Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το χρονικό του FacebookΗταν αρκετή µια επένδυση της Goldman Sachs για να επιβεβαιωθεί η φήµη που κυκλοφορούσε στην αγορά ότι η αξία του Facebook έχει φτάσει τα 50 δισεκατοµµύρια δολάρια! Και ήταν αρκετή για να εµφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο ο εφιάλτης του Μαρκ Ζάκερµπεργκ: οι δίδυµοι αδελφοί Γουίνκλβος.

«Δεν είναι θέµα χρηµάτων αλλά ζήτηµα αρχής». Με αυτές τις λίγες λέξεις αιτιολόγησαν στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» οι Τάιλερ και Κάµερον Γουίνκλβος, οι δίδυµοι που διεκδικούν την πατρότητα του Facebook, την απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της συµφωνίας του 2008 που τους έκανε πλουσιότερους κατά 65 εκατοµµύρια δολάρια. Πόσο αξίζει το «ζήτηµα αρχής», σύµφωνα µε τους 29χρονους αδελφούς; Περίπου 140 εκατοµµύρια δολάρια, µε δεδοµένο ότι η αξία του Facebook εκτιµάται –επισήµως πλέον– στα 50 δισεκατοµµύρια δολάρια. Η εταιρεία του Ζάκερµπεργκ δεν είναι εισηγµένη στο αµερικανικό χρηµατιστήριο. Οι παίκτες της αγοράς εκτιµούσαν την αξία της ανάµεσα στα 42 και τα 56 δισ. δολάρια. Το αστρονοµικό ποσό ήταν περισσότερο µια φήµη. Οταν όµως η Goldman Sachs απέκτησε ένα µερίδιο των µετοχών αντί 500 εκατοµµυρίων δολαρίων, ένας απλός πολλαπλασιασµός «κλείδωσε» την αξία της εταιρείας µε τους περισσότερους φίλους στον κόσµο στα 50 δισ. Το νούµερο δεν θα µπορούσε να αφήσει κανέναν αδιάφορο στην αγορά και πολύ περισσότερο τους αδελφούς Γουίνκλβος. «Ο Μαρκ είναι εκεί που βρίσκεται επειδή τον ψάξαµε εµείς για να συµµετάσχει στην υλοποίηση της δικής µας ιδέας», δηλώνει ο Τάιλερ.

Στο σινεµά
Η περίπτωση των δύο αδελφών που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία του Facebook βρίσκεται στον πυρήνα της ταινίας «The Social Network» που προβλήθηκε πρόσφατα και στους ελληνικούς κινηµατογράφους. Η µόνη διαφορά ανάµεσα στην πραγµατικότητα και την κινηµατογραφική της απόδοση είναι ότι στην ταινία τους δίδυµους αδελφούς υποδύεται ένας ηθοποιός, ο Αρµι Χάµερ. Τόσο στην πραγµατική ζωή όσο και στο σινεµά, η ιστορία είναι ως εξής: το 2003 ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ ήταν ένας 20χρονος προικισµένος «κοµπιουτεράκιας», όταν τον πλησίασαν οι δίδυµοι συµφοιτητές του στο Χάρβαρντ ζητώντας του να τους βοηθήσει στην υλοποίηση ενός δικτύου που θα συνέδεε µεταξύ τους τα µέλη της κοινότητας του φηµισµένου Πανεπιστηµίου. Ο Μαρκ δέχεται, αλλά καθυστερεί τη δουλειά. Στο µεταξύ αφιερώνεται στη δηµιουργία της δικής του ιστοσελίδας. Οταν το 2004 ο Ζάκερµπεργκ παρουσιάζει το Facebook, οι αδελφοί τον καταγγέλλουν για κλοπή. Χρειάστηκαν χρόνια για να επιτευχθεί ένας συµβιβασµός. Τελικά, το 2008 οι δίδυµοι δέχονται να εισπράξουν µια αποζηµίωση ύψους 65 εκατοµµυρίων δολαρίων: 20 εκατ. σε µετρητά και 1,25 εκατ. µετοχές. Η ταινία τελειώνει σε αυτό το σηµείο. Αλλά η ζωή συνεχίζεται...

Τον κατηγορούν για απάτη
Αµέσως µετά τη συµφωνία οι Γουίνκλβος κατηγόρησαν τον παλιό τους συµφοιτητή όχι µόνο για κλοπή, αλλά και για απάτη. Ο λόγος; Το Facebook είναι µια εταιρεία που δεν έχει εισαχθεί ακόµη στο χρηµατιστήριο και εποµένως δεν είναι υποχρεωµένη να δηµοσιοποιεί στοιχεία και αριθµούς. Η εκτίµησή τους τότε ότι η µετοχή αξίζει 35,9 δολάρια βασίστηκε σε µια επένδυση της Microsoft ύψους 250 εκατοµµυρίων δολαρίων. Με βάση αυτή την επένδυση συµπεραίνουν ότι το Facebook αξίζει τουλάχιστον 15 δισ. Λίγες ηµέρες όµως πριν από την υπογραφή της συµφωνίας, ο Ζάκερµπεργκ προχωρεί για φορολογικούς λόγους σε πιο χαµηλή αξιολόγηση της εταιρείας: 5 εκατ. δολάρια. Οι δικές τους µετοχές εποµένως δεν θα άξιζαν περισσότερα από 11 εκατ. δολάρια. Οι δίδυµοι παγώνουν τη συµφωνία, απολύουν τον δικηγόρο τους και στηρίζονται σε µηνύµατα του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που έστελνε σε κοινούς γνωστούς ο Ζάκερµπεργκ την εποχή του Χάρβαρντ µε τη φράση «τους πήδηξα» για να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισµό της απάτης.

Ο πιο ισχυρός «παίκτης»
Ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. Τη χρονιά που πέρασε, το Facebook ξεπέρασε σε επισκεψιµότητα στις Ηνωµένες Πολιτείες ακόµη και το Google, τη µεγαλύτερη µηχανή αναζήτησης στον κόσµο. Το δηµιούργηµα του 26χρονου Ζάκερµπεργκ είναι οικονοµικά ισχυρότερο από παραδοσιακούς «παίκτες» της διαδικτυακής αγοράς, όπως το eBay, το Yahoo! και την Time Warner. Ο ίδιος διαψεύδει τις φήµες περί εισαγωγής στο χρηµατιστήριο και αρνείται να αποκαλύψει τα οικονοµικά του στοιχεία, ενώ αναλυτές εκτιµούν ότι θα µπορούσε να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπει την περιουσία του να αυξάνεται από τα 6,9 δισ. δολάρια, που εκτιµούσε το περιοδικό «Forbes», στα 14 δισεκατοµµύρια δολάρια. Από αυτή την άποψη οι δίδυµοι δεν ζητούν παρά ψίχουλα...

 

04/01/2011 - Περικλής Δηµητρολόπουλος / tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;