Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Οι αρχές του Πακιστάν αποκατέστησαν την πρόσβαση στο YouTube, μετά από μερικές μέρες «εμπάργκο», όμως συνεχίζουν την απαγόρευση στο Facebook και σε 1.200 ακόμα ιστοσελίδες, μεταξύ αυτών της Wikipedia, θεωρώντας ότι αποτελούν όχημα αντι-ισλαμικής προπαγάνδας και βλασφημιών κατά του Μωάμεθ.

Ένα πακιστανικό δικαστήριο έχει επιβάλει από τις 19 Μαΐου «φίμωση» στο Facebook μέχρι τις 31 Μαϊου, κάτι που υλοποίησε άμεσα ο Πακιστανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών. Εικόνες με ισλαμιστές ακτιβιστές και φοιτητές να καίνε αμερικανικές σημαίες και ταυτόχρονα να φωνάζουν «Θάνατος στο Facebook», δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην χώρα τελευταία.

Το YouTube, που ανήκει στη Google, δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τις πακιστανικές αρχές για να αποκατασταθεί η λειτουργία του, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Όμως, σύμφωνα με την Πακιστανική Ένωση των Παρόχων Πρόσβασης στο Ίντερνετ, περίπου 500 σελίδες του YouTube παραμένουν μπλοκαρισμένες.    

Η πακιστανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην άρση του εμπάργκο και από το Facebook, αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου λειτουργεί και ως επιμορφωτικό εργαλείο για την πακιστανική νεολαία, η οποία δεν πρέπει να το στερηθεί.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας για θέματα πληροφορικής Σαρντάρ Λατίφ Κόσα, «με ένα κλικ μπορείς να πάρεις τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και μόρφωσης για πολλά θέματα. Πολλοί υπουργοί δήλωσαν (σ.σ. στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο) ότι τα παιδιά και οι φίλοι τους χρησιμοποιούσαν το Facebook για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Το δικαστήριο της Λαχώρης που είχε διατάξει το κλείσιμο του Facebook μέχρι το τέλος Μαϊου, θα συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα. Εκεί ισλαμιστές δικηγόροι και η κυβέρνηση θα εκθέσουν τις απόψεις τους για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρθεί η απαγόρευση για το Facebook, αλλά θα παραμείνουν –όπως και στο YouTube-μπλοκαρισμένες πολλές επιμέρους διευθύνσεις που κρίνονται «βλάσφημες».

Στο Πακιστάν υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. χρήστες του Facebook. Το YouTube μαζί με το Facebook δημιουργούν το 25% περίπου της κίνησης στο πακιστανικό διαδίκτυο.

 

28/05/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;