Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

κορίτσι μπροστά σε laptopΤα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Στη Σουηδία ξεκινούν την on-line ζωή τους από την ηλικία των επτά, ενώ στην Ελλάδα στα έντεκα.

Η χρήση του ίντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους: στην Ελλάδα το 95% των παιδιών 9-16 ετών σερφάρει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά (55%) συνδέονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

Το 31% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών αναφέρει «παρενέργειες» από την «πολύ συχνή» ή «σχετικά συχνή» χρήση του Διαδικτύου. Οι κυριότερες είναι η αδιαφορία για τους φίλους τους, η παραμέληση των μαθημάτων τους και η έλλειψη ύπνου.

Τα Ελληνόπουλα μπαίνουν στο Ιντερνετ κυρίως από τον υπολογιστή που βρίσκεται στο δωμάτιό τους -σε ποσοστό 55%- κι αυτό εξηγεί γιατί οι γονείς αγνοούν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν συνδέονται.

Εξαιρετικά δημοφιλής έχει γίνει στη χώρα μας η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα κινητά, τα οποία κάνουν θραύση μεταξύ των ανηλίκων. Σχεδόν επτά στους δέκα (68%) χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να μπουν στο Ιντερνετ, ποσοστό- ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι 21%.

Τι κάνουν οι νέοι Ευρωπαίοι στο Διαδίκτυο; Κατά δήλωσή τους, χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό για να συντάξουν σχολικές εργασίες (84%), να δουν βίντεο κλιπ (83%), να παίξουν παιχνίδια (74%) και να επικοινωνήσουν μέσω υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων, όπως το MSN (61%). Επίσης, ανεβάζουν φωτογραφίες (38%), στέλνουν μηνύματα (31%), επικοινωνούν με web camera (29%) και επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων (17%) ή ιστολόγια (10%). Οι γονείς συχνά αγνοούν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά τους και δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν στο Διαδίκτυο. Πολλοί ανήλικοι παραδέχθηκαν ότι αντιμετώπισαν κάποιον κίνδυνο online. Ωστόσο η πλειονότητα των γονέων τους (83%) εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.

Το 41% των γονέων των οποίων το παιδί έχει δει πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο, απάντησε με σιγουριά: «Το παιδί μου δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό». Την ίδια απάντηση έδωσε το 36% όσων το παιδί έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Το 61% των γονιών των οποίων τα παιδιά συνάντησαν από κοντά κάποιον που γνώρισαν στο ίντερνετ, λέει ότι «αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Το Facebook
Το Facebook, το κοινωνικό δίκτυο - φαινόμενο των 500 εκατομμυρίων χρηστών, κατέκτησε και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Facebakers.com, που μετρά τα στατιστικά χρηστών του Facebook, οι χρήστες της ιστοσελίδας στη χώρα μας ανέρχονται (στις 5 Νοεμβρίου) σε 2.976.740. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες (27,69%) και περίπου έξι στους δέκα χρήστες Διαδικτύου (59,89%) είναι μέλη του Facebook.

Το 56% των χρηστών του στη χώρα μας είναι άντρες και το 44% γυναίκες. Το 47% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-44 και το 31% είναι μεταξύ 18-24 ετών. Οι ανήλικοι χρήστες αποτελούν το 15% και οι χρήστες άνω των 45 ετών το 6%. Σύμφωνα με την έρευνα EU Kids Online, το 54% των Ελλήνων ηλικίας 9-16 ετών έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (κυρίως στο Facebook). Το 37% έχει ορίσει το προφίλ του «ανοικτό», που σημαίνει ότι μπορεί να το δει ο καθένας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έρχεται πέμπτη παγκοσμίως στον αριθμό των on-line «φίλων». Σύμφωνα με έρευνα της TNS, οι χρήστες των social media στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο 198 «φίλους». Την ξεπερνούν η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Νορβηγία και η Πολωνία. Ο μέσος χρήστης του Facebook έχει 130 «φίλους».

Οσον αφορά τα παιδιά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το 39% των ατόμων μεταξύ 9-16 ετών έχει πάνω από 100 επαφές και το 61% από 1 έως 100 επαφές (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 29% και 71% αντίστοιχα).

Τέλος, το 12% των Ελληνόπουλων αποκαλύπτει την ταχυδρομική του διεύθυνση ή τον αριθμό του τηλεφώνου του στο προφίλ του, ενώ το 20% λέει ψέματα για την ηλικία του.

 

02/11/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;