Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μια φορά κι έναν καιρό η Ευρώπη καμάρωνε για την κινητή τηλεφωνία. Μπορεί η ήπειρός μας να μην ήταν πρωτοπόρα (σε αυτό το θέμα οι Αμερικανοί διατηρούν τα σκήπτρα εδώ και αρκετές δεκαετίες), αλλά όταν ήρθε ο καιρός ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις και το ευρωπαϊκής έμπνευσης σύστημα GSM κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο.

nokia
Ενα γενναίο λίφτινγκ ετοιμάζεται να κάνει η Nokia, αναγνωρίζοντας πως έχει χάσει τα σκήπτρα

Αν, μάλιστα, δεν κάνουμε λάθος πρέπει να είναι η μοναδική περίπτωση καινοτομίας που βασίστηκε όχι σε πρωτοβουλίες κατασκευαστών ή κάποιων μεμονωμένων ομάδων αλλά στην πολιτική βούληση των Βρυξελλών. Ανεξαρτήτως αυτής της λεπτομέρειας, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 η Ευρώπη και η βιομηχανία της κυριαρχούσαν. Στον τομέα των υποδομών έβλεπες να κυριαρχούν ονόματα όπως η σουηδική Ericsson, η γερμανική Siemens και η φινλανδική Nokia, που είχε βέβαια τα σκήπτρα και στον τομέα των συσκευών. Ομως μετά το 2001 και στην αυγή της κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, πρώτα οι Ασιάτες και ύστερα οι Αμερικανοί (που ήταν μεν στο πάρτι από την αρχή, αλλά είχαν ρόλο κομπάρσου) πήραν την μπουκιά κυριολεκτικά μέσα από το στόμα των Ευρωπαίων.

Ετσι, κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ΖΤΕ γίνονται όλο και πιο ισχυρές στον χώρο των υποδομών. Την ίδια στιγμή στον χώρο των συσκευών, HTC και Samsung από την Ανατολή και Apple, Research in Motion, Google και Motorola από τη Δύση έχουν βάλει στη μέση τους Ευρωπαίους.

Η απώλεια της πρωτοκαθεδρίας ήταν σαφής εδώ και καιρό η δημόσια δήλωση του Ανσι Βανγιόκι, επικεφαλής του τομέα κινητών λύσεων της Nokia, ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Σε καταχώρισή του στο blog της εταιρείας ο Α. Βανγιόκι παραδέχθηκε πως η Nokia έχει χάσει πια τα σκήπτρα και πως αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επανακτήσει το δικαίωμά της να καθίσει στον θρόνο.

Κόντρα, πάντως, στη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί εσχάτως, η Nokia αντιστέκεται (σ.σ. για την ώρα) στο Android της Google και επιμένει στον δικό της δρόμο με τα λειτουργικά συστήματα Symbian και Meego, με το τελευταίο να βασίζεται στο Linux.

Είναι σαφές πως η εταιρεία επενδύει πολλά στο νέο της κινητό τηλέφωνο Ν8, που αναμένεται να αποκτήσει μια θέση στα ράφια των καταστημάτων προς το τέλος του έτους. Αρκεί ένας κούκος για να επιστρέψει η άνοιξη; Σίγουρα η απάντηση θα είναι καταφατική αν ρωτήσετε την Apple, αλλά η Nokia είναι μια εταιρεία με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Αλλωστε, στο τέλος την ετυμηγορία θα δώσουν οι καταναλωτές...

 

10/07/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;