Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ote adslΣτο 18,6% ανήλθε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο β΄ τρίμηνο του έτους προστέθηκαν περίπου 82.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων σε 2,1 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο αριθμός νέων ευρυζωνικών συνδέσεων στο β΄ τρίμηνο ήταν μειωμένος κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο α΄ τρίμηνο, αποδίδοντας τη σχετική μείωση στην οικονομική συγκυρία και στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, το 71% των ευρυζωνικών συνδέσεων ανήκουν σε πακέτα πολλαπλών υπηρεσιών (double και triple play), έναντι 54% που ήταν ένα χρόνο πριν (Ιούνιος 2009). Επίσης η μέση ονομαστική ταχύτητα των συνδέσεων DSL ανήλθε σε 13,7 Mbps, έναντι 11,1 Μbps που ήταν στις αρχές του έτους – κυρίως εξαιτίας της αναβάθμισης των ταχυτήτων που πρόσφερε ο ΟΤΕ στους πελάτες την περασμένη άνοιξη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, ελέγχει το 53,7% των ευρυζωνικών συνδέσεων, είτε μέσω λιανικής είτε μέσω χονδρικής πώλησης, αλλά οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν έδαφος. Στο α΄ εξάμηνο του 2010, οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις των εναλλακτικών παρόχων ήταν σχεδόν 10πλάσιες από εκείνες του ΟΤΕ, με τους πρώτους να διαθέτουν 170.342 νέες συνδέσεις και ο ΟΤΕ μόλις 18.249.

Αύξηση όμως υπήρχε και στους συνδρομητές ίντερνετ που κάνουν χρήση του Διαδικτύου μέσω ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν ενεργοποιήσει στο τέλος του περασμένου Ιουνίου 242.143 κάρτες ασύρματης πρόσβασης μέσω Η/Υ. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 7,5% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και αντιστοιχεί σε διείσδυση 2,1%. Σημειώνεται ότι, κατά κανόνα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας δεν προσμετρώνται στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων και αυτό ισχύει για ολόκληρη την Ε.Ε.

Τέλος, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ προκρίνει τέσσερα σενάρια ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, όπου η διείσδυση των ευρυζωνικών στη χώρα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί μεταξύ 19,6% και 20,2% έως το τέλος του 2010. Το τελευταίο είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο και προβλέπει διατήρηση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης ευρυζωνικών συνδέσεων στο ίδιο επίπεδο του α΄ εξαμήνου, ενώ όλα τα υπόλοιπα προβλέπουν μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης.

 

30/09/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;