16 Ιανουαριου 2012
Posted in
υλικό -
Αποθηκευτικά Μέσα
Οι Network Area Storage συσκευές γίνονται ολοένα και ποιο δημοφιλείς ακόμη και ανάμεσα σε απλούς χρήστες, καθώς προσφέρουν ασφάλεια για τα δεδομένά μας και ταυτόχρονα πρόσβαση σε αυτά από όλες τις συσκευές του σπιτιού ή του γραφείου. Πριν περίπου ενάμιση χρόνο παρουσιάσαμε ένα φθηνό NAS, το Icybox IB-NAS3221. Ήρθε η ώρα για μια νέα παρουσίαση, αυτή της πρότασης της D-Link με κωδικό DNS-320. Μιας συσκευής φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία. Θα τα καταφέρει;
Network Storage σε 30"
Αν πρέπει να ορίσουμε (ξανά!) πρόχειρα το τί εστί NAS, τότε θα πούμε πως είναι μια συσκευή που φιλοξενεί έναν ή περισσότερους δίσκους μέσα της, και που "διαμοιράζει" την χωρητικότητα τους στους χρήστες του τοπικού δικτύου. Χάρις το γεγονός πως τα δεδομένα είναι πλέον ανεξάρτητα από κάποιον υπολογιστή, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από παντού -ακόμη και από το ίντερνετ. Για σκεφτείτε μια συσκευή που διατηρεί τις εργασίες και τις φωτογραφίες σας ασφαλή, αποθηκεύοντας τις σε δύο δίσκους ταυτόχρονα για ασφάλεια (RAID1), την ίδια ώρα που κατεβάζει αυτόματα ταινίες από το ίντερνετ, επιτρέποντάς σας αργότερα να τις παρακολουθήσετε στο PC, XBox ή PS3 σας. Μια συσκευή που σας επιτρέπει να δουλεύετε στα αρχεία σας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ή μια συσκευή που αυτόματα παίρνει backup από τους υπολογιστές του δικτύου ή και από τον εαυτό της! Και τέλος μια συσκευή που είναι αρκετά φθηνή ώστε να μπορεί να την αποκτήσει ο καθένας! Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν όλα τα "μικρά" NAS που σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία χρήσιμων συσκευών για το σπίτι ή το γραφείο.
Χαρακτηριστικά
Το DNS-320 τρέχει σε συχνότητα 800MHz. Αν και η εταιρεία δεν αναφέρει τίποτα για τον επεξεργαστή, το... έμπειρο μάτι μας τον εντόπισε, και πρόκειται για το Marvel 88F6281 (88f6-b1a2) ARM9E chip. Το περίεργο είναι πως ο χρονισμός που συνήθως συναντάμε στο chip είναι 1.2GHz. Η μονάδα διαθέτει 128MB RAM. Αν και δεν υπάρχει αναφορά στην ROM, εικάζουμε πως το μέγεθος της, βρίσκεται κάπου στα 32MB. Σε σχέση με το Icybox λοιπόν, τo DNS-320 δείχνει πολύ ποιο δυνατό (800MHz ARM9E έναντι 300MHz ARM9 επεξεργαστή), αν και η μνήμη και στις δύο συσκευές περιορίζεται στα 128MB, την ώρα που άλλα προϊόντα (π.χ. QNAP TS-119) έχουν τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.2GHz και 512ΜΒ RAM.
Η συσκευή διαθέτει μία USB θύρα, τέσσερα LED όλα κι όλα (Power, LAN, HDD1 και HDD2), ζυγίζει 1,5 κιλό, έχει διαστάσεις 115mm x 175mm x 149mm, κατανάλωση από 8.2W (sleep mode) έως 15.7W (normal mode), τρέχει (όπως όλα τα NAS της κατηγορίας) Linux και διαθέτει 3 χρόνια εγγύηση.
Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό της δεν είναι άλλο από την τιμή και εδώ θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι:
Υπάρχουν NAS συσκευές που έχουν LCD displays ή τέλος πάντων μια πανδαισία LEDs. Υπάρχουν NAS συσκευές με φανταζέ συρτάρια, ή καλύτερο επεξεργαστή και μνήμη, με διπλές LAN θύρες, eSATA ή διπλές USB. To DNS-320 δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω. Διαθέτει κάτι όμως που ίσως λίγα NAS μπορούν να προσφέρουν: Μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Φυσικά, το θέμα είναι πως κανείς δεν θέλει να αγοράσει σκουπίδια, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν το DNS-320 προσφέρει την απαραίτητη ποιότητα για να έχει το ζητούμενο value-for-money.
Το ξεπακετέρισμα
Το κουτί της συσκευασίας περιέχει τα συνηθισμένα παρελκόμενα, δηλαδή CD, manual, τροφοδοτικό και καλώδιο δικτύου. Μια μικρή παρατήρηση είναι πως η Ελληνική μετάφραση είναι αναξιόπιστη, καθώς σε μια γρήγορη ανάγνωση, η Αγγλική έκδοση έλεγε πως ο χρήστης μπορεί να συνδέσει USB stick, η Ελληνική έλεγε πως ΔΕΝ μπορεί...
Το κουτί είναι σχετικά φθηνό στην κατασκευή. Ως υφή και εμφάνιση πάντως είναι πολύ όμορφο αν και δύσκολα.. φωτογραφήσιμο (λόγω της αντανάκλασης). Για όσους προτιμούν τα σοβαρά μεταλλικά cases ατύχησαν πάντως γιατί κυριαρχεί η πλαστικούρα.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του πάνω καπακιού. Μόλις το πλαστικό αυτό κομμάτι αφαιρεθεί, έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του NAS.
Ουσιαστικά λοιπόν ο χρήστης έρχεται "φάτσα-κάρτα" με την πλακέτα του κουτιού. Οι δίσκοι δια μέσω μιας γρίλιας και με την βοήθεια της... βαρύτητας, καρφώνονται και σταθεροποιούνται μέσα στην συσκευή. Αυτό έχει ένα κακό και ένα καλό. Το κακό είναι πως πρόκειται για την φθηνότερη λύση με ότι αυτό συνεπάγεται. Συχνές προσθαφαιρέσεις δίσκων κατά πάσα πιθανότητα θα καταπονήσουν και θα φθείρουν την πλακέτα. Το καλό είναι πως η διάταξη είναι ιδιοφυής: Οι δίσκοι τοποθετούνται ο ένας απέναντι από τον άλλον (δείτε τις SATA2 υποδοχές στην εικόνα), με ένα τεράστιο κενό μεταξύ τους, κάτι που βοηθάει στην ροή του αέρα (από το fan που βρίσκεται στην μέση) και στην διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα.
Μόλις οι δίσκοι "καρφωθούν" και κλείσουμε το κουτί, μπορούμε να δώσουμε τροφοδοσία, να ελέγξουμε στα γρήγορα αν έχουν αναγνωριστεί κανονικά από το NAS (χάρις τα LED που υπάρχουν μπροστά για κάθε έναν) και να ξεκινήσουμε την παραμετροποίηση του μηχανήματος.
Παραμετροποίηση και εγκατάσταση software
Η παραμετροποίηση μέσω των Windows είναι πραγματικά παιχνιδάκι. Απλά συνδέετε το NAS σε μια πόρτα στο δίκτυο σας, και αφήνετε το συνοδευτικό πρόγραμμα να το εντοπίσει και να το ρυθμίσει με μια πανεύκολη διαδικασία που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω σειρά εικόνων:
(κλικ για μεγέθυνση σε νέο παράθυρο | εικόνα υψηλής ευκρίνειας 4K | 1,5Mb)
Για κάποιον λοιπόν που ενδιαφέρεται καθαρά για το NAS κομμάτι, η διαδικασία έχει τελειώσει σε πέντε λεπτά (εκτός από τον χρόνο του φορμαρίσματος των δίσκων εννοείται)!
Απόδοση ως NAS
Για όσους θυμούνται, σε review παλαιότερου προϊόντος της κατηγορίας, είχαμε το φαινόμενο του ότι ενώ η ταχύτητα δικτύου συγχρόνιζε στο 1Gbps, στην πραγματικότητα η μεταφορά δεδομένων ήταν πολύ χαμηλή (της τάξης των 4,5Mb/sec με 8Mb/sec). Ξεκινήσαμε λοιπόν να κάνουμε μεταφορές δεδομένων στο DNS-320 για να δούμε αν έπασχε από την ίδια "ασθένεια". Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού οι μέσοι χρόνοι μεταφοράς δεδομένων στο RAID1 array μας, ήταν της τάξης των 22Mb/sec!
Σίγουρα αυτή η ταχύτητα μεταφοράς και πάλι δεν πλησιάζει τα όρια του 1GBps δικτύου ή των δίσκων, αλλά από την άλλη αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη επίδοση, που εν τέλει θα βολέψει για το 90% των χρήσεων για τις οποίες προορίζεται.
Εσωτερικό μενού και επιπλέον χαρακτηριστικά λειτουργίας
Η περεταίρω παραμετροποίηση του DNS-320 μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω ενός utility της D-Link, που σας επιτρέπει να αλλάξετε βασικές παραμέτρους:
Ο δεύτερος τρόπος είναι το κλασικό web-based μενού, που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει τόσο με την ευχρηστία και την καλαισθησία του, όσο (κυρίως) με το πλήθος των επιλογών που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του network storage!
Για μια καλύτερη ιδέα περί τίνος πρόκειται, ετοιμάσαμε ένα μικρό βίντεο που δείχνει τις περισσότερες επιλογές του web based μενού της συσκευής!:
Όπως και οι περισσότερες Linux-based NAS συσκευές, έτσι λοιπόν και το DNS-320 προσφέρει... εκατοντάδες χρήσιμες λειτουργίες.
Μερικές από τις κυριότερες είναι:
- Εκτός του file server, δυνατότητα στησίματος Web file server και FTP server. Πρακτικά δηλαδή μιλάμε για στήσιμο του δικού σας "cloud" μέσω της συσκευής!
- DNLA server: Έχετε την δυνατότητα να παίξετε media files που έχετε αποθηκευμένα στο NAS, απ΄ευθείας σε όλες τις συσκευές του σπιτιού (τηλεόραση, hi-fi, XBox, PS3) που υποστηρίζουν το πρότυπο.
- Διπλή χρήση της USB θύρας που υπάρχει στο μπροστινό μέρος: Είτε ως USB Print server όπου έχετε την δυνατότητα να μετατρέψετε έναν USB εκτυπωτή σε δικτυακό (κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν υπάρχουν πολλοί υπολογιστές στον ίδιο χώρο), είτε ως τρόπο διασύνδεσης με άλλους εξωτερικούς δίσκους για επιπλέον backup.
- Υποστήριξη AjaXplorer, όπου μπορείτε μέσω ίντερνετ να έχετε και πάλι πρόσβαση στα αρχεία σας.
- Υποστήριξη Linux και Mac (AFP, Time Machine, NFS).
- Δυνατότητα αυτόματου sleep mode και πλήρη παραμετροποίηση χρόνων.
Πλην των προτύπων που η D-Link θεωρεί σημαντικά, υπάρχουν δεκάδες άλλες λειτουργίες και εφαρμογές μέσα στο DNS-320.
Μεταξύ άλλων:
- Εύκολη λήψη back-ups απομακρυσμένα ή τοπικά
- Δυνατότητα χρήσης του DNS-320 ως p2p download machine, με πλήρη χρονοδιάγραμμα, κάτι που πραγματικά αξίζει σε χρυσό αφού μπορείτε να προγραμματίζετε downloads σε "νεκρές" ώρες χωρίς ο υπολογιστής σας να είναι καν ανοιχτός.
- Επιλογές για scandisk, auto-rebuild και SMART-test των δίσκων
- Εννοείται διαφορετικούς χρήστες με δικαιώματα
- Υποστήριξη DDNS
- Υποστήριξη iTunes (!)
- Email ή SMS notifications για την κατάσταση της συσκευής
Ακόμη, νέες εκδόσεις του firmware προσφέρουν νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα η 2.02 έκδοση υποστηρίζει το Amazon S3 Cloud backup!
Επιπλέον υποστήριξη
H D-Link μαζί με το DNS-320 δίνει και μια πλήρη έκδοση του TotalRecovery 7 PRO, που θεωρούμε πολύ καλό deal αν σκεφτούμε πως μόνο του το software κοστίζει γύρω στα €40. Για τις δυνατότητες του, μπορεί να ρίξετε μια ματιά στην σελίδα του κατασκευαστή.
Όσον αφορά το firmware, ή D-Link έχει κυκλοφορήσει την 2.02 έκδοση (από τέλη Νοέμβρη) με την οποία διορθώνει αρκετά bugs και προσθέτει αρκετά features μεταξύ των οποίων και την υποστήριξη δίσκων των 3TB. Firmware μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Πάντως για να μην λέμε πως όλα είναι ρόδινα, μην προσπαθήσετε να κάνετε firmware upgrade αν δεν είναι ανάγκη, γιατί γενικώς υπάρχουν κάποια θέματα από όσο διαβάζουμε στα forums... Τουλάχιστον όσον αφορά την έκδοση 2.02.
Η αναπόφευκτη σύγκριση με το παρελθόν αλλά και με τον ανταγωνισμό
Η σύγκριση με το παλαιότερο (και κατά πολύ ακριβότερο) Icybox που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα είναι αναπόφευκτη, γιατί ακριβώς ο σχεδιασμός όλων των "φθηνών" NAS που κυκλοφορούν στην αγορά είναι περίπου ο ίδιος. To Icybox το είχαμε βρει συμπαθητικό, αλλά αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, η κατασκευή είχε κάποια μειονεκτήματα που μετά από ένα χρόνο έδειχναν πλέον αδύνατον να διορθωθούν:
- Αυτό που αναφέρθηκε ποιο πριν: Η ταχύτητα δικτύου αν και συγχρόνιζε στο 1GBps, πρακτικά ποτέ δεν ξεπέρασε τα 4,5-8Mb/sec -δηλαδή ταχύτητες 100MBps (κι αν). Έτσι όταν το κουτί π.χ. σέρβιρε hi-def video σε άλλες συσκευές (π.χ. σε XBox) παρουσιάζονταν περιοδικά σπασίματα και κομπιάσματα.
- To 40x40mm fan ήταν θορυβώδες και εν τέλει δεν μπορούσε να αποτρέψει την ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας αφού ο ένας δίσκος πρακτικά "πατούσε" πάνω στον άλλον.
- Το κουτί ήταν πολύ πολύ μικρό, και τα συρτάρια μάλλον εν τέλει ήταν περισσότερο "μόστρα" παρά πρακτικά. Κάποιοι θα έπιασαν τον εαυτό τους να προσπαθεί να βγάλει τους δίσκους σαν να ήταν κουτί της κέτσαπ.
- Το HTML μενού αν και επαρκές δεν έδειχνε και πολύ σοβαρό.
Το DNS-320 καταφέρνει να είναι καλύτερο σε όλα από τα παραπάνω, πλην της εξαιρετικής απλότητας που παρουσιάζει στην κατασκευή του, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Ένα "πλην", είναι το γεγονός πως παρόλη την βελτίωση, η πρόταση της D-Link και πάλι δεν καταφέρνει να πετύχει ταχύτητες μεταφοράς εφάμιλλες του 1GBps δικτύου, ενώ σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λείπουν αρκετά επιπλέον καλούδια. Κάποιος μπορεί να θέλει να πληρώσει παραπάνω για μια ανταγωνιστική συσκευή όπως το NetGear ReadyNAS ή το QNAP TS-210. Προσωπικά θεωρώ πως ο μόνος λόγος που θα με απέτρεπε από το να αγοράσω την συσκευή θα ήταν ελλιπής υποστήριξη, που δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με σιγουριά ποια θα είναι αυτή και αν θα κυκλοφορούν τακτικά νέες εκδόσεις του firmware που θα διορθώνουν προβλήματα και θα προσθέτουν νέες δυνατότητες. Πάντως η D-Link δεν είναι χθεσινή εταιρεία και έχει μια καλή παράδοση σε middle class συσκευές.
Επίλογος
Το καλύτερο μάλλον το κρατήσαμε για το τέλος: Το DNS-320 κινείται σε μια τιμή της τάξης των €90 κάτι που το καθιστά ένα άριστο value-for-money όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για μικρές επιχειρήσεις που θα θελήσουν με ένα πολύ μικρό budget να ξεφύγουν από την μιζέρια της απώλειας δεδομένων. Η συσκευή είναι μικρή, προσφέρει καλή ψύξη και χαμηλό θόρυβο, και διαθέτει μια μεγάλη προίκα από δυνατότητες. Οι εντυπώσεις μας μόνο θετικές ήταν από αυτήν, και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV