19 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Οι διαφορές ανάμεσα στη Research In Motion, κατασκευάστρια των BlackBerry και τις αρχές της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η τελευταία μεγάλη εξέλιξη στην ιστορία που θέλει τις αρχές να αγωνίζονται να ελέγξουν τις νέες τεχνολογίες.
«Αυτό συμβαίνει όταν οι χώρες πιστεύουν ότι απειλείται η εθνική τους κυριαρχία από την τεχνολογία», δήλωσε ο Μαρκ Ρας, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για εννέα χρόνια. «Οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσουν τεχνικές εισβολής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και για αυτό το λόγο οι τεχνολογίες ενισχυμένων κρυπτογραφήσεων προκαλούν άγχος».
Αναλυτές ασφάλειας τοποθετούν τη διαμάχη σχετικά με τις δυνατότητες κωδικοποίησης που διαθέτουν τα BlackBerry στο πλαίσιο δεκαετιών «ανταρτοπολέμου» σχετικά με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια λόγω του Διαδικτύου και των νέων επικοινωνιακών τεχνολογιών.
Η RIM πάντως έχει εκφράσει την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της υπόθεσης στην Ινδία και την αποφυγή του τερματισμού διαφόρων υπηρεσιών του κινητού. Αντιπροσωπεία της καναδικής εταιρείας συναντήθηκε με τον Γραμματέα Εσωτερικών της χώρας για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση που θέλει την τελευταία να απειλεί με απαγόρευση του e-mail και των μηνυμάτων στα BlackBerry εάν δεν δώσει τις μεθόδους κρυπτογράφησης των μηνυμάτων στις ινδικές αρχές.
«Το επιχείρημα αυτών των χωρών εστιάζει στο ότι τεχνολογίες όπως αυτές του BlackBerry, του Google Talk ή του Skype επηρεάζει την ικανότητα των αρχών να εντοπίσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός των συνόρων τους».
Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι μια υπηρεσία ασφαλείας με επαρκείς πόρους μπορεί εύκολα να «σπάσει» την κρυπτογράφηση των BlackBerry, με τη διαφορά ότι δεν θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. «Η πρόθεση των κυβερνήσεων να παρακολουθήσουν προηγμένες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες είναι στην ουσία μια προειδοποίηση προς τους τρομοκράτες ότι μπορούν ακόμη να τους παρακολουθούν», επεσήμανε ο Τζον Μπουργκάμερ, επικεφαλής μη κερδοσκοπικής τεχνολογικής οργάνωσης στις ΗΠΑ.
Ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Στη δεκαετία του 1980, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούσαν επίμονα την αποκάλυψη διαφόρων μεθόδων κρυπτογράφησης στους υπολογιστές, ενώ στα τέλη του 1994, το κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να «συντηρήσουν» τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρακολουθεί ηλεκτρονικές δραστηριότητες.
Αυτού του είδους τις συμφωνίες απειλούν να ανατρέψουν οι νέες τεχνολογίες. «Σήμερα δεν είναι δύσκολο να κρυπτογραφήσεις μια επικοινωνία με τρόπο που δεν μπορεί να εντοπιστεί από τις αρχές. Η μόνη μέθοδος στην οποία μπορούν να καταφύγουν τα κράτη είναι να απαιτήσουν εκβιαστικά πρόσβαση στο λογισμικό», δήλωσε ο Ίαν Κλάρκ, γνωστός για τις πρωτοβουλίες στην υπεράσπιση της διαδικτυακής ανωνυμίας.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι χώρες που απαγορεύουν εργαλεία προστασίας των τηλεπικοινωνιών κινδυνεύουν να θεωρηθούν μη φιλικές από επιχειρηματίες που στηρίζουν την επικοινωνία τους στην προστασία της. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα και να απαγορεύσουν διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές, με επιπτώσεις όμως που θα προκαλέσουν αναστάτωση σε όλους εκτός από τις ίδιες», κατέληξε ο Κλαρκ.
16/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV