Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Hewlett Packard έρχεται στη Σίλικον Βάλεϊ μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της γερμανικής SAP

Léo ApothekerΜία από τις επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης και βεληνεκούς, η Hewlett Packard, απασχολεί τελευταία τον οικονομικό Τύπο εξαιτίας διοικητικών αλλαγών και αιφνιδίων ανατροπών. Η εταιρεία εκτυπωτών, φορητών και επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μελανιών και πολλών άλλων έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα σε δίνη. Η αρχή έγινε με το σοβαρό περιστατικό τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δικών της στελεχών αλλά και ορισμένων δημοσιογράφων, και στη συνέχεια με την εκπαραθύρωση του διευθύνοντος συμβούλου της Mαρκ Xερντ, στις αρχές Αυγούστου, εν μέσω σκανδάλου.

Οι νέες εξελίξεις αφορούν τον διάδοχό του, Λέο Αποτέκερ, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία από την 1η Νοεμβρίου ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Πλην αυτής της θέσεως θα πληρωθεί και εκείνη του μη εκτελεστικού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Hewlett Packard, Ρέι Λέιν, ο οποίος υπήρξε και ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως η επιλογή Αποτέκερ θέτει εν αμφιβόλω τη διαύγεια του διοικητικού συμβουλίου. Το συγκεκριμένο συμβούλιο απομάκρυνε τον Μαρκ Χερντ ύστερα από την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, ανεξαρτήτως του ότι τελικώς απηλλάγη των κατηγοριών. Ο Μαρκ Χερντ είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της εταιρείας, είχε διανοίξει νέες αγορές και είχε ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της.

«Ο Λέο Αποτέκερ, όμως, απομακρύνθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής της γερμανικής SAP εξαιτίας του ότι δεν ικανοποίησε τους στόχους της εταιρείας, οπότε για ποιο λόγο τού δίνεται τώρα μία δεύτερη ευκαιρία στη Hewlett Packard;», τονίζει ο καθηγητής εταιρικής διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Σάντα Κλάρα, Στέφεν Ντάιαμοντ. «Αντιθέτως, η επιλογή Λέιν είναι ορθή -είχε διατελέσει πρώην γενικός διευθυντής της Oracle στη δεκαετία του '90, συνδράμοντας την εταιρεία να ξεπεράσει ένα λογιστικό σκάνδαλο». Παρά ταύτα, ο ιδρυτής της και «πατριάρχης» της Οracle, Λάρι Ελισον, τον απομάκρυνε από την εταιρεία. Ο Ρέι Λέιν είναι επίσης εταίρος στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Περίπτωση Λέο Αποτέκερ

Οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν πως ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΗΡ θα ήταν ένας «δικός της άνθρωπος», ειδικά σε μια εποχή, κατά την οποία η μετοχή της αποδυναμώνεται. Το δυσμενές κλίμα στην αγορά ως προς τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού οφείλεται στην αποχώρηση Χαρντ και στα ερωτηματικά για τον επόμενο επικεφαλής, τον Λέο Αποτέκερ.

Ο 67χρονος Γερμανός πέρασε τα περισσότερα από τα χρόνια της επαγγελματικής του θητείας στη SAP και τον Απρίλιο 2008 αναρριχήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σχεδόν προ οκταμήνου έληξε το συμβόλαιό του, χωρίς η εταιρεία του να το ανανεώσει. Κύριος λόγος ήταν ότι η SAP παρουσίασε απογοητευτική επίδοση στα οικονομικά της αποτελέσματα, κάτι που απεδόθη στην απόφαση του κ. Αποτέκερ να αυξήσει τη χρέωση, την οποία οι πελάτες της εταιρείας κατέβαλαν, ώστε να εξασφαλίσουν τη συντήρηση και την αναβάθμιση του λογισμικού τους. «Επί ημερών Αποτέκερ δέχθηκαν πλήγμα οι σχέσεις της SAP με την πελατεία της, καθώς και το ηθικό των εργαζομένων», τονίζει ο αναλυτής Πολ Χάμερμαν της Forrester Research.

Η SAP, όπως προσθέτει ο κ. Χάμερμαν, έχει την εξής ιδιομορφία. Παραμένει πάντα μία εταιρεία μεγάλη, αλλά το κέντρο βάρους της είναι στο εταιρικό λογισμικό και αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ πιο περιορισμένο πεδίο από τη ΗΡ. Η στρατηγική, την οποία κληροδότησε στη HP o Μαρκ Χερντ, έγκειται στο να εδραιώσει περαιτέρω την ηγετική θέση της στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών και των εκτυπωτών, επεκτεινόμενη ταυτόχρονα σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, αποθήκευσης δεδομένων και ασφάλειας δεδομένων. Το πρώτο πράγμα, πάντως, που δήλωσε ότι θα κάνει ο κ. Αποτέκερ, είναι να συναντήσει όλα τα διοικητικά στελέχη και να ακούσει πολύ προσεκτικά τι θα του πουν - εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη Hewlett Packard. «Η ΗΡ διαθέτει ένα τόσο ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, το οποίο δεν πιστεύω να το γνωρίζει κανείς ολοκληρωτικά», εκτίμησε ο ίδιος.

Οταν διοικούσε τη SAP, είχε επικεντρωθεί στις πωλήσεις. Ισως δε η τοποθέτησή του να αποκαλύπτει τις προθέσεις της HP να προχωρήσει σε εξαγορές. «Διακρίθηκε στις πωλήσεις, αλλά δεν είχε ποτέ ένα ξεκάθαρο όραμα για την καινοτομία», τονίζει ο κ. Χάμερμαν. Πάντως, από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ο Ρέι Λέιν εμφανίζεται πρόθυμος να τον συνδράμει στην πορεία του μέσα στην εταιρεία -εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ τα τελευταία είκοσι χρόνια, όσα ακριβώς και τα χρόνια που γνωρίζει τον Λέο Αποτέκερ. Και διαβεβαιώνει τον νέο επικεφαλής της HP «ότι θα τύχει υποστήριξης ώστε να επιτύχει στο έργο του».

Η εμπειρία στη SAP

Ποιος είναι τελικά ο Λέο Αποτέκερ από τη γερμανική SAP, ο ένας από τους έξι φιναλίστ, που έφθασαν στο τελευταίο στάδιο της επιλογής για τον νέο επικεφαλής της Hewlett Packard; Για τους Αμερικανούς γκουρού της υψηλής τεχνολογίας, ένας Ευρωπαίος στη Σίλικον Βάλεϊ μπορεί και να φαντάζει σαν... εξωγήινος. Εν μέρει, αυτή η στάση εξηγείται από το ότι η SAP έχει έδρα στη βουκολική περιοχή της Βάλντορφ έξω από τη Χαϊδελβέργη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Σίλικον Βάλεϊ.

Στην κεφαλή της γερμανικής εταιρείας παρέμεινε μόλις 7 μήνες λόγω δυσμενών αποτελεσμάτων –θητεία απίστευτα βραχεία για οποιονδήποτε διευθύνοντα σε οποιαδήποτε εταιρεία και ειδικότερα σε μία γερμανική, όπου οι παρορμητικές αποφάσεις σπανίζουν, εν αντιθέσει με τις αμερικανικές.

Ενα χρόνο πριν αναλάβει μόνος του τα ηνία, τα είχε μοιραστεί με τον μετέπειτα αποχωρήσαντα Χένιγκ Κάγκερμαν. Ο τελευταίος ασκούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου επί 11 συναπτά έτη στη SAP. Ομως, η ευθύνη για τη μη ικανοποιητική απόδοση της SAP δεν βαραίνει μόνον τον Αποτέκερ. «Ο Λέο ανέλαβε τον... Τιτανικό ακριβώς μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο», λέει θυμόσοφα ο αναλυτής λογισμικού της Cowen Πίτερ Γκολντμάτσερ. Στη δουλειά του στη SAP αναμειγνυόταν δραστικά και ο συνιδρυτής της εταιρείας, Χάσο Πλάτνερ, ακόμα και μετά την παραίτησή του από πρόεδρος το 2003. Λάθος και των δύο ήταν το ότι η SAP στόχευσε πεισματικά στην οργανική ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνίστριά της Oracle με επιθετικές εξαγορές την εκθρόνισε από την πρώτη θέση στην πώληση εταιρικού λογισμικού διεθνώς.

Η –εκ μέρους του Δ.Σ. της Hewlett Packard– επιλογή στελεχών από τη SAP και την Oracle (ο νέος μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος) φανερώνει και τη σημασία που δίνει πλέον στο λογισμικό. «Τώρα η ΗΡ βλέπει σοβαρά το κομμάτι του λογισμικού, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της», παρατηρεί ο κ. Γκολντμάτσερ.

 

09/10/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;