Διαφήμιση
( 21 ψήφοι )

7.1-DNS-345Αρχές του χρόνου παρουσιάσαμε το DNS-320  ένα φτηνό πλην όμως αξιοπρεπές μέσο αποθήκευσης δεδομένων και όχι μόνον. Σε αυτό το review θα σας παρουσιάσουμε τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογένειας που έπεσε στα χέρια μας, το DNS-345. Άραγε έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω εκτός από δύο παραπάνω θέσεις για δίσκους;

Συσκευασία και χαρακτηριστικά

Το πακέτο περιλαμβάνει τα τυπικά της D-Link, ήτοι ένα μικρό εγχειρίδιο, καλώδιο δικτύου, τροφοδοτικό, καλώδιο τροφοδοσίας, CD εγκατάστασης. Τίποτα το ιδιαίτερο ως εδώ.







7.2-DNS-345-package

Η συσκευή καθ' αυτή είναι αρκετά ποιο στιβαρή από τον μικρό της αδερφό, αφού υπάρχει μεταλλικό πλαίσιο σε αντιδιαστολή με την πλαστικούρα του DNS-320. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, και εδώ το DNS-345 δείχνει πως είναι μια κατηγορία παραπάνω, αφού διαθέτει ARM επεξεργαστή στα 1.6GHz συνοδευόμενο από 512MB RAM. Το κουτί μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις δίσκους των 3TB (προς το παρόν) δηλαδή μπορεί να έχει συνολική χωρητικότητα 12TB. Οι δίσκοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γνωστά modes ασφάλειας, όπως RAID 1 ή RAID5. Το τελευταίο δείχνει να είναι και το ποιο πιθανό αφού με τέσσερις δίσκους των 3TB ο χρήστης έχει 12TB χωρητικότητα στην διάθεση του.

Οι δίσκοι όπως και στο DNS-320 δεν τοποθετούνται με κάποιον fancy τρόπο στο κουτί. Ο χρήστης τραβάει την μπροστινή πρόσοψη εκτός και τοποθετεί στις ράγες τον δίσκο. Προκειμένου δε να τον βγάλει, στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχουν τέσσερις "μοχλοί" που σπρώχνουν ελαφρά τον δίσκο προς τα εμπρός. Σίγουρα το σύστημα δεν είναι το ποιο trendy ή user friendly, αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται δίπλωμα πυρηνικού επιστήμονα ενώ κρατά το κόστος σε λογικά επίπεδα.

7.3-DNS-345-rails
Οι ράγες και στο κάτω μέρος η πλακέτα πάνω στην οποία ο δίσκος κουμπώνει απ' ευθείας.

Στο μπροστινό μέρος της συσκευής υπάρχει μια OLED οθόνη που δίνει χρήσιμες πληροφορίες (πατώντας το ένα εκ των δύο κουμπιών στο μπροστινό μέρος), όπως ο αριθμός των δίσκων, η χωρητικότητα, η θερμοκρασία ή η IP της συσκευής.

7.4-DNS-345-DNS-320
Το DNS-345 με την οθόνη του εν δράσει δίπλα στο μικρότερο DNS-320

7.5-DNS-345-back 

Στο πίσω μέρος δε, υπάρχουν οι δύο Gbit θύρες (που επιτρέπουν με την χρήση κατάλληλου switch να έχουμε aggregation), μία USB θύρα (...), τους μοχλούς εξόδου των δίσκων, το βύσμα τροφοδοσίας και τις εξόδους από τα δύο fans που διαθέτει η συσκευή.

Τέλος, δείτε τα χαρακτηριστικά όπως δίνονται από την κατασκευάστρια εταιρία.

7.6-DNS-345-package
Το κουτί με την πρόσοψη αφαιρεμένη...

 7.7-DNS-345-hds
...και με δύο δίσκους έτοιμους να μπουν μέσα του.
Μενού και λειτουργικότητα

Το μενού του DNS-345 είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του DNS-320 οπότε όσοι ενδιαφέρονται για αυτό μπορούν να διαβάσουν το review ή να δουν το σχετικό βίντεο (στο review). Όλες οι επιλογές backup, time machine, p2p, ftp, Ajax κ.λπ. φυσικά και είναι διαθέσιμες, ενώ οι διαφορές είναι ελάχιστες -τουλάχιστον οπτικά.

Η αρχική παραμετροποίηση είναι θέμα λεπτών,  και γενικά το feeling είναι πως πρόκειται για ιδιαίτερα εύκολη στην χρήση συσκευή.

7.8-DNS-345-installation

7.9-DNS-345-menu

Μετρήσεις

Αυτό που πραγματικά μας ενδιέφερε ήταν να δούμε πώς αποδίδει το DNS-345 σε σχέση με τον μικρό του αδερφό. Έτσι συνδέσαμε στο test PC, ένα USB3.0 dock με ένα δίσκο 500GB, ενώ στο δίκτυο συνδέθηκαν τα δύο μοντέλα της D-Link - το DNS-320 με δύο δίσκους 1TB σε διάταξη RAID 1 και το DNS-345 στην ποιο πρακτική του μορφή, με 3 δίσκους των 3TB σε διάταξη RAID5.  Το testfile ήταν ένα αρχείο μεγέθους 1.23GB (1.327.226.880 bytes για την ακρίβεια) ενώ η σύνδεση των δύο NAS έγινε δια μέσω ενός Router με Gbit LAN (Linksys WAG320). Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να τσεκάρουμε τις δυνατότητες aggregation του DNS-345 αφού απαιτείται συμβατό switch για κάτι τέτοιο. Ο υπολογιστής δε ήταν ένας σύγχρονος ώστε να αποφευχθεί το bottleneck (2x128GB Intel 320 SSDs σε διάταξη RAID1, 4GB RAM, PhenomII X4).

7.10-DNS-345-AVEC-320

Οι μετρήσεις:

Μέσο

Αντιγραφή από το PC

Αντιγραφή προς το PC

USB3.0 dock

12,5"

16,4"

DNS-320 RAID1

62,5"

29,8"

DNS-345 RAID5

36,5"

14,6"

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ξεκάθαρα πως το DNS-345 έχει σχεδόν 100% καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον μικρό του αδερφό ενώ ο χρόνος αυτός είναι 300% κατώτερος του USB3.0 dock. Όταν δε πρόκειται για αντιγραφή από το DNS-345 προς τον υπολογιστή, τότε η πρόταση της D-Link επιτυγχάνει καλύτερο χρόνο από το USB3.0 dock!

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Το DNS-345 αποθήκευσε δεδομένα από τον υπολογιστή του test με μέση ταχύτητα 34,68MB/sec. Αυτό είναι αρκετά μακριά από το θεωρητικό όριο των 125MB/sec του Gbit LAN. Στην ανάγνωση από την άλλη, η ταχύτητα αυτή έφτασε τα 86,69MB/sec. Ο λόγος αυτής της διαφορά δεν είναι άλλος από το γεγονός πως η εγγραφή δεδομένων στο RAID5 array δημιουργεί bottleneck, κάτι που δεν ισχύει φυσικά στην ανάγνωση των δεδομένων από τους δίσκους που πάνω-κάτω λειτουργεί σαν να είχαμε RAID0 array.

Οι ταχύτητες αυτές μπορεί να μην αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά πραγματικά ανεβάζουν πολύ τον πήχη σε σχέση με το DNS-320 που με την σειρά του, ανέβαζε τον πήχη σε σχέση άλλες παλαιότερες NAS συσκευές. Το DNS-345 λοιπόν μπορεί επάξια να σταθεί σε ένα απαιτητικό περιβάλλον παρά το γεγονός πως δεν εξαντλεί τα όρια ταχύτητας.

Σημείωση: Χάρις την καλύτερη ροή αέρα και τα δύο fans αντί ενός, καθ' όλη την διάρκεια των τεστ το DNS-345 διατήρησε την θερμοκρασία κοντά στους 43οC έχοντας κατά μέσο όρο οχτώ βαθμούς λιγότερο από το DNS-320 (που ήταν φορτωμένο με δύο δίσκους αντί τριών του 345 μοντέλου). Πολύ καλή δουλειά λοιπόν και στο θέμα ψύξης!

Συμπεράσματα

Όπως πάντα επιστρέφουμε στο value for money, και συμπεραίνουμε για μια ακόμη φορά πως ότι δίνεις παίρνεις. Προσωπική μας άποψη είναι πως αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα 4-bay NAS που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι άλλο από το Synology DS412+ DiskStation. Πρόκειται για μια συσκευή που εκτός από την υποστήριξη ή την στιβαρή κατασκευή, διαθέτει έναν dual core επεξεργαστή στα 2.13GHz (!!) και 1GB RAM. Το συγκεκριμένο NAS επιτυγχάνει έως και 300% καλύτερες επιδόσεις σε κάποια τεστ τρίτων ιστοσελίδων σε σχέση με το DNS-345 και γενικά βρίσκεται σε άλλο επίπεδο τόσο σε απόδοση όσο και σε τιμή που ξεπερνά τα €600! Αντίθετα το D-Link DNS-345 με κόστος κτήσης τα €300~€340 αποτελεί ένα πολύ καλό value for money για ακόμη μια φορά. Αν η απόλυτη απόδοση δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας, τότε το DNS-345 είναι το NAS που θα κάνει την δουλειά και με το παραπάνω.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;