρόπος μέτρησης ουσιαστικά χρησιμοποιούσε την ταχύτητα του SSD για να παράγει περισσότερο έργο στον αντίστοιχο χρόνο που θα απαιτούνταν για έναν μαγνητικό δίσκο.

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Χρόνος μπαταρίας από το 100% στο 10% παίζοντας ένα high-def video

1 ώρα 46 λεπτά

1 ώρα 53 λεπτά

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να μετρήσεις το πόσο επηρεάζει την κατανάλωση ο δίσκος σε διαφορετικές συνθήκες (idle, heavy duty, κτλ). Εμείς απλά ζητήσαμε από το BSPlayer να παίζει ένα high-def video και μετρήσαμε τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει η μπαταρία του φορητού από το 100% στο 10%. Η διαφορά (7 λεπτά) δεν λέει και πολλά πράγματα. Ίσως μάλιστα να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Το αποτέλεσμα της μέτρησης, μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε και ίσως να σταματήσουμε να ασχολούμαστε τόσο με την κατανάλωση των SSD, αφού ακόμη και ένας μαγνητικός δίσκος των 2.5” έχει κατανάλωση της τάξης των 2W, την ώρα που επεξεργαστής και κάρτα γραφικών καταναλώνουν πολλαπλάσια ποσά, της τάξης των.. 25W!

 

8. CrystalDisk Mark v2.2

Για το τέλος, αφήσαμε το γνωστό πρόγραμμα μετρήσεων, που δείχνει ακριβώς ποιος δίσκος αποδίδει τι:

CrystalDiskMark Apacer Toshiba
Toshiba HDD vs Apacer SSD. Νομίζουμε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις… Wink

 

Συγκεντρωτικός πίνακας μετρήσεων

Τεστ

Απαιτούμενος χρόνος με Toshiba HDD

Απαιτούμενος χρόνος με Apacer SSD

Εγκατάσταση Windows 7 Pro (χωρίς drivers)

20’ 50”

16’ 55”

Boot των Windows 7 (με drivers)

43” / 55”

28” / 33”

Εγκατάσταση Photoshop CS4 από τον δίσκο

5’ 46”

3’ 18”

Φόρτωση Photoshop CS4

21”

5”

Δημιουργία WinRar αρχείου (1.57GB 15.168 files)

2’ 03”

55”

Σάρωση αρχείων με AVG 9.0 (1.57GB 15.168 files)

8’ 31”

7’ 57”

Χρόνος μπαταρίας από το 100% στο 10% παίζοντας ένα high-def video

1 ώρα 46 λεπτά

1 ώρα 53 λεπτά

 

Συμπεράσματα

Για όσους δυσανασχετούν σχετικά με την ταχύτητα του φορητού τους, και εφόσον αυτός διαθέτει SATA interface, η επιλογή της χρήσης ενός SSD θα βελτιώσει δραματικά την απόδοση του, και θα του προσδώσει μια δεύτερη νιότη. Μάλιστα όσο πιο «δυνατός» είναι ο επεξεργαστής του φορητού, τόσο μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση θα δει και ο ιδιοκτήτης.

Οι μετρήσεις μας, κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο πως η διαφορά στην απόδοση είναι σημαντικότατη, και πως αξίζει με ένα κόστος της τάξης των €160-200 να προβούμε σε αυτή την αναβάθμιση. Όσοι πάντως έχουν στην κτήση τους, φορητό όπως ο Toshiba του τεστ, μπορούν να νιώθουν τυχεροί, αφού αυτός διαθέτει και δεύτερη θέση για σκληρό δίσκο (μακάρι να διέθετε και τον μεταλλικό σκελετό στήριξης του, πάντως). Οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμβιβαστούμε στην ιδέα πως στον βωμό της αύξησης της απόδοσης, ο φορητός μας θα κυκλοφορεί με έναν σχετικά μικρό δίσκο της τάξης των 64GB.

...και επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, δεσμευόμαστε σύντομα να πραγματοποιήσουμε και κάποιο RAID 0 test με SSDs και σταθερό υπολογιστή. 500MB/sec μεταφορά δεδομένων; Γιατί όχι!! Wink

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;