Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η προσήλωση στην οθόνη και η φωτεινότητα που εκπέμπει μπορούν να διαταράξουν τον καρδιακό ρυθμό

Ύπνος στο pc...Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή το βράδυ -να ελέγξει και να απαντήσει στα e-mail του, να συνομιλήσει με φίλους μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή να κάνει τις διαδικτυακές του αγορές ήρεμα και ήσυχα. Ωστόσο όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η παρατήρηση της οθόνης του υπολογιστή και η φωτεινότητα που αυτή εκπέμπει προτού πέσει κάποιος στο κρεβάτι μπορούν να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στον ύπνο και να διαταράξουν τον καρδιακό ρυθμό. Με άλλα λόγια, το καθημερινό ξενύχτι μπροστά την οθόνη συνδέεται άμεσα με την αϋπνία.

Η τελευταία από αυτές τις έρευνες έγινε στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Υπνικής Ερευνας και Κλινικής Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κλαρίτ του Βερολίνου, η φωτεινότητα της οθόνης των ηλεκτρονικών υπολογιστών συχνά διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου διότι ο εγκέφαλος λαμβάνει μια σειρά από λανθασμένα «σήματα» ότι... δεν έχει νυχτώσει!

Πριν από 10 χρόνια, μια ομάδα βρετανών και αμερικανών ερευνητών είχε ανακαλύψει μια φωτοχρωστική ουσία στο ανθρώπινο μάτι η οποία δίνει σήμα στον οργανισμό αν είναι ημέρα ή νύχτα, χειμώνας ή καλοκαίρι. Η φωτοχρωστική αυτή ουσία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο γαλάζιο φως. «Το γαλάζιο φως διαμηνύει ούτε λίγο ούτε πολύ στον οργανισμό: “Είναι ημέρα, να είσαι σε εγρήγορση!”» δηλώνει ο δρ Ντίτερ Κουνζ, επικεφαλής της γερμανικής ερευνητικής ομάδας. Οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτουν κυρίως ψυχρό λευκό φως και οι επιστήμονες εκτιμούν πως λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το γαλάζιο φως. Ετσι όσο περισσότερο τα άτομα εκτίθενται στο φως της οθόνης τόσο σε μεγαλύτερη «εγρήγορση» βρίσκονται τεχνητά, με συνέπεια να διαταράσσεται ο ύπνος τους.

Και άλλες συσκευές συνδέονται με τον κακό ύπνο, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών μειώνουν τη μελατονίνη, τη φυσική ορμόνη η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν οι συσκευές να είναι απενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια της νύχτας ή, αν αυτό είναι αδύνατον, σε όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από το κρεβάτι. Η μελατονίνη μειώνεται ακόμη και με την ξαφνική έκθεση σε τεχνητό φωτισμό, όπως για παράδειγμα το αιφνίδιο άναμμα ισχυρών φώτων μέσα στη νύχτα και η ολιγόλεπτη έκθεση σε αυτά.

Η αϋπνία συνοδεύεται από ατονία και κόπωση, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, πίεσης, καρδιακών και εγκεφαλικών νοσημάτων.

 

28/09/2010 - tovima.gr

 

Μόλις πριν από 3 μήνες είχαμε βάλει το θέμα: "Υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα: Κοιμηθείτε άφοβα!" όπως επίσης και την πρόσφατη -επίσης γερμανική- έρευνα "Τα κινητά δεν φέρνουν... ανήσυχο ύπνο" ... Ποια έρευνα να πιστέψουμε τώρα; Δεν ξέρω... Όποια σας κάθετε καλύτερα..., μιας και πολλές έρευνες γίνονται και έχουν ως σκοπό που να εξυπηρετούν κάποιον ή κάτι με αποτέλεσμα να καταφέρουν να λάβουν τα κονδύλια -κοινώς τους μισθούς τους- για περαιτέρω έρευνες...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;