Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μερίδιο των WebBrowsers παγκοσμίως, Σεπτέμβριος 2010Και ναι, είναι πια επίσημο, η Microsoft έχασε την αυτοδυναμία στη... «Βουλή» των προγραμμάτων περιήγησης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα του StatCounter, το «κόμμα» του Internet Explorer συγκεντρώνει το 49,87% των χρηστών, ενώ η «αξιωματική αντιπολίτευση» του Firefox κέρδισε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό της φτάνει το 31,5%.

Λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...

Οσον αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις, αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση θέσεων για τον Chrome, τον Web browser της Google με την σταθερή ανοδική πορεία, που αγγίζει το 12% των χρηστών, ενώ οι λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» του Apple Safari και του Opera από κοινού το 6,5%.

Τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από τη Statcounter που παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των προγραμμάτων περιήγησης. Φυσικά, οι διάφορες εκδόσεις του Internet Explorer εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους πιο πολλούς χρήστες, σε σύγκριση με κάθε άλλο πρόγραμμα της ίδιας κατηγορίας, όμως η Microsoft έχει χάσει πια το 50%+1.

Και όμως, σχεδόν 20 μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2009, το μερίδιο της Microsoft ανερχόταν στο 65%. Δύο στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούσαν κάποια από τις εκδόσεις του Internet Explorer για να περιηγηθούν στις σελίδες του Web. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι αντίπαλες δυνάμεις και κυρίως ο Firefox και ο Chrome είδαν τα μερίδιά τους να ανεβαίνουν.

Προφανώς, οι χρήστες θορυβήθηκαν από τα πολλά κενά ασφαλείας που εμφάνιζαν προηγούμενες εκδόσεις του Internet Explorer, ίσως και να... βαρέθηκαν την παρουσία της Microsoft στον υπολογιστή τους και να αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία σε κάποιες (εξαιρετικά αξιόλογες) εναλλακτικές.

Το τελευταίο στοίχημα

Φυσικά, τίποτα δεν μένει απαράλλαχτο. Η έκδοση 9 του Internet Explorer αποτελεί -τολμούμε να πούμε- το τελευταίο στοίχημα για τη Microsoft. Εάν δεν καταφέρει να επιστρέψει στη θέση του αδιαμφισβήτητου κυρίαρχου, δεν νομίζουμε πως έχει λόγο να επιμείνει.

Αλλωστε, αν κρίνουμε από διάφορες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, ο ρεαλισμός κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στις αποφάσεις των εταιρειών τεχνολογίας. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς Internet Explorer; Ελάτε, δεν είναι και τόσο δύσκολο...

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά, ο Internet Explorer συνέχισε την ελέυθερη πτώση στον Ελλαδικό χώρο με ποσοστό 37,4%, μία ολόκληρη μονάδα κάτω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην 1η θέση, από τον Φεβρουάριο, ο Firefox με -σταθερό- ποσοστό στο 45,11% και ο Chrome στην τρίτη θέση με 12,58%, ανεβασμένος κατά μία μονάδα... αυτή του Internet Explorer.

 

09/10/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;