Διαφήμιση
( 46 ψήφοι )

7.1-amd-zen

Κάπου τέλη του 2011 η AMD παρουσιάζει την αρχιτεκτονική «Bulldozer», μια επικών διαστάσεων σχεδιαστική αποτυχία που ουσιαστικά πάγωσε τον πόλεμο των επεξεργαστών έως και τις μέρες μας. Εν έτει 2016, η αρχιτεκτονική Zen της AMD υπόσχεται επιτέλους επιδόσεις ανώτερες από αυτές των επεξεργαστών της Intel. Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά να μην μείνει στις υποσχέσεις;

Τι έκανες AMD τα τελευταία 4 χρόνια, 10 μήνες και 13 ημέρες;

Η AMD μετά την γενική κατακραυγή του 2011, το μόνο που φαίνονταν να κάνει είναι να υπόσχεται βελτιώσεις και να κατεβάζει τις τιμές, απευθυνόμενη σε χαμηλότερα κομμάτια της αγοράς, τόσο για τους «καλούς» AM3+ όσο και για τους μεσαίους FM1/FM2+ επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Το μόνο κομμάτι της αγοράς όπου διαφαίνονταν θετικά σημάδια ήταν ο τομέας των καρτών γραφικών στον οποίο η AMD αργά αλλά σταθερά κέρδιζε και κερδίζει έδαφος.

Στην πραγματικότητα, πίσω από την ακινησία στον τομέα των επεξεργαστών αλλά και του αειθαλούς πλέον AM3+ socket, υπόβοσκε η εξέλιξη ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου: Της Zen αρχιτεκτονικής. Στόχος ήταν ο σχεδιασμός από την αρχή ενός επεξεργαστή που θα είχε πολύ υψηλότερη απόδοση, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και μεγαλύτερη επεκτασιμότητα. Η όλη ανάπτυξη έγινε υπό την καθοδήγηση του Άγιου Πέτρου της AMD, Jim Keller (περισσότερου γνωστού για τον αυθεντικό Athlon64 επεξεργαστή ή για τους Α4/Α5 επεξεργαστές της Apple), και τα πρώτα δείγματα αυτής δείχνουν αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικά!

Zen: Τεχνικά χαρακτηριστικά

7.2-amd-zen

Για να ξεκινήσουμε από τα λιγότερο βαρετά και τεχνικά, η Zen αρχιτεκτονική υπόσχεται αύξηση απόδοσης κατά 40% από την αρχή, ένα νούμερο δηλαδή κατά πολύ ανώτερο από την Bulldozer αρχιτεκτονική που είχε μια αύξηση απόδοσης της τάξης του 4% με 15% ανά κύκλο ρολογιού σε σχέση με τον προκάτοχο της. Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Κατ' αρχάς με την αλλαγή της λιθογραφίας στα 14nm (σε σχέση με τα 32nm της αρχιτεκτονικής Bulldozer) η AMD έχει την δυνατότητα και για περισσότερα τρανζίστορ (=καλύτερη απόδοση) ή/και για οικονομία ρεύματος. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά από προσθήκες και αλλαγές όπως:

  • Άλλαξε η αρχιτεκτονική της L1 cache σε ένα πιο πολύπλοκο μοντέλο (write-back)
  • Επιτρέπονται πλέον 2 threads ανά πυρήνα (πιθανώς στο στυλ των  επεξεργαστών της Intel)
  • Το εύρος των L1 και L2 cache σχεδόν διπλασιάστηκε ενώ το εύρος της L3 cache πενταπλασιάστηκε.
  • Νέος βελτιωμένος αλγόριθμος πρόβλεψης κώδικα
  • Παραγωγή τυχαίων αριθμών και ενσωματωμένη μονάδα encryption μνήμης
  • Διάφορες άλλες βελτιώσεις...

Η πρώτη γενιά επεξεργαστών Zen που θα κυκλοφορήσει τέλη του 2016, θα έχει κωδικό «Summit Ridge» και θα έχει TDP 95W –τυπικό νούμερο για επεξεργαστές σταθερών υπολογιστών, ενώ θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα (αρχές 2017) οι APUs σταθερών και φορητών υπολογιστών με μικρότερη κατανάλωση. Εδώ υπάρχει πάντως κάτι το ενδιαφέρον: Το νέο AM4 socket που θα χρησιμοποιούν οι επεξεργαστής της Zen αρχιτεκτονικής θα αντικαταστήσει τόσο το AM3+ όσο και τη σειρά FM! Καλά νέα λοιπόν για αυτούς που θα ήθελαν να ξεκινήσουν με έναν φθηνό επεξεργαστή και να αναβαθμιστούν στην πορεία!

Socket, chipset και καλούδια...

Καλοί οι επεξεργαστές, αλλά υπάρχει και η μητρική που τους υποστηρίζει και εκεί τα πράγματα είναι κάπως περίεργα. Η Intel πατροπαράδοτα διαχωρίζει τα chipset της (και ως επακόλουθο τις μητρικές που τα φοράνε) σε φθηνά και ακριβά. Τα φθηνά συνήθως δεν έχουν τα τελευταία καλούδια της τεχνολογίας (π.χ. υποστήριξη RAID, εσωτερικό bracket για USB3.0 κ.λπ.), τη στιγμή που η AMD πάντα (στο πλαίσιο του καλύτερου value-for-money) προσέφερε περισσότερα.

Τι γνωρίζουμε για το Socket AM4 λοιπόν;  Άλλες πληροφορίες λένε πως  θα είναι συμβατό με το AM3+/AM2 socket σε φυσικές διαστάσεις ψύκτρας, άλλες πως όχι (ούτε προφητεία να δίναμε). Το σίγουρο είναι πως  το AM4 socket εννοείται πως δεν θα παρέχει καμία συμβατότητα με επεξεργαστές AM2,AM3 ή AM3+.

Για όσους ήλπιζαν σε κάποια «εξωτική» λύση για την μνήμη (λέγε με HBM) μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς οι μητρικές θα παρέχουν πλήρη υποστήριξη για DDR4 μνήμες, με τις HBM πάντως να αναφέρονται ως επιλογή για τις μελλοντικές APUs (με κάποιο τρόπο).

Στα πρωτότυπα που έως τώρα έχουν παρουσιαστεί, δεν υπάρχει chipset πάνω στη μητρική και όλες οι συσκευές (SAΤΑ controller, USB controller κ.λπ.) ελέγχονται μέσα από το ολοκληρωμένο του επεξεργαστή.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι πλέον το στάνταρ γιατί συνήθως το chipset κατασκευάζεται με μικρότερη και φθηνότερη λιθογραφία γιατί απλά συμφέρει να γίνεται έτσι. Από την άλλη, η AMD έχει ιστορικό του να αφαιρεί πράγματα από το chipset (π.χ. memory controller).

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν προβλήματα απόδοσης του USB3.1 module κάτι που καθυστερεί και την παρουσίαση του προϊόντος. Όπως και να έχει, γνωρίζουμε πως εκτός από την υποστήριξη των DDR4 και USB3.1 θα υπάρχει υποστήριξη NVMe ενώ όπως προείπαμε, σε κάποια μοντέλα ίσως βρει τον δρόμο της και η HBM μνήμη είτε ως ενσωματωμένη είτε ως επέκταση σε κάποιο custom slot. Τέλος θα υπάρχει υποστήριξη για native M.2 SATA.

Απόδοση

7.3-amd-zen-performance

Στο δια ταύτα, θα πρέπει να πούμε πως από τις πρώτες διαρροές γνωρίζουμε πως οι επεξεργαστές δείχνουν να ξεκινούν με συχνότητες της τάξης των 2.5GHz (μιλάμε για τους χαμηλής κατανάλωσης με TDP στα 35W) και να φτάνουν έως τα 3.6GHz (base frequency) και 4GHz (boost) για τους υψηλής απόδοσης (95W).

Στην παρουσίαση της AMD, ένας Zen επεξεργαστής με 8 πυρήνες και 16 threads μετρήθηκε ενάντια σε έναν Core i7-6900K (στο Ελλάντα αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος Intel επεξεργαστής κοστίζει περί τα 1.130!), και κατάφερε να έχει καλύτερη απόδοση, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καθώς η AMD σπάνια κατάφερνε να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Intel στον τομέα των υπερυψηλών επιδόσεων επεξεργαστών.

7.4-amd-zen-average-cpu
Πηγή: wccftech.com

Στο κάτω ράφι δε, τα πράγματα δείχνουν εξίσου ελπιδοφόρα, καθώς η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το παρελθόν  επεκτείνεται και στις APUs (50% ή και παραπάνω). Τούτο είναι πολύ σημαντικό καθώς διαφαίνεται πως πλέον θα είναι δυνατόν κάποιος να μπορεί να παίξει «βαριά» παιχνίδια χωρίς την ανάγκη να πληρώσει επιπλέον €140-€250 για μια μέτρια-προς-καλή GPU. Αναλογιστείτε πως ο «φτηνός» Zen επεξεργαστής βρίσκεται ανάμεσα σε έναν Core i5-4670k και έναν i7-4790 και θα καταλάβετε αμέσως πως η AMD δεν θα αφήσει την Intel να επαναπαυθεί πουθενά.

Συμπεράσματα

Η AMD με την Zen αρχιτεκτονική αναμφισβήτητα επιστρέφει στο παιχνίδι. Η Intel σύντομα θα έχει να συναγωνιστεί προϊόντα σε όλα τα κομμάτια της αγοράς, και ειδικά στον τομέα των APUs (όπου η κάρτα γραφικών ενσωματώνεται στον επεξεργαστή). Εκεί, η Intel ήδη χωλαίνει με τις άθλιες Intel HD κάρτες γραφικών να κατοικοεδρεύουν χωρίς λόγο σε πανάκριβους Core i3 και Core i5 επεξεργαστές. Όσο για τους επεξεργαστές επιδόσεων, και εκεί τα πράγματα δείχνουν να ισορροπούν, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε πως η Intel εδώ και καιρό έχει σβήσει τις μηχανές και μπορεί στα εργαστήρια της να βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την AMD. Όπως και να έχει, η τελευταία δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και τον αυτό-υποβιβασμό σε κατασκευαστή φτηνών δευτεροκλασάτων προϊόντων. Τον Οκτώβρη λοιπόν, έρχονται τα καλύτερα!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;