Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

iPadΗ εμφάνιση του iPad προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στο σύνολο της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Νέα δεδομένα καταγράφει έρευνα αγοράς της Gartner Inc. και της IDC σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε το καινοτόμο προϊόν στη δημιουργία της νέας αγοράς των tablets, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα την αγορά των υπολογιστών. Η πωλήσεις νέων επιτραπέζιων PC αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2010, αλλά όχι στο ύψος των προσδοκιών που υπήρχαν από τις Gartner Inc. και IDC. Και οι δύο εταιρείες υποστήριξαν ότι η έλευση των iPad, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έκανε τους καταναλωτές σκεφτικούς για το τι είδους υπολογιστή να επιλέξουν. Το σύνολο των σταθερών υπολογιστών που πουλήθηκαν το 2010 έφτασε τα 346.200.000, σύμφωνα με την IDC, ενώ η Gartner Inc. αναφέρει ότι ξεπεράστηκαν τα 350.000.000.

Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση των tablets αναζωογόνησε την αγορά των υπολογιστών, αποτελεί ταυτόχρονα μία απειλή για τους ήδη «παραδοσιακούς» κατασκευαστές. Περισσότερα από 7.000.000 iPad πουλήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες κι αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την έλευση ανταγωνιστικών tablets από άλλες εταιρείες δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Υπάρχει προβληματισμός για την πορεία των επιτραπέζιων υπολογιστών αλλά και για αυτή των netbooks. Το χαμηλό κόστος των «φθηνών laptops» φαίνεται να ισοσκελίζεται από την ευχρηστία και την απόδοση των tablets.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντάουντ, αναλυτή της IDC, «η ανάπτυξη παρουσίασε μία σταθερή επιβράδυνση σε όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς αυξανόταν ο ανταγωνισμός από το iPad. Αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα συνεχιστεί το 2011, ενδεχομένως και να αυξηθεί, καθώς ένα κύμα υπολογιστών tablets θα «χτυπήσει» την παραδοσιακή αγορά των οικιακών υπολογιστών». Σύμφωνα και με τις δύο εταιρείες, οι πωλήσεις pc σε εταιρείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς προβαίνουν σε αντικαταστάσεις των παλαιών μηχανημάτων. «Η αισιόδοξη πλευρά στις πωλήσεις pc είναι η σταθερή ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2010 των πωλήσεων στην επαγγελματική αγορά από τις αντικαταστάσεις», σύμφωνα με τον Μικάκο Κιταγκάβα, αναλυτή της IDC. «Οι ενδείξεις το 2010 φανερώνουν ότι η αγορά των pc θα αντιμετωπίσει αρκετές σημαντικές προκλήσεις το 2011 με κυριότερη αυτή του αυξημένου ανταγωνισμού».

 

14/01/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;