Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Ο Τζούλιαν Ανσέιτζ έχει στη διάθεσή του 260.000 σελίδες µε απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα και εκτιµήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του Πενταγώνου
Αµερικανός στρατιώτης παρέδωσε στην ιστοσελίδα απόρρητα έγγραφα και βίντεο!

Το αµερικανικό Πεντάγωνο έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks, τον Τζούλιαν Ασάντζ. Θέλει να «φιµώσει» τον ιστότοπό του που ειδικεύεται στην αποκάλυψη απορρήτων, ώστε να µη δηµοσιοποιήσει στο ίντερνετ χιλιάδες διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που εκθέτουν την αµερικανική κυβέρνηση στους συµµάχους της στη Μέση Ανατολή.

Αµερικανοί αξιωµατούχοι αναζητούν τον Ασάντζ για να τον πιέσουν να µη δηµοσιεύσει τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα, τα οποία περιέχουν «αφιλτράριστες» εκτιµήσεις για κυβερνήσεις και ηγέτες της Μέσης Ανατολής. Ο ιστότοπος The Daily Beast, τον οποίο διευθύνει η Τίνα Μπράουν, πρώην διευθύντρια των «Vanity Fair» και «New Yorker», ανέφερε πως ερευνητές του Πενταγώνου επιχειρούν να εντοπίσουν τον Ασάντζ µετά τη σύλληψη την προπερασµένη εβδοµάδα στο Ιράκ ενός αµερικανού στρατιώτη, του Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Ο 22χρονος Μάνινγκ είχε παραδώσει στον Ασάντζ – που είναι αυστραλός πολίτης, δεν έχει µόνιµο τόπο διαµονής και κινείται από χώρα σε χώρα – το απόρρητο βίντεο που δηµοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το Wikileaks και στο οποίο αµερικανοί στρατιώτες σ’ ένα ελικόπτερο φαίνονται να σκοτώνουν στη Βαγδάτη ιρακινούς αµάχους.

Ο Μάνινγκ ισχυρίζεται ότι έδωσε στο Wikileaks 260.000 σελίδες µε απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα και εκτιµήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύµφωνα µε το Daily Beast, οι αµερικανικές αρχές φοβούνται ότι η δηµοσιοποίησή τους µπορεί να προξενήσει σοβαρή ζηµιά στην εθνική ασφάλεια. Ο Μάνινγκ συνελήφθη αφού τον κατέδωσε ένας πρώην χάκερ, ο Εϊντριαν Λέιµο, στον οποίο ο στρατιώτης, ο οποίος υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού, είχε καυχηθεί ότι αυτός διέρρευσε το βίντεο και τα τηλεγραφήµατα. Σ’ ένα µήνυµά του προς τον Λέιµο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού «Wired», ο Μάνινγκ γράφει: «Η Χίλαρι Κλίντον και αρκετές χιλιάδες διπλωµάτες σ’ όλο τον κόσµο θα πάθουν καρδιακή προσβολή όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και διαπιστώσουν ότι υπάρχει διαθέσιµη στο ίντερνετ µια ολόκληρη αποθήκη µε διαβαθµισµένα έγγραφα εξωτερικής πολιτικής».

Δεν είναι σαφές ποια νοµικά µέτρα µπορεί να πάρουν οι Αµερικανοί για να εµποδίσουν τη δηµοσιοποίηση των τηλεγραφηµάτων. Ο Ασάντζ έχει δηµιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο προστασίας του Wikileaks, µε σέρβερ σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα στη Σουηδία, η οποία έχει αυστηρή νοµοθεσία που προστατεύει τις πηγές ενηµέρωσης.

 

14/06/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;