Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

έξυπνα κινητά τηλέφωναΤην πρωτοκαθεδρία της ΝΟΚΙΑ στο χώρο του λογισμικού των κινητών τηλεφώνων αμφισβητεί ευθέως η Google !

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα της εταιρείας Gartner που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, βάσει της οποίας μέχρι το 2014 το λογισμικό Android της Google θα έχει υπερκεράσει σε πωλήσεις κάθε άλλο ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα για τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτιμούν πως στα επόμενα 4 έως 5 χρόνια το λογισμικό της Google θα επιτύχει μερίδιο αγοράς (παγκοσμίως) σχεδόν 30% όσο δηλαδή και το κομμάτι της πίτας στο χώρο των κινητών τηλεφώνων που σήμερα ελέγχει η φιλανδική ΝΟΚΙΑ με το λειτουργικό σύστημα Symbian.

Επιπρόσθετα δε, το Android, που ήδη είναι το πρώτο σε πωλήσεις software στις ΗΠΑ και αποτελεί το λογισμικό που «τρέχει» στα κινητά και τα palmtops των κολοσσών της Motorola Inc, της HTC Corp και της Samsung Electronics, θα προσπεράσει σε πωλήσεις τα αντίστοιχα συστήματα των σημερινών «μεγάλων παικτών» του χώρου των «έξυπνων» κινητών, δηλαδή της Apple με το iΡhone και το λειτουργικό iOS, της Research in Motion με το Blackberry και της Microsoft με το Windows Phone software.

Στο συμπέρασμα αυτό φτάνει μάλιστα και η ανάλυση  της εταιρείας μετρήσεων βιομηχανικής παραγωγής NPD. Σύμφωνα με αυτήν κάθε ημέρα ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ πωλούνται περί τις 200.000 συσκευές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Android. Το τελευταίο είναι σαφώς πιο ακριβό από το Symbian της ΝΟΚΙΑ, πλην όμως υπερέχει σε πολλά σημεία, κυρίως στην πρόσβαση στο ίντερνετ και στις υπηρεσίες downloading.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι και το γεγονός πως μόλις προ δύο ημερών η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε την απομάκρυνση του επί τετραετία Διευθύνοντος Συμβούλου της Όλι-Πέκα Καλασβούο από τον Αμερικανό –και πρώην στέλεχος της Microsoft– Στίβεν Έλοπ σε μια προσπάθεια να περάσει σε μια νέα εποχή και να διατηρήσει τα κεκτημένα της έναντι του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού. Σε αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα παίξει και το νέο της κινητό Ν8, που θα αντιπαρατεθεί ευθέως με τα προϊόντα της Apple αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα που «τρέχουν» το λογισμικό πρόγραμμα Android της Google.

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» αναμένεται σκληρή και εάν πιστέψουμε τις αναλύσεις της εταιρείας Gartner μέχρι το 2011 η Apple με το iOS των iPhone θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 17,1%, όμως έως το 2014 θα έχει πέσει το 14,9%, τα Blackberry της Research in Motion από το 19,9% του 2009 θα πέσουν στο 11,7% έως το 2014, η Microsoft από το 8,7% του 2009 θα πέσει το 3,9%, ενώ η ΝΟΚΙΑ με το Symbian θα ελέγχει το 30,2% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2014 και η Google με το Android το 29,6%...

 

12/09/2010 - protothema.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;