22 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
H αμερικανική εταιρεία βάσης δεδομένων μπορεί να βοηθήσει σε περίπλοκες ερωτήσεις-αναζητήσεις των χρηστών.
Στην αγορά της MetaWeb, εταιρείας βάσης δεδομένων προχώρησε η Google την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις υπηρεσίες της ως μηχανή αναζήτησης. Μέχρι στιγμής οι όροι της εξαγοράς δεν έχουν ανακοινωθεί και το κοινό έχει αρκεστεί σε κάποιες δηλώσεις στελεχών της Google σtο επίσημο ιστολόγιο της Google.
«Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε τις απαντήσεις που δίνουμε στους χρήστες», επεσήμανε ο Jack Menzel, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων στην Google. Πρόσθεσε ότι η τεχνογνωσία της Metaweb μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ορισμένες εξαιρετικά περίπλοκες ερωτήσεις – αναζητήσεις.
Η εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο Metaweb ιδρύθηκε το 2005, διατηρεί μια ανοιχτή βάση δεδομένων -με το όνομα Freebase- που περιλαμβάνει περισσότερα από 12 εκατομμύρια στοιχεία όπως βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κτλ. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας Android στη βάση δεδομένων έχει καθορίστει ότι η λέξη αυτή μπορεί να αναφέρεται σε λειτουργικό σύστημα, σε ρομπότ, σε φιλμ, σε μουσικό άλμπουμ ή σε συγκρότημα. Σε κάθε περίπτωση, δίνουν την αντίστοιχη απάντηση συνοπτικά και με σαφήνεια, μεταξύ άλλων για τον ορισμό της από τη Wikipedia, για σχετικά θέματα στη Freebase και φυσικά πλούσιες παραπομπές.
To Web meta την νέα εξαγορά από το Google
Με αφορμή την στατηγική αυτή κίνησή της Google εξηγεί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει σήμερα η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου: μπορεί να απαντήσει αμέσως (σε αγγλικές αναζητήσεις) πότε είναι τα γενέθλια του Μπάρακ Ομπάμα ή να βρει τις τρέχουσες εκδηλώσεις στην Αθήνα. Δεν μπορεί όμως να κάνει το ίδιο για πιο πολύπλοκες «ερωτήσεις», όπως κολλέγια στην Δυτική Ακτή με δίδακτρα κάτω των 30.000 δολαρίων, ή «ηθοποιοί κάτω των 40 ετών που έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα Όσκαρ», παράγοντας ουσιαστικά άσχετα αποτελέσματα με την ουσία του ερωτήματος. Στην αντιμετώπιση τέτοιων περίπλοκων κριτηρίων αναζήτησης θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της η Metaweb. Κι αυτό καθώς η εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία που συνδέει νοήματα με λέξεις, υλοποιώντας αυτό που έκανε γνωστό ως σημασιολογικό ιστό ο άνθρωπος που επινόησε το World Wide Web, ο Τιμ Μπέρνερς Λι.
Η εξαγορά της Metaweb από το μεγαθήριο της διαδικτυακής αναζήτησης -αντί ποσού που δεν ανακοινώθηκε- είναι φανερά ένα βήμα προς το επονομαζόμενο Semantic Web, το οποίο θα κληθούν να δημιουργήσουν από κοινού και οι σχεδιαστές ιστοσελίδων.
19/07/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑFP & tech.in.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV