Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Σε τεχνικό σφάλμα οφείλεται τελικά η διακοπή για δυόμισι ώρες της λειτουργίας της ιστοσελίδας

facebook downΕνα μικρό τεχνικό σφάλμα ήταν, εντέλει, κάτι παραπάνω από αρκετό προκειμένου ο ψηφιακός κόσμος του Facebook να εξαφανιστεί από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η σταδιακή κατάρρευση του Facebook ξεκίνησε προχθές, λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας και η πρόσβαση στο περιεχόμενό του παρέμεινε προβληματική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Μολονότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας επέμεναν ότι το συμβάν οφείλεται σε σφάλμα στο πρόγραμμα λογισμικού της ιστοσελίδας, το οποίο προκάλεσε υπερφόρτωση μιας συστοιχίας βάσεων δεδομένων, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σημειώσουν ότι η κατάρρευση του Facebook συνέπεσε τόσο με την επίθεση χάκερ στο δίκτυο του Twitter, όσο και με την είδηση της δωρεάς ύψους 100 εκατ. δολαρίων του 26χρονου ιδρυτή της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ στα δημόσια σχολεία της υποβαθμισμένης περιφέρειας του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι υπεύθυνοι του Facebook, πάντως, δεν δίστασαν να παραδεχτούν ότι η διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας το βράδυ της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη από την ημέρα της ίδρυσής της. Σύμφωνα με τους ίδιους, η τεχνική βλάβη εμπόδιζε την πρόσβαση ενός σχετικά μικρού ποσοστού των χρηστών του Facebook, αλλά η αποκατάστασή της καθιστούσε επιβεβλημένο το προσωρινό κλείσιμο της ιστοσελίδας. Το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι η διακοπή λειτουργίας είχε διάρκεια δύο ωρών και τριάντα λεπτών, αλλά η αμερικανική εταιρεία επιτήρησης ιστοσελίδων, Keynote Systems, υποστηρίζει ότι το 22% των χρηστών δεν είχε πρόσβαση για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η κατάρρευση του Facebook δημιούργησε πανικό ανάμεσα στους φανατικούς του χρήστες, ορισμένοι εκ των οποίων μάλλον συνειδητοποίησαν πόσο εξαρτημένοι είναι από το συγκεκριμένο δίκτυο. Η δημοσιογράφος από το Σιάτλ, Τζένιφερ Σοκολόβσκι, για παράδειγμα, παραδέχτηκε ότι ένιωσε «παντελώς χαμένη» όταν αντιλήφθηκε ότι το Facebook κατέρρευσε. «Συνομιλούσα με κάποιες από τις επαφές μου στη σελίδα μου αναφορικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε σε επιχειρηματικό επίπεδο όταν το Facebook απλώς έσβησε», δήλωσε η κ. Σοκολόβσκι. «Τότε αντιλήφθηκα ότι δεν είχα κανέναν άλλο τρόπο ούτως ώστε να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους αυτούς και πανικοβλήθηκα», παραδέχτηκε η ίδια. «Οταν το Facebook δεν λειτουργεί καταλαβαίνεις πόσο εξαρτημένος είσαι απ' αυτό», κατέληξε η κ. Σοκολόβσκι.

Πιθανότατα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από διαβολική σύμπτωση ότι η κατάρρευση του Facebook έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν από την πρώτη προβολή της πολυσυζητημένης κινηματογραφικής ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Το Κοινωνικό Δίκτυο», με θέμα τη ζωή του Ζάκερμπεργκ - ή μήπως όχι; Ο Φίντσερ παρουσιάζει τον ιδρυτή του Facebook, τον ρόλο του οποίου παίζει ο Τζέσε Αϊσενμπεργκ, ως έναν εξωφρενικά ευφυή, αλλά μάλλον χωρίς πολλά συναισθήματα νεαρό άνδρα, ο οποίος υποβαθμίζει τις ζωές των ανθρώπων στον βασικό κώδικα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δηλαδή στο 1 και το 0.

Ηθελε χρήμα, σεξ, φήμη...

Από την οπτική του Φίντσερ, ο Ζάκερμπεργκ δημιούργησε το Facebook, όχι λόγω κάποιας διάθεσης να προσφέρει στο σύνολο, αλλά διότι επεδίωκε το χρήμα, το σεξ και τη φήμη. Ο Ζάκερμπεργκ του «Κοινωνικού Δικτύου» είναι ένας φιλόδοξος νεαρός που ζει και αναπνέει για τα προγράμματα λογισμικού, την εκδίκηση σε βάρος όσων θεωρεί ότι τον αδίκησαν στο παρελθόν και τον συνιδρυτή του ιντερνετικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, Napster, Σον Πάρκερ. Ο τελευταίος, τον οποίο υποδύεται ο Τζάστιν Τιμπερλέικ, μυεί τον Ζάκερμπεργκ στον κόσμο των απαγορευμένων απολαύσεων και μετατρέπεται σε πρότυπο για τον ιδρυτή του Facebook. Ο Φίντσερ δεν υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια βιογραφία του Ζάκερμπεργκ, αλλά για ένα πορτρέτο της δικτυωμένης γενιάς. Εν τούτοις, η εικόνα του Ζάκερμπεργκ που παρουσιάζει δεν είναι κολακευτική για τον ιδρυτή του Facebook.

 

25/09/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;