Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ΟΤΕΑπό την ακριτική Θράκη και τον δήμο Ζωγράφου στην Αθήνα ξεκίνησε ο ΟΤΕ την υλοποίηση του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, τεχνολογίας VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line). Οι δρόμοι στους δύο δήμους σκάβονται εκ νέου, προκειμένου να περαστούν σωλήνες μέσω των οποίων θα διέλθουν οι οπτικές ίνες, οι οποίες θα προσφέρουν αναβαθμισμένες ταχύτητες επικοινωνίας στους χρήστες Internet, και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός θ’ απλώσει στον δήμο Κομοτηνής 12 χλμ. οπτικής ίνας προκειμένου αυτές να φτάσουν από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ΟΤΕ σε κάθε γειτονιά της πόλης (δηλαδή σε κάθε ΚΑΦΑΟ). Πάντως ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ανέφερε ότι το δίκτυο θα αναπτυχθεί με πρόβλεψη ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μιας οπτικής ίνας με κτίριο ή σπίτι (Fiber to the Building ή Fiber to the Home), εφόσον το ζητήσει κάποιος καταναλωτής. «Θα βάλουμε επιλεκτικά οπτική ίνα, είτε στο ΚΑΦΑΟ, VDSL, είτε στο κτίριο, FttH, όπου αυτό είναι εφικτό», είπε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο εκτιμάται ότι η ζήτηση μιας τέτοιας υπηρεσίας θα είναι μικρή, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Ο ΟΤΕ για την υλοποίηση του νέου δικτύου, ήρθε σε συμφωνία με μια σειρά προμηθευτών που θα του παράσχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μεταξύ αυτών το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική Ηuawei και τις ελληνικές Link/Άκτωρ για την προμήθεια μέχρι 4.000 καμπινών ανάπτυξης VDSL στην τριετία. Πρόκειται για καμπίνες οι οποίες θ’ αντικαταστήσουν ώς ένα βαθμό τα παλιά ΚΑΦΑΟ, οι οποίες όμως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και όγκο, καθώς περιλαμβάνουν ενεργό εξοπλισμό από ηλεκτροφοδοτούμενες διατάξεις υποστήριξης της λειτουργίας των οπτικών ινών, αλλά και ψύξης των κυκλωμάτων τους. Σε κάθε καμπίνα θα καταλήγουν μάξιμουμ 288 συνδέσεις VDSL οι οποίες μπορούν να δώσουν μια συνολική οροφή 1,15 εκατ. συνδρομητών για τον ΟΤΕ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των 4.000 καμπινών VDSL έχει μοιραστεί 60-40 μεταξύ των εταιριεών Huawei και Link/Ακτωρ και η συνολική αξία τους ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αναμένεται σύντομα να υπάρξει από τον ΟΤΕ προμήθεια του ενεργού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (DSLAMs) η οποία ως επί το πλείστον εκτιμάται ότι θα ανατεθεί στην κινεζική Huawei.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανάπτυξη του δικτύου μπορεί να μη γίνει με τους ρυθμούς που προβλέπει ο ΟΤΕ, ενώ και το τελευταίο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου, είναι λιγότερο επιθετικό από το αρχικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι συνυπολογίζει, αφενός μεν το γεγονός ότι πολλοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένου της Deutsche Telekom) ξεκινούν την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι τα σπίτια, αφετέρου δε τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη των νέων δικτύων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης παραδέχθηκε ότι η έναρξη της ανάπτυξης του δικτύου VDSL ξεκινά από τους συγκεκριμένους δήμους, καθώς οι δημοτικές αρχές τους επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας με τον ΟΤΕ. Μάλιστα ο κ. Βουρλούμης πρόσφατα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κομοτηνής, ως δείγμα αβροφροσύνης των δύο πλευρών. Τέλος ο ΟΤΕ συνεκτιμά και το κόστος της επένδυσης, με δεδομένη τη μείωση της κερδοφορίας του, αλλά και τις υψηλές έκτακτες εισφορές που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα (περίπου 150 εκατ. ευρώ).

 

18/09/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;