Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

hp slateΜια ακόμα εταιρεία έρχεται να προστεθεί σε αυτές που φιλοδοξούν να «ρίξουν το γάντι» στο iPad της Apple και να διεκδικήσουν μερίδιο από την, εκρηκτικά αναπτυσσόμενη διεθνώς, νέα αγορά για υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets). Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, η αμερικανική Hewlett-Packard, παρουσίασε το Slate 500, που «τρέχει» την ίδια έκδοση των Windows 7, που χρησιμοποιείται και στους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η συσκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τιμολογήθηκε στα 799 δολάρια (είναι δηλαδή ακριβότερη από το iPad) και στοχεύει κυρίως σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Το νέο μοντέλο διαθέτει περισσότερο έναν «αέρα» προσωπικού υπολογιστή, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα που αναδεικνύουν πιο πολύ τη συνάφειά τους με τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Το Slate διαθέτει οθόνη αφής 8,9 ιντσών, βάρος 1,5 κιλό, αποθηκευτικό χώρο 64GB και μπαταρία διάρκειας πέντε ωρών, ενώ προσφέρει επίσης ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi), δύο κάμερες μπροστά και πίσω, δυνατότητα βιντεο-διάσκεψης και μια θύρα USB. Στην «καρδιά» του μηχανήματος βρίσκεται ένας επεξεργαστής Intel Atom, όπως αυτός που συναντάται στους φθηνούς φορητούς υπολογιστές, ενώ αντίθετα πολλές ανταγωνιστικές ταμπλέτες ενσωματώνουν τσιπ ARM, όπως αυτά που υπάρχουν στα «έξυπνα» κινητά.

«Είναι σαν ένα PC με όλες τις λειτουργίες του, που τρέχει Windows και όλες τις εφαρμογές γραφείου, απλώς βρίσκεται σε μορφή ταμπλέτας», δήλωσε εκπρόσωπος της ΗΡ. Το Slate ήδη διατίθεται online.

Το 2011 η ΗΡ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα νέο υπολογιστή-ταμπλέτα που θα διαφέρει πολύ από το Slate, καθώς θα «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα webOS της εταιρίας Palm που εξαγόρασε πρόσφατα, και θα απευθύνεται περισσότερο στο ευρύ κοινό.

Για το προσεχές μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η αγορά των tablet PCs θα συνεχίσει να κυριαρχείται από το iPad, το οποίο έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 7 εκατ. μονάδες από τότε που εμφανίστηκε φέτος τον Απρίλιο. Η εμπορική επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Apple εξαρχής στόχευσε στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και όχι στο επαγγελματικό.

Πολλές άλλες εταιρείες, όπως η RIM (Blackberry), η Samsung, η Dell κ.α., έχουν ήδη κυκλοφορήσει ανταγωνιστικά προϊόντα, και αρκετές ακόμα ετοιμάζουν τα δικά τους μοντέλα στο άμεσο μέλλον.

 

22/10/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;