30 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Τα νέα επεισόδια στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης γύρω από την ACTA (την εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων και της «πειρατείας» στο ίντερνετ) δεν είναι καθησυχαστικά.
Λίγες εβδομάδες μετά τον ένατο γύρο συναντήσεων, που έγινε στην Ελβετία, και μερικές μέρες πριν από τον επόμενο, που θα γίνει στις ΗΠΑ, διέρρευσε η τελευταία εκδοχή του κειμένου που πιθανόν να καθορίσει το μέλλον του Διαδικτύου.
Αρκεί, βέβαια, να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό η Ε.Ε. και άλλες 38 χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, και είναι σαφές πλέον ότι η συμφωνία που ξεκίνησε για να ρυθμίσει τελωνειακά ζητήματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς έχει καταλήξει σε μια απόπειρα διεθνούς ρύθμισης του Ιντερνετ και διαμόρφωσης ενός νομικού πλέγματος γύρω από την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο,τι γνωρίζουμε για το περιεχόμενο της ACTA έχει δημοσιοποιηθεί με φειδώ, έπειτα από πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αμερικανικών λόμπι για την ελευθερία στο Διαδίκτυο ή έχει διαρρεύσει από τους ίδιους. Οπως δείχνει και η τελευταία διαρροή (PDF), το κείμενο κινείται ακόμα στον αντίποδα των εθνικών νομοθεσιών και του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Εν ολίγοις, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.
Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, ενημέρωσε στις 13 Ιουλίου την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα εκδοχή της ACTA (δείτε το βίντεο). Δεν κατάφερε, όμως, να άρει την καχυποψία γύρω από τη συμφωνία, καθώς αυτή συνεχίζει να προβλέπει την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για χάρη του «ευνομούμενου» Διαδικτύου.
Στον αντίποδα της ACTA
Η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στη νομοθεσία της. Ψηφίζοντας τον νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή απαγόρευσε στους παρόχους του Ιντερνετ τη διάκριση μεταξύ χρηστών, τη δίωξη περιεχομένου, ιστοσελίδων και προγραμμάτων καθώς και τους περιορισμούς πρόσβασης των χρηστών σε ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.
Πατέντες
Στην απελευθέρωση των προϊόντων λογισμικού από διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρωτοστατεί, αντιστοίχως, η Νέα Ζηλανδία. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Εμπορίου, ο σχετικός νόμος που ετοιμάζεται να ψηφιστεί θα απαλλάξει τις εταιρείες software από το βραχνά των αμέτρητων εταιρειών (κυρίως αμερικανικών) που ειδικεύονται στο να αγοράζουν πατέντες και μετά να διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα από όποιον καινοτομεί στη δημιουργία λογισμικού.
25/07/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV