Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

facebookΙούνιος 2010, έξι χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση και στο Facebook συναθροίζονται περισσότεροι από 400.000.000 άνθρωποι. Πολλοί λένε ότι είναι πιο εύκολο να κόψεις το κάπνισμα, παρά το Facebook. Κι όμως, κάποιοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της 31ης Μάη 2010...

Οι περισσότερες προσπάθειες να μεταπεισθούν τα μέλη του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης να το εγκαταλείψουν περιστρέφονται γύρω από την εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων. Με τόση φασαρία γύρω από το θέμα, μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι όλα τα μέλη του έχουν τουλάχιστον προβληματιστεί, για πρώτη ίσως φορά,  για τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνυπέγραψαν με ένα βαριεστημένο κλικ στο Accept Terms & Conditions κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία, όπως άλλωστε συνηθίζουμε σε πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες. Είναι όμως γεγονός: Ποτέ ξανά στα «ιντερνετικά» χρονικά δεν ασχοληθήκαμε τόσο με την προστασία ή, έστω, την δημοσιοποίηση στοιχείων που φωτογραφίζουν την προσωπική μας ζωή με τόση άνεση.

Αυτοί που ορκίζονται σήμερα ότι θα εγκαταλείψουν το Facebook είναι ακόμα εξαιρετικά λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό -καμιά 15αριά χιλιάδες ανάμεσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια, ωστόσο ποιος μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια θα είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα της 31η Μάη ή τουλάχιστον πόσοι θα αρχίσουν να ψάχνουν πώς θα σβήσουν τον λογαριασμό τους ή πώς θα καλύψουν περισσότερα στο προφίλ τους; Εξάλλου, έχει ξανασυμβεί -το 2007 σχετικά δημοσιεύματα μιλούσαν για 31 εκατομμύρια «αυτοκτονίες» στο σάιτ.

Google Suggestions: Διαγραφη Facebook

Ήδη φαίνεται να είναι εξαιρετικά δημοφιλής αναζήτηση στο Google η διαγραφή λογαριασμού από το Facebook, όπως αποκαλύπτουν τα Google Suggestions: πληκτρολογώντας "how do i" στο Google εμφανίζεται ως προτεινόμενη φράση αναζήτησης το "how do i delete my facebook account". Ομοίως, πληκτρολογώντας στο Google "διαγρ" το Google "καταλαβαίνει" ότι κι εμείς, όπως τόσοι άλλοι, αναζητούμε τρόπους να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας στο facebook (προτείνει "διαγραφη facebook")....

Join Diaspora

Εξέχουσες προσωπικότητες από τον κόσμο των τεχνο-φιλ έχουν ήδη διαπράξει «αυτοκτονία στο Facebook», όπως ο Jason Calacanis. Ενδιαφέρον είναι ότι τα βλέμματα έχουν στραφεί σε μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για το social networking. Το εγχείρημα ονομάζεται "Diaspora", από την «δική μας» λέξη Διασπορά και είναι μια πρωτοβουλία τεσσάρων φοιτητών στο NYU. Η Διασπορά φιλοδοξεί να γίνει ένα «ανοικτό» σάιτ κοινωνικής δικτύωσης σχεδιασμένο εκ βάθρων με έμφαση στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, που θα αποδίδει πλήρη έλεγχο στα μέλη του, που δεν θα συγκεντρώνει κεντρικά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ήδη η ομάδα της Διασποράς έχει συγκεντρώσει από διαδικτυακές δωρεέες τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ξεκινήσει το φιλόδοξο πρότζεκτ.

Τί μας χαλάει στο facebook

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που εγκατέλειψαν κάποιοι το Facebook; Ήταν τα ενοχλητικά σκουντίγματα (Poke), τα ανούσια Gifts και η πολύωρη ενασχόληση με τα friends requests από άγνωστους που ήθελαν να γίνετε φίλοι; Μήπως ο χρόνος που ξοδεύατε άσκοπα στις σελίδες του; Η ενόχληση που νιώσατε όταν είδατε φωτογραφίες να αναρτώνται σε διάφορα προφίλ που αποκάλυπταν κάτι που δεν θα θέλατε να μαθευτεί ή ίσως η δυσκολία να καταλάβετε τι στην ευχή είναι ορατό από όλους.

Αγαπάτε ή Μισείτε το Facebook;

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στο In.gr Τεχνολογία σε περισσότερους από 2.000 ψήφουςΠαρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του επί σειρά ετών και στην Ελλάδα, η πρακτική θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο in.gr είναι ενδεικτικά: Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των επισκεπτών που αξιολογούν αρνητικά τη συμμετοχή στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο σε σχέση με εκείνους που δηλώνουν ευθαρσώς ότι το αγαπούν.

 

25/05/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;