01 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμπλεξε μια ακόμα μία μεγάλη αμερικανική εταιρία πληροφορικής. Αυτή την φορά πρόκειται για την ΙΒΜ, εναντίον της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ξεκινά δύο έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων (mainframes).
Η μια έρευνα ξεκινά μετά από καταγγελίες των εταιριών λογισμικού T3 και Turbo Hercules, που κατηγορούν την ΙΒΜ ότι συνδέει την πώληση των mainframes της αποκλειστικά με την πώληση του δικού της λειτουργικού συστήματος για αυτά τα μεγάλα μηχανήματα.
Οι δύο εταιρίες αναπτύσσουν λογισμικό που μιμείται ότι «τρέχει» σε IBM mainframe, ενώ στην πραγματικότητα «τρέχει» σε φθηνότερους servers.
Η δεύτερη έρευνα ξεκινά με πρωτοβουλία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατηγορεί την ΙΒΜ ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος τρίτων εταιριών που παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες συντήρησης των mainframes.
Η Κομισιόν κατηγορεί την ΙΒΜ ότι κρατά πιθανούς ανταγωνιστές έξω από την αγορά, εμποδίζοντας ή καθυστερώντας την πρόσβασή τους σε ανταλλακτικά για τα mainframes, πηγή των οποίων είναι μόνο η ίδια η ΙΒΜ.
Η ΙΒΜ, που δεσμεύτηκε να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα των ευρωπαϊκών Αρχών ανταγωνισμού (υπό την απειλή μεγάλου προστίμου…), αρνήθηκε ότι οι σε βάρος της καταγγελίες έχουν βάση και κατήγειλε ευθέως ότι αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εναντίον της από την Microsoft και τους «δορυφόρους» της, προκειμένου να κυριαρχήσουν στην αγορά οι servers Wintel σε βάρος των μηχανημάτων της ΙΒΜ.
Η Microsoft απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες της ΙΒΜ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΒΜ, «μερικοί ανταγωνιστές της ΙΒΜ που δεν έχουν καταφέρει κερδίσουν στο πεδίο της αγοράς με τις επενδύσεις τους σε καινοτομικές τεχνολογίες, θέλουν τώρα οι ρυθμιστικές Αρχές να δημιουργήσουν γι’ αυτούς μια θέση στην αγορά που δεν την έχουν κερδίσει μόνοι τους».
Τα mainframes είναι ισχυροί υπολογιστές μεγάλων διαστάσεων (σαν…ντουλάπες) που συνήθως χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, καθώς και από ερευνητικά κέντρα για την αποθήκευση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Η συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων των πολυεθνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε τέτοιους υπολογιστές.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι παγκόσμιες πωλήσεις mainframes και του σχετικού λογισμικού έφθασαν τα 8,5 δισ. ευρώ το 2009, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 3 δισ. ευρώ.
27/07/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV