Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Λέο Αποτέκερ | leo apothekerΌταν ανέλαβε, πολλοί τον αμφισβήτησαν, εκείνος όμως εμφανίστηκε συγκροτημένος στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του για τα τριμηνιαία κέρδη και καθησύχασε τους επενδυτές

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Hewlett-Packard θεωρούνται πάντα βαρόμετρο για την πορεία του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας αλλά και τη ζήτηση σε μια σειρά επιμέρους δραστηριοτήτων, όπως οι υποδομές του Διαδικτύου, η ανάθεση έργου σε τρίτους και ποικίλες υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Ο αμερικανικός κολοσσός, ο οποίος κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, και διοικείται από τον Γερμανό Λέο Αποτέκερ, εμφάνισε καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 5% και έσοδα 8% το τέταρτο τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου, υπερσκελίζοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «μετεγγραφή» από τη γερμανική SAP, εμφανίστηκε συγκροτημένος στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του για τα τριμηνιαία κέρδη και καθησύχασε τους επενδυτές. Μετέδωσε το όραμά του για τη Hewlett-Packard, η οποία πέρασε αρκετά μεγάλη αναστάτωση τους τελευταίους μήνες λόγω εσωτερικών αλλαγών και ανακατατάξεων, εξευμένισε τη διεθνή αγορά και στη συνέχεια η τιμή της μετοχής της ΗΡ ενισχύθηκε 3%.

Η συγκυρία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον Λέο Αποτέκερ, αν και ξεκίνησε τη θητεία του αρνητικά. Διαδέχθηκε έναν καταξιωμένο διευθύνοντα σύμβουλο στη ΗΡ, τον εκδιωχθέντα λόγω υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης Μαρκ Χερντ. Επιπλέον, όταν ανέλαβε τα ηνία πολλοί αμφισβήτησαν ευθέως τις ικανότητές του για τη συγκεκριμένη θέση. Παρά τη μακρόχρονη πορεία του σε διαφορετικές διοικητικές θέσεις στη SAP, είχε αποχωρήσει από αυτήν εξαιτίας της εντεινόμενης δυσαρέσκειας από τους υπαλλήλους και την οργή των πελατών λόγω των αυξήσεων στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Το μήνυμα Αποτέκερ και τα οικονομικά αποτελέσματα των 2,54 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, έναντι των 2,41 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, καθησύχασε τους επενδυτές», επισημαίνει ο αναλυτής Σο Γου της Kaufman Bros. «Αν και ήταν ελάχιστο το διάστημα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έκανε πολύ καλή τοποθέτηση». Πάντως, δεν έδωσε πολλά στοιχεία για τη στρατηγική του ανταγωνισμού. Διαβεβαίωσε τη Γουόλ Στριτ ότι στο επίκεντρο της προσοχής του θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται η ανάπτυξη λογισμικού και οι επενδύσεις για την έρευνα. «Χρειάζομαι πίστωση χρόνου για να μάθω την εταιρεία και εκ των έσω και έξωθεν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο καιρό κάνει συνεχώς... τον γύρο του κόσμου για να γνωρίσει τις δραστηριότητες της HP και τους πελάτες της.

Η σχέση με την Oracle

Επί των ημερών του προκατόχου του Μαρκ Χερντ, η ΗΡ είχε συνδεθεί με δραστικές περικοπές. Τώρα ο κ. Χερντ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Oracle και ο κ. Αποτέκερ, ο οποίος μιλάει για επενδύσεις, καλείται να λύσει κι ένα «γόρδιο δεσμό» ως πρώην στέλεχος της SAP. Η Oracle και η SAP είναι δηλωμένες αντίπαλες και η δεύτερη έχει ομολογήσει ότι υπέκλεψε λογισμικό της πρώτης. Στη δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε, η Oracle είχε ζητήσει από τον Λέο Αποτέκερ να καταθέσει εναντίον της SAP. Η Hewlett-Packard αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της, κατηγορώντας την Oracle ότι ενοχλεί τον κ. Αποτέκερ, ο οποίος δεν έχει γνώση της υπόθεσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το συμβάν ως απόπειρα αποπροσανατολισμού των μετόχων και των πελατών της HP. Πάντως, ένας από τους λόγους, που έκαναν τη HP να τον προσλάβει, ήταν να τη συνδράμει στο να αποκρούσει τις επιθέσεις της Oracle, παλαιάς εχθρού της SAP.

Τάση αγοράς

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Hewlett-Packard αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη στις δαπάνες, οι οποίες αφορούν τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, είναι ανισοβαρής. Επί του προκειμένου, αυτή τη στιγμή στην αγορά παρατηρείται η αντίθετη τάση από ό,τι στη χειρότερη περίοδο της ύφεσης. Τότε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προσιτούς φορητούς υπολογιστές τύπου «netbook» ενίσχυσαν τον κλάδο, ο οποίος είχε πληγεί από το πάγωμα των εταιρικών επενδύσεων. Σήμερα η επίμονα υψηλή ανεργία κάνει τους καταναλωτές να αναδιπλώνονται, αλλά οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να αντικαταστήσουν τους «απηρχαιωμένους» υπολογιστές τους.

Θετικά για τη Hewlett-Packard λειτουργεί και το ότι δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τα δημόσια κονδύλια. Πριν από λίγες ημέρες, παραδείγματος χάριν, οι απροσδόκητα αδύναμες προοπτικές της Cisco ώθησαν καθοδικά τη μετοχή της. Παράλληλα, επανέφεραν τις ανησυχίες πως οι διακυμάνσεις στις κρατικές δαπάνες θα επηρεάσουν τις διαδικτυακές υποδομές, όπου ειδικεύεται η Cisco και έχει εισέλθει ζωηρά η HP. Η γενική οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Κάθι Λίστζανκ, ανέφερε ότι οι μεταβολές στα δημόσια κεφάλαια δεν θα πλήξουν τόσο σοβαρά τη ΗΡ. Οι συνεργασίες της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ισοδυναμούν με το 10% των συνολικών δραστηριοτήτων της και αφορούν ως επί το πλείστον μακρόπνοες και μακράς διαρκείας συμβάσεις.

Υπέρ της Oracle

Mε ικανοποίηση δέχθηκε η Oracle την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου εις βάρος της ανταγωνίστριάς της, της γερμανικής SAP, η οποία πρέπει να την αποζημιώσει με 1,3 δισ. δολάρια λόγω κλοπής λογισμικού. Η SAP, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στην παραγωγή λογισμικού για εταιρικές/επαγγελματικές εφαρμογές, κρίθηκε ένοχη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, την οποία διέπραξε η TomorrowNow, πρώην αμερικανική θυγατρική της στη συντήρηση λογισμικού. Το πρόστιμο θεωρείται το υψηλότερο για υπόθεση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας διεθνώς. Η ΤοmorrowNow είχε «κατεβάσει» παρανόμως χιλιάδες αντίγραφα λογισμικού της Oracle, ώστε να αποφύγει να πληρώσει τη νόμιμη χρέωση. Το Δ.Σ. της SAP γνώριζε ότι η TomorrowNow μάλλον προσέγγιζε παρατύπως το λογισμικό της Oracle, όταν εξέταζε το ενδεχόμενο να την αγοράσει το 2005. Κατά την Oracle, η επί τρία χρόνια κλοπή στόχο είχε να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους πελάτες των εταιρειών, που είχε αγοράσει η Οracle, να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα προϊόντα της SAP και να στερήσει την Oracle από έσοδα αναγκαία για ανάπτυξη προϊόντων του μέλλοντος. «Είμαστε απογοητευμένοι από την έκβαση της δίκης», δήλωσε ο Μπιλ Γολ, εκπρόσωπος της SAP, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης. Η SAP έχει προνοήσει για 160 εκατ. δολ., ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της από τη δίκη. Η αποζημίωση του 1,3 δισ. δολ. ισοδυναμεί με τα προβλεπόμενα κέρδη δ΄ τριμήνου της, εξαιρουμένων ορισμένων δαπανών. Προ της δίκης ο επικεφαλής της Οracle, Λάρι Ελισον, αποπειράθηκε να εμπλέξει σε αυτή και τον Λέο Αποτέκερ, πρώην διευθύνοντα της SAP και νυν της Hewlett-Packard. O Ελισον διατεινόταν πως η εταιρεία του είχε αποδείξεις πως ο κ. Αποτέκερ επόπτευε το «κατέβασμα» του λογισμικού από την TomorowNow. Ωστόσο, δεν έδειξε στο δικαστήριο τη βιντεοσκοπημένη κατάθεσή του ούτε κατόρθωσε να τον καλέσει ως μάρτυρα.

 

27/11/2010 - Κατερίνα Καπερναράκου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;