Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Samsung Galaxy TabΑν η προσέλευση των δημοσιογράφων αποτελεί καλό οιωνό για μια επιχείρηση, τότε η Samsung μπορεί να υπερηφανεύεται πως η φετινή της συνέντευξη Τύπου στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών IFA στο Βερολίνο ήταν από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της. Ενας από τους βασικότερους λόγους; Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Galaxy Tab, του πρώτου tablet PC της κορεατικής εταιρείας, το οποίο έχει οθόνη αφής 7 ιντσών και «τρέχει» την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της Google. Πολυαναμενόμενη, όμως, όχι μόνο λόγω ορισμένων πρωτότυπων χαρακτηριστικών που διαθέτει το Galaxy Tab –όπως ότι ζυγίζει μόλις 380 γραμμάρια και διαθέτει δύο κάμερες για τη λήψη φωτογραφιών και για βιντεοδιασκέψεις. Αλλά και γιατί η συγκεκριμένη συσκευή ανοίγει ουσιαστικά την αυλαία για δεκάδες ακόμη παρόμοια PC που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με οθόνη αφής. Με συνέπεια, αρκετοί αναλυτές να χαρακτηρίζουν το 2010 «χρονιά των tablet», αποδεικνύοντας πως η τεχνολογική τάση του «υπολογιστή - ταμπλέτας» ήρθε για να μείνει.

Αλλωστε, μόνον στην IFA παρουσιάστηκαν περισσότερα από πέντε νέα μοντέλα. Η Toshiba, για παράδειγμα, ανακοίνωσε το Folio 100 –με οθόνη 10,1 ιντσών η οποία υποστηρίζει ανάλυση 1024 x 600– τη στιγμή που η ViewSonic δημοσιοποίησε πως το προϊόν της ViewPad 100 θα λανσαριστεί στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Και μπορεί αυτές οι εταιρείες να έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας, όμως λιγότερο γνωστοί κατασκευαστές όπως η Binatone και η Hannspree είχαν κι αυτοί να επιδείξουν τη δική τους εκδοχή για το πώς θα πρέπει να μοιάζει το ιδανικό tablet. Περιπτώσεις οι οποίες έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα που δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες η έγκυρη ιστοσελίδα Technologizer το οποίο, σταχυολογώντας τις σχετικές ειδήσεις και... διαρροές, υπολογίζει πως σύντομα θα κυκλοφορούν στην αγορά ούτε λίγο ούτε πολύ 32 διαφορετικοί «υπολογιστές - ταμπλέτες»!

Oπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι κατασκευαστές θέλουν να μιμηθούν την απήχηση του iPad το οποίο, παρά την κριτική που δέχθηκε για τις ατέλειές του (με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ότι δεν διαθέτει θύρα USB και δεν υποστηρίζει εφαρμογές Flash) σημειώνει τέτοια εμπορική επιτυχία ώστε η Morgan Stanley να το χαρακτηρίσει «μία από τις πιο δημοφιλείς φορητές ιντερνετικές συσκευές που υπήρξαν ποτέ». Από τον Απρίλιο που κυκλοφόρησε, εξάλλου, η Apple έχει ήδη πουλήσει περισσότερες από τρία εκατομμύρια συσκευές. Αριθμός που έκανε πρόσφατα τον επενδυτικό οίκο να αναθεωρήσει την εκτίμησή του για τις πώλησης του iPad μέσα στο 2010, ανεβάζοντας τις προβλέψεις του από τα 6 εκατομμύρια στα 10.

Αυτό σημαίνει πως οι «υπολογιστές - ταμπλέτες» θα γίνουν η τρίτη ηλεκτρονική συσκευή που θα διαθέτουν στο άμεσο μέλλον οι περισσότεροι καταναλωτές, μετά το λάπτοπ και το «έξυπνο» κινητό τους, όπως προέβλεπε ο ιδρυτής της Apple στην παρουσίαση του iPad; Η αλήθεια είναι πως ακόμη και σήμερα, όπου το iPad έχει περίπου το μονοπώλιο, η χρήση άλλων ανταγωνιστικών συσκευών, όπως των netbooks, περιορίζεται: σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευάστρια των Asus εκτιμά πως οι πωλήσεις της θα είναι τελικά μικρότερες των αρχικών προβλέψεων, λόγω της συσκευής της Apple. Ωστόσο, ειδικοί σαν τον Bill Gates της Microsoft υποστηρίζουν πως τα netbooks θα συνεχίσουν να είναι δημοφιλή σε όσους χρειάζονται ένα φορητό υπολογιστή για να δημιουργήσουν πρωτότυπο υλικό, φέρνοντας ως παράδειγμα όσους γράφουν κείμενα, αφού η έλλειψη φυσικού πληκτρολογίου στα tablets τα καθιστά άβολα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο, τα tablets απευθύνονται σε αγοραστές που αναζητούν ένα ιντερνετικό τερματικό για πρόσβαση σε έτοιμο περιεχόμενο – «σε ανθρώπους που θέλουν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, να διαβάζουν e-books και περιοδικά ή να βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο», γράφει ο Dan Frommer από το CNN.

Το περιεχόμενο

Ακόμη κι αν παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το κατά πόσον κάποιο από τα επερχόμενα μοντέλα Tablet PC θα καταφέρει να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις το iPad, το βέβαιο είναι πως ο καταιγισμός από νέες συσκευές δίνει ουσιαστικά τέλος σε μια εποχή που το προϊόν της Apple αποτελούσε μόνο του μια ολόκληρη κατηγορία προσωπικών υπολογιστών, με άμεση συνέπεια στο κόστος αγοράς ενός Tablet PC, αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησής του από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, χάρις στην τεχνολογία της οθόνης αφής και στην ευελιξία επιλογής των επιμέρους εξαρτημάτων, οι νέες ταμπλέτες θα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε μέγεθος όσο και σε βάρος.

Oσον αφορά, πάντως, τον ανταγωνισμό, περισσότερο από τις τεχνικές δυνατότητες κάθε μοντέλου, καταλυτικό ρόλο θα παίξει το υλικό που θα αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες, όπως τα προγράμματα που θα υποστηρίζει κάθε συσκευή. Αυτό το γεγονός, μάλιστα, δίνει ένα πλεονέκτημα στην Apple, η οποία λάνσαρε πρώτη το iPad στην αγορά. Σημαντικός παράγοντας είναι και ο αριθμός των ηλεκτρονικών βιβλίων και εντύπων στα οποία θα έχει πρόσβαση ο χρήστης – στην παρουσίαση του Galaxy Tab, ο εκπρόσωπος της Samsung έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη «ταμπλέτα» μπορεί κάνεις να διαβάσει 2 εκατομμύρια βιβλία, 2.500 τίτλους περιοδικών και 1.600 εφημερίδες.

 

12/09/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;