19 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η μονοτονία δεν κάνει καλό, ούτε στη φαντασία ούτε στην ασφάλεια. Το δεύτερο, οι χρήστες υπολογιστών το γνωρίσαμε στο πετσί μας.
Επί σχεδόν 20 χρόνια αν ήθελες ένα λειτουργικό σύστημα υποχρεωνόσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αγοράσεις Microsoft Windows, αν ήθελες έναν αξιοπρεπή επεξεργαστή κειμένου και άλλες εφαρμογές γραφείου, θα έπαιρνες μια έκδοση του Microsoft Office και αν ήθελες να «βγεις» στο Διαδίκτυο έπρεπε να εγκαταστήσεις τον Microsoft Internet Explorer. Οι δημιουργοί κακόβουλου κώδικα είχαν σχετικά εύκολο έργο, αφού όλο και κάποια «τρύπα» έβρισκαν στα προϊόντα της Microsoft και -έκπληξη;- η ασφάλεια για πάρα πολλούς χρήστες υπολογιστών ήταν άγνωστη λέξη.
Ομως τα τελευταία χρόνια η ποικιλία επιστρέφει. Εκεί που τα Windows ήταν πρακτικά μονόδρομος, τώρα υπάρχουν έτοιμες ακόμα και για χρήστες με μηδενική εμπειρία διάφορες διανομές του Linux.
Το Mac OS X της Apple κερδίζει έδαφος και το μερίδιο της εταιρείας στις ΗΠΑ έχει ξεκολλήσει για τα καλά από τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά που θυμίζουν θερμοκρασίες στα μέσα του Ιανουαρίου.
Στις εφαρμογές, το MS Office έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές από το χώρο του «ανοιχτού κώδικα» όπως το OpenOffice, ενώ ο Internet Explorer διολισθαίνει πια σε ποσοστά κάτω του 50%.
Ολα αυτά είναι κακά νέα για τους ιούς και τους δημιουργούς τους, οι οποίοι όμως βρίσκουν μια λύση: Αν δεν μπορούμε να βάλουμε στο στόχαστρο τους υπολογιστές βάσει του λογισμικού τους, γιατί να μην το κάνουμε βάσει του εξοπλισμού τους.
Σε τελική ανάλυση, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά συστήματα πια «εκεί έξω», αλλά οι κατασκευαστές επεξεργαστών παραμένουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Γάλλοι ερευνητές προειδοποιούν για μια νέα γενιά ιών και λοιπού «κακού» κώδικα, που θα χρησιμοποιεί ως αχίλλειο πτέρνα τους επεξεργαστές. Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τις σχεδιαστικές ιδιομορφίες κάθε επεξεργαστή, οι οποίες τελικά «προδίδουν» την ταυτότητά του, πράγμα που -για την ώρα μόνο στη θεωρία- μπορεί να ανοίξει το δρόμο για επιθέσεις που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπολογιστών.
13/11/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV