Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

the social network movie posterΛίγες μέρες αφού έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία The Social Network, που αφηγείται την ιστορία της γέννησης του Facebook, η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Ντέιβις Ο’ Μπράιαν έγραψε απογοητευμένη στο TheDailyBeast.com: «Τι μπορούμε να αντλήσουμε από μία εκπληκτική ταινία που όμως κάνει τις γυναίκες να δείχνουν τόσο απαίσιες;».

Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην υπερ-σεξουαλικότητα των γυναικών της ταινίας και την παρουσίασή τους ως «βραβεία» ή απλά «γλάστρες». Η Ο’ Μπράιαν φοίτησε στο Χάρβαρντ την ίδια εποχή με τον Ζάκερμπεργκ, τον ιδρυτή του Facebook. Αντλώντας από τη δική της εμπειρία στο φοιτητικό περιβάλλον που χτίζει ο σκηνοθέτης Φίντσερ για την ταινία, βρίσκει ότι το έργο δεν αντιπροσωπεύει τις γυναίκες που περιτριγύριζαν τον Ζάκερμπεργκ. Γράφει λοιπόν ένα φεμινιστικό μανιφέστο για την έλλειψη αξιόλογων γυναικείων προτύπων σε ένα έργο που έχει ήδη παρομοιαστεί από τους κριτικούς ως «ο νέος Πολίτης Κέιν».

Σχόλια ξεδιπλώνονται κάτω από το άρθρο σε πολλαπλές σελίδες, ενώ αντίστοιχα άρθρα εμφανίζονται σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το Jezebel.com, που φιλοξενεί συχνά σοβαρές απόψεις για την εικόνα της γυναίκας στα μίντια. Το αποτέλεσμα είναι ένας διάλογος με πολύ πάθος, που θίγει τη θέση των γυναικών σήμερα, το 2010, όταν υποτίθεται ότι «οι μάχες έχουν κερδηθεί».

Το Social Network δεν έχει κάνει πρεμιέρα ακόμα στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορώ να κάνω συγκεκριμένες αναφορές στο έργο (ακόμα). Είναι όμως ενδιαφέρον πώς το 2010, κάποιοι νιώθουν την ανάγκη για επιβεβαίωση ότι οι «μάχες έχουν (όντως) κερδηθεί», όπου και όποτε αυτό μπορεί να γίνει. Αλίμονο όμως αν περιμέναμε από ένα χολιγουντιανό έπος για το Facebook, με όλες τις πιθανές του ανακρίβειες, να καθησυχάσει ότι «όλα είναι καλά, υπάρχει πια ισότητα ανάμεσα στα φύλα».

Από προσωπική εμπειρία, τα ντροπιαστικά στερεότυπα των γυναικών που περιγράφει η κ. Ο’ Μπράιαν, υπήρχαν στο Χάρβαρντ του 2003, και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι υπάρχουν και τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιπροσώπευαν και τον γενικότερο γυναικείο πληθυσμό του πανεπιστημίου. Αλλά τι να κάνουμε που η ιστορία του Facebook είναι η ιστορία του Ζάκερμπεργκ, που τυχαίνει να είναι άνδρας; Αν η ταινία επιστράτευσε το περιβάλλον των ανδροκρατούμενων κλαμπ του Χάρβαρντ για να δώσει μια πιο πικάντικη και σκανδαλιστική νότα στο σενάριο του Σοόρκιν, τότε οι γυναίκες που θα δείτε όντως είναι οι «γλάστρες» της Ο’ Μπράιαν. Και αφού δεν μας ενοχλούν σε τόσα άλλα που βλέπουμε, γιατί να μας ενοχλήσουν εδώ;

 

08/10/2010 - Νέλλη Αμπραβανελ / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;