Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

βιντεοκλήσηΞεχάστε το τηλέφωνο όπως το ξέρατε. Πλέον, η εικόνα «παντρεύεται» με τον ήχο και οι βιντεοκλήσεις γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα τεχνολογικά εμπόδια σιγά σιγά ξεπερνιούνται, οι εφαρμογές γίνονται πιο φιλικές και η εποχή της άμεσης οπτικοακουστικής επικοινωνίας έρχεται πιο κοντά.

Εξάλλου, η ιδέα του «βιντεοφώνου» είναι αρκετά συχνή σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας εδώ και δεκαετίες. Από τις απαρχές του τηλεφώνου, πριν από περίπου 130 χρόνια, η ιδέα «φώλιασε» στο μυαλό των επιστημόνων και των οπαδών της επιστημονικής φαντασίας. Η πρώτη βιντεοκλήση έγινε το 1936 στη Γερμανία, όμως τα φιλόδοξα σχέδια σταμάτησαν με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού όμως η ιδέα υπήρχε, γιατί οι βιντεοκλήσεις δεν είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητας μας; Με δεδομένο μάλιστα ότι web-cams υπάρχουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε φορητούς και σταθερούς υπολογιστές, είναι απορίας άξιον γιατί ο ήχος υπερτερεί κατά κράτος της εικόνας.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι οι ταχύτητες μεταφοράς των δεδομένων. Οποιος είχε προσπαθήσει να κάνει βιντεοκλήση πριν από 5 χρό νια χρησιμοποιώντας τις «παραδοσιακές» γραμμές τηλεφώνου διαπίστωνε ότι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Ετσι, τα φιλόδοξα σχέδια σύντομα εγκαταλείφθηκαν.

Το συγκεκριμένο εμπόδιο πάντως ξεπεράστηκε, καθώς το σημερινό «γρήγορο» Ιnternet επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων πραγματικά υψηλής ποιότητας. Εντούτοις, αν κάποιος προσπαθήσει να μιλήσει και με εικόνα μέσω κινητού θα πρέπει τουλάχιστον να διαθέτει κάλυψη 3G, αλλιώς το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι η πληθώρα των επιλογών, οι οποίες όμως δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Ετσι, για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές Skype δεν μπορούν να καλέσουν με βίντεο τους φίλους τους που χρησιμοποιούν το εξίσου δημοφιλές Windows Live Messenger, ενώ αντίστοιχα δεν είναι εφικτό να κάνουν βιντεοκλήση απευθείας προς κινητό τηλέφωνο.

Οι εταιρείες έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα μεταξύ των προϊόντων τους, αν και πρακτικά φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός «δρόμος» μέχρι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Οι πρώτες κινήσεις

Μια σειρά από συσκευές φέρνουν τις βιντεοκλήσεις ξανά στην επιφάνεια και τις τοποθετούν στην καθημερινή μας ζωή. Το iPhone 4 της Αpple ενσωματώνει τη λειτουργία FaceTime που επιτρέπει την ενσωμάτωση εικόνας στην επικοινωνία μεταξύ των κατόχων της συσκευής, χωρίς κανένα κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται στο ίντερνετ μέσω ενός δικτύου WiFi.

Αντίστοιχα, οι Logitech, Samsung και Panasonic έχουν ενσωματώσει το Skype σε ορισμένα μοντέλα τηλεοράσεών τους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, μια και η λογική της επικοινωνίας και με εικόνα μπαίνει... στο σαλόνι, ξεπερνώντας τα στενά όρια του υπολογιστή ή των επιχειρήσεων. Η λογική είναι ότι πλέον η επικοινωνία θα πραγματοποιείται σε χαλαρό, καθημερινό επίπεδο και ότι σιγά σιγά θα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, η Microsoft, με το νέο της σύστημα Kinect, το οποίο ενσωματώνει κάμερες και μικρόφωνα, επιδιώκει να βάλει την εικόνα μέσα στον κόσμο του gaming και να επιτρέψει την οπτική επικοινωνία αλλά κυρίως τη διασκέδαση- ανάμεσα στους κατόχους της κονσόλας X-Box 360 που έχουν αγοράσει το Kinect.

 

28/09/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;