Διαφήμιση
( 13 ψήφοι )

amd bulldozerΗ νέα αρχιτεκτονική επεξεργαστών της AMD ήταν ένα από τα ποιο αναμενόμενα προϊόντα του 2011. Κάποιοι μπορεί να αγόρασαν προκαταβολικά και τις AM3+ μητρικές τους για να είναι έτοιμοι για τον επεξεργαστή-«δολοφόνο» των κορυφαίων αυτή τη στιγμή, i7-2600k της Intel. Όταν όμως οι πρώτες μετρήσεις των διαφόρων ιστοσελίδων τεχνολογίας είδαν την δημοσιότητα, το μόνο που θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, είναι αυτό: What the... frick has happened???

Λίγη ιστορία ανταγωνισμού Intel vs AMD

H AMD ουσιαστικά απεξαρτήθηκε από την Intel, την εποχή που κυκλοφόρησε τον πρώτο Athlon. Ένα χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιούσε από τους έως τότε K6 επεξεργαστές, ήταν το γεγονός πως πλέον οι μητρικές που τον υποστήριζαν ήταν ειδικά κατασκευασμένες γι' αυτόν. Ο Athlon ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Intel, και ήταν ο πρώτος επεξεργαστής που "έσπασε" το όριο του 1GHz. Αργότερα, λίγο το φιάσκο των RIMM μνημών και λίγο οι ικανότητες των SocketA Athlon και AthlonXP έδωσαν νέες πνοές ζωής στην AMD. Και αν ο Athlon ήταν δυσάρεστη έκπληξη, ο Athlon64 ήταν μια ακόμη χειρότερη είδηση για την Intel, καθώς η νέα 64bit αρχιτεκτονική υιοθετήθηκε από την Microsoft, κάτι που σήμανε και το τέλος του Itanium αφού οι Opteron επεξεργαστές για servers έκαναν θραύση. Φυσικά η Intel δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια να τρώει ξύλο όλα αυτά τα χρόνια. Χάρις τα αστείρευτά της κεφάλαια, κατάφερνε αργά ή γρήγορα να φτάνει και να ξεπερνά σε απόδοση όποιο επεξεργαστή και αν έφερνε στο προσκήνιο η AMD. Εν τέλει, οι i3/i5/i7 ανάγκασαν την τελευταία απλά να ρίξει τις τιμές και να αποδεχθεί την κατωτερότητα της έως την έλευση του επόμενου επεξεργαστή που και πάλι θα την έβαζε μπροστά στις εξελίξεις, στο πρώτο μεγάλο revision αρχιτεκτονικής εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια!

Bulldozer 

amd bulldozerΗ AMD εδώ και λίγο καιρό είχε λανσάρει τις νέες AM3+ μητρικές που θα υποστήριζαν τους επερχόμενους "FX" επεξεργαστές με κωδική ονομασία Bulldozer. Ο επεξεργαστής όμως καθυστερούσε και πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Τελικά τα πρώτα δείγματα μοιράστηκαν πριν λίγο καιρό στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμου, και τους επιτράπη να δημοσιεύσουν μετρήσεις και παρουσιάσεις από τις 12 Οκτωβρίου και μετά. Μια μέρα που μάλλον δεν θα καταγραφεί ως η ευτυχέστερη για την AMD...

Ποιο ήταν λοιπόν το πρόβλημα; Το πρόβλημα με μια λέξη ήταν η απόδοση: Ο νέος FX επεξεργαστής στις καλύτερες (και σπανιότερες) των περιπτώσεων ήταν οριακά γρηγορότερος από τον i7-2600k και στις περισσότερες των περιπτώσεων είχε την ίδια ή χειρότερη απόδοση με τον i5-2500k!

Φυσικά η απογοήτευση ήταν διάχυτη παντού, καθώς όταν καταφθάνει ένα νέο προϊόν, περιμένεις να είναι έστω προσωρινά ανώτερο από τον ανταγωνισμό, την ίδια ώρα που ο κορυφαίος FX (8150) ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ποιο αργός και από τον προκάτοχο του, PhenomII X6 1100T!

Το γιατί

Γνώμη μας για αυτό το μεγάλο φιάσκο είναι πως η αρχιτεκτονική της σειράς Bulldozer δεν σχεδιάστηκε με τους "σπιτικούς" υπολογιστές κατά νου, αλλά μάλλον προήλθε ως υπο-προϊόν της αγοράς των servers. Η AMD τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικότατες επιτυχίες στην αγορά αυτή και η αρχιτεκτονική Bulldozer με πολλούς (αλλά ποιο αδύναμους) πυρήνες δείχνει να κατασκευάστηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό: Σε έναν server υπάρχει δουλειά όχι για οχτώ, αλλά για... οκτακόσιους πυρήνες, και εκεί η νέα αρχιτεκτονική προβλέπεται να λάμψει.

Στους οικιακούς υπολογιστές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ένας σπιτικός υπολογιστής δεν έχει τόση ανάγκη για multi-tasking όσο για μεγάλη απόδοση σε single tasks καθώς πολλές εφαρμογές δεν αξιοποιούν όλους τους πυρήνες (δηλαδή δεν "σπάνε" τις διεργασίες τους σε κομμάτια που μπορεί να αναλάβει ο κάθε πυρήνας ξεχωριστά). Πολλά παιχνίδια δε, ακόμη και μεγάλων εταιρειών (π.χ. StarCraft 2, World of Warcraft), είναι τρομερά "κακογραμμένα" και δεν αξιοποιούν ουσιαστικά παραπάνω από δύο πυρήνες. Ως αποτέλεσμα, οι FX επεξεργαστές της AMD στην καλύτερη (όταν τα παιχνίδια είναι GPU depended) έχουν αντίστοιχες επιδόσεις με τους επεξεργαστές της Intel, και στην χειρότερη περίπτωση, βρίσκονται πίσω με διαφορές της τάξης του 20% ή και παραπάνω!

Το επόμενο ποιο απογοητευτικό πράγμα για την AMD είναι πως ακόμη και η παραπάνω δικαιολογία στην πράξη δεν ισχύει πάντα! Στα δεκάδες benchmarks που διενεργήθηκαν, προγράμματα που έχουν σύγχρονο κώδικα (π.χ. 7zip ή WinRar) δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις από τους i5/i7 ενώ προγράμματα με σαβούρα-κώδικα όπως το WinZip έφερναν τον FX χιλιόμετρα πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Φυσικά θα ειπωθεί πως δεν φταίει ο επεξεργαστής γι' αυτό, αλλά από την άλλη, δεν φταίει και ο καταναλωτής αν θα επιλέξει τον επεξεργαστή με την λιγότερο "σύγχρονη" αρχιτεκτονική (βλ. Intel i5/i7) που όμως είναι ποιο γρήγορος στο σημερινό περιβάλλον.

Πολλοί reviewers ανέφεραν πως τα Windows 8 θα είναι ποιο multi-tasking optimized και σε αυτά ο FX θα δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι" λένε οι σοφότεροι, καθώς αφενός το πρόβλημα μας δεν είναι πλέον το πόσο γρήγορα ή αργά είναι τα εκάστοτε Windows και παράλληλα π.χ. το WinZip (και το κάθε άλλο κακογραμμένο πρόγραμμα) θα παραμείνει ένα κακογραμμένο πρόγραμμα που δεν θα εκμεταλλεύεται τους FX επεξεργαστές, είτε τρέχει σε Windows 7 είτε τρέχει σε Windows 8. Στην καλύτερη περίπτωση που νέο API και νέοι compilers βοηθήσουν τους FX επεξεργαστές να λάμψουν, αυτό θα πάρει πάνω από δύο χρόνια να φανεί στην πράξη! Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που αγοράζει επεξεργαστή σήμερα με την ελπίδα πως κάποτε θα αποδίδει καλύτερα!

Τέλος ταφόπλακα για τους τελειομανείς αποτελεί η υψηλή κατανάλωση του επεξεργαστή σε σχέση με τους i5/i7, αλλά και το γεγονός πως ακόμη και στο overclocking κατά γενική ομολογία, οι FX επεξεργαστές δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις προτάσεις της Intel.

Επίλογος

Η AMD πραγματικά τα θαλάσσωσε με την πλατφόρμα των Bulldozer επεξεργαστών. Δημιούργησε προσδοκίες στους fans και μη, και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτές. Οι FX επεξεργαστές είναι συνολικά ποιο αργοί από τους εννέα μηνών Sandy Bridge i5 και i7 επεξεργαστές της Intel, ενώ σε λίγο καιρό (ίσως και ημέρες για τις μητρικές) η Intel θα παρουσιάσει την νέα της σειρά (Ivy Bridge) που θα έχει ακόμη καλύτερη απόδοση και ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση! Υπό αυτό το πρίσμα, το μόνο πράγμα που θα σώσει τους FX επεξεργαστές από μια καταστροφή δεν είναι άλλο από την εντατικοποίηση της εξέλιξης, ώστε το 10-15% της προβλεπόμενης αύξησης απόδοσης ανά έτος να πάει ακόμη ποιο ψηλά, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών, ώστε η FX σειρά να μπορέσει τουλάχιστον να αποτελέσει ένα value-for-money προϊόν σε σχέση με τις προτάσεις της Intel.

amd bulldozer chart

Test sites

http://www.pureoverclock.com/images/review/processors/amd_fx8150/amd_fx8150_1.jpg

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;