Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Λιγότερες ηλεκτρονικές επιστολές για διαφήμιση φαρμάκων με ρωσική παρέμβαση...

spamit.comΤον τελευταίο μήνα τα spam, όπως ονομάζονται οι ηλεκτρονικές επιστολές που διαφημίζουν φτηνό Viagra και άλλα φάρμακα κατά κύριο λόγο, μειώθηκαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά το ένα πέμπτο. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα αποστέλλονται διακόσια δισεκατομμύρια τέτοια μηνύματα, η μείωση μοιάζει ελάχιστη.

Ρώσοι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το φαινόμενο καθώς η χώρα τους είναι ο υπ’ αριθμόν ένα αποστολέας τέτοιων επιστολών. Ηδη διενεργείται έρευνα για τη δράση του φερομένου «βασιλιά των spam» Ιγκόρ Α. Γκούζεφ, ο οποίος μάλλον έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές στη Μόσχα, ο Γκούζεφ είναι ιδιοκτήτης του SpamΙt.com, μιας εταιρείας που πλήρωνε χρήστες του ίντερνετ για να αποστέλλουν spam. Η ιστοσελίδα τέθηκε εκτός λειτουργίας ξαφνικά στις 27 Σεπτεμβρίου και οι αποστολείς των spam, καθώς δεν έχουν οικονομικό κέρδος, σταμάτησαν να αποστέλλουν το διαφημιστικό υλικό.

Η ρωσική αστυνομία κατηγορεί τον Γκούζεφ ότι είναι «ιδιοκτήτης» ηλεκτρονικού φαρμακείου χωρίς να διαθέτει καμιά άδεια, ενώ κατά την έρευνα στο διαμέρισμα και το γραφείο του κατέσχεσαν επτά φορητούς σκληρούς δίσκους, τρία λάπτοπ και τρεις κάρτες αποθήκευσης δεδομένων. Κατά πάσα πιθανότητα, μόλις μελετήσουν αυτό το υλικό, θα απαγγείλουν εναντίον του κατηγορίες για ηλεκτρονικά εγκλήματα. Ο δικηγόρος του Γκούζεφ, Βαντίμ Α. Κολοσόφ, αρνείται ότι ο πελάτης του υπήρξε ιδιοκτήτης του SpamIt.com και ότι έστελνε spam.

Οι ειδικοί του Εργαστηρίου Κασπέρσκι, μιας εταιρείας προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, με έδρα τη Μόσχα, ισχυρίζονται ότι καταγράφεται σημαντική μείωση, της τάξης του 65%, στη μαζική αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών στις ΗΠΑ. Ανάλογη μείωση καταγράφεται και στη δυτική Ευρώπη.

Οι επιθέσεις κατά Γεωργίας

Ο κ. Γκούζεφ και η ιστοσελίδα του είναι γνωστοί στις εταιρείες διαδικτυακής ασφάλειας και θεωρούνται οι μεγαλύτεροι αποστολείς spam.

Mάλιστα, η ρωσική έκδοση του περιοδικού Newsweek ανέφερε ότι συνδέονται με τους σέρβερ από όπου εξαπολύθηκαν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά της Γεωργίας το 2008. Βέβαια, ο κ. Γκούσεφ κατέθεσε αγωγή κατά του περιοδικού αρνούμενος οποιαδήποτε σύνδεση με τους αποστολείς spam, αλλά η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Κάποιοι Αμερικανοί ειδικοί, πάντως, πιστεύουν ότι οι σπάμερ δρουν με τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών, είτε επειδή χρηματίζονται είτε για λόγους εθνικής υπερηφάνειας και κρατικής ασφάλειας, ενώ η ρωσική αστυνομία μένει αδρανής.

Πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσπάθησε να θέσει όρους και κανόνες στο ρωσικό Διαδίκτυο και συναντήθηκε με στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ. Μάλιστα, το SpamIt.com τέθηκε εκτός λειτουργίας δύο βδομάδες πριν από την ανταπόδοση της επίσκεψης αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που έφτασαν στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου.

 

28/10/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;