15 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
O φόβος απέναντι στις νέες τεχνολογίες διαθέτει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία. Οσο αστεία και αν ακούγεται για κάποιους από εμάς, ωστόσο, η τεχνοφοβία απασχολεί καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι ιδρώνουν στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια ηλεκτρονική συσκευή, ενώ σε προχωρημένο επίπεδο μπορούν να φτάσουν ακόμη και να απεχθάνονται οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι ο αδικαιολόγητος και παράλληλα καλπάζων αυτός φόβος, πέρα από τον αδιάκοπο βομβαρδισμό των άπειρων τεχνολογικών ερεθισμάτων που δεχόμαστε καθημερινά, ενδεχομένως να οφείλεται και σε... ορμονικούς παράγοντες!
Η σημασία της ζωής στη μήτρα
«Η τεχνοφοβία είναι ο φόβος που βιώνουν κάποια άτομα απέναντι στην τεχνολογία» εξηγεί ο επικεφαλής της ενδιαφέρουσας μελέτης και διευθυντής Ερευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου δρ Μαρκ Μπρόσναν. «Αυτός μπορεί να είναι ήπιας μορφής, π.χ.όταν κάποιος νιώθει άβολα μπροστά σε έναν υπολογιστή, ή μπορεί να έχει τη μορφή μιας κλασικής αγχώδους απόκρισης με ταχυπαλμίες κτλ., π.χ. όταν κάποιος καλείται να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή» μας λέει ο ειδικός.
«Οσο μεγαλύτερος ήταν ο παράμεσος, δηλαδή, τόσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση του εμβρύου στην τεστοστερόνη. Αρχικά εμείς είχαμε εντοπίσει ότι ο μεγαλύτερος παράμεσος συνδεόταν με υψηλότερες μαθηματικές επιδόσεις σε παιδιά ηλικίας επτά ετών. Αρχίσαμε να διερωτόμεθα λοιπόν κατά πόσο ο ίδιος συσχετισμός υπήρχε και σε φοιτητές. Ετσι επιλέξαμε φοιτητές προγραμματισμού καθώς αυτοί σχετίζονταν άμεσα με λογικές διεργασίες ηλεκτρονικών υπολογιστών» μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος.
«Ανακαλύψαμε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν αυτόν τον τίτλο σπουδών έτειναν να έχουν μεγαλύτερο παράμεσο. Επίσης εξετάσαμε τα επίπεδα του στρες που βίωναν φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών όταν έρχονταν σε επαφή με την τεχνολογία και προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι όσο μικρότερος ήταν ο παράμεσος σε σχέση με τον δείκτη τόσο μεγαλύτερη ήταν η έκδηλη ανησυχία και το άγχος τους» αναφέρει ο δρ Μπρόσναν.
Κατά τους ειδικούς, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο δαχτύλων τόσο χαμηλότερη είχε υπάρξει η έκθεση στην ανδρική ορμόνη προγενετικά, γεγονός που επηρέαζε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και συνεπώς τη μετέπειτα αντίληψη της τεχνολογίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φοιτητές Πληροφορικής είχαν προγενετικά εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς εμφάνιζαν πολύ μικρότερη διαφορά ως προς το μήκος του δείκτη και του παράμεσου σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές. Το εντυπωσιακότερο ίσως όλων ήταν το γεγονός ότι η προγενετική αυτή κατάσταση ήταν ικανή να καθορίσει τις επιδόσεις αλλά και τους βαθμούς τους 20 ολόκληρα χρόνια μετά τη γέννησή τους.
Υπάρχει θεραπεία;
Αν όμως η τεχνοφοβία πράγματι καθορίζεται ήδη σε εμβρυϊκό στάδιο, τότε υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής της; «Ναι» απαντά ο επικεφαλής της μελέτης. «Κατανοώντας καλύτερα τις επιρροές της τεχνοφοβίας, μπορεί κάποιος να διαχειριστεί και να επιτύχει τον περιορισμό της συγκεκριμένης ανησυχίας. Εμείς,π.χ.,έχουμε εφαρμόσει επιτυχώς κλασικά προγράμματα περιορισμού του άγχους σε τεχνοφοβικά άτομα» προσθέτει.
Οπως όλα δείχνουν, παρ΄ όλα αυτά, η υπερέκθεση του κόσμου στις νέες τεχνολογίες σε καθημερινό πλαίσιο δεν φαίνεται να βοηθά την κατάσταση. Αντίθετα, όπως παραδέχεται ο δρ Μπρόσναν, την επιδεινώνει.
«Σίγουρα όλη αυτή η υπερέκθεση στην τεχνολογία δυσχεραίνει την κατάσταση. Παλαιότερα οι τεχνοφοβικοί μπορούσαν απλώς να απομονωθούν και να την αποφύγουν, στις ημέρες μας όμως κάτι τέτοιο είναι πλέον ακατόρθωτο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό έντυπο Personality and Individual Differences και στην παρούσα φάση οι βρετανοί ειδικοί ετοιμάζονται να μελετήσουν αυτιστικά παιδιά, καθώς και αυτά εμφανίζουν μακρύτερα δάχτυλα από τα υπόλοιπα παιδιά και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην τεχνολογία. « Η αγάπη που δείχνουν τα παιδιά αυτά προς την τεχνολογία αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπόθεση, δεδομένων των μακρών δαχτύλων τους» καταλήγει ο δρ Μπρόσναν.
Οι αμερικανοί επιστήμονες μέτρησαν την εξοικείωση των συμμετεχόντων καταγράφοντας τη μέση χρήση συσκευών ευρείας κατανάλωσης (βίντεο, φούρνος μικροκυμάτων, ΑΤΜ τραπεζών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και βιντεοπαιχνίδια) και ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονταν εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (χρήση υπολογιστών, ηλεκτρονική επεξεργασία κειμένων και χρήση υπολογιστών στη βιβλιοθήκη) και την κατοχή ενός προσωπικού υπολογιστή.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές έδειξαν ότι οι Ινδονήσιοι με ποσοστό που εκτοξευόταν στο 100% ήταν οι πλέον τεχνοφοβικοί, ακολουθούσαν οι Πολωνοί στη δεύτερη θέση με 89%, οι Ινδοί με 82%, οι Κενυάτες και οι Σαουδάραβες με 62%, οι Ιάπωνες με 58%, οι Μεξικανοί με 53% και οι Ταϊλανδοί με 51%.Στην όγδοη θέση, δηλαδή κάπου στη μέση, κατατάσσονταν οι Ελληνες και οι Αιγύπτιοι με 48%, ενώ αμέσως μετά βρίσκονταν οι Βορειοϊρλανδοί.
14/11/2011 - Ειρήνη Βένιου / tovima.gr
Διαβάστε επίσης: Τεχνολογικό χάσμα και ελλειματική ανάπτυξη
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV